Dodaj do ulubionych

Zostać kibolem.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 15:02
I stało się.
Tyle walki, tyle samozaparcia, tyle wzdrygania i wyśmiewania.
W końcu trafiłem po raz pierwszy na trybuny brazylijskiej Pogoni.

Przesiedziałem całe 90 minut+doliczony czas no i przerwa między połowami oczywiście.
Mecz nudny, poziom mierny a i oberwanie chmury zmoczyło mnie kompletnie na 10 minut przed końcem tej bidy z nędzą.

Ale warto było pójść z jednego zasadniczego powodu i to nie takiego, że Kazimierczak kopnął szmatę a bramkarz Zagłębia jej nie złapał w efekcie czego Pogoń wygrała.

Z zupełnie innego powodu.

Zobaczyłem na twarzy swojego 11 letniego syna, z którym to wybrałem się na mecz, wybuch szczerego entuzjazmu i radości po strzeleniu przez „naszych” bramki.
Ta radość, uśmiech, brawa, skoki w górę i jego śpiew w niebogłosy są warte oglądania każdego marnego występu.

I ch..j mnie obchodzi, że kibole śpiewali razem z moim synem a on z nimi.

Żyję w tym mieście razem z całą rodziną.
Powodów do dumy z tego faktu nie mamy już prawie żadnych. Dumny też nie jestem z Pogoni i jej gry.

Ale jestem Wam kibole wdzięczny i tym samym dziękuję.

Za waszą dumę, wasze zaangażowania, za wasz dopingu, za spokój i kulturę na stadionie i za waszą miłości do piłki kopanej.
Wynikło z tego więcej niż mogłem się spodziewać.

Moje młodsze dziecko dobrze się bawiło razem z Wami.

I dzisiaj idziemy razem po szaliki.

Fugazi
Obserwuj wątek
    • swarozyc Re: Zostać kibolem. 29.03.06, 15:03
      "I Ty zostaniesz indianinem".
      • swantevit Re: Zostać kibolem. 29.03.06, 15:31
        zostales przez moment czlonkiem malego kolektywu i zrobilo ci sie dobrze?..
        To tak jakbys sie zsikal w spodnie; na poczatku cieplo i przyjemnie, a pozniej
        zimno i smierdzaco..
        • Gość: Fugazi Re: Zostać kibolem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 16:38
          > To tak jakbys sie zsikal w spodnie; na poczatku cieplo i przyjemnie, a
          pozniej zimno i smierdzaco..

Nie próbowałem więc i nie zaprzeczam, że może być.

Pozdrawiam
          Fugazi
    • Gość: andreas tylko nie przegap IP: *.centertel.pl 29.03.06, 16:29
      tylko nie przegap tej chwili, gdy schowa za pazuche bejsbola,
      by przywitac nim kiboli druzyny konkurencyjnej!!
      Wszystko jest ładnie, pieknie, gdy sa granice...
      gdy sie kupuje szaliki i spiewa i cieszy z gry lub zawodzi ....
      normalne uczucia!!!
      Nie przegap tylko!!!
      • Gość: Fugazi Re: tylko nie przegap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 16:36
        > tylko nie przegap tej chwili, gdy schowa za pazuche bejsbola,
        > by przywitac nim kiboli druzyny konkurencyjnej!!

Widziałem na własne oczy i uszy gromkie śpiewy owych kiboli aby w końcu służby
        porządkowe wpuściły na stadion kibiców Zagłębia.
        Żadnych wrogich okrzyków, żadnej agresji czy przemocy nie widziałem.

Może to cud? Może Boże Miłosierdzie w końcu dosięgło i stadiony?

Pozdrawiam
        Fugazi
        • Gość: takeda Re: tylko nie przegap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 16:59
          > Może to cud? Może Boże Miłosierdzie w końcu dosięgło i stadiony?

Chyba nie za dobrze z tobą. Czyżbyś był po 40-ce? Pochodź dłużej na mecze, to
          zobaczysz jakie to miłosierdzie boże tam spłynęło ;) hahahaha
          • kakq Re: tylko nie przegap 29.03.06, 17:45
            zapraszam na mecz Lechem :)kopanina jak zwykle ale.....
            wtedy dzieciak nauczy sie paru ładnych przyśpiewek
    • korfi Re: Zostać kibolem. 29.03.06, 18:04
      Fugazi??? No, kto by pomyślał.

-------------------------------------------------------
      Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
      • Gość: Sedina Re: Zostać kibolem. IP: 83.168.111.* 29.03.06, 22:15
        Czytajac o wieku twojego dziecka pewnie jesteśmy w podobnym wieku. Różnimy sie
        tym, że ja systematycznie chodze na te mecze. Rzeczywiście opinie ludzi o tym
        co się tam dzieje, a rzeczywistością jest pewnie taka jak twoje zdziwienie.
        Czasami rzeczywiście bluzgają, ale mniej więcej tyle co w kazdej telewizji
        którą włączysz, a niewiele więcej niż w sejmie. Po prostu na meczu jest
        przekrój społeczeństwa więc takie mamy zachowanie jak jego wychowanie. Ja na
        mecze chodzę po pierwsze bo lubię, po drugie dla ukojenia nerwów (jak tam się
        powkurzam to mi starcza na jakiś czas). Mówiąc szczerze to na koncercie w
        Filcharmoni na które również chodze ze wzgledu na dziecko słysze tyle samo
        bluzg. Różnica jest tylko taka, że nie są śpiewane chórem tylko pokątnie pod
        nosem (tym się mniej więcej u nas różni człowiek kultularny od nie kulturalnego)
        • Gość: andreas Re: Zostać kibolem. IP: *.centertel.pl 29.03.06, 22:46
          człowiek kulturalny jest kulturalny na meczu i w filcharmonii...
          ot co!
          Nie wazne czy chodzi na mecz czy na koncert...
          ot co!
    • smarkietka dobry kibol to MARTWY kibol :))))) 29.03.06, 22:19
      tym, co patrzą na boisko pogoni - ciemno w oczach się robi
      • Gość: Gryf Fugazi - bracie !!!...................;-))) IP: 217.153.6.* 29.03.06, 22:58
        Ja to mam ......................od kilkudziesieciu lat.Przezyjesz jeszcze
        (zapewniam Ciebie) przedziwne chwile uniesien.

Prawda,dla czlowieka jest tym ,co czyni z niego czlowieka.
        • Gość: Sedina Re: Fugazi - bracie !!!...................;-))) IP: 83.168.90.* 30.03.06, 12:45
          Andreas właśnie o to chodzi. Dla mnie opisy o tym co się dzieje na tych
          stadionach to jest tak jak opisywanie Yeti. Nikt nie widział, a wszyscy są
          fachowcami. Jest grupa myslących inaczej, ale jest to jakieś 2% ludzi na
          stadionie więc tyle ile mozna spotkać codzienie na ulicach. Na stadionie jest
          bezpiecznie, a nawet czasami choreografia trybun jest lepsza niż na
          przedstawieniach w teatrze. Do tego sport odciąga dzieciaki od głubszych
          pomysłów.
          • Gość: andreas Re: Fugazi - bracie !!!...................;-))) IP: *.centertel.pl 30.03.06, 16:09
            znam kilku kibiców Pogoni i nie znam zadnego kibola!
            Ale niestety, ta mniejszość krańcowa robi gębe reszcie...
            Mnie akurat nie odpowiada scisk i tłok...
    • Gość: swieta Re: Zostać kibolem. IP: *.pl 30.03.06, 15:23
      i właśnie dlatego, dla tej atmosfery, dla radochy, dla kibiców - nie kiboli i
      dla druzyny / no może już teraz nazwy/ chodzę na mecze! Wiesz Fugazi, nie tylko
      kibole śpiewają ! Ja jestem już "stateczną" panią w średnim wieku, na codzień
      prawie "ą" i "ę", a chodzenie z moim 16-letnim synem daje bardzo bardzo dużo -
      On / ten mój SYN/ też to docenia ! Życzę i Tobie i sobie i młodemu pokoleniu
      wielu naprawdę radosnych przeżyć na naszym stadionie.
      • dyrgosia Re: Zostać kibolem. 30.03.06, 16:33
        Ja jestem już "stateczną" panią w średnim wieku, na codzień
        > prawie "ą" i "ę", a chodzenie z moim 16-letnim synem daje bardzo bardzo dużo -
        > On / ten mój SYN/ też to docenia ! Życzę i Tobie i sobie i młodemu pokoleniu
        > wielu naprawdę radosnych przeżyć na naszym stadionie.

To dokładnie tak jak ja, dlatego się podpisuję...Dodam tylko,że jest to jedyne
        miejsce gdzie z moim głosem mogę bezkarnie śpiewać...
        • Gość: swieta Re: Zostać kibolem. IP: *.chello.pl 30.03.06, 17:45
          niekoniecznie tylko pośpiewać Dyrgosiu, to jest to co tygryski lubią najbardziej! Hm, a to uznanie w oczach prawie dorosłogo DZIECKA - to jest !
          • Gość: Sedina Re: Zostać kibolem. IP: 83.168.90.* 31.03.06, 13:15
            I o to moje drogie Panie chodzi; trzeba się cieszyć, a nie marudzić. Stadion
            rzeczywiście jest miejscem gdzie mozna sobie bezkarnie pośpiewać, "być" z
            dzieckiem nie tylko jako 'moralizator". Dlatego polecam to wszystkim na
            ukojenie nerwów. Tylko trzeba iść z nastawieniem takim, że idę się 'rozerwać",
            a nie pooglądać sąsiadów. Wtedy wszystko wam się zaczenie podobać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka