Gość: Parmenides IP: *.promax.media.pl 09.07.10, 16:33 Nieszczęśni! Nieszczęśni! Ręce precz trzymajcie od bobu! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: y Re: Bobobranie IP: *.chello.pl 09.07.10, 17:23 właśnie se kupiłem 8 kg:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobik Re: Bobobranie IP: *.stacje.agora.pl 09.07.10, 17:41 a ja zaraz kupię worek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziczku Re: Bobobranie IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.10, 17:45 A ja w zeszłym roku znalazłem przepis, a w zasadzie sposób przygotowywania bobu inny, niż się to w Polsce przyjęło. Jest to mianowicie bób smażony. Polecam, bo smakuje nieco inaczej i jest gotowy o wiele szybciej niż gotowany. Po prostu wrzuca się całe ziarna (razem ze skórką) na rozgrzaną patelnię z oliwą i miesza. W pewnym momencie nasiona zaczną wychodzić z łupinek. Jest gotowy, kiedy większość pokaże się już na zewnątrz (niektóre nie wyjdą w ogóle, niektóre do połowy, a niektóre całkowicie). W tym momencie zdejmujemy patelnię z ognia, doprawiamy solą i np. słodką, lub ostrą suszoną papryką, mieszamy i wcinamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Bobobranie IP: *.stacje.agora.pl 09.07.10, 18:11 fajny pomysł, spróbuję dziś :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gelbigel Re: Bobobranie 09.07.10, 23:32 ja bym podsmażył z boczkiem najlepiej żeby skórke można było zjesć sa w niej witaminy Odpowiedz Link Zgłoś
adess09 Bobobranie 09.07.10, 21:06 Ubóstwiam młody bób. Przyrządzam go naprawdę w najprostszy możliwy sposób: Blanszuję 1-2 minuty, zdejmuję łupiny (obranie kilograma zajmuje mi nie więcej niż 20 minut) i duszę jeszcze kilka minut (zależy od wielkości) na oliwie z oliwek z czosnkiem i łyżką wazową rosołku albo nawet samej wody. Przyprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i gotowe! Wcale mnie po tym brzuch nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Bobobranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 21:39 Uwielbiam, najlepszy jest niedoprawiony i niegotowany. Z ziemniakami albo cebulą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaguarex Re: Bobobranie IP: *.lns2.way.bigpond.net.au 10.07.10, 02:53 Najlepsza potrawa z bobu to falafil. Najlepiej uzyc swiezego, ale mozna i suszonego. To wlasnie oryginalny skladnik uzywany w Libanie, dopiero pozniej w Izraelu zastapiono bob grochem wloskim. Mozna oczywiscie takze bob zmieszac z grochem wloskim - w dowolnych ilosciach. Skladniki procesujemy z czosnkiem, zielona pietruszka i koriandrem, dodajemy sol i kmin rzymski zmielony z nasionami koriandra, i smazymy. Zaden kupiony falafil nie rowna sie temu domowemu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaaaaaaaaaaaaa fuj IP: *.acn.waw.pl 12.07.10, 20:34 nienawidzę bobu.miłęgo pierdzenia:D Odpowiedz Link Zgłoś
ethlin Re: Bobobranie 12.07.10, 20:35 a ja uwielbiam taką oto sałatkę z bobu: ugotowany i obrany bób - pokrojona w cienkie paseczki szynka - jajko - jogurt wymieszany z majonezem - szczypiorek PYSZNOSCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcingliwice Re: Bobobranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.10, 20:49 W sprzedaży jest również bób mrożony, więc pewnie można. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Bobobranie 13.07.10, 09:22 Gość portalu: jula napisał(a): > czy bob mozna mrozic? mozna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaguarex Re: Bobobranie IP: *.lns5.way.bigpond.net.au 16.07.10, 14:25 Mozna mrozic, ale lepiej po ugotowaniu niz surowy. Mozna tez suszyc, jak inne nasiona roslin strzaczkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Zdjecia zrobił pan Shutterstock? IP: 78.8.145.* 13.07.10, 09:46 Zdjęcia podpisuje się imieniem i nazwiskiem. Tak mówi regulamin zdjęć w shutterstock. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Owoc nie warzywo nawet tego w Gównianej nie wiedzą IP: *.chello.pl 13.07.10, 10:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Bobobranie IP: 195.222.100.* 13.07.10, 10:59 "a przed przygotowaniem przejrzeć, czy nie ma w nim nadpsutych nasion" Odpowiedz Link Zgłoś