kasik1101 28.07.06, 17:42 witam, czy do porodu oprócz ostaniej morfologii potrzebny jest wynik Hbs?dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasik1101 Re: HBS 29.07.06, 17:58 miałam robione już raz w czasie ciązy takie badanie(na poczatku lutego, wynik ujemny), czy teraz musze je powtarzać??? Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_dell Re: HBS 30.07.06, 18:40 Najlepiej zapytaj w szpitalu, w którym chcesz rodzić. Na Pomorzanach to jest zdaje się tylko potrzebne jeśli się chce rodzić w wodzie, wystarczy wynik z badania robionego na początku ciąży (pytałam położnej). Odpowiedz Link Zgłoś
beata761 Re: HBS 30.07.06, 18:56 Jeśli wynik jest ujemny to nie trzeba powtarzać. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: HBS 19.08.06, 02:51 Nie chcę siać paniki, jednak proponowałabym zrobić sobie HBS na kilka dni przed planowanym porodem. Zapewne wiecie, że wirusem typu wzw B można zarazić się przez krew, a przecież w szpitalach nie brakuje okazji do jego podlapania. Warto mieć to badanie, by móc ewentualnie udowodnić szpitalowi, że przyszło się do niego zdrowym. I po jakimś czasie od wyjścia z niego powtórzyć badanie, by mieć pewność, że w szpitalu nie doszlo do zakażenia. Wiem, że to brzmi jak straszenie, ale zróbcie te badania dla wlasnego spokoju ducha. Jestem nosicielką wzw B, niestety nie mogę udowodnić szpitalowi, że do zakażenia doszło właśnie u nich, bo nie mialam aktualnego badania przed i po szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
sound_of_silence Re: HBS 13.10.06, 13:48 Tak tylko dla zasady dodam: najlepiej zaszczepić się przeciw wzw B przed ciążą. Wtedy kontakty ze służbą zdrowia nie zagrażają- przynajmniej pod tym względem- zakażeniem tym wirusem. A co do jednego z poprzednich postów: wynik ujemny mówi tylko o tym, że w tej chwili jest ujemny. Jeśli w trakcie ciąży miało się kontakt ze szpitalami, albo w inny sposób mogło się być narażonym na zakażenie (wszelkie zabiegi z naruszeniem ciągłości tkanek) warto powtórzyć badanie przed porodem. Jest to niezwykle ważne bo w przypadku zakażenia konieczne jest odpowiednie postępowanie z noworodkiem, żeby uchronić go przed przeniesieniem infekcji od mamy. Pozdrawiam J. Odpowiedz Link Zgłoś