Dodaj do ulubionych

Szansa na dokończenie Podzamcza

11.08.06, 01:07
Jesli sie spojrzy na wyglad wiekszosci dotad zbudowanych kamieniczek
stanowiacych te quasi-starowke, to mozna dojsc do wniosku, ze to dobrze, ze
ta nieszczesna spoldzielnia padla. Nie dosc, ze kolorystyka tych domkow jest
jakbyrodem z wachockiego odpustu, to jeszcze jakosc tynkow jest taka, ze
kilkuletnie kamienice wygladaja jakby mialy sto lat. Nawet rynny sa tak
zamontowane, ze jak spadnie deszcz to woda leje sie po scianach strumieniami.

A przeciez mialo byc tak pieknie! Na dawnych parcelach chciano odtworzyc
stylizowane kamieniczki, ktore z czasem zroslyby sie z Zamkiem Ksiazat
Pomorskich, Baszta, Odra i katedra z czasem tworzac typowa dla innych miast
starowke tetniaca kawiarnianym gwarem i pelna usmiechnietych spacerowiczow. A
co jest? Pare knajp, redakcja 'Glosu Szczecinskiego', kilka sklepow, biur
etc.

To na krociotkim depttaku Boguslawa jest tego wszustkiego do kupy wiecej!

Jakie z tego wnioski? Oczekuje, ze nowy prezydent, nowy zarzad i nowa rada
miasta przedstawia kompleksowa i wieloletnia agende dla Podzamcza. Nie moze
byc bowiem tak, zeby najatrakcyjniejsza (potencjalnie) czesc miasta byla
zdana na slepy tak naprawde los.
Obserwuj wątek
    • absztyfikant up 11.08.06, 01:08

• Gość: Paweł To konieczność IP: *.ath.cx / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 07:49
      Jeny, boję się, że tego nigdy nie skończą....a szkoda, bo to co zrobili do tej
      pory naprawdę jest OK - jasne, nie szczyt możliwości, ale wstydzić się też nie
      trzeba. Ale żeby całe to Podzammcze miało jakiiś głębszy sens, inwestycje ta
      powinna być realizowana z rozmachem - powinno się zakończyć te "wykopki
      archeologiczne" i pobudować te brakujące kamienice - nie wspominając już o
      dokończeniu rozpoczętych.Cała staróka powinna być także większa - kosztem
      wybudowanych jeszcze w poprzednim ustroju, straszących bloków - ale to już są
      ogromne koszta.
      Dlaczego miasto nie może wspomóc tej inwestycji?Czy ktoś starał się o
      dofinansowanie z Uniii?
      • Gość: lod Re: To konieczność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 08:16
        Dlaczego miasto nie może wspomóc tej inwestycji?Czy ktoś starał się o
        dofinansowanie z Uniii
        no właśnie.dlaczego miasto nie zabierze tych działek i nie wybuduje domów dla
        urzędników z urzędu miasta z kasy unii europejskiej?
      • Gość: cv Re: To konieczność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 17:35
        Powinno się wyburzyć bloki z lat 60-tych, które straszą na Starówce
    • jacm1 Re: Szansa na dokończenie Podzamcza 11.08.06, 08:34
      mam jedno pytanie:jak pseudostarówka mam sie zintegrować z podzamczem itd.
      skoro to wszystko w poprzek przecina trasa zamkowa,a od odry odcina 6-pasmowa
      (+tramwaj)droga? smutek i ból
    • Gość: Black Elk Re: Szansa na dokończenie Podzamcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 10:00
      eh... ta cała starówka porażką jest niestety. Takie bloki (bo kamienicami tego
      nie nazwę) to można postawić na Bukowym albo jakimś innym osiedlu, a nie w
      środku miasta. W jaki sposób ma to przypominać stare kamieniczki to nie wiem...
      Kolorystyka jest porażająca (tak, tak, wiem wszystko z czasem się stonuje ;-),
      ale kolorowe ramy okien?) Moim zdaniem w czasach socrealizmu budowlanego
      zepsuto dużą część miasta, ale te czasy nie minęły - kolejne, bardzo atrakcyjne
      tereny w samym centrum zostały zabudowane czymś czego będziemy się wstydzić
      jeszcze przez wiele, wiele lat.
    • Gość: iska o jakiej agencji reklamowej jest mowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 10:08
      • Gość: (: Re: o jakiej agencji reklamowej jest mowa? IP: 217.153.6.* 11.08.06, 12:21
        chcesz się załapać.
        zapisy jak do szkoły - od 1.września
    • Gość: willy oto jak w Dresden to robia IP: *.pools.arcor-ip.net 11.08.06, 11:40
      wielka akcja odbudowy Neumarktu:
      www.neumarkt-dresden.de/
      troche fotografii z teraz:
      www.neumarkt-dresden.de/akt-fotos.html
      • absztyfikant willy 11.08.06, 14:18
        Dzieki za zdjecia. Niestety w Szczecinie panuje zasada byle jak, byle szybko -
        no tak, w zasadzie to nawet to nie jest szybko:( Smutne:((
    • Gość: wezyr Re: Szansa na dokończenie Podzamcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 16:57
      Podzamcze to syf i kila mogila.
      • xxtoja Re: Szansa na dokończenie Podzamcza 12.08.06, 09:08
        najważniejsze, że sprawa w sadzie sie wreszcie skończyła, to może wreszcie coś
        tam się ruszy.
        • Gość: monty Re: Szansa na dokończenie Podzamcza IP: *.chello.pl 12.08.06, 10:54
          Ale co to za agencja reklamowa, mam nadzieje że to nie zapol.
        • Gość: sk Re: Szansa na dokończenie Podzamcza IP: *.iscnet.pl 12.08.06, 13:13
          Ruszą się, ruszą...robiórki ;-)
          A będzie tak jak w Elblągu, gdzie obok pieknie wykończonych kamienic straszą
          ruiny nie tknięte od dawna.Utworzenie spółdzielni, której członkowie
          finansowali jeden kwartał lub pierzeję miało temu zapobiec. A jak wyszło sami
          wiemy, przepraszam widzimy!
    • Gość: KF Re: Szansa na dokończenie Podzamcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 12:57
      Absztyf, wczoraj oglądałem w tv Londyn z serii :mieszkać w Europie" i
      najbardziej mnie wzruszyła dbałośc o detale, style, i harmonię, miasto, gdzie
      nie rządzi przypadek i kicz, ale wszystko jest przemyslane. Tam też
      rewitalizowano stare zabudowy przemysłowe pod mieszkalnictwo czy dla sfer
      kultury, gastronomii i innych uslug.
      Dzisiaj obejrzałem telewizyjny - biogram aktualnej minister MSZ w Grecji, która
      do niedawna byla burmistrzem Aten i jej pomysły na zieleń w mieście.
      Kiedy tak patrzę na to co robią ludzie dla miast w których mieszkają jak dbają o
      swoje otoczenie, jak łączą wiedze, umiejetnosci urbanistyczne i
      architektoniczne, by miasto było coraz bardziej ładne i wygodne - coraz mocniej
      unaocznia mi się prymitywizm włodarzy Szczecina.
      Podzamcze, ul. Kolumba czy Św. Ducha, zamieniony na klepisko placyk z pomnikiem
      "Aniołka" i pl. Lotników z kondotierem, aleja fontann na ul. Jednosci Narodowej
      - to wszystko przykładu indolencji oraz braku zmysłu estetyki i harmonii.
      Szczecin przypomina pseudo-wiejski jarmark odpustowy pod tym względem.
      Trzeba wreszcie skońcyć z tym koszmarnym kiczem i bylejakoscią w estetyce miasta.
      • absztyfikant Re: Szansa na dokończenie Podzamcza 12.08.06, 13:02
        Amen Kurde Felku. Od siebie dodam tylko, ze kiepski wyglad Szczecina nie zawsze
        jest spowodowany brakiem pieniedzy, ale niestety bardzo czesto brakiem gustu
        czy zwyklym dziadostwem decydentow. Szczecin na gwalt potrzebuje gospodarza i
        sensownej polityki w dziedzinie konserwatorstwa zabytkow!
        • xxtoja Re: Szansa na dokończenie Podzamcza 12.08.06, 13:05
          nie tylko, popatrz sobie na miasto ŁÓDź. Tam ludzie według statystyk mają coraz
          wiecej pracy i zaczyna się ona znowu stawać ziemią obiecaną.
      • vicek113 Re: Szansa na dokończenie Podzamcza 12.08.06, 14:59
        ...dobrze się czyta kurde.F twoje wątki n/t.
        Prawie każdy który pisze ma rację.
        ...irytująca jest ta bezsilność, a chciało by się aby coś drgnęło.
        ...chaos i jeszcze raz chaos w planowaniu, jednorodnej koncepcji i spójnej
        realizacji.
        Kiedyś mnie uczono, że jak nie wiesz gdzie wytyczyć ścieżki to zobacz gdzie są
        wydeptywane.
        Absztyf ma rację; kompletna indolencja decydentów i prymitywizm
        rodzimych 'znawców' architektury.
        Pieniędzy nie ma Szczecin za dużo a i te są niesamowicie marnotrawione.
        Nie tylko para ale i kasa w gwizdek; byle by w UM panowało samozadowolenie.
        ...nie piszę tego bezpodstawnie;- ostatnie trzy lata praktycznego działania.

..plany,pomysły,projekty,przetargi,zapowiedzi, narady, konferencje spotkania
        wywiady;- ich obróbka finansowa, koszty tzw 'promocji'- tylko bez efektów.
        Konkrety minimalne.

...Tak a`propos Podzamcza - to nie Łódź -tym gorzej dla Łodzi. Najpierw myślą
        projektują a później starają się logicznie realizować.
        ...Tylko w Łodzi mają wybitnych architektów...

Kiedyś, jakieś trzy lata temu obiawiozłem /no bo chciałem pokazać coś ładego w
        Szczecinie/ takiego jednego wzdłuż Odry począwszy od Chmielewskiego; - stojąc
        na koronie Wałów patrząc na Sródodrze,wyspę zamek powiedział: gdyby coś takiego
        było w Łodzi... jeżdżę po świecie pracuję w różnych ciekawych miejscach nie
        wiedziałem że coś tak wspaniałego zobaczę w Polsce. Tylko co za idiota
        zaprojektował tą autostradę?? Przez grzeczność i pamięć P.Zaręby nic nie
        powiedziałem, tylko to, że ta autostrada kończy się za ok.kilometr i prowadzi
        do nikąd.

Gdzieś wcześniej pisałem że widziałem projekt arch. Podzamcza od M.Długiego do
        T.Zamkowej.

Przypomniała mi się ta rozmowa; rzucone luźno uwagi co do zasady i koncepcji
        jakoś dziwnie pokrywały się tym co zobaczyłem.

Nie możemy dać się zniechęcić, chociaż nie raz ogarnia mnie zniesmaczenie na
        działania 'polytyków'.
        Tak trzymajcie Abszyf i Kurde i wam podobni w temacie Szczecina.
        ...bo jest nasz, bo my mamy go kształtować z zachowaniem pamięci o przeszłych
        mieszkańcach, dla przyszłch. My dzisiejsi też możemy; tylko na litość boską nie
        wybierajcie tępaków i przebiegłych politykierów!!!!!!!!!!!
        • Gość: Randalf Re: Szansa na dokończenie Podzamcza IP: *.chello.pl 12.08.06, 19:38
          KF caly czas zapomina, że w Londynie nie rządzili komuniści
          A przez ostatnie 16 lat w Polsce rządzili esbecy i złodzieje w takich warunkach
          cięzko po tylu latach abstrakcji pierwszych sekretarzy doprowadziś miasto do
          normalności.
          Często tu przywoływana Łódź jako przykład szalonego bumu to przesada.
          Ale moze to zasługa prawicowego prezydenta Kropiwnickiego, bo jego poprzednicy
          wiceprezydenci z partii UW siedzą w pierdlu za łapówki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka