aga.doris 22.08.11, 16:55 Nie pytam o cenę biletów. Chodzi mi o jakość usług, komfort lotu, stan techniczny samolotów itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: za.lotnick Śmieszny dylemat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 08:55 W obu liniach występują turbulencje i jest dostęp do toalety. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Śmieszny dylemat 23.08.11, 10:52 zależy dokąd, zależy kiedy, ja na pewno wybrałbym LOT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af-bcn KLM IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 24.08.11, 21:34 KLM-AF (zbieżność z moim nickiem przypadkowa) Singapore AirLines chyba poza konkursem Odpowiedz Link Zgłoś
levack.levack Re: Wizair czy LOT? 23.08.11, 14:23 aga.doris napisała: > Nie pytam o cenę biletów. > Chodzi mi o jakość usług, komfort lotu, stan techniczny samolotów itp. Zależy dokąd, musisz sprawdzić jakim samolotem LOT tam leci. Bo jeśli trafisz na ATR to komfort jest żaden. Wizzair ma stosunkowo nowe Airbusy, leci się nimi przyjemnie, aczkolwiek, jak to w tanich liniach nie ma specjalnie dużo miejsca na nogi. Inne samoloty LOTu są bardziej komfortowe, ale też w większości dość stare (chyba z wyjątkiem paru Embraerów). Inna sprawa, że w przypadku lotu do 4 godzin to nie ma to większego znaczenia. W LOT w cenie biletu masz kanapkę (albo coś innego na dłuższej trasie) i napój, w Wizzair musisz sobie kupić (jak już musisz ;) ). W LOT masz w cenie bagaż odprawiany do 20 kilo, ale podręczny 6 kilo (Wizzair 10 kilo), ale nie zauważyłem nigdy w LOT, żeby ktoś na podręczny zwracał uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tht Re: Wizair czy LOT? IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.08.11, 10:03 Jesli bilety w tej samej cenie, to LOT wygrywa za każdym razem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Wizair czy LOT? IP: *.ip.netia.com.pl 25.08.11, 16:05 Trochę źle zadane pytanie. Odpowiedź brzmi "To zależy". Przykład: Wizzair lata na tanie lotniska, na ogół bardziej oddalone od dużych miast niż lotniska "regularne". Ale czasami to plus. W Belgii lotnisko Charleoi jest dużo dogodniejsze do zwiedzania południowej części kraju i np: Luksemburga, niż lotnisko przy samej Brukseli. To samo w przypadku Oslo: Sandefjord jest lepszą bazą wypadową do odwiedzenia południowej Norwegii, niż lotnisko przy Oslo. Plusem LOTu jest cena "all-inclusive" (nie ma dopłat za bagaż, za posiłek, za odprawę, etc.), ale nie nie można np: zmienić nazwiska na rezerwacji. W Wizzair cena jest podawana "goła", za wszelkie usługi trzeba płacić ekstra. Bezpieczeństwo w obu przypadkach identyczne, zaś komfort lotu to strasznie indywidualna sprawa. Ja np: lubię ATRy, bo latają niżej i nie ma większego problemu z zatykającymi się uszami. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Wizair czy LOT? 25.08.11, 20:48 Na większości tras latają Embraery w LOT, a one są nowe. I mają fajny układ siedzeń 2-2, jeśli się leci w 2 osoby to lepiej niż 3-3. Ostatnio latałem do Frankfurtu w jedną stronę Embraeream a wracałem 737, było punktualnie i ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ago-ya Re: Wizair czy LOT? 30.08.11, 17:59 Napisz jak się trzymają te 737 w LOTcie. Czy to już ruiny czy jeszcze dają radę? Ja mogę napisać o embraerkach. Są naprawdę git i też uważam że przyjemniejsze niż 737 i a320. Pamiętam jak kiedyś leciałem 737-200 z Lądka do Irlandii. Trzęsło jak furmanką po bruku i się same szafki otwierały. Za to fajnie te silniczki "cygara" świszczały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adacho Re: Wizair czy LOT? IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.11, 16:43 Oczywiście LOT, ale można na upartego znaleźć parę przewag Wizzaira: 1) Jednolita flota Airbusów w Wizz - w LOT na trasach europejskich głównie w miarę lub całkowicie nowe Embraery, które w mojej subiektywnej ocenie wygodniejsze i przyjemniejsze od A320 czy 737 (czy to "tradycyjnych" przewoźników, czy lowcostów), ale można też trafić na krótkich trasach na wolne, głośne i zużyte ATRy (Wizzair i tak nie lata na tak krótkich trasach) czy nastoletnie Boeingi 737-400 na obleganych trasach. Stan techniczny pewnie w obu przypadkach podobny. 2) Ograniczenia wagowe bagażu podręcznego bardziej restrykcyjne w LOT (do 6 kg) ale to już czepianie się, bo kto to sprawdza, a poza tym mamy w LOT bezpłatny bagaż rejestrowany. 3) W zeszłym roku ktoś z mojej rodziny leciał z Paryża w czasie śnieżyc na zachodzie Europy Wizzem (z Beauvais). Pomijając problemy z dostaniem się na lotnisko, lot z Beauvais odbył się, choć z opóźnieniem. Gdyby lecieli z CDG, musieliby jeszcze długo czekać, aż niewydolne służby oczyszczą lotnisko :P Dlatego czasem budżetowe lotnisko okazuje się plusem przy wyborze przewoźnika. Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: Wizair czy LOT? 29.08.11, 18:24 Generalnie wybralabym LOT, z wymienionych wyżej wzgledow. Do tego można dodać, ze LOT jest aliansie z innymi liniami - możliwość kupna biletu łaczonego, gdzie zapewnienie ci dalszej podróży leży po stronie przewoźnika. Na szczęście rzadko zdazaja mi się odwołane loty, mimo, ze LOT to robi coraz częściej, ale mam wrażenie, ze łatwiej jest się załapać na kolejny lot w Locie niż w wizzair. Odpowiedz Link Zgłoś