Gość: Aga IP: *.c9.msk.pl 05.08.07, 21:23 beznadziejne linie.Zagubili cały bagaż (kosztowny) podróżników do Afryki.Efekt-ludzie mają schrzanione wakacje(drogie) a organizator bankructwo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberia.pl Re: British Airways 05.08.07, 22:55 jakies szczegoly?na jakiej trasie, itd? Odpowiedz Link Zgłoś
tropikey Re: British Airways 06.08.07, 08:51 cześć, akurat w sobotnio-niedzielnej "Rzepie" był krótki artykuł o tym, że BA jest pod względem gubienia bagażu jedną z najgorszych linii w Europie (23 walizki na 1000). Współczuję wam, choć sam mam miłe wspomnienia... Pozdrawiam, Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: British Airways IP: *.c9.msk.pl 06.08.07, 08:59 Trasa Londyn-Nairobi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: British Airways IP: *.c9.msk.pl 06.08.07, 13:14 Do iberii-to buył lot Berlin-Londyn-Nairobi.Miał być egzotyczna wyprawa z wejsciem na Kili,safari,plaże Zanzibaru i kosztowna.Poprzednia się udała.A teraz podróżnicy siedzą w hotelu w Nairobi i są wściekli.Organizator zorganizował przejazdy,koneczne przeloty,obsługę ,kwatery i wyżywienie.Nie nawaliły firmy tanzańskie tylko renomowana linia lotnicza i Heathrow.I co da że te bagaże się kidyś tam znajdą albo za nie zapłacą.Organizator został z długami.A ja patrzę jak umierają marzenia bo ktoś chciał coś więcej niż praca w biurze od8-16.Przepraszam,za płaczliwy ton ale dotyczy to kogoś bardzo bliskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: British Airways IP: 217.33.252.* 06.08.07, 15:00 BA drastycznie opuscila sie w zeszlym roku. Na Heathrow nastapila zmiana systemu obslugi bagazu, majaca na celu przystosowanie do nowego Terminala 5. Druga sprawa maja problem z bagazowymi. Zreszta nie tylko z bagazowymi, maja za malo osob do obslugi kontroli bagazu. W angielskiej prasie czesto pojawiaja sie artykuly w stylu: "6000 bagazy pojechalo do Wloch ciezarowkami". Widzialam w grudniu ogromne ilosci bezpanskiego bagazu w miejscu hali przylotow. Chwilowo polecam omijanie tego lotniska dla wlasnego komfortu i spokoju ducha. Co do osob, ktore zostaly bez bagazu: chyba mieli jakies ubezpieczenie turystyczne, wlasciwie to na pewno musieli miec. Bez problemu powinni odzyskac zwrot pieniedzy za utracony bagaz i miec mozliwosci kupna niezbednych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terminexxxx Re: British Airways IP: *.dip.t-dialin.net 06.08.07, 13:48 Na pewno to nie jest nic przyjemnego ale bez przesady, od razu zepsute wakacje. Kiedys swietej pamieci Swissair zgubil moje bagaze jak lecialem na wakacje do Emiratow. Po licznych interwencjach najpierw dostalismy czek na zakupy. A po jakims czsasie rekompensate za powstale szkody. I wcale nie mialem zepsutych wakacji, ani nie twierdzilem, ze juz nie polece wiecej SR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: British Airways IP: *.c9.msk.pl 06.08.07, 15:15 Nie rozumiesz.Turyści zadają powrotu do kraju .bez bagazu nie mogą realizować programu.W bagażu jest sprzęt do wspinania się,odpowiednie stroje,leki antymalaryczne.To nie byla wycieczka nad morze.No i chcą zwrotu pieniedzy o co trudno mieć pretensje. Odpowiedz Link Zgłoś
jetlag1 Re: nie panikuj!!!! 06.08.07, 15:56 wszystkie linie gubia bagaze, nie jest to tylko domena BA,(od razu beznadziejna???) przewaznie znajduja je za dzien lub dwa, rezygnowac z takiej wyprawy?? to chyba przesada, dostana rekompensate, moga dokupic troche niezbednych rzeczy w nai, tyle tego nie trzeba , na kili bylem wiec wiem, pozniej bagaz sie napeno znajdzie i dostarcza do przewodnika. dawno temu lecialem z anchorage do cordoba na alasce, gdzie czekal na nas bush pilot, nie dolecial moj karabin i plecak,pozyczylem od wlasnie pilota,polecielismy w bush,po dwuch dniach dostarczono zgubiony sprzet. wyprawa sie udala, misio padl, ta linia latalem jeszcze wiele razy bez zadnych takich przypadkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: nie panikuj!!!! IP: *.c9.msk.pl 06.08.07, 16:29 Jest po sprawie.Czekali 4 dni(wyjazd 14 dni).Zaginęły wszystkie bagaże więc nie można się ratować było pożyczką.Zresztą do tej pory nie wiadomo gdzie tenbagaż poleciał a linie mają 2 tygodnie na odzyskanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdzibdzionka. Oświećcie mnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 16:26 Ale dlaczego biuro zbankrutowało? czy tam ma długi? Czy biuro ponosi odpowiedzialność za taki wypadek jakim jest zagubienie bagażu? Przecież biuro zorganizowało wyjazd, lot, kwatery - czyli to za co ludzie zapłacili. To chyba coś nie tak, oświećcie mnie, bo nie chce mi się wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Oświećcie mnie! IP: *.c9.msk.pl 06.08.07, 16:39 To nie jest zwykły wyjazd-tylko wyprawa.Nie masz sprzetu,nie możesz realizować programu.Turystę nie obchodzi przyczyna ,on zapłacił.i chce zwrotu,skoro nie otrzymał tego za co zapłacił.To biuro dopiero zaczynało i na "dzień dobry" taki szajs.Miało na tym zarabiać a wyszły dlugi.Takie wyprawy są drogie ,więć połacone zaliczki są wysokie.Ci ludzie zapłacili za wejście na Kili,safari,Materuni a nie za siedzenie w hotelu i czekanie na bagaż w Nairobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdzibdzionka. Re: Oświećcie mnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 16:51 Rozumiem, że turystę nie obchodzi przyczyna i że zapłacił. Ale turysta też chyba podpisuje jakąś umowę. I pytanie: co było w tej umowie? Pierwsze słyszę, żeby organizator miał zwracać pieniądze, bo linia zgubiła bagaż. Mogę się mylić, ale też uwierzę tylko wtedy jak mi ktoś pokaże na piśmie. Póki co w internecie nic takiego nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Oświećcie mnie! IP: *.c9.msk.pl 06.08.07, 17:18 Oczywiście ,że nie ma.Niemniej jednak takie wewnętrzne poczucie uczciwości(pewnie minie) powoduje ,że się chce to jakoś wynagrodzić.Po za tym leci opinia.Nie jest to dobry start. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdzibdzionka. Re: Oświećcie mnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 17:30 Niemniej jednak takie wewnętrzne poczucie > uczciwości(pewnie minie) powoduje ,że się chce to jakoś > wynagrodzić :) Tylko się uśmiechnę Leci opinia? Dlatego, że BA zgubił bagaż? Ajajajaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Oświećcie mnie! IP: *.c9.msk.pl 06.08.07, 17:52 No właśnie.To strefa walki.Słabi ze skrupułami nie powinni się pchać w takie interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Oświećcie mnie! IP: 217.33.252.* 07.08.07, 11:08 Na zgubienie bagazu przez linie lotnicze organizator nie ma wplywu i trudno zadac zwrotu kosztow od niego z tego powodu. Zwrot kosztow nalezy sie od BA. Organizator natomiast powinien miec jakies ubezpieczenie na rozne okolicznosci. Jesli firma dopiero zaczynala to nic nie stoi na przeszkodzi wybrac inne linie lotnicze i rozpoczac dzialanosc jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Oświećcie mnie! IP: 217.33.252.* 07.08.07, 11:10 Zreszta jak pisalam wczesniej, BA gubi bagaze, bo ma problemy z systemem i bagazowymi samymi w sobie. Wystarczy troche poczytac o liniach lotnicznych przed organizacja imprezy i wybrac inne. Ja wyciagnelam wnioski i przestalam latac z Heathrow, chyba ze lece tylko z bagazem podrecznym. Tymbardziej firma, ktora chce byc profesjonalna powinna interesowac sie sytuacja na rynku lotniczym. Odpowiedz Link Zgłoś