swarozyc 25.03.06, 10:58 serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3232514.html Nic, tylko wodka, kadzidlo, seks, TV i chipsy.. PS ale radujmy sie! Dziwisz dostal nowy beret! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jill Re: Byc Polakiem to wstyd.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 11:00 I psie gówna ! Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: Byc Polakiem to wstyd.. 25.03.06, 11:27 I tacy jak wy, wciaz plujacy na wlasny Kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: Byc Polakiem to wstyd.. 25.03.06, 11:52 Cześć Swarze. Czy w okolicy twojego postu tez czuć jakiś smród? Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: Byc Polakiem to wstyd.. 25.03.06, 11:58 tak, twoj smrod... smrod zakompleksionego, malego czlowieczka bedacego w koncu "kims" choc forum... kazdy ma swoje 5 min.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jill Re: Byc Polakiem to wstyd.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 12:12 Pewnie wyprowadził psa na chodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja fakt w Polsce brzydko pachnie - macie rację 25.03.06, 12:21 sa różne kraje i one maja swoje zapachy. Ale soko, no i tak u nas sie poprawiło, a pamietacie jak wygladał kiedys Odzieżowiec, jak czuc tam było mdłym zapachem, jak w tramwj od potu i wody wars był przesycony. Teraz sie poprawiło i jest lepiej, a wy jesteście malkontenci i dziecmi traumy z rodzin alkoholików, bo tyle was wstydu. To dobrze przynajmniej od prawdy trza zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx zbierajcie kupki po psach bedzie milej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 21:29 LUB zacznijcie w ramach pelnej indentyfikacji robic wraz z [peiskami, zacznie byc dopiero normalnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
fifrock Re: Byc Polakiem to wstyd.. 25.03.06, 12:28 Lece z Wawy do Frankfrtu Hahn. Wsiadam do autobusu, ktory zawiezie mnie do centrum. Widze jak wsiada mloda dziewczyna, ubrana na rozowo. Mysle: Polka. Wsiada z malym dzieckiem, ktore po chwili zaczyna sie drzec. To nic, male dzieci moga plakac, to normalne. Niestety, ona zaczna sie drzec na to dziecko po polsku, na chlopaka tez. Wszyscy sie na nich patrza. Ciekawe co mysla... Rozsiadla sie kwoka, czujac sie jak u siebie... To nawet nie wstyd, to zenada. Chodze po miescie, ludzie usmiechnieci, mowia mi dzien dobry. Samochody staja, nawet jezeli do przejscia mam 2 metry. Inny swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katastrofa Re: Byc Polakiem to wstyd.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 12:44 a ja miałam zabawna przygode we Francji gdy na pytanie skad jestem odpowiedziałam ,ze z Polski najpierw niedouczony żabojad pomylił Polske z Holandią a jak mu juz zrobiłam wykład z geografii Europy środkowej to oswiadczył ,ze słyszał ze to kraj najpiekniejszych kobiet Wazeliniarz jeden ale szarmancki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Byc Polakiem to wstyd.. IP: *.chello.pl 25.03.06, 14:22 <Chodze po miescie, ludzie usmiechnieci, mowia mi dzien dobry. Samochody staja, <nawet jezeli do przejscia mam 2 metry. Inny swiat. w Polsce - chodze po mieście, ludzie zdołowani, rzucają nienawistne spojrzenia, w bramach czają się oprychy, gdy ktoś popchnie nie powie przepraszam, a jak zwrócisz uwagę awantura gotowa. Samochodyszarżują na pieszych, musisz uważać by cię nie rozjechali. Chory świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katastrofa Re: Byc Polakiem to wstyd.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 12:50 żabojad w/w w koncu okazał sie Nowozelandczykiem bardzo sie zezłescił jak nazwałam Go "kangurem" - tak mówia na Australijczyków Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: Byc Polakiem to wstyd.. 25.03.06, 13:04 ale kłamczuch ten nowozelandzczyk, mnie też we Francji pomylili z holenderką, widocznie ten kraj jest bardziej znajomy niż Polska, bo to prawie jednakowo brzmi, Poland i Holand, tylko jedna literka jest inna, a taka duża różnica. Dopiero jak się mówiło o papieżu Janie Pawle II, to był wiadomo, gdzie ten kraj jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a jak? Re: Byc Polakiem to wstyd.. IP: *.chello.pl 25.03.06, 13:32 A gdzie tu szukać dumy z bycia Polakiem? Przeczytasz pierwszą lepszą gazetę, obejrzysz wiadomości i rodzi sie tylko jedna myśl: wyjeżdżam z tego chorego kraju. DUmni są tylko kibole, którzy na chwilę nie tłuką się między sobą, by obić mordy np. Niemcom. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Byc Polakiem to wstyd.. 25.03.06, 13:59 zwracam tylko uwage na fakt, ze Szwedzi wstydza sie jeszcze bardzo. Swar Ty znow szydzis z Polakow, a ja Ci powiem zebys sie rozejrzal dookala siebie, skad sie to wzielo ze Szwedzi bardziej zdolowani, czyzby za duzo u nich 'obcych' ktorzy im zasyfiaja kraj? Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: Byc Polakiem to wstyd.. 25.03.06, 14:04 Daj spokój Albert. Swar musiał zwiewać do Szwecji. Tu w Polsce gonili go za alimenty, które zmajstrował jakiejś katolaczce spod Bań. Widziałam ją, miała żylaki na nogach. Nie wiem co on w niej widział? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the.bill Oczywiście, przeciez Wyborcza nie napisze, że IP: *.bazapartner.pl 25.03.06, 14:07 Blechacz podarował za friko fortepian innemu pianiście, który nie miał na czym ćwiczyć. Polak szlaczetny??? Toż to obraza dla środowiska żydowskiej inteligencji warszawskiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas ja sie nie wstydzę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 15:54 J sie nie wstydze i gdziekolwiek byłem na swiecie, a duzo nie bywałem, to zawsze spotykałem sie z przyjaźnia i zyczliwoscią!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Trafficking po polsku 26.03.06, 12:48 sydsvenskan.se/malmo/article149858.ece Jak donosi dzisiaj prasa lokalna, a takze radio ogolnopolskie, Malmö dotknela plaga kradziezy, gdzie zlodziejami jest biedota polska sciagnieta tu przez lokalnych polskich cwaniaczkow..pierwsze trupy juz padly... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: empe42 Re: Trafficking po polsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 14:35 Swan, to Ty jednak mieszkasz w Malmö? A niedawno tak się zarzekałeś, że nie... Ja nie wstydzę się, że jestem Polką, ale może powinnam się wstydzić, że Ty jesteś Polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Trafficking po polsku 26.03.06, 16:49 Dlaczego sadzisz ze mieszkam w Malmö? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: Byc Polakiem to wstyd.. IP: *.speed.planet.nl 26.03.06, 17:33 Hm, dosc zastanawiajacy ten artykul. Pomijam juz kwestie, czy rzeczywiscie nie popelniono zadnych bledow metodologicznych w trakcie badania naukowego, i na ile graja role kwestie kulturowe (tradycyjnie na pytania typu "jak sie masz" Polak z reguly odpowie "..ujowo", w przeciwienstw do wielu innych nacji, korym z reguly wiedzie sie zawsze OK). Dlaczego bardziej wstydza sie za Polske mlode wyksztalcone kobiety? Dlaczego taka np. Wenezuela jest na drugim miejscu? I faktycznie, dlaczego Szwecja tak nisko? Kiedy bylam w Szwecji (co prawda ladnych pare lat temu) odnioslam wrecz przeciwne wrazenie. Moze Svantevit skomentuje, jako znawca lokalnych realiow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt test na zadowolenie... IP: *.hsd1.fl.comcast.net 26.03.06, 18:44 Dexter Osorio happy boy /Manilatimes/... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: test na zadowolenie... IP: *.speed.planet.nl 26.03.06, 18:52 Czy mozna prosic o rozwiniecie wypowiedzi?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: test na zadowolenie... IP: *.hsd1.fl.comcast.net 26.03.06, 18:56 Wystukaj na search...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: test na zadowolenie... IP: *.speed.planet.nl 26.03.06, 19:15 OK, juz przeczytalam :). I wciaz sie dziwie - w artykule Osario przywoluje badania sprzed roku, w ktorych Wenezuela byla - na PIERWSZYM miejscu, USA mialo wtedy 39% - co w Stanach uszczesliwilo tak ludzi, ze w ciagu roku wysuneli sie na prowadzenie - jawny dowod, ze poczucie bycia szczesliwym czlowiekiem niewiele ma wspolnego z polityka i stanem gospodarki (przynajmniej w USA)... "The least happy people are the Bulgarians (7 percent), Armenians (6 percent); Romanians (6 percent); Russians (6 percent); Ukrainians (5 percent); Bela russians (5 percent); Moldovana (4 percent); Lithuanians (4 percent); Estonians (4 percent); Slovaks (4 percent); and Latvians (3 percent)." - Czyli bracia Slowianie gremialnie naleza do najbardzie nieszczesliwych ludzi na kuli ziemskiej (Nigeria wtedy na 2 miejscu...). Zastanawiam sie, czy jako Polka mieszkajaca w Niderlandach podpadam pod szczecie Polakow czy Holendrow w takich badaniach... Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Bazyl 29.03.06, 12:26 Gość portalu: bazyl napisał(a): - Czyli bracia Slowianie gremialnie naleza do najbardzie nieszczesliwych ludzi na kuli ziemskiej ... ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' A nie przyszlo Ci do glowy ze moze inne kryterium "szczesliwosci" moze miec jakies znaczenie? Zwrociliscie z pewnoscia uwage ze wschodni Niemcy czuja sie najmniej szczesliwymi. Niemcy ktorzy nam kojarza sie z butnymi, pewnymi siebie... Z kim Miemcy wschodni dzielili los przez ostatnie 50 lat jak nie ze Slowianami? To moze jednak Socjalizm, czyli totalitarna idea kolektywistyczna przyczynila sie do oslabienia poczucia dumy z siebie jako czlowieka, a takze czlonka wspolnoty narodowej?.. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Niezadowoleni to my zawsze bylismy z siebie.. 29.03.06, 12:42 Jezuita Maciej Kazimierz Sarbiewski, (zm. 1640), pisal o rodakach: "Chcieliby zawsze byc czyms wiecej niz sa, nigdy nie sa z siebie zadowoleni. Nawet ojczyzne swoja kochaja dopiero wtedy, gdy sa z dala od niej, a bedac na miejscu nie cierpia jej, jakby po to wyjezdzali za granice aby ja pokochac, a wracali aby znienawidzic". Dla zrozumienia tej wypowiedzi musze dodac ze pan Sarbiewski przebywal kilka lat w Rzymie i tam nabyl doswiadczenia ze spotkan Polakow odwiedzajacych Wieczne Miasto. Dziwne ze obok tezy ze jestesmy wiecznymi malkontentami wspolistnieje teza o megalomanstwie Polakow.. Zainteresowanych tematem odsylam do eseju Roberta Koscielnego, pt. "Lzy Kmicica - przyczynek do dziejow melancholii narodowej" Arkana, Krakow, nr 51- 52, 2003. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: Niezadowoleni to my zawsze bylismy z siebie.. IP: *.speed.planet.nl 29.03.06, 13:37 Ale widzisz, Twoja druga wypowiedz przeczy troche pierwszej - juz w XVII w. Polacy narzekali i nie byli dumni z Polski, czyli to nie socjalizm zabil w nich ta dume... Ja bym sie zastanawiala nad wplywem rodzaju trunkow spozywanych w duzych ilosciach na codzien, czy mapa przygnebienia o ogolnego narzekactwa nie pokrywa sie czasem z mapa terenow, na ktorych pije sie glownie wodke? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Niezadowoleni to my zawsze bylismy z siebie.. 29.03.06, 13:44 Gość portalu: bazyl napisał(a): Ale widzisz, Twoja druga wypowiedz przeczy troche pierwszej - juz w XVII w. Polacy narzekali i nie byli dumni z Polski, czyli to nie socjalizm zabil w nich ta dume... ''''''''''''''''''''''''''''''' Chyba nie bedzie moje twierdzenie zbyt rewolucyjne jezeli powiem ze katolicyzm to tez socjalizm.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: Niezadowoleni to my zawsze bylismy z siebie.. IP: *.speed.planet.nl 29.03.06, 14:19 Chyba jednak troche przesadziles. Poza tym to nadal sie nie pokrywa - Wschodni Niemcy, jesli juz nie deklarowali ateizmu, to raczej protestantami byli, a pozostala brac slowianska to cerkwie stawiala zamiast kosciolow... Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Niezadowoleni to my zawsze bylismy z siebie.. 29.03.06, 14:31 to jasne, Skarbie..:-) Pytaniem dla was otwartym pozostaje niska pozycja Szwedow.. Wszyscy ci z nas ktorzy mieszkaja w Szwecji wiedza jednak dlaczego.. To przez "prawo z Jante" (jantelagen) ktore (w skrocie) mowi; "nie mysl ze jestes kims!" dolujac w ten sposob Szwedow.. Szwedzi, jak reszta Skandynawow, sa kolektywistami (Dunczycy najmniej), wiec eksponowanie swojego samozadowolenia jest juz przestepstwem w konwencji dobrego zachowania w szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: Niezadowoleni to my zawsze bylismy z siebie.. IP: *.speed.planet.nl 29.03.06, 14:59 Jednym slowem, Szwed na pytanie "Jak sie masz" tez odpowiada "..ujowo"? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Niezadowoleni to my zawsze bylismy z siebie.. 29.03.06, 15:01 Gość portalu: bazyl napisał(a): Jednym slowem, Szwed na pytanie "Jak sie masz" tez odpowiada "..ujowo"? '''''''''''' Oczywiscie! Nie dalej jak wczoraj, nawet w radio wyjasniano dlaczego.. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt ...part of my national psyche.... IP: *.hsd1.fl.comcast.net 26.03.06, 19:16 "Zawsze przygotowani na zaakceptowanie najgorszego - podczas gdy radosnie oczekuja najlepszego"./Moj wynik 27!/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: ...part of my national psyche.... IP: *.speed.planet.nl 26.03.06, 19:20 I to wlasciwie nadawaloby sie na zyciowe motto dla wielu z nas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: ...part of my national psyche.... IP: *.hsd1.fl.comcast.net 26.03.06, 19:36 MNie zdziwilo cos innego w badaniach.....NORC podaje,ze duma narodowa byla mniejsza wsrod : -nieletnich -lepiej wyedukowanych -mlodych doroslych.... I o ile pierwszej i ostatniej grupy nie traktuje powaznie - to przy drugiej stanelam w zamysleniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: ...part of my national psyche.... IP: *.speed.planet.nl 26.03.06, 19:52 Grupa druga i trzecia w duzej czesci moga sie nakladac. Akurat druga mnie najmniej dziwi - najlepiej wyedukowani najprawdopodobniej maja wieksza wiedze o swiecie i umieja porownac swoj kraj do innych w bardziej obiektywny sposob, stad pewnie bardziej realistyczna ocena... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: ...part of my national psyche.... IP: *.hsd1.fl.comcast.net 26.03.06, 20:18 Niska samoocena kazdy test zaprowadzi w kozi rog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt kiedy byliscie dumni - ze jestescie Polakami? IP: *.hsd1.fl.comcast.net 26.03.06, 20:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizytka Re: kiedy byliscie dumni - ze jestescie Polakami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 21:25 Zawsze jestem dumna. Nawet kiedy połowa mojego autokaru idzie sikać w krzaczki, aby zaoszczędzic 1 euro, nawet kiedy koleżanka z pokoju hotelowego zabiera ze sobą sniadanie mimo wyraxnych próśb czy nawet zakazów obsługi ... zawsze. To nie ironia. To sposób na zycie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: kiedy byliscie dumni - ze jestescie Polakami IP: *.comnet.krakow.pl 26.03.06, 21:26 dumni, niby z czego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizytka Re: kiedy byliscie dumni - ze jestescie Polakami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 21:28 No właśnie Heniu, to jest problem. Naprawdę musisz mieć jakiś powód do dumy ? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: kiedy byliscie dumni - ze jestescie Polakami 26.03.06, 21:29 jakoś trudno znaleźć powód Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker [...] 26.03.06, 21:32 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kiciara11 Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 21:38 lepiej wyedukowani to ci, ktorzy byli przeciwni Kaczynskiemu i PiSowi wiec nic dziwnego, ze sie wstydza za kraj Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 21:41 przestan gadac dyrdymaly, wstydzisz sie? wyjedz, zloz o obywatelstwo innego kraju a po paru latach moze zostaniesz wymarzonym "europejczykiem"... tylko, ze ze swoja mentalnoscia zostaniesz zawsze zakompleksionym malym czlowieczkiem, odpowiadajacym - chu..owo, na pytanie: jak sie masz... Odpowiedz Link Zgłoś
kiciara11 Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 21:52 ohne.zucker napisał: > przestan gadac dyrdymaly, wstydzisz sie? wyjedz, zloz o obywatelstwo innego > kraju a po paru latach moze zostaniesz wymarzonym "europejczykiem"... tylko, ze > > ze swoja mentalnoscia zostaniesz zawsze zakompleksionym malym czlowieczkiem, > odpowiadajacym - chu..owo, na pytanie: jak sie masz... nie wyjechalam na wlasne zyczenie bo kocham ten kraj takim jakim jest. Nie wstydze sie mimo, ze mam wyksztalcenie (wiec moze jestem wyjatkiem potwierdzajacym regule), a na pytanie jak mi leci zawsze mowie ze "ok.regularnie":-) ps.i nie badz taki gorzki dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 21:58 nie dla Ciebie tylko dla wszystkich, ktorzy nie sa w stanie byc dumni z tego, ze sa Polakami - nie zrozumiem tego i juz... moze bardziej niz wy uwazalem na lekcjach historii... Odpowiedz Link Zgłoś
kiciara11 Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 22:00 to sie ciesz, ze uwazales na lekcjach historii a teraz badz bardziej uwazny jak czytasz moje posty Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 22:03 ok, zamiast "was" robie errate i wstawiam "ich" Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 22:10 nie laskawca, tylko juz rzygac sie chce od narzekan Polakow na Polakow, do jasnej cholery pokaz mi inna nacje ktora ma takie podejscie do wlasnych rodakow... Odpowiedz Link Zgłoś
kiciara11 Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 22:26 to forum jest specyficzne... nawet Twoj nick jest pasujacy do tego miejsca opluwania i malkontenctwa Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 22:27 moj nick.... och jak wiele on moze miec znaczen...codziennie dostrzegam nowe... Odpowiedz Link Zgłoś
kiciara11 Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 22:32 tylko sie nie zakochaj w sobie;) pamietaj, ze nie masz patentu na madrosc. Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 22:36 dawno juz sie w sobie zakochalem... to podstawa, pomysl kim jest czlowiek ktory nie kocha sam siebie... czekaj dam Ci przyklad: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=39163361&a=39167096 Odpowiedz Link Zgłoś
kiciara11 Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 22:38 a mnie uczono zeby kochac wszystkich ludzi - nawet Ciebie chyba "pokochalam";-) Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 22:44 "...jak siebie samego"... widzisz... wystarczy siegnac do zrodel. Odpowiedz Link Zgłoś
kiciara11 Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 22:48 masz racje... chyba zaraz siegne do zrodelka;) Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pijaka Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 21:44 Przeprawszam, ale zapachniało tu jakimś pegieerem. Czy czasami ktoś nie paruje tu w parniku jakiś buraków pastewnych, bazcukrowych dla świń? Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: ...part of my national psyche.... 26.03.06, 21:46 o fredek pedek sie pojawil.... kasuj pliki bo przyjda noca i w drzwi zalomoca... Odpowiedz Link Zgłoś
albertyn Re: ...part of my national psyche.... 27.03.06, 12:38 Oj podejrzewam,że jako znasz tak wyśmienicie relia post,i -pegeerowskie Twój dziadek musiał być pańszczyźnianym chłopem,albo wywodzisz się z PGR-owskiej wioski...nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Byc Polakiem to jednak nie wstyd.. 28.03.06, 21:44 Jak donosi lokalna prasa szwedzka z zachodniego wybrzeza, w przeprowadzonym w Anglii badaniu IQ europejczykow, Polacy uplasowali sie na 3 miejscu ze srednia 106, po Niemcach na 1. miejscu i Holendrach na 2. ex equo 107 punktow. 4. miejsce zajeli SZwedzi uzyskujac 104 punkty. Mieszkancy Wielkiej Brytani zajeli 15 miejsce ze 92 punktami. Najglupszymi mieszkancami Europy, w/g tegoz badania, pozostaja mieszkancy Balkanow; Serbowie, Rumuni, Bulgarzy i Turcy uzyskujac 89 punktow.. :-) Tylko skad u nas tyle glupoty..? Czysbysmy udawali, jak kobiety orgazm..? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re: Byc Polakiem to jednak nie wstyd.. 28.03.06, 21:53 Skwarku!! W tym kraju -tylko grając głupa przeżyjesz!!;o(((. P.S.Może przydałby sie test na IQ naszym parlamentarzystom???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: Byc Polakiem to jednak nie wstyd.. IP: *.speed.planet.nl 29.03.06, 13:16 Chyba raczej badania psychiatryczne :(((... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Byc Polakiem to wstyd.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 21:55 A Ty jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt .... IP: *.hsd1.fl.comcast.net 26.03.06, 22:11 Dla wszystkich,ktorym trawa bardziej zielona u sasiada........ Oczy otwieram -staje sie swiat... Nade mna niebo Przede mna sad... Jablek zielonych zapach i smak... I wszystko proste tak.../AM JOpek -Jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: Byc Polakiem to wstyd.. IP: *.speed.planet.nl 26.03.06, 22:31 Jestem dumna z tego, ze jestem Polka. Ale Polska niestety, nie zawsze dostarcza powodow do dumy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Byc Polakiem to wstyd.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 22:51 I ja jestem dumny z tego. I uważam, że to właśnie POlska dostarcza powodów do dumy. Do wstydu daje powód część naszych obywateli. Ale w każdym kraju tacy są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: Byc Polakiem to wstyd.. IP: *.speed.planet.nl 26.03.06, 22:54 Masz racje Ed. Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: Byc Polakiem to wstyd.. 26.03.06, 22:57 a czego ty chcesz od Jego Obywateli???? taki yntelygent z ciebie??? swiatly czlek??? obywatele tacy a nie inni, starci niemal w pyl podczas IIWS, 60 lat tlamszeni przez komune, odczep sie i daj zyc... parafrazujac znany dowcip: to i tak cud ze nie szczekasz - taka mielismy Historie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartosan Re: Byc Polakiem to wstyd.. IP: *.bbtec.net 29.03.06, 10:58 Chlopie, czytaj ze zrozumieniem. Jestes dumny ze _wszystkich_ obywateli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: Byc Polakiem IP: *.hsd1.fl.comcast.net 26.03.06, 22:51 Tak jak i zaden inny kraj...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: empe42 Re: Byc Polakiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 23:41 Kto tu napisał, że Polak kojarzy mu się z wódką, sexem, kadzidłem, telewizją i chipsami.Ten ktoś to polski Szwed, albo szwedzki Polak, jak kto woli. Ktoś zagubiony, zakompleksiony, być może osamotniony.Taki "ani tu, ani tam". Naprawdę szczerze mu współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: Byc Polakiem IP: *.speed.planet.nl 27.03.06, 09:35 Kiedy sie nad tym zastanowic, to mozna dojsc do wniosku, ze "mapy" wstydu w Polsce nie pokrywaja sie - to co dla mnie jest powodem do zazenowania co najmniej (np. dzialalnosc niektorych naszych parlamentarzystow) dla innych jest powodem do dumy pewnie - ze Wartosci bronia itp. Mozna uznac, ze prawdopodobnie u wiekszosci wstyd budzi chamstwo Polakow bedacych za granica, kradzieze w sklepach - chociaz... W Szwecji przed laty bedac pracowalam w ramach zastepstwa letniego w firmie sprzatajacej. Mieszkalam wtedy w mieszkaniu wynajmowanym przez kilku Polakow pracujacych nielegalnie na budowie, naprawde ciezko harujacych przez cale dnie za male pieniadze. Do centrum Sztokholmu nie pojechali nigdy, bo stwierdzili, ze bilet na metro bedzie za duzo kosztowal. Poniewaz wyrob chlebopodobny przez Szwedow nazywany chlebem uznali za niejadalny, postanowili piec sami. Wyznaczyli dyzury, w jakim dniu tygodnia ktory z nich ma krasc w sklepie drozdze i make (o kupnie nie bylo mowy, bo stwierdzili, za za drogo by to wychodzilo). Zarabiali ciasto (metoda prob i bledow) i wylewali je na plaska, prostokatna blache - wychodzilo cos w rodzaju praslowianskiego twardego podplomyka o wysokosci w najgrubszym miejscu ok. 4 cm. Mozna sie za nich wstydzic, mozna tez rozumiec ich desperacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katastrofa Re: Byc Polakiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 12:44 to zdaje sie Gombrowicz powiedział,że zgubą Polski sa Polacy....... Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 14:33 Twierdzisz tak jako Polak czy jako Szwed ? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 14:35 mamoniowa303 napisała: Twierdzisz tak jako Polak czy jako Szwed ? '''''''''''''' do kogo to pytanie i do jakiej wypowiedzi sie odnosi? Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 14:44 swarozyc napisał: do kogo to pytanie i do jakiej wypowiedzi sie odnosi? swarozyc napisał: Nic, tylko wodka, kadzidlo, seks, TV i chipsy.. jak widac to pytanie bylo skierowanie do Ciebie drogi swarozycu, autora tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 14:47 mamoniowa303 napisała: > swarozyc napisał: > do kogo to pytanie i do jakiej wypowiedzi sie odnosi? > > swarozyc napisał: > Nic, tylko wodka, kadzidlo, seks, TV i chipsy.. > > jak widac to pytanie bylo skierowanie do Ciebie drogi swarozycu, autora tego > wątku. on to taki: ni-pies, ni-wydra... nic poza ... aaaa no i swiatly neopoganin wiec Polakiem to on byc nie moze bo my to takie tepe Katolaki.... Odpowiedz Link Zgłoś
ergie Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 14:50 ohne.zucker napisał: > > my to takie tepe Katolaki.... co za samoocena ;-)))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 14:52 ergie napisał: > ohne.zucker napisał: > > > > > my to takie tepe Katolaki.... > > co za samoocena ;-)))))))))))))))))) ty sie misiek glupawo nie smiej bo wg svenska bojka tez na ten opis sie lapiesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
ergie Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 14:55 ohne.zucker napisał: > ergie napisał: > > > ohne.zucker napisał: > > > > > > > > my to takie tepe Katolaki.... > > > > co za samoocena ;-)))))))))))))))))) > > > ty sie misiek glupawo nie smiej bo wg svenska bojka tez na ten opis sie > lapiesz.... no ale to ty się do tego przyznałeś że to twój opis ;-)))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 14:55 mow do slupa a slup jak dupa.... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 14:47 nie moge odpowiedziec Ci na to pytanie jako Szwed, bo takowym nie jestem.. a co sie zas tyczy wprowadzajacej wypowiedzi, to wynika ona z mojej nienaukowej obserwacji pospolitych zachowan pospolitych Polakow.. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 14:50 swantevit napisał: > nie moge odpowiedziec Ci na to pytanie jako Szwed, bo takowym nie jestem.. > a co sie zas tyczy wprowadzajacej wypowiedzi, to wynika ona z mojej nienaukowej > > obserwacji pospolitych zachowan pospolitych Polakow.. czyli obserwacji wlasnej ogorzalej geby przed lustrem.... Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 14:53 ohne.zucker napisał: czyli obserwacji wlasnej ogorzalej geby przed lustrem.... ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Zgadl Pan, tylko ja nie ogladam polskiej telewizji.. Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 14:55 swarozyc napisał: > ohne.zucker napisał: > czyli obserwacji wlasnej ogorzalej geby przed lustrem.... > ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' > Zgadl Pan, tylko ja nie ogladam polskiej telewizji.. a jaka??? neopoganTV?? switowid broadcast???? czy moze nockupalyFM??? Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 14:54 I wszyscy Polacy sa dla Ciebie tacy pospolici i tylko oni ? Mysle, ze zycie w kraju, ktore jest krolestwem niekoniecznie musi dowodzic tego, ze pospolstwo dotyczy innych nacji. A co do zachowan....Pamietam jak w latach 80-tych Szczecin byl tlumnie odwiedzany przez szwedzkich drwali. Zapamietalam ich zachowanie jako wyjatkowo malo wytworne. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 14:57 Probujecie imputowac mi poglady ktorych nie posiadam.. Obserwuje taki material, do jakiego mam dostep..reszty nie znam.. A twoje, Mamoniowa, obserwacje drwali szwedzkich sa ze wszech miar przenikliwe.. ..i sluszne!.. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Gwoli wyjasnienia 29.03.06, 15:00 nie uwazam za stosowne byc dumnym, badz sie wstydzic swego pochodzenia, bedacego skutkiem przypadku, tj urodzenia sie z danych rodzicow, w danym kraju.. Mozna byc tylko dumnym ze swego osobistego postepowania, badz sukcesow. Rozluznijcie sie moi adwersarze bo pomysle ze.. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Gwoli wyjasnienia 29.03.06, 15:05 Chcialabym zwrocic uwage, ze bardzo czesto miejsce urodzenia, wedlug Ciebie bedace kwestia przypadku, scisle sie wiaze z modelem postepowania. Mam na mysli, narodowe wartosci, tradycje, zwyczaje... Nie wiem jak inni, ja sie nie spinam, wyrazam tylko opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Gwoli wyjasnienia 29.03.06, 15:08 mamoniowa303 napisała: > Chcialabym zwrocic uwage, ze bardzo czesto miejsce urodzenia, wedlug Ciebie > bedace kwestia przypadku, scisle sie wiaze z modelem postepowania. Mam na > mysli, narodowe wartosci, tradycje, zwyczaje... > Nie wiem jak inni, ja sie nie spinam, wyrazam tylko opinie. ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Dlatego ja to uwazam na gwalt zadany nowonarodzonemu.. bo musi przyjac kulture, jezyk i model postepowania, na ktory na ogol nie ma wplywu..Tylko (praktycznie) emigracja moze to zmienic.. Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Gwoli wyjasnienia 29.03.06, 15:11 ale dlaczego uwazasz, ze to negatywne ? Z tego sie bierze narodowa tozsamosc. Zreszta sam dobrze wiesz, ze mozna wyjechac. Nie kazdy jest nieszczesliwy mieszkajac w kraju urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Gwoli wyjasnienia 29.03.06, 15:13 mamoniowa303 napisała: > ale dlaczego uwazasz, ze to negatywne ? Z tego sie bierze narodowa tozsamosc. > Zreszta sam dobrze wiesz, ze mozna wyjechac. Nie kazdy jest nieszczesliwy > mieszkajac w kraju urodzenia. '''''''''''''''''''''''''' Masz racje, ale ja jestem nieszczesliwy kiedy widze ze wy sie dobrze czujecie w Katolandzie.. ..bo uwazam panstwo wyznaniowe za anachronizm! Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Gwoli wyjasnienia 29.03.06, 15:19 Drogi swarozycu jednak Ty narzucasz nam swoj punkt widzenia. Byc moze z dystansu tak to wyglada, ale mysle, ze twoje obawy sa nieco przesadzone. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Gwoli wyjasnienia 29.03.06, 15:22 nie skarbie, ja nic nie narzucam, tylko prezentuje swoj punkt widzenia, przyznam - w sposob bardzo natarczywy.. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: Gwoli wyjasnienia IP: *.speed.planet.nl 29.03.06, 15:06 jezeli kraj pochodzenia dla Ciebie jest niewazny, to dlaczego w swojej ulubionej sygnaturce nawolujesz ciagle do unaradawiania Polakow? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Gwoli wyjasnienia 29.03.06, 15:10 Gość portalu: bazyl napisał(a): > jezeli kraj pochodzenia dla Ciebie jest niewazny, to dlaczego w swojej > ulubionej sygnaturce nawolujesz ciagle do unaradawiania Polakow? ''''''''''''''''' Bo chcialbym aby "polska byla Polska", a nie prowincja watykanska i wszystkimi implikacjami zwiazanymi z tym faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: Gwoli wyjasnienia IP: *.speed.planet.nl 29.03.06, 15:38 W sumie kwestie odczuwania wstydu lub dumy z faktu bycia Polakiem mozna sprowadzic do pytania, czy mozna byc dumnym z tego, ze jest sie czlonkiem jakiejs wspolnoty - rodziny, wyznania, dzielnicy, miejscowosci, kraju, plci, rasy... Zalezy od poziomu identyfikacji. Kazda skrajnosc prowadzi na manowce - od nacjonalizmu do poczucia calkowitego wykorzenienia... Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Gwoli wyjasnienia 29.03.06, 21:34 bardzo ladne zakonczenie tego watku.. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Tutaj na FK ktos tez powoluje sie na 30.03.06, 21:57 te same badania IQ.. '''''''''''''''''''''''''''''''' Ton twej wypowiedzi wskazuje na wyjatkowa niska inteleigencje. A poziom inteligencji Polakow jak pokazuje Times z Londynu bije na glowe sprane polityczna poprawnoscia mozgi krajow Eurokolchozu (wyjatkiem sa tu Niemcy i Holendrzy). Z wspolczynikiem 106 bijemy Brytyjczykow (100) nie mowiac o Francuzach (96). www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105519,00.htlm Jak widzisz polzartem polserio mowiac, Polskie geny nie pozwolilyby na brednie w twoim stylu wiec sprawdz swoje drzewo geanalogiczne a moze z stwierdzisz, ze nie masz nic wspolnego z Polskoscia a duzo z debilnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: Tutaj na FK ktos tez powoluje sie na IP: *.speed.planet.nl 30.03.06, 22:29 Czy ten cytat mam traktowac jako prowokacje jakas? Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Tutaj na FK ktos tez powoluje sie na 30.03.06, 22:31 nie, to jest zywcem wziety post z forum kraj. Interesowal mnie tylko link do badan na ktore i ja sie powolywalem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazyl Re: Tutaj na FK ktos tez powoluje sie na IP: *.speed.planet.nl 30.03.06, 22:39 Do wynikow takich badan lepiej podejsc z dystansem. Testy porownawcze miedzy narodami z natury rzeczy musza sie sprowadzac do zadan graficzno-przestrzennych i logicznych, jezykowe sie nie sprawdza w 100%,itp. I w ogole to IQ kiepsko wymyslone - zmienia sie w ciagu zycia, wplyw na jego wysokosc ma np. sposob odzywiania sie itd. Nie jest to miarodajny wskaznik - sluzy tylko do lechtania czyjego ego, lub dolowania adwersarza... Jak w cytowanym poscie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labatt Re: Gwoli wyjasnienia IP: *.hsd1.fl.comcast.net 29.03.06, 15:11 Zgadzam sie z Obywatelem Swarozycem... Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 15:02 Drogi swarozycu, bynajmniej niczego nie narzucam, ale interpretuje uogolnienia, ktore zastosowales. Nie raz zreszta. Czy do tego materialu zaliczaja sie rowniez forumowicze??? Jesli tak, to pozowle sobie miec inne zdanie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 15:05 Mamoniowa, forumowiczow to ja nie znam, a wrecz przeciwnie.. za wieloma maszkaronami kryja sie calkiem mile buzie.. i nie tylko o twojej tu mowie.. Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 15:24 Ale przeciez nie tzreba kogos znac bezposrednio, aby wyrobic sobie o nim zdanie. czytajac forumowe wypowiedzi, chcac nie chcac, rodzi sie opinia o ludziach kryjacych sie pod nickami. Niewazne czy pisza prawde, czy wcielaja sie w jakas role, poniewaz powstaja pewne modele zachowan. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 15:28 tak, masz racje i powracajac do twego pytania odnosnie mojej opinii o forumowiczach, moge smialo powiedzec ze wiekszosc do pospolitych nie nalezy.. :-) ...co wcale nie przeczy mojej poprzedniej opinii o mojej nieznajomosci ludzi tu wystepujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: Byc Polakiem to wstyd.. 29.03.06, 15:29 dlatego zaznaczylam, ze kazdy forumowicz moze sie kojarzyc z modelem postepowania, a nie z konkretnym czlowiekim :-)pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WitchKing Re: Byc Polakiem to wstyd.. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.06, 22:45 LIBERUM VETO! Wstydem nie jest być Polakiem. Wstyd powinno się (TRZEBA!) odczuwać za naszą klasę (tfu!) polityczną. Banda przekupnych, kłótliwych, jebiących na kilometr zakłamaniem dziwek i tempego ścierwa typu Kaczyńskich, Giertychów, Niesiołowskich, Brudzińskich, Rydzyków, Kurskich, Tusków- wehrmachtowców, Rokitów i całą resztę gówna: za nich powinniśmy się wstydzić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek A z czego być dumnym? IP: *.swietochlowice.org / *.swietochlowice.org 05.04.06, 11:43 Urodzić się i żyć w Polsce to wstyd. To przecież głupi, zawistny i nietolerancyjny naród. Patrząc na zachowanie dzisiejszej młodzieży, można dojsć do wniosku, że będzie jeszcze gorzej - zero aspiracji, zero autorytetów... Dno. Ci zdolni i ambitni uciekną i pozbędą się swojego obywatelstwa. A że Polska ma wizerunek, jaki ma - sama jest temu winna. A jaka jest tego geneza? Wydaje mi się, że w historii - w czasach zaborów trza było nauczyć się kombinować, walczyć o suwerenność. Teraz jest wolność, demokracja, luz-bluz, cud, miód i orzeszki... a wielu dalej cwaniaczy, kradnie, kombinuje. Powód do wstydu daje jeszcze brak tolerancji, szacunku i wzajemna zawiść. Skąd tyle nienawiści? Przytoczę opinię pewnego internauty: "Na Polaków za granicą najlepiej nie liczyć i omijać ich szerokim łukiem; w Irlandii dzieją się dantejskie sceny; ludzie koczują na dworcach, kradną i oszukują; kolega wynajął mieszkanie 3-pokojowe; żeby było taniej za sublokatorów przyjął 2 Polaków, załatwił też im pracę - sam jest ich szefem; po pierwszej wypłacie pochlali, zdewastowali mieszkanie, podłogę zerwali, rozpirzyli armaturę sanitarną,nie darowali tez ścianom i instalacji; do pracy nie poszli bo przecież kac i poprawić trzeba było:); chłopakowi odechciało się pomagać Polakom". Oczywiście w w zdecydowanej wiekszosci taką opinię o Polsce ukształtowali MŁODZI. Negatywną opinę wyrabia także kaczy rząd, który bawi się w jakieś teczki IPN, koalicjie, niekoalicje, nowe wybory, wolne media... A los i wizerunek państwa im zwisa i powiewa. Już nic więcej nie mogę dodać... Tyle mojego wodolejstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc link... 22.04.06, 18:52 www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105519,00.html Odpowiedz Link Zgłoś