Dodaj do ulubionych

A w lesie k. Pilchowa wyrzynają resztkę dębów.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 10:35
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: A w lesie k. Pilchowa wyrzynają resztkę dębów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 10:45
      Nie wiem czemu nie zdążyłem dopisać tekstu i sam tytuł "uciekł" mi na foru.
      No właśąnie.
      Dęby, już tylko pozostałe średniaki leżą cichutko w głębi lasu.
      Dyskretnie, nie podwożą ich bliżej drogi, żeby nie rzucało się w oczy.
      Lasy nasze przygotowuje się pod męskie, heroiczne, tylko dla supermenów rajdy
      samochodów terenowych, quadów i motocykli terenowych.
      • Gość: Jaro Re: A w lesie k. Pilchowa wyrzynają resztkę dębów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 13:11
        Witam,

nie tylko pod tego typu eskapady. Nasze lasy sa wycinane rowniez przez
        mieszkancow wsi, ktorzy z braku funduszy, szukaja zastepczego zrodla wsadowego
        do piecow, a najtanszym (darmowym jesli nikt nie przylapie) jest drewno z lasow.

Taka wycinka jest rowniez destrukcyjna jak wyrzucanie smieci do lasow.

I nikt tym zabardzo sie nie przejmuje (chyba).

Pozdro
    • Gość: ... Re: A w lesie k. Pilchowa wyrzynają resztkę dębów IP: *.btsnet.pl 23.10.06, 13:49
      Prawda, tną dęby.
      W miejscu gdzie to się dzieje, jest jeden z ostatnich w tym rejonie fragment
      starego lasu dębowego. Miejsce trudno dostępne z głównej drogi kapitalne
      krajobrazowo, robiło świetne wrażenie. Myślałem, że dobiorą się do niego
      znacznie później. Niedawno temu wycięli stare buki powyżej tego miejsca, ZUK
      wyciął wszystko co się dało w lesie komunalnym obok, teraz tną tuataj.
      Trudno... chyba niewiele da sie zrobić bo to lasy państwowe.
      Bardzo szkoda, ciekawe czy ktoś kiedyś zrobił porządne opracowanie
      waloryzacyjne dla tych rejonów. Teraz już prawie nie ma co waloryzować bo
      wyszystko już nieciekawy młodnik rozjechany przez maszyny i turystów
      zmotoryzowanych.
    • Gość: andreas i kto wiecej szkody robi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 17:26
      i kto wiecej szkody robi...
      te kilka terenówek co przejedzie,
      czy tez człowiek wycinajacy całe lasy?

W TV pan ABZ, niegdys ze Szczecina, dał reportaz o wycinaniu drzew
      przy drodze dla wybranych juz wczesniej klientów,
      za niska opłata!
      • Gość: mądry Re: i kto wiecej szkody robi? IP: 217.153.6.* 23.10.06, 18:12
        Możecie się troskać do woli a nawet słać protesty i publikować krytyczne
        artykuły w prasie. Da to niewiele. Jedyne czego boją się ludzie i instytucje
        odpowiedzialni za jakiekolwiek "zło" to sąd. Ktoś musi zacząć wygrywać z nimi
        sprawy sądowe, straszyć ich skutecznie procesami tak aby myśleli zanim coś zrobią.
        Jak na razie to możecie im..skoczyć! I to jest dramat naszej RP.
        • Gość: . Re: i kto wiecej szkody robi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 19:44
          I masz rację, bydlę tylko pały się boi.
          • Gość: andreas Re: i kto wiecej szkody robi? IP: *.orange.pl 23.10.06, 20:04
            pewnie trudo by było podważyć alibi wycinki,
            ale mozna by sie zorientowac komu i za ile sprzedane zostana te drzewa,
            bo zapewne zostało to drewno sprzedane juz jako drzewo!

Bo jak pan Adam Bogoryja-Zakrzewski dowiódł w przypadku tamtych drzew,
            nie chodziło o wycinke, a o drewno sprzedane za tanie pieniadze!

I wtedy mozna by ciagac za niegospodarność!
    • Gość: Kraczek Brednie piszecie.... IP: *.chello.pl 23.10.06, 21:03
      Tną może i tną.Nie wiem nie widziałem ale skoro piszecie to pewnie tak tylko,że
      jest przynjamniej jedno istotne ale:Drewno może sobie kupić kto zechce a cena
      jest ceną cennikową obowiązująca na terenie dwóch województw.Chyba,że będzie
      przetarg - wtedy cena może być jeszcze wyższa.Macie ochotę więcej zapłacić to
      płaćcie a nie chrzańcie na forum,że drewno jest cięte pod konkretnego klienta za
      małe pieniądze.Chcesz kupić drożej to szukaj nadleśnictwa i licytuj a nie
      wyżywasz się jeden z drugim nad klawiaturą!
      • Gość: andreas Re: Brednie piszecie.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 21:07
        oj kolego widac dotknąłem istotnego elementu...

Cennika jak cennik, ale klasyfikacja to co innego!

Ja tylko opowiadałem o reportazu w którym pokazano
        juz dzreewa sprzedane i za cene minimalnie smieszna,
        bo tak je oszacowano i zaklasyfikowano!

Czy ja sie wyzywam?
        Pewnie niektórzy woleliby wszyscy siedzieli cicho,
        jak za komunu i nie krzyczeli!

Tak kiedys było spoko,
        a teraz łby podnosza i krzycza..
        • asdf401 Organizujcie się i do boju 23.10.06, 21:42
          15 osób-adresów-podpisów może stworzyć stowarzyszenie, które ma osobowość
          prawną. Oznacza to tyle, że np.instytucje MUSZĄ odpowiedzieć na pisma w terminie
          urzędowym. Za niewywiązywanie się z takiego obowiązku można już podać ich do
          sądu i wygrać. To świetna forma nękania! Poza tym w odpowiedziach listownych na
          wasze pisma te instytucje same często dają pisemne dowody swojej winy! Z taką
          korespondencją można już nieźle postraszyć i dowalić. Jedyne co trzeba to
          przychylnego prawnika co podpowie, gdzie takim gnojom dowalić, czy za
          marnotrawstwo gospodarcze publicznego mienia czy za łamany przepis z ochrony
          środowiska czy co innego. W każdym razie taka presja , wymiana listowa,
          domaganie się informacji jest lepsze niż próby zainteresowania mediów, opinii
          publicznej, innych instytucji teoretycznie powołanych do pomocy itd, itd.
          Trzeba ich w ŁEB a nie gadu gadu.
    • enancjo Re: wybory samorzadowe .. najlepszy czas 23.10.06, 22:03
      na niewinne rzniecie glaba .. jak widac nie tylko ...
      Enancjo
    • szarotka11 Re: A w lesie k. Pilchowa wyrzynają resztkę dębów 24.10.06, 13:58
      Czy była na to zgoda odpowiednich organów??
      A trwa wojna o wycinkę 90 letniego kasztanowca na podwórku przy ul Pocztowej.
      Wg. biegłego ma on od 20 do 50% zywotności. Protestuje część mieszkańców z
      dalszych mieszkań i ekolodzy. pewnie tez jest cały zeżarty przez szrotówke.
      • Gość: mannlicher Re: A w lesie k. Pilchowa wyrzynają resztkę dębów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 20:06
        Cześć Szarotka!
        Co w Bieszczadach?
    • Gość: Kraczek Odezwał się spec od klasyfikacji drewna IP: *.chello.pl 24.10.06, 20:37
      Pseudo-pieniacze krzyczą ,wrzeszczą gdyż można choć na chwilę zaistnieć i się
      dowartościować a błazny nawet nie widzieli faktury za drewno na oczy a już znają
      jej cenę.Panie i Panowie (niektórzy) wasze mary i wizje Wam nie dają
      spać...jesteście niewolnikami swoich złudzeń,obsesji a nie faktów.W świecie
      faktów nie istniejecie.Taka jest prawda.
      • Gość: andreas Re: Odezwał się spec od klasyfikacji drewna IP: *.orange.pl 24.10.06, 20:46
        pewnie Ty masz ta fakture, to powiedz konkretnie!

Ty pewnie istniejesz w swiecie faktów,
        moze nawet uda sie w swiecie prokuratury Tobie zaistniec dzieki temu,
        bo nam chyba nigdy!
      • Gość: . Re: Odezwał się spec od klasyfikacji drewna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 21:00
        Człowieku mały sercem, duchem i wyobrażnią.
        Tu nie chodzi o faktury, kwity, plany pozysku i co tam jeszcze.
        Tu chodzi o zabijanie Przyrody.
        Czy bezwzględnie konieczne?
        • Gość: . Kurcze!! Powyższe jest do "Kraczka"! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 21:38
          .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka