Dodaj do ulubionych

Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ?

IP: 80.55.147.* 05.05.03, 23:25
Przeklenstwa,brzydkie wyrazy,wulgaryzmy,rzucanie miesem,niecenzuralne slowa
czy jak bysmy tego nie nazwali wdarly sie do naszej mowy.Czy mozna z tym
walczyc, czy zostaly juz nieodwracalnie zaakceptowane, czy tama poprawnej
polszczyzny rozleciala sie i potok "brzydkich wyrazow" wdarl sie do polskiej
mowy? W dniu dzisiejszym na "Janych Bloniach" bylem a w zasadzie bylismy z
moim synem swiadkami uzycia brzydkiego wyrazu przez dziecko chyba
trzyletnie, wypowiedziane do matki z taka swoboda i normalnoscia, ze
oniemielismy oboje.Druga sytuacja tez w tej okolicy; dwoje mlodych [chyba
studentow] plci przeciwnej obejmujacych sie czule "bluzgalo" w rozmowie w
dialogu pomiedzy soba tak ze trudno uwierzyc.
Czy jeszcze nas to dziwi?Czy juz przywyklismy?
Przeczytalem kiedys,ze im trudniejsza sytuacja im wiekszy stres tym mowa
staje sie coraz bardziej plytka i wulgarna. Czy dobijama dna ekonomicznego?
Z mowy Polakow wynika ze tak. A co wy sadzicie na ten temat!

Powietrze:magazyn swiatla wody i ognia.
Obserwuj wątek
    • ciala_jamiste Re: jacek 05.05.03, 23:32
      idz spac i nie pierdol.
    • naim Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? 06.05.03, 01:14
      Widziałemi i słyszałem:

Po mszy w jednym z kościołów, stoi elegancko ubrana młoda matka, obok synek może 4 letni, który rzucił swoją czapką i ta czapka zawisła na gałęzi.
      Matka krzyczy na synka:
      - Ty kurwo jaśnista , tera to tylko chuj ją ściągnie...

........
      Miałem kiedyś wspaniałą (nie żyje) nauczycielkę jez. polskiego, panią Jaworską.
      Sztuką jej było wielką, aby nam młokosom wbić do główek trudne i zawiłe zasady ortografi i gramatyki przepięknego języka polskiego. Wbiła. Pokochaliśmy język polski i naszą nauczycielkę. Ci co poszli do szkoły sredniej, polski zdali bez problemów. Dopiero technikum zrobiło z nas(w tym i mnie ) wtórnych analfabetów.
      Co i widac po popełnianych przeze mnie błędach. Dobrze, że jottka czasem prostuje.
      I tu Gryfie, zaczynają się schody.
      Bo kiedyś nie wyobrazałem sobie, aby gówniarze przeklinali , i to publicznie , bez hamulców. A jesli już, to starsza osoba zwracała uwage i morda w kubeł.
      Klnąć zaczyna sie w domu i to w domu jest przyzwolenie i tolerancja na to.
      Brak szacunku do najbliższych i innych , powoduje brak szacunku do jezyka ojczystego. Spłycanie, upraszczanie w wyrazniu emocji, uczuć, zubaża też i język jakim sie posługujemy.
      Zajrzyj kiedys na "czat" i zobacz , jaki tam jest stosowany jezyk. Muszę nieraz dobrze się napocić, aby zrozumiec mowę warg, jak mawia moja przyjaciółka lesbijka.
      No cóz, jeśli jeszcze Chylińska oficjalnie pierdoli nauczycieli, a dziennikarze mówią, ze było zajebiście na tej imprezie, zaś Gretkowska udowadnia, że inteligencja się kocha, a niewykształceni po prostu się pierdolą...
      To wszystk w tv. Publicznej. Za moje, Twoje i innych pieniądze.

• Gość: naim Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? IP: *.telan.pl 06.05.03, 08:07
        A przykład idzie z góry: powyższy post niezaspokojonego, któremu ciała jamiste wypełniły także i mózg. Facet powinien załatwić swój problem w wc, a nie na forum. Jeszcze zanieczyści.
        • Gość: Gryf Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? IP: *.net.pl 06.05.03, 21:18
          Gość portalu: naim napisał(a):

> A przykład idzie z góry: powyższy post niezaspokojonego, któremu ciała
          jamiste
          > wypełniły także i mózg. Facet powinien załatwić swój problem w wc, a nie na
          for
          um. Jeszcze zanieczyści.
          Przed chwila rozmawialem z mikiem102 na temat prowokacji.Powyzszy przyklad o
          ktorym pisze naim jak zwykle trafnie i rzeczowo [przynajmniej dla mnie] jest
          tez przykladem prowokacji.

Powietrze:magazyn swiatla wody i ognia.
          • grzesiek-k nie, KURVVA - jeśli ci chodziło o... 06.05.03, 21:34
            sprowokowanie Forumowiczów - to masz :P
          • Gość: naim Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? IP: *.telan.pl 06.05.03, 23:22
            Mnie takie posty nie prowokują, tylko utwierdzają w tym, co mówię.
            Niktórzy forumowicze wiedzą, czym można mnie sprowokować (przypominać nie będę).
      • longplay Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? 06.05.03, 09:24
        naim napisał:

> No cóz, jeśli jeszcze Chylińska oficjalnie pierdoli nauczycieli, a
        dziennikarze
        > mówią, ze było zajebiście na tej imprezie, zaś Gretkowska udowadnia, że
        inteli
        > gencja się kocha, a niewykształceni po prostu się pierdolą...
        > To wszystk w tv. Publicznej. Za moje, Twoje i innych pieniądze.

Popieram. Misyjna telewizja publiczna , nasza telewizja, za nasze pieniądze nie
        powinna tego robić. Niech MTV Polska prezentuje sobie takie teksty być może
        przyciągając w ten sposób młodzież .
      • swarozyc Re: Naim 06.05.03, 21:48
        Czy ta Jaworska miala meza-poloniste i bedacego wice dyr. w Technikum
        Chemicznym? w latach 70.
        • grzesiek-k Re: Naim 06.05.03, 21:53
          swarozyc napisała:

> Czy ta Jaworska miala meza-poloniste i bedacego wice dyr. w Technikum
          > Chemicznym? w latach 70.
          >

prawdopodobnie TAK!!!

i pójdziesz spać??

ps. idź już spać... proszę...
        • Gość: naim Re: Naim IP: *.telan.pl 06.05.03, 23:14
          Drogi swarozycu: jam jest daty starej.
          Pani Jaworska uczyła mnie w latach 60-ych.
    • ergie Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? 06.05.03, 08:53
      oj gorszą, gorszą.
      mnie np. słynna 'motyla noga'.
      a z ostatnich hiciorów - 'zero'.
    • jurek.orwell Wielcy przeklinający 06.05.03, 22:33
      1. Marszałek Zych wymksnęła mu się k--wa do mikrofony w Sejmie.
      2. ś.p. Stefan Kisielewski (Kisiel), który używał słów wulgarnych podczas
      dyskusji nt polityczne co zostało opublikowane na kasetach VHS przez oficynę
      NOWA w okresie komunizmu

Znacie innych Wielkich Przeklinających ?
      • Gość: Gryf Re: Wielcy przeklinający IP: 80.55.147.* 06.05.03, 23:07
        ......mozna dodac plejade polskich aktorow z Boguslawem Linda na czele!!!!

Powietrze:magazyn swiatla wody i ognia
        • Gość: bimber Re: Wielcy przeklinający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.03, 23:09
          Gość portalu: Gryf napisał(a):

> ......mozna dodac plejade polskich aktorow z Boguslawem Linda na czele!!!!
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          > Powietrze:magazyn swiatla wody i ognia

Ja dorzucę wokalistkę Chylińską
          • Gość: naim Re: Wielcy przeklinający IP: *.telan.pl 06.05.03, 23:16
            Patrz na post nr 3....
            • grzesiek-k Re: Wielcy przeklinający 06.05.03, 23:23

> A ja Gajosa

www.republika.pl/l0l0/snwt.mp3

;)
            • Gość: bimber Re: Wielcy przeklinający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 00:13

> Patrz na post nr 3....

OK. To poprawiam się i rekomenduję Redaktora Lisa z TVN
              • Gość: naim Re: Wielcy przeklinający IP: *.telan.pl 07.05.03, 00:34
                A Lisek co nabroił? Czym się naraził (wyraził)?
                • Gość: bimber Lisek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 00:47

> A Lisek co nabroił? Czym się naraził (wyraził)?

Około 1.5 roku w tył po internecie było rozsyłane nagranie dokonane po wydaniu
                  Faktów gdzie Lis używając całej gamy tzw "słówek" rugał jakiś techników za coś
                  tam.
                  • Gość: Aska Wulgaryzmy IP: 111.111.31.* 07.05.03, 11:23
                    Spotkałam sie z teorią, że nasze rodzime przekleństwa są najczystszą
                    polszczyzną gdyż są nieprzetłumaczalne - w większości - na inne języki. W takim
                    wypadku należy je kultywować. Ale jak z alkoholem w każdym "pożądnym" państwie
                    po ukończeniu 21 roku życia.
    • Gość: Zuzia Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? IP: 217.153.5.* 07.05.03, 18:47
      OJ gorszą ,gorszą czasami aż uszy puchną i najgorsze w tym wszystkim że klną
      coraz młodsi.Człowiek nie raz zwróciłby uwagę ale jak pomyślę że taki smark
      odpyskuje to lepiej g.... nie ruszać .I wcale nie jest tak że się nie przeklnie
      bo są takie sytuacje że się nie wytrzyma i człowiek gruchnie z grubej rury jak
      robotnik na budowie,ale to nie znaczy że takiego słownictwa należy używać na
      codzień.Sama bardzo zwracam uwagę na sposób wypowiedzi i nie jednej osobie
      zwróciłam uwagę co do wulgaryzmów.
      • Gość: Swarozyc Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? IP: *.telia.com 07.05.03, 20:42
        Gość portalu: Zuzia napisał(a):
        ale to nie znaczy że takiego słownictwa należy używać na codzień.
        '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
        staram sie nie klnac na co dzien. Klne tylko na mszy w, niedziele...
        • Gość: Zuzia Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? IP: 217.153.5.* 08.05.03, 09:34
          Gość portalu: Swarozyc napisał(a):

> Gość portalu: Zuzia napisał(a):
          > ale to nie znaczy że takiego słownictwa należy używać na codzień.
          > '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
          > staram sie nie klnac na co dzien. Klne tylko na mszy w, niedziele...

Zgadza się jak czasami słucham tych bzdur to też się cenzura ciśnie na
          usta.Bardzo sie zastanawiam czy chodzenie do kościoła po to by sie denerwować
          słuchając idiotyzmów ma sens,jest jeden ksiądz którego kazań lubię
          słuchać ,mówi do młodzieży i mówi z jakimś sensem.
          Pozdro
          Zuzia
    • piotr33k2 Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? 07.05.03, 22:56
      nas napewno tak ,ale młodzież jak słusznie zauważyłes od dawna już nie!.nie
      wiem jak u was ale ja np. w pracy w śród kolegów również przeklinam jak jest
      taka potrzeba ,natomiast w domu ,na ulicy czy gdzie indziej automatycznie
      unikam takich słów .tym właśnie się różnimy od dzisiejszego młodego
      pokolenia ,zostaliśmy inaczej wychowani ,mieliśmy inne wzorce i
      wartości.oczywiście nie dotyczy to wszystkich młodych ludzi ,ale jest prawdą
      że nawet wykształceni niby ludzie a rozmawiają jak chołota z meliny .
    • Gość: Jaśkowiak Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.03, 19:31
      Gryf!!!Jestem z toba!!Napewno nigdy nie pogodze sie z bluzgami w miejscach
      publicznych,przez osoby ktore nie zwracaja uwagi na innych.Puki moge,a ze sil
      mi nie brakuje,to tluke takich po glowie wylaszajac odpowiednia reprymende.I
      nie ogladam sie na innych.Moja ostra i zdecydowana reakcja skutkuje.Niejeden
      taki cwaniaczek,dorosly czy mlody byczek z piwkiem w dloni,jechal np tramwajem
      trzymajac morde w ciup. A na marginesie, biednej Zuzi jeszcze nikt nie
      dogodzil.Ani kierownik skladu z temperatura w IC,ani ksiadz proboszcz na
      mszy.Oj biedne dziewcze......
      • Gość: Swarozyc Re: Jaskowiak IP: *.telia.com 09.05.03, 11:25
        Gość portalu: Jaśkowiak napisał(a):
        A na marginesie, biednej Zuzi jeszcze nikt nie dogodzil.Ani kierownik skladu z
        temperatura w IC,ani ksiadz proboszcz na mszy.Oj biedne dziewcze......
        ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
        Tylko glupiec jest szczesliwy... Zuzia moze jest ambitna osoba i ma wieksze
        wymagania?...
        A moze jest po prostu normalna i jak placi to wymaga?(w granicach rozsadku,
        oczywiscie!)
      • Gość: Zuzia Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? IP: 217.153.5.* 09.05.03, 19:51

> Gryf!!!Jestem z toba!!Napewno nigdy nie pogodze sie z bluzgami w miejscach
        > publicznych,przez osoby ktore nie zwracaja uwagi na innych.Puki moge,a ze sil
        > mi nie brakuje,to tluke takich po glowie wylaszajac odpowiednia reprymende.I
        > nie ogladam sie na innych.Moja ostra i zdecydowana reakcja skutkuje.Niejeden
        > taki cwaniaczek,dorosly czy mlody byczek z piwkiem w dloni,jechal np
        tramwajem
        > trzymajac morde w ciup. A na marginesie, biednej Zuzi jeszcze nikt nie
        > dogodzil.Ani kierownik skladu z temperatura w IC,ani ksiadz proboszcz na
        > mszy.Oj biedne dziewcze......

Czty ja dobrze widzę bo aż oczy przecieram ze zdumienia czy mam cytować Twoją
        wypowiedż w pości INTERCITY ? .Jeżeli nie były to bluzgi to co to było?

• Gość: Jaśkowiak Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.03, 12:08
      Sluchajcie no,Swarożyc.Ambitna osoba,po takiej podrozy pociagiem jaka miala
      Zuzia,natychmiast reklamuje w/w zdarzenie.Zamiast lamentowac na forum,niech
      dziewczyna lepiejpowalczy o swoje,np o zwrot czesci ceny biletu.Albo danym
      zdarzeniem zainteresuje szczecinskie media.Niech chociaz jakis rzecznik prasowy
      z PKP troche sie potlumaczy.Wiem,ze w jeden dzien nie zalatwi tej sprawy,ale z
      wlasnego i podobnego doswiadczenia z przeszlosci,warto zrobic wokol zdarzenia
      troche szumu.Tym bardziej,ze klasa i cena biletu IC do czegos zobowiazuje.
      • Gość: Swarozyc Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? IP: *.telia.com 09.05.03, 12:12
        Sluchajcie no,Swarożyc.
        ''''''''''''''''''''''''''''
        A coz to za kolokwialny styl?
        Znamy sie?
        Do PZPRu nie nalezalem.
        • Gość: Zuzia Re:Do Jaśkowiaka IP: 217.153.5.* 09.05.03, 19:58
          Gość portalu: Swarozyc napisał(a):

> Gość portalu: Jaśkowiak napisał(a):
          > Sluchajcie no,Swarożyc.
          > ''''''''''''''''''''''''''''
          > A coz to za kolokwialny styl?
          > Znamy sie?
          > Do PZPRu nie nalezalem.

Słuchaj chłopczyku co ja mam zrobić z problemem intercity to już tylko moja
          sprawa i tobie nic do tego ,a tak na marginesie wolę porozmawiać na forum z
          ludżmi inteligentnymi niż z gburem podobnym w stylu do twojego.Ciekawe dlaczego
          po dyskusji ze mną zmieniłeś zdanie i już tak nie bluzgałeś.
          Bez pozdrowień dla cię i wiesz co? nie wycieraj sobie moją osobą
          gębuchny ,proszę .
          • Gość: Jaśkowiak Do Zuzi ode mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.03, 14:08
            eeeeetam......nie jestem gburem,tutaj przesadzilas.A moja gebula jest na tyle
            czysta i sympatyczna,ze nie musze jej toba wycierac.
            • Gość: Zuzia Re: Do Zuzi ode mnie IP: 217.153.5.* 10.05.03, 15:47

> eeeeetam......nie jestem gburem,tutaj przesadzilas.A moja gebula jest na tyle
              > czysta i sympatyczna,ze nie musze jej toba wycierac.

I dobrze by7 było ,pamiętaj o tym na przyszłość ,chyba że bardzo zależy Ci na
              moim gniewie.

Bez pozdro Zuzia
        • Gość: Zuzia Re: Czy wulgarne slowa jeszcze nas gorsza ? IP: 217.153.5.* 09.05.03, 20:01
          NO właśnie przed chwilą przeczytałan posty z Egzamin gimnazjalny część
          humanistyczna-banana .Elokwentna Do*ka bluzga jak szewc w poniedziałek rano ,ot
          piękny młodzieży kwiat.
          • Gość: naim Re: podpatrzone.... IP: *.telan.pl 09.05.03, 20:28
               Leszek Miller i jego kierowca jeździli przez wiele dni po Polsce. Pewnej
               nocy przed limuzynę wyskoczyła im świnia. Nie przeżyła tego spotkania.
               Miller widząc co się stało, kazał kierowcy iść wytłumaczyć wszystko
               rolnikowi i powiedzieć, że wszelkie straty zostaną zrekompensowane.
               Kierowca wrócił dopiero po godzinie z cygarem w zębach, butelką wina w
               ręce
               i w poszarpanym ubraniu.
               - Mój Boże, co ci się stało? - pyta Miller.
               - No cóż, rolnik dał mi wino, jego żona obiad, a ich 19 letnia córka,
               chwile szalonej niezapomnianej rozkoszy.
               - Cóżeś ty im powiedział?
               - Że jestem kierowcą Leszka Millera i właśnie zabiłem świnię.

• Gość: Gryf ....rewelacja....... IP: 80.55.144.* 13.05.03, 00:17

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka