Dodaj do ulubionych

Nie ma zgody w sprawie mostu

20.12.06, 05:14
a jak by wzdłóż wisły . Tak jak Warszawie.!
Obserwuj wątek
    • cobi Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 06:39
      Ja proponuję likwidację obecnego mostu. Będzie to najtańsze i zminimalizuje
      ruch w mieście. Nikt nie będzie się pchał do Torunia, bo po co - i tak nie
      przejedzie Wisły. Odejdą kłótnie, zaoszczędzimy sporo kasy na budowę,
      utrzymanie nowego i starego. I warto to zrobić szybko nim zakończona zostanie
      iluinacja - też się zaoszczędzi. Posłowie będą zadowoleni - w końcu zrobią na
      złość Radzie i Mieszkańcom. Jak na razie to widać że na tym im zależy
      najbardziej...
      • rotepirat Kogo słucha Bogdan Major? 20.12.06, 08:15
        Bogdan Major powinien wylecieć z PiSu tym razem za współpracę z...
        postkomunistą prezydentem Zaleskim, tak jak zresztą i kilku innych radnych.
        Dziwię się, że taki stan jest tolerowany przez posłów i władze wojewódzkie.
        Jak tu mówić wiarygodności tej partii, a zwłąszcza budowie IV RP przez PiS,
        skoro część członków PiS z Torunia żyje - powiem dzisiaj delikatnie - w
        dobrej "komitywie" z ordynacką i komunistami.
        Śmiechu warte...
        • davoo Re: Kogo słucha Bogdan Major? 20.12.06, 09:03
          rotepirat napisał:

> Bogdan Major powinien wylecieć z PiSu tym razem za współpracę z...
          > postkomunistą prezydentem Zaleskim, tak jak zresztą i kilku innych radnych.
          > Dziwię się, że taki stan jest tolerowany przez posłów i władze wojewódzkie.
          > Jak tu mówić wiarygodności tej partii, a zwłąszcza budowie IV RP przez PiS,
          > skoro część członków PiS z Torunia żyje - powiem dzisiaj delikatnie - w
          > dobrej "komitywie" z ordynacką i komunistami.
          > Śmiechu warte...

nie poraz pierwszy skonstatowac trzeba panei rotepirat, ze umysl przesiakniety
          masz jadem i zolcia, ktore to na organ wzroku splywajac znaczoco optyke
          pogarszaja.
          zrozum czleku, ze homo sapiens w d..pie gleboko ma twoje/ wasze(kaczynskie)
          dasania i pretensje, jesli te rozumem w najmniejszym stopniu nie sa podparte.

dla dobra miasta niech wspolna petycje podpisuje i o rydzyk i urban- jesliby
          miala prowadzic do konstruktywnych rozwiazan- TO jest CLUE sprawy, to i tylko
          to,a nie rzecz w tym kto z kim i kiedy. czlowieku, opamietaj sie, poki dla twej
          duszy nie jest za pozno (nie powiem, ze poki dla miasta nie jest za pozno, bo
          ufam ze wplyw na bieg wydarzen masz bliski zeru)

co do wyrowinskiego- przez ostatnie lata, totalny zawod, 4 lata temu oddalem na
          pana glos, teraz dobiero widze, ze pan niezdolny bylby do rzadzenia miastem,
          rzadzenia ktore wymaga WSPOLPRACY na rzecz projektow- panskie ambicje sa jednak
          najwazniejsze. bardzo sie rozczarowalem... coz, moze u wielu ludzi walki z
          tamtych czas, rownoczesnie zbyt duzo zgorzknienia sie rownolegle rodzilo

co do mezydly- oczywiscie niespodzianki nie bylo, po ludziach z pisu na dzien
          dobry, (wbrew hiegienie oceniania ludzi ad hoc- czyli zakazu dokonywania
          takowego), w wielu obszarach zycia spolecznego sie mozna spodziewac sie
          racjonalnych dzialan... smutne, ze ci ludzie... hamulcowi maja tak duzy wplyw
          na nasza rzeczywistosc.

panowie, co do was w kolntekscie naszego miasta ponownie- wiedzcie to, ze jesli
          nei bedziecie potrafili sie opamietac, poskromic swoich ambicji (tudziez
          porzucic swoich OSOBISTYCH interesow w sprawie, jak wielu ocenia) bedziecie
          POSTRZEGANI I ZWERYFIKOWANI jak najgorzej przez mieszkancow.
          panowie, oczywista rzecz (swiadomosc tego, ze to do was (i rotepirata) nie
          dociera, az PRZERAZA)- nie wy zostaliscie wybrani do rzadzenia w miescie i
          decydowania o jego losach, lecz rada miasta i prezydent tegoz
          panei wyrowinski, prosze sie pogodzic z wynikiem wyborow sprzed 4 lat, panie
          mezydlo, prosze nie mylic swoich kompetencji- zacznijcie pomagac MIASTU,
          nie "postkomuniscie zaleskiemu", bo perspektywa jawi sie straszna.
          w odczuciu wiekszosci mieszkancow, nawet tych, ktorym blizsza byla "koncepcja
          warynskiego"- wasze dzialania sa na dzien dzisiejszy.... destrukcyjne i
          wymierzone przeciwko miastu

cholera jasna,
          cisnienie musialem wyrownac:)
          • davoo przepraszam za b.ortograficzne n/t 20.12.06, 09:07
            • rotepirat Re: davoo - nie denerwuj się 20.12.06, 12:47
              Zaleski i jego grupka zwolenników z PiSu nie mają licencji na mądrość, to po
              pierwsze. Ubliżając wszystkim, którzy myślą inaczej jak Ty wiem skąd pochodzisz
              i kogo reprezentujesz. Wystawiasz Zaleskiemu niezłą cenzurkę.
              Uważam, że posłowie Mężydło i Wyrowiński mają rację.

A Ty, Tak trzymaj - ubliżaj dalej.
              • davoo Re: davoo - nie denerwuj się 20.12.06, 15:43
                rotepirat napisał:

> Zaleski i jego grupka zwolenników z PiSu nie mają licencji na mądrość, to po
                > pierwsze.

nie musza miec, wystarczy, ze maja "licencje" na decydowanie o miescie- ty, ani
                twoi mocodawcy jej nie maja o ile mi wiadomo, przyjmij wyrazy wspolczucia
                zachowuja wszlekie przewidziane prawem procedury w zakresie realizacji
                projektow i dobrze jesli maja poparcie spoleczne- a legitymacje otrzymali
                calkiem niedawno w wyborach samorzadowych, jesli mnie pamiec nie myli.

> Ubliżając wszystkim, którzy myślą inaczej jak Ty wiem skąd pochodzisz
                > > i kogo reprezentujesz.

nooo, panie pirat, do PISu mnie nie zaPISuj!:) bo rozumiem ze tam mnie widzisz.
                takiego zbioru osobowosci dogmatycznych, jak kto woli autorytarnych (nie mylic
                z osobami obdarzonych autorytetem) to w innej partii czy organizacji chyba nie
                ma, czego moj drogi sam dales przedni dowod krytykujac czlonka pisu za to ze
                czleczyna na odwage przeciwstawic sie "waszej" linii myslenia ktorej to
                egzemplifikacja sa poglady posla mezydly. ...ba, dales przyklad krytykujac a
                nawet postulujac by owego pana karnie z partii wywalac!:) no smieszne i smutne
                zarazem

> Wystawiasz Zaleskiemu niezłą cenzurkę.

no widzisz, odnosnie powyzszych swoich domyslow tyczacych mojej skromnej osoby
                jedynie ty, moj drogi wystawiasz cenzurke pisowi tudziez ich zwolennikom.
                Cenzurke potwierdzajaca postawiona wyzej teze.
                iscie paranoidalne sklonnosci i swiat czarno-biały,,, a raczej bialo -
                czerwony, my i ci OBCY spiskujacy. wspolczuje

> Uważam, że posłowie Mężydło i Wyrowiński mają rację.

super, masz prawo, co nei oznacza prawa do bruzdzenia, niszczenia, robienia
                czegokolwiek w imieniu torunian co mogloby dzialac wbrew intencjom rzadzacych
                miastem! bo DO TEGO legitymacji wam NIKT nie dal

>A Ty, Tak trzymaj - ubliżaj dalej

dzieki za przyzwolenie- postaram sie ograniczyc do ostrych reakcji jedynie na
                karygodnie uderzajace w zdrowy rozsadek zjawiska
                • rotepirat Re: davoo - tylko spokojnie, bo dostaniesz zawału 20.12.06, 16:05
                  Ale jesteś mądry, ale elokwentny. Ciekawy jestem kto ci pomagał pisać takie
                  brednie. Zaleski niech lepiej nie dotyka mostu, bo zawali sprawę jak z
                  wiaduktem koło dworca wschodniego. To po pierwsze.

Ciekawy jestem ile chcecie wyskubać z tej inwestycji ?

• davoo Re: davoo - tylko spokojnie, bo dostaniesz zawał 20.12.06, 22:40
                    rotepirat napisał:

> Ale jesteś mądry, ale elokwentny. Ciekawy jestem kto ci pomagał pisać takie
                    > brednie

no, zaprawde riposta godna mistrza

Zaleski niech lepiej nie dotyka mostu, bo zawali sprawę jak z
                    > wiaduktem koło dworca wschodniego. To po pierwsze.

brawo, miazdzaca argumentacja w kwestii mostu i jego lokalizacji

> Ciekawy jestem ile chcecie wyskubać z tej inwestycji ?

naprawde jestem pod wrazeniem merytoryki wywodu.
                    tak przy okazji -zdradzasz tak otwarcie "wasze" motywacje?

...i przedyskutujcie w koncu z panem historyki kogo reprezentuje- raz to z lewej
                    flanki was atakuje, raz z prawej strony sceny naszego zycia publicznego...
                    oj, wrog czai sie wszedzie!:)
              • oszolom3 Re: davoo - nie denerwuj się 20.12.06, 16:14
                > Zaleski i jego grupka zwolenników z PiSu nie mają licencji na mądrość, to po
                > pierwsze.

No tak, licencje mają Mężydło i Wyrowiński. Przypominam, że właśnie były wybory,
                most był jednym z tematów i wyborcy dokonali wyboru. Za trzy lata będą
                parlamentarne i wówczas obu panom toruńczycy podziękują. Nikt nie ma
                wątpliwości, że fakt iż toruński most został pominięty zawdzięczamy "życzliwemu
                słowu" p. Mężydły szepnięte komu trzeba w Warszawie. Stokrotne dzięki.

• historykii Re: Kogo słucha Bogdan Major? 20.12.06, 12:45
          Kolego szanowny,
          jest cos na rzeczy(...). mnie już nawet na zebrania nie zapraszają(...)!
    • jaca515 Mężydło - odejdz i sie nie kopromituj! 20.12.06, 08:42
      Mężydło - odejdz i sie nie kopromituj!

"szef PIS Bogdan Major: Nie widzę woli kompromisu ze strony posłów Mężydły" -
      tak o panu mowi wlasna partia...
    • jkwt Nie tylko kłótnie 20.12.06, 09:31
      Nie tylko kłótnie były na tym spotkaniu. Z www.um.torun.pl :

W pierwszej części spotkania zostały przedstawione informacje na temat
      kalendarium i aktualnego stanu zaawansowania prac nad przygotowaniem inwestycji
      mostowej. Warto przypomnieć, że wykonane i uzgodnione są już wszystkie
      dokumenty niezbędne do wydania przez Wojewodę Kujawsko-Pomorskiego decyzji
      lokalizacyjnej dla przebiegu trasy mostu w ul. Wschodniej. Uregulowane są także
      stany geodezyjne terenów niezbędnych dla tej inwestycji. Jak powiedział inż.
      Paweł Iwański z firmy Profil w ciągu dwóch tygodni od otrzymania decyzji miasto
      mogłoby rozpocząć wbijanie kamieni granicznych na działkach przeznaczonych pod
      budowę mostu wraz z dojazdami. Bliski ukończenia jest także projekt budowlany
      przeprawy.

• jaca515 wykonane są już wszystkie dokumenty do budowy 20.12.06, 10:06
        jkwt napisał:

> Warto przypomnieć, że wykonane i uzgodnione są już wszystkie
        > dokumenty niezbędne do wydania przez Wojewodę Kujawsko-Pomorskiego decyzji
        > lokalizacyjnej dla przebiegu trasy mostu w ul.Wschodniej. Uregulowane są także
        > stany geodezyjne terenów niezbędnych dla tej inwestycji.

> w ciągu dwóch tygodni od otrzymania decyzji miasto
        > mogłoby rozpocząć wbijanie kamieni granicznych na działkach

> Bliski ukończenia jest także projekt budowlany przeprawy.

pan posel Mezydlo jest od roku zajety blokowaniem budowy mostu w Toruniu i robi
        to z duza energia. wiec nie ma czasu na śledzenie projektu.
    • bezhabilitacji Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 10:11
      Tacy ludzie jak poseł Mężydło sa bardzo niebezpieczni!
    • mistrzkrzyzacki Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 10:34
      Ludu torunia masz czego chciales, wybrales sobie na prezydenta czlowieka ktory
      swoja mentalnosc i styl zarzadzania uksztaltowal w tak rynkowych firmach jak
      zsmp i msm (tam szef decyduje o zuzuyciu papieru toaletowego) i zadne opluwanie
      p. Mezydly tu nie pomoze bo to nie on zmarnowal 4 lata i 15 mln na projekt
      • jkwt Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 11:08
        Masz coś do napisania w temacie mostu czy tylko zamierzasz nas raczyć swoimi
        opiniami o Zaleskim.
      • bjarne25 Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 11:46
        A co zrobił dla Torunia Mężydło przez ostatnie 5 lat jak jest posłem?!?!Dla
        Torunia nie zrobił nic!!!Jedyne co zrobił to wywołał niezgode ws. drugiego
        mostu.Ale akurat w tym lud PiSowski jest najlepszy.
        • derelka co zrobił dla T-nia Mężydło przez ostatnie 5 lat? 20.12.06, 14:26
          bjarne25 napisał:

> A co zrobił dla Torunia Mężydło przez ostatnie 5 lat jak jest posłem?!?!

NIC.
      • bombay_saphire Re: mistrz pieprzenia bez sensu.. 20.12.06, 12:06
        jak w temacie
      • scurvy1 Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 12:09
        do mistrzkrzyzacki:

Pan Zaleski jest najlepszym prezydentem od kiedy pamietam i tylko dlatego ze
        jest czlowiek taki jak mezydlo mostu jeszcze nie zaczeto budowac
      • historykii Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 13:32
        mistrzkrzyzacki napisała:

>> p. Mezydly tu nie pomoze bo to nie on zmarnowal 4 lata i 15 mln na projekt
        ...To do " wzorca nr 1" ( stajni Augiasza...) jeszcze Mu daleko(...).
        Tamci dzis( za 61 mln zł- czyli ok 21 mln $) spoglądają " sobie w oczęta"(...).
        Wejdź na ONET-już są I-sze newsy!
    • historykii Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 12:42
      Czy taka kompromisowa wersja Pana Posła Mężydły- nie jest drogą rozsądku?
      PS
      Brawo Panie Pośle, tej koncepcji prosże się trzymać do końca.
      Jeszcze jedno, żeby Pan nie wszedł w "koleiny swojego kolegi z PIS-u-Z.
      Girzyńskiego" i nie ściągał nam " fachowców zza Oceanu"(...)!
      • mistrzkrzyzacki Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 13:10
        Na moje to mozecie pisac ze zaleski jest lepszy od Boga ale nie zmienia to
        faktu ze most na wschodniej to taka sama utopia jak tunel skm pod ul Sw.
        Jozefa. I bardzo dobrze nie mozna przekladac komfortu zycia mieszkancow
        Wschodniej nad kilka marnych drzewek na kepie albo nieboszczykow na cmentarzu.
        Na moje ktos sie z UM (moze sam gospodarz??) tepo upiera sie za Wschodnia bo
        bedzie mial z tego korzysc finanswa, juz kiedys mowiono ze warunki przetargu
        spelnia tylko 1 firma...
        • bombay_saphire Re: ty bucu !! ( ze wschodniej ? ) 20.12.06, 15:25
          I bardzo dobrze nie mozna przekladac komfortu zycia mieszkancow
          > Wschodniej nad kilka marnych drzewek na kepie albo nieboszczykow na cmentarzu

--------------------------------------------------------------------------
          pomijajac komfort zycia mieszkancow na wschodniej, ktory jest tak samo wazny
          jak komfort zycia mieszkancow przy grudziadzkiej i przy kaszowniku ( a jest ich
          sporo wiecej )zwrot o " kilku nieboszczykach " na cmentarzu, po ktorych
          grobach, wg planu pana posla Mezydly miala by przejsc trasa dojazdowa do
          mostu - jest zwklym barbarzynstwem. pisowskim chamem jestes i pisowskim chamem
          zostaniesz.
          ten twoj post powino sie doczepiac do plakatow wyborczych Mezydly za 4 lata i
          mam nadzieje , ze tak sie stanie - niech ludzie wiedza na kogo nie nalezy
          glosowac.
          juz miesiac temu olalismy was pisowskie komuchy w Toruniu, wierze, ze te
          wykopki dokonczymy za 3 lata i torun bedzie wolny od pisowskiego chamstwa,
          raz i na zawsze..
      • jkwt Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 13:13
        Jasne. Lepiej zamawiać ekspertyzy u znajomego emeryta, który kreśli na mapie
        zygzaki jak gdyby był po kilku głębszych. Transprojekt zrobił już analizy, na
        podstawie których podjęto decyzję o lokalizacji. I ten temat powinien być już
        zamknięty.
        • mistrzkrzyzacki Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 13:14
          Tak czytalem byla zrobiona tak profesjonalnie ze pomylono Torun z Gdynia
        • historykii Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 13:29
          A co byś powiedział o elicie( bez cudzysłowu") z KLIR-ru(?)
          PS
          Wejdź na ich stronę, a jeżeli -"dojrzejecie" do merytorycznej dyskusji-sprawa
          otwarta!
          • jkwt Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 13:47
            Z tego co widzę jest to stwarzysznie a nie biuro projektowe.
            • historykii Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 13:56
              Stowarzyszenie skupiające " kwiat mózgów o szerokich choryzontach"-w tym
              drogowo-mostowych przede wszystkim.
              • jkwt Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 14:10
                Jeśli już to >h<oryzontach. Jednak myślę, że takie górnolotne określenia są
                zbędne. Natomiast biurach projektowych pracują osoby nie tylko o szerokich
                horyzontach, ale również z wymaganymi uprawnieniami i co najważniejsze
                doświadczeniem.
              • davoo Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 14:12
                historykii napisał:

> Stowarzyszenie skupiające " kwiat mózgów o szerokich choryzontach"-w tym
                > drogowo-mostowych przede wszystkim.

" kwiat mózgów..."- coz za metafora, az chce sie oddac zmyslowi wechu bez reszty

powtorze, co mowiono nie raz- do podejmowanai decyzji dpot miasta i wyznaczania
                drog rozwoju sa inne gremia niz poslowie...w tym poslowie mezydlo i wyrowinski.
                ja wiem, ze to boli, ale trzeba bylo kandydoweac,,, jesli sie tego z sukcesem
                nei zrobilo,,,, trzymac twarz na uwiezi

oczywiscie, ze te "inne gremia" powinny trzymac sie procedur i zdaje sie to
                robia na ta chwile
                • historykii Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 14:48
                  davoo napisał:
                  > powtorze, co mowiono nie raz- do podejmowanai decyzji dpot miasta i
                  wyznaczania
                  >
                  > drog rozwoju sa inne gremia niz poslowie...w tym poslowie mezydlo i
                  wyrowinski.
                  >
                  > ja wiem, ze to boli, ale trzeba bylo kandydoweac,,, jesli sie tego z sukcesem
                  > nei zrobilo,,,, trzymac twarz na uwiezi
                  >
                  > oczywiscie, ze te "inne gremia" powinny trzymac sie procedur i zdaje sie to
                  > robia na ta chwile
                  Chciałbyś zebym " trzyma twarz na uwięzi"
                  .....-a wy-cóz za "wadza"(?)
                  -To że otzrymałes -może 900 głosów nie upoważnia Cię do kneblowania mnie -a
                  także innym ust(...). Na sprawach, na których mam pojecie ( znacznie wyższe od
                  średniego) będę się wypowiadał -tak jak wypowiadałem się , ba -pisałem
                  projekty, które stanęły na - Komisjach sejmowych i nie tylko(...)miedzy innymi
                  w sprawach :
                  1/ O zalesieniach gruntww Vi VI klas bonitacji(...)
                  2/ Paliwie rolniczym(...)
                  3/ Na podatku VAT(...)
                  4/ Na odszkodowaniach(...) etc,etc.
                  i sprawaCH związanych z dendrologia, historią i na dziś wystarczy.
                  przypominasz mi o tym, że wycofalem się z kandydowania(...).
                  Pożyjom i uwidzim- z kim wy- PIS-iaki poszliscie do wyborów(...)!!!
                  Pozdrawiam i polecam FACHOWCÓW z KLIR-u w sprawie przyjęcia rozsądnego
                  wariantu-budowy przeprawy mostowej(...).
                  Przeprawa mostowa;
                  -zapytaj fachowców- to nie tylko most na podporach i dwóch przyczółkach( moga
                  byc np. pylony!)!!!
                  Przeprawa to "krwioobieg komunikacji wewnetrznej" - chłopcze...)!!!
                  Zewnetrzną - TRANZYT -fachowcy już znacznie wczesniej określili i
                  zaakceptowali. Nie po to budowano ( na razie I szą nitkę) most autostradowy,
                  żeby wątpliwych horyzontów specjalisci-wykorzystywali go do np. wyscigów
                  gokardów(...)!!!
                  • jkwt Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 16:19
                    > Przeprawa mostowa;
                    > -zapytaj fachowców- to nie tylko most na podporach i dwóch przyczółkach( moga
                    > byc np. pylony!)!!!
                    > Przeprawa to "krwioobieg komunikacji wewnetrznej" - chłopcze...)!!!

I dlatego chcesz ty i twój poseł zbudować ją w miejscu, w którym w perspektywie
                    40 lat, nie można jej połączyć w sensowny sposób z układem komunikacyjnym
                    Torunia? Obecnym i PRZYSZŁYM. Przy wzrastającym ruchu samochodowym.
                    W dodatku można byłoby wybudować tylko połowę mostu. Ustawa o ochronie przyrody
                    zabrania wznoszenia nowych budowli w rezerwatach i parkach narodowych. Są
                    wyjątki, ale w tym przypadku nie mają zastosowania. Więc nie wiem jak można
                    byłoby z takiego mostu korzystać.
                    • historykii Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 17:25
                      I dlatego, że w tej skomplikowanej materii jest wiele opcji dajmy tym razem
                      szansę -fachowcom! Cóż innego powiedział Pan mężydło? Zacytuje jeszcze raz:
                      ..."Zaproponowałem kompromisowe rozwiązanie: argumentem dla prezydenta powinna
                      być opinia niezależnego zespołu ekspertów, który wskaże lepszą lokalizację.
                      Jeśli będzie to ul. Wschodnia, będzie to argument dla prezydenta Zaleskiego".
                      Czy nie uważasz , że dość już " bicia piany"?
                      Przecież -obaj wiemy trochę więcej od większości zabierającej głos na forum i
                      to od tych, ktorzy wiedzą jeszcze więcej -od nas niech zależy WYBÓR OPTYMALNEGO
                      ROZWIĄZANIA- w perspektywie kilkudziesięcioletniej, w perspektywie "
                      rozładowania" wzmagającego się nat ężenia ruchu(...).
                      Pozdrawiam i zyczę Wesołych Swiat!
                      PS
                      Czy "po drodze" kończyłeś Technikum Drogowe w Mogilnie?
                      Wybacz za formę, ale ja uczęśzczałem z 3 cim rocznikiem od powstania, więc
                      maksymalna róznica( jeżeli jesteś z I-szego...) to 2 lata(...).
                      • jkwt Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 21.12.06, 10:13
                        Tylko, że to wszystko już było analizowane. Pod względem ekonomicznym,
                        ekologicznym, prognoz ruchu, technicznym, geologicznym, itd.
                        Kolejne ekspertyzy niczego nowego nie wniosą.
                        Wesołych i spokojnych Świąt.
                        PS: Uczyłem się Toruniu, a studiowałem na Politechnice Gdańskiej.
                  • davoo Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 23:13
                    historykii napisal:

> Chciałbyś zebym " trzyma twarz na uwięzi?

nie, nie rozumiesz, trzymaj twarz na uwiezi od momentu od ktorego zaczynasz
                    niszczyc,,, nie chce mi sie powtarzac argumentacji dot kompetencji odnosnie
                    podejmowania decyzji, gdzie w miescie ma byc zlokalizowany most. naturalnie
                    nijak sie do tego nie odnosicie,,, bo po co, jak mozna pospekulowac, jakie to
                    zdradzieckie sily reprezentuje

> -To że otzrymałes -może 900 głosów nie upoważnia Cię do kneblowania mnie -a
                    > także innym ust(...).

...no taak, historyki, z wiadomym panem mnie mylisz,,, ale nie dziwia pomylki,
                    wszak szukac trzeba ukrytego wszedzie i zawsze, prawda? znamienne to dla
                    marginesu polytycznego, ktory reprezentujesz. naprawde szczerze wspolczuje
                    (odnosze wrazenie ze sie musze powtarzac co jakis czas)

> Na sprawach, na których mam pojecie ( znacznie wyższe od
                    > średniego) będę się wypowiadał -tak jak wypowiadałem się , ba -pisałem
                    > projekty, które stanęły na - Komisjach sejmowych i nie tylko(...)miedzy innymi
                    > w sprawach :
                    > 1/ O zalesieniach gruntww Vi VI klas bonitacji(...)
                    > 2/ Paliwie rolniczym(...)
                    > 3/ Na podatku VAT(...)
                    > 4/ Na odszkodowaniach(...) etc,etc.
                    > i sprawaCH związanych z dendrologia, historią i na dziś wystarczy.

no, znowoz imponujace, nei wiem jedynie jak sie to lokalizacji mostu na
                    wschodniej. i jeszcze to technikum drogowe w mogilnie, ho ho ho

> przypominasz mi o tym, że wycofalem się z kandydowania(...).

nic ci nie przypominam, caly czas cos sie tobie 'zdawa'
                    natomiast faktycznie, tyle w przyplywie emocji o sobie piszesz, ze moze to byc
                    wykorzystywane przez osoby nieprzyjazne tobie. to inna sprawa

> Pożyjom i uwidzim- z kim wy- PIS-iaki poszliscie do wyborów(...)!!!

Boze bron z "pis-iakami" gdziekolwiek razem

> Pozdrawiam i polecam FACHOWCÓW z KLIR-u w sprawie przyjęcia rozsądnego
                    > wariantu-budowy przeprawy mostowej(...).
                    > Przeprawa mostowa;
                    > -zapytaj fachowców- to nie tylko most na podporach i dwóch przyczółkach( moga
                    > byc np. pylony!)!!!
                    > Przeprawa to "krwioobieg komunikacetiji wewnetrznej" - chłopcze...)!!!

uff, coz za ponadprzecietna twiedza

ok, dosc

historyki,napisz w koncu o konkretnych zarzutach dot wschodniej- nikt chyba nie
                    twierdzi ze jest koncepcja wad pozbawiona, napisz szczegolnei o tych
                    dyskwalifikujacych,,, biorac pod uwage skale inwestycji

napisz w koncu kto jest uprawniony do decydowania o lokalizacji mostu w miescie-
                    prezydent i rada miasta dzialajaca w zgodzie z prawem i procedurami czy pan xy,
                    posel senator xy? no prosze, zdobadz sie przy tym na minimum rzetelnosci
                    dopisz, kto jeszcze procz wyzej wymienionych ma prawo przeciwstawiac sie w
                    uprawnionym decyzjom miasta

i odpowiedz tez- tak dla gimnastyki umyslowej (wiem, ze bedzie bolalo)- czy
                    wolalbys torun z mostem na wschodniej i jego wadami i zaletami czy torun bez
                    mostu przez kolejne 10 lat

pozdrawiam
                    • historykii Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 21.12.06, 06:04
                      davoo napisał:

> historykii napisal:
                      >
                      > > Chciałbyś zebym " trzyma twarz na uwięzi?
                      > i odpowiedz tez- tak dla gimnastyki umyslowej (wiem, ze bedzie bolalo)- czy
                      > wolalbys torun z mostem na wschodniej i jego wadami i zaletami czy torun bez
                      > mostu przez kolejne 10 lat
                      >
                      > pozdrawiam
                      Odpowiadam na ostatnie pytanie:
                      wolałbym Toruń z conajmniej 3 mostami, nie wliczając dotychczasowych!
                      Na pytanie-kto powinien decydować o budowie mostu, o ktory toczymy boje-
                      intelektualne na kompie(...). To jest dość złożony problem. Powinieneś wiedzieć
                      podstawowe, złożone uwarunkowania jakie w sposób ewidentny przy tej inwestycji
                      decyduja. Napoleon( widzisz -znam co nie co i historię...) powiedział ,a
                      pokolenia powtarzają Jego aforyzm, że :
                      ..." żeby wygrać wojnę treba mieć TRZY RZECZY..."
                      Chyba nie muszę kończyć tegoż klasyka(...).
                      Wracając do naszego mostu to - ZGODA, ZGODA, ZGODA;
                      a nie polityka, polityka, polityka!
                      Pozdrawiam-Swięta idą (...). Wesołych Swiąt!
    • derelka Mężydło: WON Z Torunia! 20.12.06, 14:27
      Mężydło: WON Z TORUNIA!
      • wilman Re: Mężydło: WON Z Torunia! 20.12.06, 14:42
        Mezydlo jeździ rowerem i jemu brak mostu nie przeszkadza :-)
    • wilman 16 razy TAK dla Wschodniej, NIE dla Mężydło. 20.12.06, 14:41
      dawna, ale warto zacytowac:

16 razy TAK dla Wschodniej, NIE dla Mężydło.

1. Miasto samo nie zbuduje mostu za 500-600 mln. Musi miec wsparcie, a
      wsparcie dostają tylko drogi krajowe a nie mosty lokalne, miejskie. Most
      miejski wg Mężydły nie ma szans na środki zewnetrzne.

2. Miasto wyznaczyło już nowy przebieg drogi krajowej "15", który
      zatwierdziła Warszawa. Oznacza to wspieranie inwestycji w ciągu tej drogi.
      Most wg Mężydły nie przebiega po śladzie żadnej drogi krajowej i nie ma szans
      na taki przebieg, z racji 100 metrów od Starego Miasta.

3. Most wpisano do ZPORR nr 17 i czynione są starania o jego powielenie w
      systemie rządowym wg PIS. Most wg Mężydły nie był w ZPORR i nie są czynione
      przez posła ani nikogo próby jego wpisania.

4. Most powinien przebiegac stosunkowo blisko największej dzielnicy Torunia
      Rubinkowa-Na Skarpie. 80 tysiecy mieszkancow to 1/3 Torunia, a z osiedlami
      bliżej koncepcji Wschodniej (Grebocin, Bielawy, Kaszczorek, PZWANN) to połowa
      przyszłych użytkowników! Most wg Mężydły jest dalej od największych skupisk
      ludzkich i przyszłych użytkowników.

5. Most wg Mężydły jest trzecim mostem na Starówce - po co? Moze niebawem
      bedzie można zamienic funkcję kolejowego na drogowy czy drogowo-kolejowy, po
      co wówczas 3 mosty co 100 metrów? A potem przez 8 km żadnego mostu?

6. Most wg Mężydły oznacza zniszczenie cmentarza i przenoszenie grobów.

7. Most wg Mężydły oznacza ingerencje w rezerwacie Kępa Bazarowa, wycinkę
      ponad 120 starych drzew pod ścisła ochroną - na to na dać kasę UE???

8. Most wg Mężydły przeniesie i tak ruch w ulicę Grudziądzka, która już teraz
      ma cały ruch z drogi "1" i mostu Pilsudskiego. Czy Grudziądzka wytrzyma
      podwójny ruch z 2 mostów i dwóch dróg krajowych - "1" i "15"? Na pewno nie.
      Mężydło zafundowałby nam 2 mosty i kompletnie zakorkowane do nich dojazdy.

9. Wisła w Toruniu ma 21 km długości od Czerniewic do Portu Drzewnego - czy 1
      km ma jakiekolwiek znaczenie? W obliczu 2 mostów na Starym Mieście i żadnego
      przez dalsze 8-9 km aż sie prosi umieścic nowy w połowie tego dystansu.
      Koncepcja Mężydły jest jaskrawie niesymetryczna dla miasta.

10. Czy miasto i cały ruch tranzytowy należy upychać bezpośrednio wokól
      Starówki? Miasto należy rozciagać a nie tłamsić ruch na 1 km kwadratowym.
      Może most wysuńmy od ulicy Mostowej, Panie Mężydło?

11. Most na Wschodniej bedzie miał drogi dojazdowe, które zaktywizują i
      pobudzą nowe tereny miasta - Kociewską, Katarzynkę Hutowo, Rudak i Centrum
      Transferu Technologii. Most wg Mężydły tarfi na szczelnie zabudowane tereny,
      gdzie jakiekolwiek poszerzania czy wyburzenia oznaczają wielkie koszty i
      uciążliwośc dla ścisłego centrum.

12. Most na Wschodniej jest zatwierdzony przez Radę Miasta, a koncepcja
      Mężydły - jest przez nią odrzucona, więc prawnie nieobowiązująca.

13. Twórca koncepcji Wschodniej ma doświadczenie drogowe - wytyczał
      autostradę A1, wykupował tereny, pracował w Agencji Budowy i Eksploatacji
      Autostrad. A jakie doswiadczenie w drogownictwie ma Mężydło?

14. Twórca koncepcji Wschodniej jest skuteczny w REALNYM budowie dróg -
      dzięki niemu powstają 4 wylotówki, drogi dwupasmowe, czynna już A-1 i
      obwodnica S-10. A jakie REALNE sukcesy drogowe ma Mężydło?

15. Most na Wschodniej już powstaje - jest studium, geodeci sa w terenie,
      powstaje projekt. Most wg Mężydły nie ruszył.

16. Mężydło obudził sie o 10 lat zapóźno. Trzeba było budować most, jak jego
      ekipa (Bociek, Strzesniewski, Grochowski) działała - choćby od Żeglarskiej
      :-) A teraz nie przeszkadzać.
      • jot9 Re: 16 razy TAK dla Wschodniej, NIE dla Mężydło. 24.12.06, 10:11
        Zgadzam się z każdym argumentem. Wszystkie osoby z którymi rozmawiałem zgadzają
        się, że lokalizacja na Wschodniej jest korzystniejsza bo:
        1. odciąży ruch w pobliżu starówki, także na aktualnym moście
        2. osiedla w obu wschodnich częściach Torunia (po obu stronach rzeki) potrzebują
        bliższej przeprawy niż aż na Waryńskiego
        3. skrzyżowanie na Żółkiewskiego da większą przepustowość w kierunku
        Olsztyn/Warszawa i całkiem dobrą na Gdańsk, podobnie z drugiej strony w ruchu na
        Łódź.
        4. Najważniejsze - popierajmy decyzję, która ma większe poparcie, bo
        najważniejszy jest czas realizacji.

Ja się coraz częściej zastanawiam nad pytaniem "JAKI INTERES MA POSEł MężYDłO W
        FORSOWANIU SWOJEJ KONCEPCJI???? Czy to tylko chodzi o honor uparciucha i
        zrobienie na złość komuś innemu czy też może wchodzą tu jakieś zobowiązania lub
        kwestie finansowe?"
    • donk1 Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 15:09
      Mężydło ten kłótliwy bocian - do lasu z nim !!! Ma kilka działek w okolicach
      Waryńskiego - to pewne.
      • mistrzkrzyzacki Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 15:37
        donk1 napisał:

> Mężydło ten kłótliwy bocian - do lasu z nim !!! Ma kilka działek w okolicach
        > Waryńskiego - to pewne.
        Idz do wydzialu geodezji i sprawdz jak znajdziesz choc jedna przyznam ci racje.
        Ale dotychczas to Zaleski wspomagal ordynacka z miejskich pieniedzy np kupil od
        zadluzonego kolegi biurowiec na grudziadzkiej
      • davoo Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 15:55
        donk1 napisał:

> Mężydło ten kłótliwy bocian - do lasu z nim !!!

od kiedy bociany w lesie sie trzyma?

Ma kilka działek w okolicach
        > Waryńskiego - to pewne.

i babbik, jesli wg ciebie poziom dyskusji ma byc wprost proporcjonalny do
        mozliwosci twojego intelektu, odpusc sobie w niej udzial dla dobra sprawy
        • rotepirat Re: Korki w mieście są już dzisiaj... 20.12.06, 16:58
          Miała Warszawa tymczasowy most pontonowy (Syrena), który doskonale się
          sprawdził. Przecież można ustawić podobny, albo nawet ten sam i w naszym
          mieście.
          Wtedy "gorączka mostowa" opadnie i będzie można spokojnie, bez emocji
          porozmawiać o nowej lokalizacji mostu np. za parkiem na Bydgoskiej.

Most potrzebny jest już dzisiaj. Saperzy ustawią go migiem. Ale cóż, Zaleski
          nie ma wyobraźni.
          • historykii Re: Korki w mieście są już dzisiaj... 20.12.06, 17:31
            Ruszyłeś tamten " szczyt techniki" wojskowej(...) i jego twórcę(...).
            Był nim mój pryncypał ze stanu wojennego Płk(...) ps. REX!!!
            Pamiętam, że za tamten most miał otrzymać tyt. generalski(...).
            PS
            To był ten sam, co 10 grudnia 1981 r na odprawie w pułku w Płocku grzmiał:
            ..." chcieliście wojny..., ? Będziecie ja mieli..."= patrząc na naS podchorążych
            (...) Opisałem tamta scenę w na tym forum Wyb(...) rczej):
            "sceny ze stanu wojennego"
      • kaczortorun Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 22:57
        A ty buraku powinies na polu byc, nic nie rozumiesz ciemna maso szpahlowa, nasz
        posel ktury walczy o Torun klotliwy bocian, wstdz sie, powinies byc czerwony
        wiecej od buraka
    • szlachcic Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 21:10
      Nie jestesmy tu mysle specjalistami od lokalizacji mostow czy drog ale ja bede
      adwokatem Zaleskiego wiec pytam

- dlaczego Mezydlo nie uwaza mostu na Wschodniej za miejski? Mosty (zwlaszcza
      miejskie a o taki walczy Mezydlo) powinny byc zlokalizowane proporcjonalnie do
      gestosci zaludnienia w danych czesciach miasta. I tu Mezydlo sie kompromituje
      mowiac ze lepszy jest ten blizej mostu Pilsudskiego. To bliskosc wielkiego
      osiedla jest zaleta lokalizacji blizej rubinkowa
      - nie ma co sie oszukiwac tym mostem beda jezdzili tez inni i z kierunku Lodzi
      wszystko przejalby ten most na Wschodniej
      - to most na Wschodniej odciazy Stare Miasto i Centrum lepiej bo jest dalej
      - Kepa Bazarowa tez wola o Wschodnia
      - UE tez nie przyczepi sie do Wschodniej a raczej do Warynskiego
      Moim zdaniem laika przyznam lokalizacja jest przytlaczajaco lepsza przy
      Wschodniej
      Byc moze koszt jest wiekszy Wschodniej, byc moze technicznie tez lepiej jest
      budowac Warynskiego.
      Ale problem jest taki ze Mezydlo podwaza wszystko, nawet z zalety Wschodniej
      Moim zdaniem to dziwne
      • marcus15 Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 21:14
        Witam Torunian.

Trochę z innej beczki, mam pytanko.

Czy mógłby mi ktoś doradzić, gdzie są miejsca parkingowe u skrzyżowania ulic
        Szosa Chełmińska - Czerwona droga i jak tam dojechać (tzn. przed tym
        skrzyżowaniem lub gdzieś w pobliżu, przyjadę Szosą Chełmińską)?
        Chcę się udać na starówkę w najbliższym czasie a nie znam za bardzo Torunia (z
        perspektywy kierowcy) i jestem w kropce. Nie chciałbym za bardzo krążyć
        (autem) po Toruniu i szukać prakingu.
        Gdzie można taki wolny parking znaleźć i w miarę prosto tam dojechać?
        • bombay_saphire Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 22:23
          jest tam ogromny parking przy cinema city. jezeli zechcesz, i znajdziesz
          miejsce, mozesz zaparkowac na tylach cinema city - np. na galczynskiego, to
          jest wtedy bezplatne.
          • kaczortorun Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 20.12.06, 22:51
            A co wy tu za parking wyjezdzata ,chyba mowa jest o moscie a nie o jakims
            pargingu no nie, a zaleski niech nie kombinuje posel muwi ze lepiej tu stawiac
            bo bedzie kasa to chyba wie lepiej nie
            • rodman110 Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 21.12.06, 08:13
              Czy będzie kasa to się by okazało chociaż pewnie coś w tym jest bo jak co to
              Mężydło by szepnął coś komuś u góry i po partyjnych układzikach nagle most
              mógłby być wpisany tam gdzie trzeba.
              Generalnie na sprawę mostu staram się patrzeć inaczej. Niektórzy sie licytują a
              że tu lepiej bo jest dokumentacja a tu że gorzej bo kępa bazarowa, cmentarz itp itd.
              Ja patrzę na to w której lokalizacji most lepiej służyły mieszkańcom i tutaj
              wschodnia moim zdaniem jest rozwiązaniem idealnym. Most byłby bliżej Rubinkowa,
              Lubicza i Grębocinia gdzie mieszka ogromna ilość mieszkanców. Zdziwiłem się
              strasznie jak Mężydło mówi że most na wschodniej nie rozwiązuje problemów
              komunikacyjnych miasta, no to ja się pytam w jaki sposób most na waryńskiego je
              rozwiązuje ?? Nie trzeba byś wielkim znawcą aby zobaczyć że już teraz
              Grudziądzka jest nieźle obciążona, tak samo Lubicka od starówki do płatków.
              Jest szansa aby odciązyć te ulice no ale Mężydło ma chyba klapy na oczach, albo
              inaczej on aż taki głupi nie jest aby tego nie widzieć, tylko coś chłop kombinuje.
              I jeszcze jedno Panie Pośle Mężydło jeżeli rada miasta zatwierdziła lokalizację
              wschodnią jeżeli Zaleski wygrał wybory z taką przewagą a to świadczy o tym gdzie
              mieszkańcy widzą ten most to poprostu "spieprzaj dziadu" a nie tutaj "liberum
              veto" uprawiasz to już nie te czasy.
      • derelka most na Wschodniej odciazy Stare Miasto i Centrum 21.12.06, 08:44
        szlachcic napisał:

> most na Wschodniej odciazy Stare Miasto i Centrum lepiej bo jest dalej

I to jest wystarczajacy argument
      • jkwt Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 21.12.06, 09:57
        > Byc moze koszt jest wiekszy Wschodniej, byc moze technicznie tez lepiej jest
        > budowac Warynskiego.
        No właśnie, że nie. Mężydło ciągle porównuje ceny z projektów koncepcyjnych.
        Tylko, że jeden był z końca lat dziewięćdziesiątych a drugi z 2005.
        • kaczortorun Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 21.12.06, 20:30
          I tu klamiesz baranie bo sa z tego samego okresu i wychodzi ze na warynskiego
          bedzie taniej jak muwi posel wiec po co przeplacac pomysl mozgownica od czasu
          do czasu.
          • jkwt Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 21.12.06, 22:03
            Wiesz, zanim zaczniesz wyzywać ludzi od baranów najpierw naucz się ortografii.
            Potem sprawdź fakty i najlepiej zamilcz.
            • kaczortorun Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 21.12.06, 23:27
              sory za barana, morze troche przesadzilem a z ortografi mialem 5, ale fakty
              muwia same za sobie, most przy warynskiego to najlepsze miejsce
              • jkwt Re: Nie ma zgody w sprawie mostu 21.12.06, 23:36
                Mój syn w I klasie SP chyba lepiej pisze. Powiedz jeszcze tylko jak moŻna
                trochę przesadzić morze.
                Natomiast fakty mÓwią, że szacunkowa cena jednego w 1999 roku to 470 mln a
                drugiego w 2005 - 560 mln.
              • bombay_saphire Re: dajesz czadu !! 24.12.06, 14:28
                kaczortorun napisał:

> sory za barana, morze troche przesadzilem a z ortografi mialem 5, ale fakty
                > muwia same za sobie, most przy warynskiego to najlepsze miejsce

--------------------------------------------------------------------
                maprawde miales piontke z ortografii ?? :-)))))))))))))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka