Dodaj do ulubionych

Rezerwacja miejsc Ryanair

IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.13, 07:56
Od 01.02.2014 miejsca będą przydzielane przy odprawie. Można oczywiście wcześniej sobie zarezerwować za opłatą.

"Pasażerowie Ryanair, którzy nie chcą, wstępnie wybrać swojego miejsca mogą odprawić się w okresie od 7 dni do 2 godzin przed wylotem, gdzie zostanie im przydzielone miejsce bez dodatkowych kosztów"

Ciekawe jak system będzie przydzielał miejsca. Czy w miare możliwości osoby na jedej rezerwacji będa obok siebie, czy porozrzuca po calym samolocie, aby na przyszłość jednak skłonić klienta do opłaty za miejsce.
Obserwuj wątek
    • Gość: kroks Re: Rezerwacja miejsc Ryanair IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.13, 11:34
      temat walkowany milion razy - jesli lecisz w grupie kup od razu miejsca razem bo potem was porozrzucaja po calym samoloccie w zaleznosci gdzie beda wolne miejsca. Po to jest to zrobione zeby ludzie placili dodatkowo za miejsca. Business is business
      • balajanek Re: Rezerwacja miejsc Ryanair 03.01.14, 20:21
        Temat nie był wałkowany milion razy, bo jest od niedawna. Więc pytanie forumowicza jest zasadne.
        Tu ja z kolei mam pytanie. Czy nr miejsca jest wydrukowany na karcie pokładowej którą sobie drukuję czy dostaję dodatkowy kwitek na miejsce przed wejściem do samolotu?
        • Gość: gaga.tka Re: Rezerwacja miejsc Ryanair IP: *.rabbit.static.3s.pl 19.01.14, 15:41
          To się pokomplikowalo. Do tej pory jadąc na tydzien robilam odprawe na trase tam i z powrotem w domu a stojac w kolejce w miare wczesniej spokojnie rodzina z dziecmi siedziala razem. Teraz nie ma szans odprawic sie ,z domu, zeby nie musiec szukac na wyjezdzie drukarki a do tego moze sie okazac ze maloletnie dzieci posadza przy obcych osobach? Nie pozostaje nic innego jak poniesc dodatkowy koszt bo tylko wtedy odprawa jest na 30 dni przed wylotem i miejsca beda z dziecmi a koszt nie jest maly niestety.
          • imw panikujesz... 19.01.14, 19:09
            Osoby z jednej rezerwacji będą mieć miejsca koło siebie, a wyjeżdżając na tydzień raczej odprawisz się w obie strony
            • Gość: gaga.tka Re: panikujesz... IP: *.rabbit.static.3s.pl 19.01.14, 20:32
              W nowych zasadach Bez wykupienia miejsc na odprawę jest czas tylko 7 dni przed wylotem więc nie sadze ze odprawie sie na lot powrotny jadac w opcji na tydzien. A skad wiadomo ze osoby z jednej rezerwacji beda siedziec razem? Tego w regulaminie nie ma.
              • reenis Re: panikujesz... 23.05.15, 23:53
                Z pustego i Salomon nie naleje oczywiscie. Ale dopoki sa miejsca system przydziela je w grupie, chocby wlasnie ze wzgledu na dzieci ktore podrozuja z rodzicami. Dlatego warto robic odprawe online odpowidnio wczesnie.
                System wczesniejszy z przed przydzialu miejsc (czyli wolna amerykanka - kto pierwszy ten lepszy) to bylas porazka - przepychanki, scisk, tlok. W koncu jest troche cywylizacji - komu zalezy to odprawia sie wczesniej i tyle.
        • Gość: podróznik Re: Rezerwacja miejsc Ryanair IP: *.echostar.pl 27.01.14, 06:32
          Mam bilet właśnie na 1 lutego, numer miejsca wydrukowało mi na karcie pokładowej - dostałam przy przejściu czyli nie najgorzej. Ciekawe, jak te miejsca są przydzielane.
          Pozdrawiam
          • Gość: podróżnik Re: Rezerwacja miejsc Ryanair IP: *.echostar.pl 27.01.14, 06:41
            Aha - piszą też na karcie którym wejściem wsiadać.
            • Gość: ccc Re: Rezerwacja miejsc Ryanair IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.14, 11:16

Jak wysiasc? Nie mam instrukcji.
          • Gość: gagatka Re: Rezerwacja miejsc Ryanair IP: *.rabbit.static.3s.pl 31.01.14, 13:14
            Ja kupilam bilety poczatkiem stycznia przed wejsciem nowych zasad. Miejsca za oplata moge dopiero wybrac przy odprawie na miesiac przed lotem albo darmowo tydzien przed lotem beda z gory przydzielone. Rozumiem ze osoby ktore kupily bilety teraz beda juz mialy miejsca przydzielone na ten lot czy tez dopiero beda mialy szanse wykupu ich przy odprawie online?
            • Gość: xyz Re: Rezerwacja miejsc Ryanair IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 04.02.14, 01:47
              Już za mną pierwszy lot z numerowanymi miejscami- a bilety kupowałam w dawno a lot dopiero teraz.
              I wygląda to tak że odprawiając się on line jeśli wcześniej nie wybierzesz sobie miejsc dostaniesz to co system przydzieli. leciałam z dzieckiem i miejsca były obok siebie.
              Nie wiem czy tak samo będzie w przypadku dorosłych.
              Moje wrażenia: nie wiele się zmieniło.
              Tylko wyświetli sie nr bramki, ludzie pędzą- kto pierwszy i potem kolejka jak stała tak stoi. Może lubią stać :D przez 40 min?
              A w samolocie to co zawsze, chaos.
              Sama słyszłam rozmowy że siedzimy nie tu gdzie powinnyśmy.
              • sumire Re: Rezerwacja miejsc Ryanair 04.02.14, 12:16
                ja bym powiedziała, że chaos jeszcze większy niż w dawnych czasach. leciałam wczoraj i nie mogłam uwierzyć, jak trudno było ludziom zajmować właściwe miejsca, choć nie jest to rocket science...
                • Gość: ck Re: Rezerwacja miejsc Ryanair IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.14, 13:51
                  Dla 90% pasażerów, którzy wcześniej latali tylko tanimi liniami, to JEST rocket science. Za kilka miesięcy się unormuje.
              • reenis Re: Rezerwacja miejsc Ryanair 23.05.15, 23:56
                A kto Ci kaze pedzic z nimi ? Ludzie tak robia z przyzwyczajenia chyba.
                Ja tam siedzialem do ostatniej chwili i pstykalem sobie na fonie.
                jest tak jak byc powinno
    • ferdynand_007 Re: Rezerwacja miejsc Ryanair 09.02.15, 13:08
      Minął rok od tej zmiany w Ryanair. Jakie są wasze doświadczenie w tym względzie. Jeżeli nie kupimy miejsca to jak system przydziela?
      • jot.be Re: Rezerwacja miejsc Ryanair 09.02.15, 14:03
        Obok siebie.
        Na jakieś 30 lotów w 2 osoby zdarzyło mi się RAZ, że mieliśmy miejsca D i F w tym samym rzędzie. We wszystkich pozostałych przypadkach obok siebie.
        Choć pewnie w miarę dostępności - ja pilnuję żeby się jak najszybciej odprawić zawsze.

Pozdr
        • brooks44 Re: Rezerwacja miejsc Ryanair 16.02.15, 21:02
          Potwierdzam - obok siebie (kilka lotow, 2 osoby dorosle).
          Tez pilnuje wczesnej odprawy ale akurat na wczorajszy lot odprawilam sie dopiero w piatek, tez dostalismy miejsca obok siebie. Samolot byl pelny.
    • tomcie99 Re: Rezerwacja miejsc Ryanair 10.03.15, 14:19
      Jeżeli mam lot na 10 dni i żeby odprawić sie on-line w domy by nie szukać drukarki za granicą to czy mogę zrobić rezerwację miejsc tylko na lot powrotny a lot "do" bez rezerwacji... chodzi o to by nie płacić za miejsca jezeli nie potrzeba... odprawę taką zrobili ze bez rezerwacji od 7 dni przed lotem a z rezerwacją od 30... czy ktoś z Was przerabiał taką sytuację? i drugie pytanie ile kosztuje w Raynarze rezerwacja miejsca???
      • monia12323 Re: Rezerwacja miejsc Ryanair 06.04.15, 20:20
        Możesz zrobić rezerwację miejsca tylko na lot powrotny. Ja tak robiłam ostatnio jak leciałąm na 3 tygodnie. A rezerwacja miejsca kosztuje 24pln.
        • saba73 Re: Rezerwacja miejsc Ryanair 07.04.15, 09:47
          Nie na każdym kierunku rezerwacja miejsca w Ryanair kosztuje 24 zł, np. przelot z Krakowa na Majorkę 28,50 zł, różnica niewielka, ale jednak jest.
    • ferdynand_007 Re: Rezerwacja miejsc Ryanair 25.05.17, 14:10
      Teraz to się jeszcze pozmieniało. Darmowe miejsca nie 7 a 4 dni przed wylotem. Lecąc z dzieckiem poniżej 12 lat trzeba obowiązkowo wykupić dla siebie miejsce, dla dziecka miejsce obok gratis.
      A najlepszy smaczek jest z przydziałem miejsc. O ile wcześniej raczej system przydzielał obok siebie na jednej rezerwacji, to teraz jest kompletne chybił trafił. Można to sobie sprawdzić na rysunku wolnych miejsc, gdy jest 4 dni przed odlotem. Miejsca do tej pory wolne zapełniają się w dziwny sposób. Zajęte jest miejsce w środku, a od okna i korytarza wolne. Następny rząd to samo. Jedno miejsce w środku zajęte, a po bokach wolne. Tyle leci osób na pojedynczej rezerwacji? I dlaczego pojedynczego człowieka nie posadzić przy oknie albo przy korytarzu.
      Jakby to powiedział klasyk: Przypadek? Nie sądzę. Raczej celowe działanie, aby jednak miejsca wykupywać, gdy chce się siedzieć razem.
      • tsangarada Re: Rezerwacja miejsc Ryanair 26.05.17, 10:42
        To, że celowe nie ulega wątpliwości. Ale niech by było najbliższe wolne. Wczoraj robiłam odprawę z Lisbony do Wrocławia i z jednej rezerwacji mam 16 i 30 rząd.
    • odrzuconareklamacja.pl Re: Rezerwacja miejsc Ryanair 31.05.17, 13:57
      Widzę dużo odpowiedzi.
      Ja zajmuję się lotami odwołanymi i opóźnionymi.
      Zobacz więcej na mojej stronie i poznaj przysługujące ci prawo do odszkodowania w wysokości 250, 400, 600 EUR.
      odszkodowania-loty.pl/
      Łukasz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka