Dodaj do ulubionych

Szczecinska Kolej Miejska

20.06.07, 09:58
W koncu sie doczekalismy. Mowiono o tym tyle lat a tu prosze. Na pierwszy
ogien nasi kochani wlodarze zadecydowale o otworzeniu Stacji SZCZECIN
ZELECHOWA www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=574059142&size=o
Prosze zwrocic uwage jak ladnie ta zielen podkresla ekologiczne podejscie do
problemow wspolczesnego swiata. Mieszkancy tez sa zadowoleni podczas tych
upalow mozna przykucnac pod takim krzaczkiem i nie narazajac sie na udar
slonczeny czekac na kolejke. Szybko i tanio rozwiezie nas ona po calym
Szczecinie. Korki juz nie starszne.
Mieszkancy dziekuja za zadbanie o potrzeby komunikacyjne, obecnej i poprzednim
wladzom miejskim.

www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=574059126&size=o
Obserwuj wątek
    • Gość: Ważny Radny Re: Szczecinska Kolej Miejska IP: *.ias.bredband.telia.com 20.06.07, 10:06
      Nie ma za co. Właśnie do takich celów jesteśmy stworzeni.
    • andyl Szczecinska Kolej Miejska 20.06.07, 10:08
      Jezeli w waszym sasiedztwie tez jest dworzec Szczecinskiej Koleji Miejskiej to
      prosze o zamieszczanie zdjec.
      W koncu warto podpowiedzic politykom ze w Szczecinie nie mieszka ciemna masa
      tylko ludzie ktorzy sa swiadomi ich nieudolnosci.
      Lista Dworcow:
      Sz-n GLINKI
      Sz-n GOCLAW
      Sz-n GOLECINO
      Sz-n ZELECHOWA
      Sz-n DRZETOWO
      Sz-n NIEBUSZEWO
      Sz-n LEKNO
      Sz-n POGODNO
      Sz-n TURZYN
      Sz-n POMORZANY
      Sz-n WZGORZE HETMANSKIE
      Sz-n GUMIENCE
      Sz-n GLOWNY
      Sz-n PORT CENTRALNY
      Sz-n ZDROJE
      Sz-n DABIE
      Sz-n DABIE OSIEDLE
      Sz-n ZALOM
      Sz-n PODJUCHY
      Sz-n KLUCZ
      www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=574059126&size=o
      • Gość: Jeszcze ważniejszy Re: Szczecinska Kolej Miejska IP: *.ias.bredband.telia.com 20.06.07, 10:47
        Jestem głęboko przekonany że się mylisz; Uważam że w Szczecinie mieszka ciemna
        masa i dlatego my mamy pole do popisu.
        :-)
      • krzysztofsf Szczecinska Kolej Miejska -dlaczego nie bedzie 20.06.07, 10:57
        Kiedys mnie olsnilo.

Te wszystkie szybkie tramwaje i inne cuda na patyku, beda robione silami jednej z 3 czy 4 ch miejscowych firm, ktore wygrywaja u nas wszystki eprzetargi (a prawdopodobnie si epodziela robotami), opracowania zrobia stale ekipy architektow itp. W sumie, przy duzej inwestycji kazdy z branzy "dziob umoczy".

Natomiast kolej miejska to wykonawcy z zewnatrz, sprzet i technologie specjalistyczne.

Jeszcze jakies pytania, dlaczego wciaz sa torpedowane proby przeniesienia dyskusji o SKM na jakikolwiek oficjalniejszy poziom?
    • andyl S K M Golecino 20.06.07, 14:12
      www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=575107716&size=o
      • krzysztofsf Re: S K M Golecino 20.06.07, 14:30
        andyl napisał:

> www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=575107716&size=o

Mozesz sobie publikowac.
        Wlascicielem jest PKP a nie miasto.

Zaden szczecinski inwestor nie jest zainteresowany kolejka.
        • krzysztofsf Re: S K M Golecino 20.06.07, 14:40
          krzysztofsf napisał:

> andyl napisał:
          >
          > > www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=575107716&size=o
          >
          > Mozesz sobie publikowac.
          > Wlascicielem jest PKP a nie miasto.
          >
          > Zaden szczecinski inwestor nie jest zainteresowany kolejka.
          >

Chyba, zeby sie dalo te stacyjki przerobic na markety.......
          • z00ropa słoneczne 20.06.07, 15:25
            kiedyś był tam taki mikrodworzec przy pętli autobusowej. A linie kolejowe
            prowadzą aż do Płoni i Kijewa...
            • searover Re: słoneczne 20.06.07, 17:34
              Do Ploni i Kijewa z jedenej, a od dworca Niebuszewo tory prowadza wprost do
              stoczni. Przed brama stoczni zas miejsce w sam raz na jeden peron. Problem
              dowozu pracownikow rozwiazany. A jesli znalazlby sie odwazny i dyponujacy
              finansami inwestor, ktory polaczylby przez srodmiescie (pod lub nad ziemia)
              Szczecin Glowny ze Szczecinem Niebuszewo, powstalaby linia okrezna, od ktorej
              pozostaloby tylko prowadzic promieniscie odgalezienia do dalszych dzielnic.
              Kolejka wcale nie musi byc skladem typu "żółtek". W rozmaitych wielkich
              metropoliach jak Los Angeles czy Vancouver a tym bardziej mniejszych (n.p.
              Rouen) takie kolejki wygladaja jak troszeczke wiekszy tramwaj. Ich wielkosc
              rekompensowana jest czestotliwowscia kursow.
    • xxtoja Re: Szczecinska Kolej Miejska 20.06.07, 17:49
      jeszcze zapomniałes o SKM Skolwin,
      ostatnio jeździłam SKM w Warszawie, jest ona na torach podmiejkiej kolejki
      Mazowieckich Lini Kolejowych i jest o wiele tańsza w przeliczeniu, za trzy dni
      zapłaciłam bilet sieciowy 14,20zł i ten bilet tez jest na autobusy i tramwaje.
      Tą SKM dużo ludzi jeździ.
    • andyl S K M 20.06.07, 17:52
      To juz slyszalem ze wlascicielem jest PKP. No i co z tego czy w tym miescie
      mieszkaja same niedolegi? Przed wojna Niemcy wybudowali cala infrastrukture a my
      co? Ograniczylismy sie do wyciecia wszystkich metalowych elementow na zlom.
      Jezeli teraz nic z tym nikt nie zrobi, to wszystko zniszczeje jeszcze bardziej.
      Czyzbysmy czekali ze Niemcy nam to odbuduja?
      Urodzilem sie w Szczecinie i widzac ta zdweastowana kolejke to po prostu mi WSTYD!!!
      www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=575107700&size=o
      • krzysztofsf Re: S K M 20.06.07, 20:56
        andyl napisał:

> To juz slyszalem ze wlascicielem jest PKP. No i co z tego czy w tym miescie
        > mieszkaja same niedolegi? Przed wojna Niemcy wybudowali cala infrastrukture a m
        > y
        > co? Ograniczylismy sie do wyciecia wszystkich metalowych elementow na zlom.
        > Jezeli teraz nic z tym nikt nie zrobi, to wszystko zniszczeje jeszcze bardziej.
        > Czyzbysmy czekali ze Niemcy nam to odbuduja?
        > Urodzilem sie w Szczecinie i widzac ta zdweastowana kolejke to po prostu mi WST
        > YD!!!
        > www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=575107700&size=o

Czy ty czlowieku nie umiesz czytac - wyjasnilem co jest przyczyna, ze nikt z decydentow nie jest zainteresowany koleja miejska.

Wszystkie lobby popieraja rozwiazania, przy ktorych nachapia sie miejscowe firmy.
        Kazde ugrupowanie jest mniej czybardziej powiazane z ktoras firma budujaca u nas drogi, mosty, "kladki".

PKP jako PKP nie jest zainteresowane a miasto - jak powyzej
        • fe77 Re: S K M 20.06.07, 21:07
          W następnych wyborach bedzie nowa kiełbasa...kolejka:)))
          Łatwiej zrealizować jak podepnie sie pod to redukcje emisji dwutlenku wegla...i
          tańsze dojazdy do pracy tych, co jeszcze tu pozostali ...
          A realizacją inwestycji zajmie sie ktoś z PKP(prywatna kolejka partyjna).
          Czekam aż ktoś z entuzjastów się wychyli i przyniesie do decydentów gotowy
          pomysł na tacy wraz z obliczeniami itd...
          • krzysztofsf Re: S K M 20.06.07, 21:46
            fe77 napisała:

> W następnych wyborach bedzie nowa kiełbasa...kolejka:)))
            > Łatwiej zrealizować jak podepnie sie pod to redukcje emisji dwutlenku wegla...i
            >
            > tańsze dojazdy do pracy tych, co jeszcze tu pozostali ...
            > A realizacją inwestycji zajmie sie ktoś z PKP(prywatna kolejka partyjna).
            > Czekam aż ktoś z entuzjastów się wychyli i przyniesie do decydentów gotowy
            > pomysł na tacy wraz z obliczeniami itd...

Jakich decydentow? Jak kampanie oplacaja im firmy zainteresowane "szybkim"tramwajem z przyleglosciami?

A odnosnie transportu kolejowego, to sadze, ze gdy wybudujemy te nieszczesne autostrady, to akurat w Europie rozpocznie sie proces przesiadania z transportem na tory.
            • fe77 Re: S K M 20.06.07, 21:58
              "Przyległości" już opłacaja inne pomysły...
              Kampania to troche więcej niz te pare hipermarketów:(
              A nawet kropla w morzu potencjalnych korzyści.
              Kiełbasa wyborcza jest tylko kiełbasą,poledwica wołowa jest ukryta i nie dla
              wszystkich,ale od kiełbasy do poledwicy niedaleko:)
              Mam na mysli władzę.(poledwicę)

Przepraszam za to kulinarne pisanko....chodziło mi oto,że ten szybki tramwaj i
              potencjalni zyskobiorcy są małą konkurenjcą dla innych,wymiernych zysków w
              postaci decydowania o wszystkim.
              A kampanię opłacą nawet ci sami szybkotramwajowcy...aby tylko później ten,co
              decyduje był pod pantoflem...Więc kółko sie zamknie(to tylko taka teoria,w
              praktyce musi byc społeczne zainteresowanie takim pomysłem,wtedy mozna go
              sprzedać:)
    • Gość: mzimu Re: Szczecinska Kolej Miejska IP: 195.28.182.* 20.06.07, 21:32
      Gwoli ścisłości: SKM ;) Dąbie, Gumieńce, Podjuchy, Port Centralny, Zdroje,
      Zdunowo i Załom są otwarte.
      Tak na serio: w tej chwili szczecińska SKM po linii średnicowej (czyli tej do
      Polic i Trzebieży) to SF - i bynajmniej władze miasta i PKP są tu tylko
      wierzchołkiem góry lodowej. Więc tak:
      1) po owej linii średnicowej latają pociągi towarowe do Polic - wszędzie na
      świecie systemy typu S-Bahn, SKM czy metro mają swoje własne tory, w tej chwili
      ewentualne szynobusy czy żółtki by musiały się dostosowywać do pociągów
      towarowych. W planach kolei od X-lat jest budowa "prawdziwej" obwodnicy
      kolejowej Szczecina, tylko że w tym tempie to termin uruchomienia ok. 2300 roku.
      2) Wstydź się, PKP: owa linia średnicowa jest w tej chwilii w kiepskim stanie -
      AFAIK w sporej części jest otwarty tylko jeden tor. O stanie dworców i
      przystanków z małymi wyjątkami (Niebuszewo wygląda nie najgorzej, Turzyn też w
      miarę) lepiej nawet nie wspominać.
      3) Wstydź się, miasto: miasto od wielu lat olewa komunikację miejską - wystarczy
      spojrzeć na stan taboru czy torowisk...

Zaś co miasto i PKP mogłyby zrobić TERAZ, co nie kosztowałoby strasznych
      pieniędzy i nie jest SF: dogadać się w sprawie wspólnych biletów, tak aby można
      było jeździć pociągami z prawobrzeża na Główny czy do Portu Centralnego i
      odwrotnie korzystając z "miejskich" biletów. Skoro w Warszawie mogli, skoro
      miasto dogadało się z DB (jak ktoś ma sieciówkę, może jeździć Gumieńce-Główny, a
      z drugiej strony pasażerowie DB mogą korzystać z komunikacji miejskiej w
      Szczecinie - wiedzieliście?), to...
      • krzysztofsf Re: Szczecinska Kolej Miejska 20.06.07, 21:37
        Gość portalu: mzimu napisał(a):

> Gwoli ścisłości: SKM ;) Dąbie, Gumieńce, Podjuchy, Port Centralny, Zdroje,
        > Zdunowo i Załom są otwarte.
        > Tak na serio: w tej chwili szczecińska SKM po linii średnicowej (czyli tej do
        > Polic i Trzebieży) to SF - i bynajmniej władze miasta i PKP są tu tylko
        > wierzchołkiem góry lodowej. Więc tak:
        > 1) po owej linii średnicowej latają pociągi towarowe do Polic - wszędzie na
        > świecie systemy typu S-Bahn, SKM czy metro mają swoje własne tory, w tej chwili
        > ewentualne szynobusy czy żółtki by musiały się dostosowywać do pociągów
        > towarowych.

Wystarczyloby uzgodnic ruch towarowy wylacznie w nocy. Te pociagi to nie wiem, czy 3 na dobe jezdza obecnie.
        • Gość: mzimu Re: Szczecinska Kolej Miejska IP: 195.28.182.* 20.06.07, 22:21
          trochę więcej ;) z 10 chyba.
          tak czy inaczej, linia do polic (i przystanki) wymaga sporego remontu, a do
          dogadania się władz miasta z pkp na temat "miejskich" biletów w pociągach tego
          ostatniego na terenie miasta jest wymagana jedynie chęć i dobra wola z jednej i
          drugiej strony.
          • krzysztofsf Re: Szczecinska Kolej Miejska 20.06.07, 22:31

> trochę więcej ;) z 10 chyba.

Na cala dobe. Ile w dzien?
            Kiedys co chwila byl wstrzymywany ruch na miejskich przejazdach gdzie kursuja te pociagi. Teraz jest to bardzo sporadyczne.

> tak czy inaczej, linia do polic (i przystanki) wymaga sporego remontu, a do
            > dogadania się władz miasta z pkp na temat "miejskich" biletów w pociągach tego
            > ostatniego na terenie miasta jest wymagana jedynie chęć i dobra wola z jednej i
            > drugiej strony.

Ale nie ma kto sie dogadywac.
            Szybki tramawaj jest mrzonka, tyle, ze nikt z decydentow nie raczy tego zauwazyc.
            Jesli mamy ta sama nitke torow tramwajowych, to to, ze beda one dluzsze, to jest zwykle wydluzenie linii.
            Dalej z Pogodna czy z Gumieniec bedzi esie jechalo tyle samo na Basen Gorniczy, tyle, ze tam bedzie odpadala przesiadka na autobus.
            • Gość: mzimu Re: Szczecinska Kolej Miejska IP: 195.28.182.* 20.06.07, 23:56
              > Na cala dobe. Ile w dzien?
              > Kiedys co chwila byl wstrzymywany ruch na miejskich przejazdach gdzie kursuja t
              > e pociagi. Teraz jest to bardzo sporadyczne.

Tak czy inaczej: najpierw trzeba by wyremontować tory i przystanki.

> Ale nie ma kto sie dogadywac.

Jeśli chodzi o DB i trasę Gumieńce-Główny to "dogadanie się" nastąpiło za czasów
              Jurczyka (który przecież Niemców nie cierpiał :)) więc kto wie. Moim zdaniem to
              jest wykonalne.

> Jesli mamy ta sama nitke torow tramwajowych, to to, ze beda one dluzsze, to jes
              > t zwykle wydluzenie linii.
              > Dalej z Pogodna czy z Gumieniec bedzi esie jechalo tyle samo na Basen Gorniczy,
              > tyle, ze tam bedzie odpadala przesiadka na autobus.

Zawsze coś. Poza tym na Prawobrzeżu, za Basenem Górniczym tory mają być
              oddzielone od "zwykłego" ruchu.
              Co do tramwajów, to jestem ciekaw kiedy w końcu doczekamy się linii na Mieszka I
              i 26 Kwietnia/Taczaka...
              • krzysztofsf Re: Szczecinska Kolej Miejska 21.06.07, 17:07

> > Na cala dobe. Ile w dzien?
                > > Kiedys co chwila byl wstrzymywany ruch na miejskich przejazdach gdzie kur
                > suja t
                > > e pociagi. Teraz jest to bardzo sporadyczne.
                >
                > Tak czy inaczej: najpierw trzeba by wyremontować tory i przystanki.
                >
                > > Ale nie ma kto sie dogadywac.
                >
                > Jeśli chodzi o DB i trasę Gumieńce-Główny to "dogadanie się" nastąpiło za czasó
                > w
                > Jurczyka (który przecież Niemców nie cierpiał :)) więc kto wie. Moim zdaniem to
                > jest wykonalne.

Przeczytaj jeszcze raz moje wypowiedzi. Cytowany przyklad ma sie "nijak" do dzielenia tortu z przetargow na roboty zwiazane z szybkim tramwajem.

> > Jesli mamy ta sama nitke torow tramwajowych, to to, ze beda one dluzsze,
                > to jes
                > > t zwykle wydluzenie linii.
                > > Dalej z Pogodna czy z Gumieniec bedzi esie jechalo tyle samo na Basen Gor
                > niczy,
                > > tyle, ze tam bedzie odpadala przesiadka na autobus.
                >
                > Zawsze coś. Poza tym na Prawobrzeżu, za Basenem Górniczym tory mają być
                > oddzielone od "zwykłego" ruchu.

I co z tego?
                Dalej bede (podobnie jak tysiace szczecinian) jechal 40 minut na Basen GOrniczy, tak czekal 5-15 na inny srodek lokomocji iechal nim 5 minut krocej niz jedzie sie obecnie.

> Co do tramwajów, to jestem ciekaw kiedy w końcu doczekamy się linii na Mieszka
                > I
                > i 26 Kwietnia/Taczaka...

Ech.........
                • Gość: mzimu Re: Szczecinska Kolej Miejska IP: 195.28.182.* 21.06.07, 18:40
                  > Przeczytaj jeszcze raz moje wypowiedzi. Cytowany przyklad ma sie "nijak" do dzi
                  > elenia tortu z przetargow na roboty zwiazane z szybkim tramwajem.

szybki tramwaj jest w planach (z niemal identyczą trasą co teraz) od lat
                  70-tych, więc już nie przesadzaj z tą spiskową teorią. tak w ogóle to nie wiem
                  czemu przeciwstawiasz ewentualną skm owemu tramwajowi - przydałoby się jedno i
                  drugie.

> Dalej bede (podobnie jak tysiace szczecinian) jechal 40 minut na Basen GOrniczy
                  > , tak czekal 5-15 na inny srodek lokomocji iechal nim 5 minut krocej niz jedzie
                  > sie obecnie.

tramwaj (szczególnie oddzielony od reszty ruchu) zawsze będzie miał większą
                  przepustowość od autobusów (że nie wspomnę o spalinach), i chociażby dlatego by
                  się przydał. mam szczęście mieszkać w miejscu, gdzie jadąc do centrum (albo z
                  powrotem) mam do wyboru albo jadący nieco okrężną drogą tramwaj, albo jadący
                  prosto, najkrótszą drogą autobus - więc mam porównanie. w ciągu dnia, zwłaszcza
                  w szczycie, wybierając tramwaj jestem na miejscu dobre 10 minut wcześniej.
                  • krzysztofsf Re: Szczecinska Kolej Miejska 21.06.07, 21:28

> > Przeczytaj jeszcze raz moje wypowiedzi. Cytowany przyklad ma sie "nijak"
                    > do dzi
                    > > elenia tortu z przetargow na roboty zwiazane z szybkim tramwajem.
                    >
                    > szybki tramwaj jest w planach (z niemal identyczą trasą co teraz) od lat
                    > 70-tych, więc już nie przesadzaj z tą spiskową teorią. tak w ogóle to nie wiem
                    > czemu przeciwstawiasz ewentualną skm owemu tramwajowi - przydałoby się jedno i
                    > drugie.

Po prostu nie widze innej przyczyny, dla ktorej w zarodku padaja (w przeciwienstwie do tramwaju, ktory dochodzi do roznych etapow projektow, poszukiwan funduszy itp) wszelkie inicjatywy probujace peopagowac kolejke - jedyne sensowne wg mnie rozwiazanie. Jak nie wiadomo o co chodzi, zawsze chodzi o pieniadze.

> > Dalej bede (podobnie jak tysiace szczecinian) jechal 40 minut na Basen GO
                    > rniczy
                    > > , tak czekal 5-15 na inny srodek lokomocji iechal nim 5 minut krocej niz
                    > jedzie
                    > > sie obecnie.
                    >
                    > tramwaj (szczególnie oddzielony od reszty ruchu) zawsze będzie miał większą
                    > przepustowość od autobusów (że nie wspomnę o spalinach), i chociażby dlatego by
                    > się przydał. mam szczęście mieszkać w miejscu, gdzie jadąc do centrum (albo z
                    > powrotem) mam do wyboru albo jadący nieco okrężną drogą tramwaj, albo jadący
                    > prosto, najkrótszą drogą autobus - więc mam porównanie. w ciągu dnia, zwłaszcza
                    > w szczycie, wybierając tramwaj jestem na miejscu dobre 10 minut wcześniej.

Ale to co nas czeka, dalej ma malo wspolnego z "szybkim" tramwajem, czy czymkolwiek szykim, czego idea polega na przemieszczaniu pasazerow z jedego konca miasta na drugi szybko, z kilkoma przystankami po drodze, skad dojezdzaja wolniejsza, czesciej zatrzymujaca sie komunikacja, lub i dochodza jak maja blisko, do punktu docelowego.
                    • andyl Szczecinska Kolej Miejska 22.06.07, 13:03
                      Widze ze juz sie zainteresownie skonczylo.
                      Nie warto wogole tego tematu poruszac bo wam taka kolejka do niczego nie potrzebna.
                      Patrzcie dalej jak was wodza za nos i sie nie wychylajcie bo przeciez i tak
                      macie swoje autka i nimi sie poruszacie.
                      Wrocimy do tematu jak was nie bedzie stac na paliwo a to juz nie zadlugo nastapi.
                      Teraz sie podniecacjcie jakim autem i ktory miejscowy kacyk sie rozbija.
    • andyl S K M 21.06.07, 10:26
      WSTYD
      www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=575107660&size=o
    • absztyfikant Re: Szczecinska Kolej Miejska 21.06.07, 10:33
      I pomyslec, ze ci idioci chcieli zlikwidowac tory i puscic na ich miejsce
      droge dla samochodow...

P.S.
      Koszerna kaszanka? ROTFL!
      • Gość: ja Re: Szczecinska Kolej Miejska IP: *.chello.pl 21.06.07, 11:37
        nie damy sie wodzic z a nos jak barany nastepne lata. Albo sie obudza w
        magistarcie albo won.
    • xxtoja Re: Szczecinska Kolej Miejska 21.06.07, 15:45
      już za bardzo nie pamiętam czyj to był pomysł, ale była propozycja, aby to
      zaorać i zrobić drogę na tym terenie i wreszcie by była prawdziwa obwodnica
      • Gość: mzimu Re: Szczecinska Kolej Miejska IP: 195.28.182.* 21.06.07, 18:31
        ta, jasne. najłatwiej rozwalić. a w efekcie powstałaby "prawdziwa obwodnica" o
        szerokości jednego pasa.
        w cywilizowanym kraju, w cywilizowanym mieście jego władze zwariowałyby ze
        szczęścia gdyby ktoś dał im prezent w postaci takiej średnicówki jak w szczecinie.
        • xxtoja a moze turbokolej 21.06.07, 19:14
          wiadomosci.onet.pl/1419561,242,kioskart.html
          • swantevit Re: a moze turbokolej 21.06.07, 20:22
            Najwidoczniej postkomunistyczna gawiedz kajarzy w dalszym ciagu samochod z
            postepem, a pociag z zacofaniem.
            • xxtoja Re: a moze turbokolej 22.06.07, 08:54
              Moze dlatego, że ta kolej made in Poland jest po prostu brudna.
    • andyl Re: Szczecinska Kolej Miejska 22.06.07, 13:04
      Widze ze juz sie zainteresownie skonczylo.
      Nie warto wogole tego tematu poruszac bo wam taka kolejka do niczego nie potrzebna.
      Patrzcie dalej jak was wodza za nos i sie nie wychylajcie bo przeciez i tak
      macie swoje autka i nimi sie poruszacie.
      Wrocimy do tematu jak was nie bedzie stac na paliwo a to juz nie zadlugo nastapi.
      Teraz sie podniecacjcie jakim autem i ktory miejscowy kacyk sie rozbija.
      • Gość: mzimu Re: Szczecinska Kolej Miejska IP: 195.28.182.* 22.06.07, 19:13
        wiesz, mało rzeczy mnie denerwuje. jedną z tych rzeczy jest stękanie.

wszyscy wiemy, że średnicówka nie jest wykorzystywana jak powinna i że to
        karygodne że jej infrastruktura niszczeje, chyba wszyscy się zgadzamy, że coś w
        rodzaju miejskiej kolei by się przydało. może więc dla odmiany zaproponuj coś
        konstruktywnego: jak wyobrażałbyś sobie przebieg owej skm? gdzie przystanki? (te
        obecne i niszczejące nie zawsze są w najszczęśliwszych miejscach)?

moja propozycja cały czas brzmi: na początek wspólny bilet zditm i pkp w obrębie
        miasta.
        • andyl Szczecinska Kolej Miejska 22.06.07, 19:55
          Uwazam ze powinno sie odbudowac to co zniszczone, jak SKM zacznie jezdzic to
          ludzie zaczna z tego korzystac. Niektore miejsca moze sa obecnie troche na
          uboczu, jednak gdy zaczna funkcjonowac to ich wykorzystanie rownierz wzrosnie.
          Mieszkania i domy w ich sasiedztwie tez beda bardziej pozadane bo beda blisko
          szybkiego transportu.
          PKP tez na tym wiecej zarobi niz na tych paru pociagach towarowych dziennie.
          Ja nie mam innych mozliwosci jak tylko to troche naglosnic.
          Jak sie znajdzie wiecej takich jak ja to te glosy uslysza w magistarcie.
          Dosc tlumaczenia sie, czas na dzialanie.
    • Gość: SromotnikBezwstydn SKM..rozkradzione torowisko Słoneczne-Płonia IP: 83.168.124.* 22.06.07, 20:33
      Jeszcze w ub.r. ze Słonecznego skrajem Puszczy Bukowej biegła linia kolejowa do dawnej Fabryki Domów/Gierek/do Płoni/dziś autogielda/.
      Od wiosny b.r.gdy ruszyła przebudowa wiaduktów pod autostradą dw Kijewie -zaczęły znikać szyny...aż znikły.
      Następnie "ktoś" ciężkim sprzętem wyrwał z podziemnego kanału kilka kilometrów kabli które ułozono onegdaj wzdłuż torowiska.
      Wreszcie zaczęła się dewastacja strunobetonowych podkładów .Ktoś to kruszył i spychał buldożerami."Ktoś wreszcie kradł kamień ,tłuczeń stanowiący podstawę torowiska.
      A działo sie to wszystko nie w dzień...
      A działo sie to wszystko na oczach i wobec uszu kierowników i dozorów budowy i ich ciężkiego sprzętu.
      Podobnie zostału załatwione kable /kilka km/ wzdłuż drogi /ul.Mączna/w samym centrum Kniei Bukowej....
      • Gość: ja Re: SKM..rozkradzione torowisko Słoneczne-Płonia IP: *.chello.pl 23.06.07, 16:16
        Barbarzynstwo w bialy dzien, za pare groszy zniszcza wszystko. Przeciez to
        poniemieckie czyli niczyje. Potem narzekaja ze zyja w prymitywie
    • sibeliuss Re: Szczecinska Kolej Miejska 23.06.07, 18:24
      A kiedy powróci linia pasażerska do Polic?
      • Gość: ja Re: Szczecinska Kolej Miejska IP: *.chello.pl 24.06.07, 18:06
        jak wroca Niemcy to odbuduja?
    • andyl SKM Golecino/Kladka 01.07.07, 19:14
      Niewiele osob wie o istnieniu tej kladki. Jest to kladka dla pieszych nad torami
      przy stacji SZCZECIN-GOLECINO

www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=685602096&size=o
      www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=685602136&size=o
      www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=685602152&size=o
    • andyl Szczecinska Kolej Miejska - Turzyn 08.09.07, 23:29
      www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=1343916874&size=l
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka