Dodaj do ulubionych

Loty przez Zurich

IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 06.07.06, 20:27
Mam pytanie do zorientowanych. Jesli lece z Polski do innego kraju UE (w tym
przypadku do Francji) z miedzyladowaniem w Zurychu to czy kupujac np. alkohol
w sklepie wolnoclowym place po cenach UE czy poza UE? I czy obowiazuja wtedy
limity celne?
Obserwuj wątek
    • zwirekiwigura Re: Loty przez Zurich 07.07.06, 12:13
      Kupujesz po cenach dla UE. Liczy sie port docelowy, nie tranzytowy.
      • Gość: MartinM Re: Loty przez Zurich IP: *.eca.eu.int 07.07.06, 15:03
        A skad w sklepie wiedza jaki mam port docelowy skoro bede mial 2 boarding
        pass'y, a na pierwszym bedzie jako port Zurich? Tak z ciekawosci.
        • tierralatina Re: Loty przez Zurich 07.07.06, 15:17
          Port docelowy jest zakodowany w pasku magnetycznym boarding pasu, ktory jest
          odczytywany przez kase w sklepie.
        • Gość: frequentflyer Re: Loty przez Zurich IP: 80.241.133.* 07.07.06, 15:44
          jeżeli poproszony w Zurychu o boarding pass dasz ten na odcinek do Zurychu, nic
          nie kupisz. zresztą, nie będziesz miał boardingu, tylko jego końcówkę z nr
          miejca i gate'a, więc znowu kicha.
          • tierralatina Re: Loty przez Zurich 07.07.06, 15:48
            Na lotnisku w Zurychu moze kupowac bezclowo. Lotnisko jest poza Unia.
            • Gość: frequentflyer Re: Loty przez Zurich IP: 80.241.133.* 07.07.06, 16:05
              lotnisko może i poza unią ale szwajcaria jest chyba w EOG i coś się z tym chyba
              wiąże? nie wiem, pytam. w zurychu dopiero będę a i to nie w sprawie zakupów na
              lotnisku. ale podtrzymuję że w porcie przesiadkowym pierwszego boardingu już
              nie ma się.
              • tierralatina Re: Loty przez Zurich 07.07.06, 16:42
                Szwajcaria nie jest EOG. A w porcie przesiadkowym dokonujesz zakupow pokazujac
                boarding na kolejny lot. Wiele razy to testowalem, zawsze dziala.
            • Gość: MartinM Re: Loty przez Zurich IP: *.eca.eu.int 07.07.06, 16:07
              Ale czy wylatujac np z Warszawy moge kupowac po cenach dla UE czy poza UE?
              Zgodnie z przepisami celnymi powinienem moc kupowac po cenach jakbym lecial
              poza UE. Stad tez druga kwestia: czy przylatujac z kraju UE przez Zurich
              obowiazuja mnie przepisy celne jak przy powrocie z krajow trzecich czy nie?
              • tierralatina Re: Loty przez Zurich 07.07.06, 16:45
                Wylatujac z Warszawy kupujesz cenach dla UE bo wiedza w sklepie, ze lecisz do
                UE. W Zurychu cena jest tylko jedna. W ZRH zakupy mozesz zrobic.
                • Gość: MartinM Re: Loty przez Zurich IP: *.eca.eu.int 07.07.06, 16:56
                  Moga nie wiedziec jak zrobie check-in dalej w samym Zurichu :-) Ale sadze, ze
                  ceny i tak beda atrakcyjniejsze w Zurichu. Serdecznie dzieki za odpowiedz.
                  • tierralatina Re: Loty przez Zurich 07.07.06, 17:04
                    Sorry, odwoluje to co napisalem. Mozesz juz w Warszawie kupowac rzeczy z cenami
                    poza UE.
      • zwirekiwigura Re: Loty przez Zurich 07.07.06, 18:04
        Widze, ze Tierralatina juz mnie sprostowal. Sprawdzilem - rzeczywiscie mozesz
        kupowac wg. cen poza UE, jesli przesiadasz sie poza UE. Nawet jesli port
        docelowy znajduje sie w UE.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka