Dodaj do ulubionych

Uwaga wszyscy lecący do Norwegii

20.06.06, 14:08
Straż Graniczna RP zmieniła interpretację przepisów i od pewnego czasu nie
można latać do Norwegii na dowody osobiste. Jedynym uprawniającym do
przekroczenia granicy przy locie do Oslo dokumentem jest paszport.
Obserwuj wątek
    • Gość: sabina222i2 Re: Uwaga wszyscy lecący do Norwegii IP: *.globalconnect.pl 20.06.06, 22:57
      Norwegia nie jest czlonkiem EU, to tak jakby ktos chcial poleciec do Szwajcarii
      na dowod...bo wszytkie kraje sasiadujace to czlonkowie EU...
      • obi76 Re: Uwaga wszyscy lecący do Norwegii 21.06.06, 09:14
        Ale jest krajem należącym do EOG i można było dotej pory latac tam na dowód -
        sam do tej pory latałem właśnie na ten dokument. Po drugie zerknij na stronę MSZ
        do zakładki informacje konsularne- do Norwegii można udać się za okazaniem
        Paszportu lub DO. Po trzecie w Ambasadzie Królestwa Norwegii potwierdzą Ci, że
        zostaniesz wpuszczona na ich terytorium po okazaniu DO. To polska strona robi
        problemy.
        Do Szwajcarii też możesz się udać za okazaniem DO.
        www.msz.gov.pl/Informacje,dla,obywateli,RP,wyjezdzajacych,za,granice,1800.html
        Obi
      • tierralatina Re: Uwaga wszyscy lecący do Norwegii 23.06.06, 00:53
        Caly pic polega na tym, ze Szwajcaria, Norwegia i Islandia, choc nie sa w UE,
        uznaja polskie nowe dowody osobiste jako dokumenty uprawniajace do
        przekroczenia ich graqnicy. Ale polska SG nie uznaje ich jako dokumentow
        uprawniajacych do opuszczenia Polski przy bezposrednich lotach do tych panstw.
        W efekcie mozesz leciec samolotem na dowod z Paryza do Genewy, ale nie z
        Warszawy do Genewy...
    • iberia30 Re: Uwaga wszyscy lecący do Norwegii 21.06.06, 09:30
      nie bardzo rozumiem to zamieszanie:paszport a dowod?Mam paszport i jadac
      zagranice zawsze go ze soba biore i nie robie sledztwa gdzie mnie wpuszcza na
      dowod a gdzie nie.Nie mam zamiaru uzerac sie z jakims niedoinformowanym
      urzedasem w kwestii przekraczania granicy na dowod.
    • travel_wawa Jeśli to prawda, to jest to kretyństwo. 22.06.06, 19:50
      Można jechać do Norwegii z dowodem osobistym, wątpliwości są ze Szwajcarią.

Jednak wymaganie przez polską SG paszportu przy przelotach bezposrednich do
      Oslo, kiedy wiadomo, że Norwegowie nie wymagają paszportu jest jakimś
      kretyństwem.

Jeśli zdaniem SG dokumentem potrzebnym do opuszczenia UE jest paszport, to jak
      zakwalifikować czyn polegający na przekroczeniu granicy wegiersko-
      chorwackiej,węgiersko-rumińskiej czy szwedzko-norweskiej z dowodem osobistym?
      Przestępstwo ścigane europejskim nakazem aresztowania?

To jakaś kompletna paranoja, tego samego gatunku, co utrzymywanie przepisów
      o "małym ruchu granicznym" (nieliczne resztki przejsc granicznych na granicy
      polsko-czeskiej). Przepisy te NADAL wymieniają "pas małego ruchu granicznego" w
      którym wolno przebywać po przekroczeniu granicy (15 km wgłąb Czech) !!!!

Przecież każdy obywatel UE może się poruszać swobodnie po CAŁEJ UE i nawet jak
      przekroczy sobie tę granicę na przejściu mrg na dowód to nikt nie będzie mu w
      stanie udowodnić tego, gdy sobie pojedzie do Brna czy Pragi...
      • obi76 Re: Jeśli to prawda, to jest to kretyństwo. 22.06.06, 20:46
        Zgadzam sie z Toba to totalne kretyństwo, ale tak niestety jest. Zadzwoń sobie
        do SG i zapytaj czy przy bezpośrednim locie z PL do N wypuszczą Cię za okazaniem
        dowodu. Powiedzą, że NIE. Moja siostra ze swoim facetem stracili kupe kasy bo
        mieli bilety na samolot a teraz musieli dodatkowo kupić bilety na autobus do
        Oslo. Jutro ma sięukazać artykuł w Wyborczej na ten temat tylko nie wiem czy
        ogólnopolskiej czy tylko w dodatku dla Trójmiasta. Najgorsze jest to, że SG nie
        informuje na swojej stronie www o zmianie interpretacji przepisów.
        • travel_wawa Autor? Autor? Autor? 22.06.06, 22:04
          Dlaczego w tym kraju tyle do powiedzenia maja dalej ludzie ograniczeni umysłowo?
        • travel_wawa Oni już mieli popisowy numer (SG). 22.06.06, 22:08
          Ta banda byłych SB-ków przez chyba trzy miesiące od momentu akcesji TOLEROWAŁA
          wpisy dzieci dos starych dowodów osobistych przy podróżach wewnątrzunijnych.

Jednak nagle kogoś oświeciło i z dnia na dzień ZMIENIONO INTERPRETACJĘ
          przepisów, w wyniku czego WYSADZANO NA GRANICY W NOCY całe rodziny z dziećmi.

"Bo zmieniła się
          • travel_wawa Re: Oni już mieli popisowy numer (SG). 22.06.06, 22:11
            "Bo zmieniła się interpretacja przepisów" tak to tłumaczono.

Bez żadnej zapowiedzi, choć na długo wcześniej WIEDZIANO, że wchodzimy do UE i
            że zmienią się zasady ruchu granicznego.

Być może w SG nadal pokutuje przekonanie, że ich głównym zadaniem jest
            DOZOROWAĆ obywateli RP, zamiast strzec Polski i UE przed nielegalną imigracją
            (SG w UE jest służba IMIGRACYJNĄ).

Takie wiadomości powalają.... NO COMMENTS....
            • Gość: gość Re: Oni już mieli popisowy numer (SG). IP: *.chello.pl 22.06.06, 23:08
              Nie wiem o co chodzi, to taki problem wziąć paszport? A jak lecisz np. do USA to
              też na dowód?
              • travel_wawa Re: Oni już mieli popisowy numer (SG). 23.06.06, 00:14
                Nie chodzi o branie czy nie branie paszportu (ja w obrebie UE nie biorę, bo po
                co).
                Chodzi o SPOSÓB interpretacji przepisów, traktowanie ludzi po chamsku, zmian
                według czyjegoś "widzimisię" bez uprzedzenia.

Stosunek instytucji państwa do obywatela.
              • miriam_73 Re: Oni już mieli popisowy numer (SG). 12.07.06, 19:16
                Wiesz czasem jest to problem, bo ja np. mam paszport ciagle na stare nazwisko a
                dowód na nowe. rezerwację musze zawsze robić zgodnie z dokumentem podróży.
                Udało mi się zmienić dane na lot wg danych paszportowych "last minute". Po
                prostu bym nie wpadła na taki absurd.
    • obi76 Link do info z Wyborczej 23.06.06, 09:33
      praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,67738,3434773.html
      • Gość: ilecka. Re: Link do info z Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 12:00
        ale jaja
      • iberia30 Re: Link do info z Wyborczej 23.06.06, 12:23
        a to Polska wlasnie...jakos mnie to nie dziwi....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka