Dodaj do ulubionych

Wizz.Modlin-Charleroi. Dojazd Z Charleroi do BRU

21.10.12, 23:53
Witam,
lece na wakacje z Brukseli z lotniska BRU, ale mam dolot z Wawy do Charleroi. Między przylotem do Charleroi, a godzina stawienia sie do odprawy w BRU mam ok. 7 h czasu. Interesuje mnie jak najwygodniej (oczywiscie poza taxi bo to ponad 60km) i we miare "normalnej" cenie można przemieścić się między dwoma lotniskami. Zrobilem juz maly research i znalazłem pociagi ( ale z przesiadka - 18euro) i shuttlebus ( tylko do centrum Brukseli -13 euro) . Może ktoś z Was był w podobnej sytuacji i wie czy na przykład istnieją jakieś bezpośrednie połączenia (cokolwiek) między tymi dwoma lotniskami?

Jeśli ktoś byłby w stanie pomóc to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jot.be Re: Wizz.Modlin-Charleroi. Dojazd Z Charleroi do 22.10.12, 10:00
      Nie ma.
      Musisz jechać pociągiem do centrum Brukseli i shuttle na Charleroi, albo pociąg z lotniska do Brussels Nord > pociąg do Charleroi Sud > autobus miejski na lotnisko.
      Na tą drugą opcję jest specjalna taryfa "z dowolnej stacji w Belgii do Charleroi" (autobus wliczony).
      Tylko nie wiem ile teraz kosztuje taki bilet bo od pewnego czasu już nie jeżdżę. Kiedyś 11eur kosztował.
      Normalna taksówka z lotniska do centrum Brukseli to 50eur...
      Pozdr
    • Gość: Manolito Re: Wizz.Modlin-Charleroi. Dojazd Z Charleroi do IP: *.30.222.134.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.10.12, 11:39
      Z lotniska CRL do stacji kolejowej Charleroi Sud autobus #68, później pociąg do Brussels Midi, albo autobusem bezpośrednio do stacji Brussels Midi.
      Następnie do lotniska BRU pociągiem SNCB, albo autobusem STIB #12 za €3,50 kupując bilet z dystrybutora, np. GO (€6,00 kupując bilet w autobusie!)

Bezpośrednie połączenia prywatnych firm taksówkowych są szybsze, ale o wiele droższe. Osobiście mając 7 godzin między lotami chętnie bym zobaczył trochę Brukseli i napił się ich słynnego piwa na mieście :)
      • Gość: Manolito Re: Wizz.Modlin-Charleroi. Dojazd Z Charleroi do IP: *.30.238.217.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.10.12, 18:48
        Właśnie rozmawiałem ze znajomymi, którzy dopiero co odbyli identyczny transfer z lotniska Charleroi do Bruxelles-Nat-Aeroport.

Na Charleroi z jednego z dwóch dystrybutorów na zewnątrz budynku lotniska, obok Door-2, można kupić bilet transferowy (przyjmuje on gotówkę, karty kredytowe i karty płatnicze). Należy wybrać: Charleroi-Sud ---> "Any station in Belgium". Bilet pokrywa całą podróż:
        - Charleroi Airport ---> stacja kolejowa Charleroi-Sud (TEC Bus - Line A)
        - stacja kolejowa Charleroi-Sud ---> stacja kolejowa Bruxelles-Midi
        - stacja kolejowa Bruxelles-Midi ---> Bruxelles-Nat-Aeroport (stacja pod terminalem lotniska)

Nie znam dat ani godzin Twoich lotów, ale wszystko możesz zobaczyć tutaj: www.belgianrail.be/jp/sncb-nmbs-routeplanner/query.exe/en

From: Charleroi-Sud [B]
        To: Bruxelles-Nat-Aeroport [BRU]

Bon voyage!

• Gość: tapas Re: Wizz.Modlin-Charleroi. Dojazd Z Charleroi do IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.10.12, 21:48
      a spróbuj www.www.shuttledirect.com/en/php/airport_shuttle_direct.php. Solidni i wiele razy z nich korzystałam.
      • matzk Re: Wizz.Modlin-Charleroi. Dojazd Z Charleroi do 23.10.12, 02:00
        Super, dzięki bardzo za konkretne odpowiedzi. Bardzo mi pomogły :)

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka