Dodaj do ulubionych

Przeczytajcie o Hakenie

25.01.02, 09:41
niestety nie tutaj.
Za to sporo i dobrze napisali w dzisiejszym Kurierze. Polecam.
Obserwuj wątek
    • bbury Re: Przeczytajcie o Hakenie 25.01.02, 09:43
      PS niestety nie ma w wersji elektroniczne - ino w papierowej ;(
      • stettiner Re: Przeczytajcie o Hakenie 25.01.02, 10:08
        I w tej samej gazecie trochę zdjęć Starówki w gruzach.
        • Gość: Tomek Re: Przeczytajcie o Hakenie IP: 193.178.168.* 25.01.02, 10:12
          Poczytamy - numer piątkowy?
          • stettiner Re: Przeczytajcie o Hakenie 25.01.02, 10:15
            Tak- jeszcze całkiem świeża dzisiejsza gazetka :)
            • Gość: Tomek Re: Przeczytajcie o Hakenie IP: 193.178.168.* 25.01.02, 11:06
              Dzięki! Kupię jak wieczorem wysiądę z pociągu :-)))
        • Gość: Jazzek Starówka IP: 212.244.79.* 25.01.02, 10:54
          Mam niejasne wrażenie, że Starówka to słowo warszawskie. W innym miastach sie
          mówi po staremu Stare Miasto. A szczecinska Starówka to... Nowówka ;)
          • Gość: Mike Podzamcze IP: *.*.*.* 25.01.02, 11:21
            Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> Mam niejasne wrażenie, że Starówka to słowo warszawskie. W innym miastach sie
            > mówi po staremu Stare Miasto. A szczecinska Starówka to... Nowówka ;)

Najlepiej mowic PODZAMCZE i juz. Odpadaja wtedy zbawy jezykowe typu "nowowka",
            czy "nowe-stare miasto", czy "odbudowana starowka". A tak poza tym w Warszawie
            tez jest "nowowka".
            • Gość: Jazzek Re: Podzamcze IP: 212.244.79.* 25.01.02, 12:02
              Czy nazwą Podzamcze obejmujesz tylko teren Dolnego Wiku, czy także wyżej
              położone tereny między zamkiem a, powiedzmy, katedrą? Bo ja mam jakoś
              zafiksowane, że to co na dole, to Podzamcze (za moich czasów zresztą mało
              zabudowane), a co u góry to ta inkryminowana Starówka.
              Co do nowo-starego miasta to niestety taki polski los, że autentyczych staroci
              u nas mało. A we Włoszech tyle tego mają, że nie w zasadzie mają skrupułów,
              żeby co zalać zalem albo co. :(
              • Gość: Mike Re: Podzamcze IP: *.*.*.* 25.01.02, 13:23
                Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> Czy nazwą Podzamcze obejmujesz tylko teren Dolnego Wiku, czy także wyżej
                > położone tereny między zamkiem a, powiedzmy, katedrą?

Errr, zawsze bylem przekonyny ze Dolny Wik to obszar, ktory lezal na polnoc od
                Mostu Klodnego (juz poza zabudowaniami i murami miejsckimi), gdzies tak jak
                Stocznia. Wiec jesli moja wiedza jest prawidlowa to Wik w ogole nie wchodzi w gre.

> Bo ja mam jakoś
                > zafiksowane, że to co na dole, to Podzamcze (za moich czasów zresztą mało
                > zabudowane), a co u góry to ta inkryminowana Starówka.

Ja podobniez.
                Chodzilo mi o to zeby po prostu caly aktualnie odbudowywany obszyr okreslac
                Podzamczem (tu akurat jest jasne o czym mowimy) i darowac sobie wytykanie "nowa
                starowka". No bo w sumie kiedy starowka przestaje byc nowa? Jak ma 700, 500, 300
                czy 100 lat?
                • Gość: Krasiu Re: Podzamcze IP: 62.233.173.* 25.01.02, 17:38
                  Owszem. Tekst dobry bo przynajmniej w 80 procentach zerżnięty z mojego tekstu,
                  który ukazał się pod koniec grudnia w magazynie Głosu Szczecinskiego. Redaktor
                  Twardochleb z Kuriera uprościł sobie sprawę - tłumaczenie niemieckich
                  dokumentów pisanych gotykiem jest bowiem bardzo czasochłonne o czym ja i
                  pomagający mi kolega przekonali się opróżniając przy pracy wiele butelek
                  piwa:)))
                  Jeśli ktoś chce to niech zostawi tu gdzieś swój adres. Podeślę oryginalną,
                  nieskróconą wersję swojego tekstu, który kiedyś być może się gdzieś jeszcze
                  ukaże.
                  Andrzej Kraśnicki jr
                  • Gość: Mike Tekst o Hakenie IP: *.*.*.* 25.01.02, 19:40
                    Gość portalu: Krasiu napisał(a):

> Owszem. Tekst dobry bo przynajmniej w 80 procentach zerżnięty z mojego tekstu,
                    > który ukazał się pod koniec grudnia w magazynie Głosu Szczecinskiego. Redaktor
                    > Twardochleb z Kuriera uprościł sobie sprawę - tłumaczenie niemieckich
                    > dokumentów pisanych gotykiem jest bowiem bardzo czasochłonne o czym ja i
                    > pomagający mi kolega przekonali się opróżniając przy pracy wiele butelek
                    > piwa:)))
                    > Jeśli ktoś chce to niech zostawi tu gdzieś swój adres. Podeślę oryginalną,
                    > nieskróconą wersję swojego tekstu, który kiedyś być może się gdzieś jeszcze
                    > ukaże.
                    > Andrzej Kraśnicki jr

To jesli mozna - to ja poprosze:
                    mike102@poczta.gazeta.pl
                    Greetz
                    • Gość: JACEK Re: Tekst o Hakenie IP: 64.9.159.* 25.01.02, 20:13
                      Sam chetnie poczytam
                      kecajw@hotmail.com
                      • elaf Re: Tekst o Hakenie 25.01.02, 22:02
                        Jesli to nie sprawi Panu klopotu, prosze i ja o ten tekst

elaf3@wp.pl
                        • Gość: Ama Re: Tekst o Hakenie IP: *.dial.teleton.pl 28.01.02, 09:10
                          poprosze tez:
                          ama@px.pl
                  • Gość: Piotrek Re: Podzamcze IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 02:52
                    Jestem równiez tym tekstem zainteresowany:
                    piotrkeb@uoo.univ.szczecin.pl

Z gory dzieki
                  • Gość: Jazzek Re: Podzamcze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.02, 23:36
                    Poproszę, bo inaczej jak internetowo nie mam możliwosci

jskrzym@poczta.onet.pl
                    • stettiner Też proszę o tekst! 28.01.02, 07:28
                      stettiner@poczta.gazeta.pl

bardzo dziękuję
                  • Gość: Amber Re: Podzamcze IP: *.fin.moc.com 03.02.02, 19:39
                    I ja dopisze sie do listy chetnych :)
                    Pozdrawiam
                    Amber
                    the_amber2002@yahoo.com
                • Gość: \Jazzek Re: Podzamcze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.02, 23:38
                  Racja, Mike, najpierw napisałem później pomyslałem :(
                  Ale po tylu latach poza Sz. już mi się co nieco plącze w głowie.
                  Pozdrawiam!
    • Gość: elaf Re: I co ? Dostaliscie ten text ? Bo ja nie :(((( IP: *.adsl.hansenet.de 28.01.02, 15:15
      ... niestety ...
      • Gość: Mike Re: I co ? Dostaliscie ten text ? Bo ja nie :(((( IP: *.*.*.* 28.01.02, 15:26
        Gość portalu: elaf napisał(a):

> ... niestety ...

Ja na razie tez nie ale wierze ze Krasiu dosle.
        • stettiner Re: I co ? Dostaliscie ten text ? Bo ja nie :(((( 28.01.02, 16:00
          W końcu nie obiecywał, że dziś do 15.00 dośle... :)
          • Gość: JACEK Re: I co ? Dostaliscie ten text ? Bo ja nie :(((( IP: 64.9.159.* 28.01.02, 18:57
            Moze trzeba Krasiowi pokazac ja sie robi " copy & paste" ;-))))
    • Gość: ZetKa Re: Przeczytajcie o Hakenie IP: *.we1.tuniv.szczecin.pl 30.01.02, 14:40
      > Za to sporo i dobrze napisali w dzisiejszym Kurierze. Polecam.
      Przehandluje skan tego artykulu (moze byc wystawiony na www) za skan artykulu z
      GLOWNEJ WYBORCZEJ o "pionierach i kondotierach" czyli budzeniu sie poczucia
      tozsamosci szczecinskiej w mieszkancach (napisany notabene przez pracownika...
      Kuriera)...
      dorzuce skan artykulu o Sedinie, i to wcale nie tej jaka znacie...
      Mike, Stettiner, jak nie dostane skanu - to byc moze nie wrzuce tych obiecanych
      materialow na www, wiec... sie starajcie...
      • stettiner Re: Przeczytajcie o Hakenie 31.01.02, 08:46
        Gość portalu: ZetKa napisał(a):

> Mike, Stettiner, jak nie dostane skanu - to byc moze nie wrzuce tych obiecanych
        >
        > materialow na www, wiec... sie starajcie...

I to się nazywa bezinteresowna koleżeńska pomoc!
        • bbury Re: Przeczytajcie o Hakenie 31.01.02, 08:49
          :)
      • Gość: Mike Nie pohandlujemy ZetKa... :-))) IP: *.*.*.* 31.01.02, 17:08
        Gość portalu: ZetKa napisał(a):

> > Za to sporo i dobrze napisali w dzisiejszym Kurierze. Polecam.
        > Przehandluje skan tego artykulu (moze byc wystawiony na www) za skan artykulu z
        > GLOWNEJ WYBORCZEJ o "pionierach i kondotierach" czyli budzeniu sie poczucia
        > tozsamosci szczecinskiej w mieszkancach (napisany notabene przez pracownika...
        > Kuriera)...
        > dorzuce skan artykulu o Sedinie, i to wcale nie tej jaka znacie...
        > Mike, Stettiner, jak nie dostane skanu - to byc moze nie wrzuce tych obiecanych
        > materialow na www, wiec... sie starajcie...

Fajnie ze wrociles, niestety musisz jakos wzbogacic swoja oferte :-)))
        • Gość: ZetKa Re: Nie pohandlujemy ZetKa... :-))) IP: *.we1.tuniv.szczecin.pl 01.02.02, 12:13
          > Fajnie ze wrociles, niestety musisz jakos wzbogacic swoja oferte :-)))
          No, to ja wole pojsc do biblioteki ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka