Gość: . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 10:35 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: . Re: A w lesie k. Pilchowa wyrzynają resztkę dębów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 10:45 Nie wiem czemu nie zdążyłem dopisać tekstu i sam tytuł "uciekł" mi na foru. No właśąnie. Dęby, już tylko pozostałe średniaki leżą cichutko w głębi lasu. Dyskretnie, nie podwożą ich bliżej drogi, żeby nie rzucało się w oczy. Lasy nasze przygotowuje się pod męskie, heroiczne, tylko dla supermenów rajdy samochodów terenowych, quadów i motocykli terenowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: A w lesie k. Pilchowa wyrzynają resztkę dębów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 13:11 Witam, nie tylko pod tego typu eskapady. Nasze lasy sa wycinane rowniez przez mieszkancow wsi, ktorzy z braku funduszy, szukaja zastepczego zrodla wsadowego do piecow, a najtanszym (darmowym jesli nikt nie przylapie) jest drewno z lasow. Taka wycinka jest rowniez destrukcyjna jak wyrzucanie smieci do lasow. I nikt tym zabardzo sie nie przejmuje (chyba). Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: A w lesie k. Pilchowa wyrzynają resztkę dębów IP: *.btsnet.pl 23.10.06, 13:49 Prawda, tną dęby. W miejscu gdzie to się dzieje, jest jeden z ostatnich w tym rejonie fragment starego lasu dębowego. Miejsce trudno dostępne z głównej drogi kapitalne krajobrazowo, robiło świetne wrażenie. Myślałem, że dobiorą się do niego znacznie później. Niedawno temu wycięli stare buki powyżej tego miejsca, ZUK wyciął wszystko co się dało w lesie komunalnym obok, teraz tną tuataj. Trudno... chyba niewiele da sie zrobić bo to lasy państwowe. Bardzo szkoda, ciekawe czy ktoś kiedyś zrobił porządne opracowanie waloryzacyjne dla tych rejonów. Teraz już prawie nie ma co waloryzować bo wyszystko już nieciekawy młodnik rozjechany przez maszyny i turystów zmotoryzowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas i kto wiecej szkody robi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 17:26 i kto wiecej szkody robi... te kilka terenówek co przejedzie, czy tez człowiek wycinajacy całe lasy? W TV pan ABZ, niegdys ze Szczecina, dał reportaz o wycinaniu drzew przy drodze dla wybranych juz wczesniej klientów, za niska opłata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądry Re: i kto wiecej szkody robi? IP: 217.153.6.* 23.10.06, 18:12 Możecie się troskać do woli a nawet słać protesty i publikować krytyczne artykuły w prasie. Da to niewiele. Jedyne czego boją się ludzie i instytucje odpowiedzialni za jakiekolwiek "zło" to sąd. Ktoś musi zacząć wygrywać z nimi sprawy sądowe, straszyć ich skutecznie procesami tak aby myśleli zanim coś zrobią. Jak na razie to możecie im..skoczyć! I to jest dramat naszej RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: i kto wiecej szkody robi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 19:44 I masz rację, bydlę tylko pały się boi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: i kto wiecej szkody robi? IP: *.orange.pl 23.10.06, 20:04 pewnie trudo by było podważyć alibi wycinki, ale mozna by sie zorientowac komu i za ile sprzedane zostana te drzewa, bo zapewne zostało to drewno sprzedane juz jako drzewo! Bo jak pan Adam Bogoryja-Zakrzewski dowiódł w przypadku tamtych drzew, nie chodziło o wycinke, a o drewno sprzedane za tanie pieniadze! I wtedy mozna by ciagac za niegospodarność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraczek Brednie piszecie.... IP: *.chello.pl 23.10.06, 21:03 Tną może i tną.Nie wiem nie widziałem ale skoro piszecie to pewnie tak tylko,że jest przynjamniej jedno istotne ale:Drewno może sobie kupić kto zechce a cena jest ceną cennikową obowiązująca na terenie dwóch województw.Chyba,że będzie przetarg - wtedy cena może być jeszcze wyższa.Macie ochotę więcej zapłacić to płaćcie a nie chrzańcie na forum,że drewno jest cięte pod konkretnego klienta za małe pieniądze.Chcesz kupić drożej to szukaj nadleśnictwa i licytuj a nie wyżywasz się jeden z drugim nad klawiaturą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Brednie piszecie.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 21:07 oj kolego widac dotknąłem istotnego elementu... Cennika jak cennik, ale klasyfikacja to co innego! Ja tylko opowiadałem o reportazu w którym pokazano juz dzreewa sprzedane i za cene minimalnie smieszna, bo tak je oszacowano i zaklasyfikowano! Czy ja sie wyzywam? Pewnie niektórzy woleliby wszyscy siedzieli cicho, jak za komunu i nie krzyczeli! Tak kiedys było spoko, a teraz łby podnosza i krzycza.. Odpowiedz Link Zgłoś
asdf401 Organizujcie się i do boju 23.10.06, 21:42 15 osób-adresów-podpisów może stworzyć stowarzyszenie, które ma osobowość prawną. Oznacza to tyle, że np.instytucje MUSZĄ odpowiedzieć na pisma w terminie urzędowym. Za niewywiązywanie się z takiego obowiązku można już podać ich do sądu i wygrać. To świetna forma nękania! Poza tym w odpowiedziach listownych na wasze pisma te instytucje same często dają pisemne dowody swojej winy! Z taką korespondencją można już nieźle postraszyć i dowalić. Jedyne co trzeba to przychylnego prawnika co podpowie, gdzie takim gnojom dowalić, czy za marnotrawstwo gospodarcze publicznego mienia czy za łamany przepis z ochrony środowiska czy co innego. W każdym razie taka presja , wymiana listowa, domaganie się informacji jest lepsze niż próby zainteresowania mediów, opinii publicznej, innych instytucji teoretycznie powołanych do pomocy itd, itd. Trzeba ich w ŁEB a nie gadu gadu. Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: wybory samorzadowe .. najlepszy czas 23.10.06, 22:03 na niewinne rzniecie glaba .. jak widac nie tylko ... Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka11 Re: A w lesie k. Pilchowa wyrzynają resztkę dębów 24.10.06, 13:58 Czy była na to zgoda odpowiednich organów?? A trwa wojna o wycinkę 90 letniego kasztanowca na podwórku przy ul Pocztowej. Wg. biegłego ma on od 20 do 50% zywotności. Protestuje część mieszkańców z dalszych mieszkań i ekolodzy. pewnie tez jest cały zeżarty przez szrotówke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mannlicher Re: A w lesie k. Pilchowa wyrzynają resztkę dębów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 20:06 Cześć Szarotka! Co w Bieszczadach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraczek Odezwał się spec od klasyfikacji drewna IP: *.chello.pl 24.10.06, 20:37 Pseudo-pieniacze krzyczą ,wrzeszczą gdyż można choć na chwilę zaistnieć i się dowartościować a błazny nawet nie widzieli faktury za drewno na oczy a już znają jej cenę.Panie i Panowie (niektórzy) wasze mary i wizje Wam nie dają spać...jesteście niewolnikami swoich złudzeń,obsesji a nie faktów.W świecie faktów nie istniejecie.Taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Odezwał się spec od klasyfikacji drewna IP: *.orange.pl 24.10.06, 20:46 pewnie Ty masz ta fakture, to powiedz konkretnie! Ty pewnie istniejesz w swiecie faktów, moze nawet uda sie w swiecie prokuratury Tobie zaistniec dzieki temu, bo nam chyba nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Odezwał się spec od klasyfikacji drewna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 21:00 Człowieku mały sercem, duchem i wyobrażnią. Tu nie chodzi o faktury, kwity, plany pozysku i co tam jeszcze. Tu chodzi o zabijanie Przyrody. Czy bezwzględnie konieczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Kurcze!! Powyższe jest do "Kraczka"! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 21:38 . Odpowiedz Link Zgłoś