30.05.12, 18:16
Przeglad techniczny jest wazny rok, miesiac przed uplywem terminu mozna oddac samochod na badanie nie tracac tego miesiaca przy uplywie waznosci nastepnego przegladu. Oddalam samochod w ciagu tego miesiaca przed uplywem waznosci - nie zaliczyl - jeden mechanik mi powiedzial, ze mam wazny przeglad do uplywu daty waznosci, inny mi powiedzial, ze mam juz nie wazny, bo teraz samochod nie zaliczyl - czy ktos wie, jak to jest naprawde?
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: MOT 30.05.12, 18:33

Dostalas dwie rozne odpowiedzi, bo to wcale nie jest takie czarno biale :-)
      Z jednej strony jest obowiazek prawny posiadania waznego MOT (ktore posiadasz az do daty wygasniecia Twojego swiadectwa MOT), z drugiej strony jest rowniez obowiazek prawny kazdego kierowcy, ze samochod, ktorym kieruje nie jest "defective". Czyli nawet jesli masz wazne MOT, ale np wiesz, ze w samochodzie nawala uklad kierowniczy, to wiedzac o tym, nie powinnas jezdzic, bo jak spowodujesz wypadek, i udowodnia Ci, ze kazdy "reasonable person" by wiedziala o tej usterce, to jest przestepstwo.

Czyli na pytanie - czy moj obecny certyfikat MOT jest wazny - odpowiedz jest tak. Na pytanie - czy wolno mi jezdzic skoro samochod nie przeszedl MOT - odpowiedz jest nie. Bo skoro samochod zawalil MOT to ma "known defects" i w razie wypadku policja moze latwo dojsc, ze wiedzialas o tym, bo zdanie lub nie-zdanie MOT jest rejestrowane.

• eutyfrona Re: MOT 30.05.12, 19:27
        > Dostalas dwie rozne odpowiedzi, bo to wcale nie jest takie czarno biale :-)

Ten drugi mechanik powiedzial dokladnie, "it is grey area" :)

Dziekuje. Specjalnie oddalam samochod wczesniej, zeby miec czas na ewentualne naprawy przed uplywem waznosci przegladu, a tu sie okazalo, ze to nie takie proste. To po co jest ten miesiac?

(Napisalm tu, a nie na "Matkach Polkach", bo pomyslalam, ze tu latwiej bedzie uzyskac odpowiedz - i kto mi odpowiedzial? ;) )
        • Gość: abc Re: MOT IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 30.05.12, 19:44
          Ten miesiac jest po to, zeby mozna zrobic ciut wczesniej (np. z powodu wyjazdu w czasie wygasniecia) i nie "stracic". W Polsce przedluza sie o rok od daty przegladu i ja zawsze kombinowalem, zeby zajechac przedostatniego i ostatniego dnia.
        • jaleo Re: MOT 30.05.12, 20:28
          eutyfrona napisała:

> (Napisalm tu, a nie na "Matkach Polkach", bo pomyslalam, ze tu latwiej bedzie u
          > zyskac odpowiedz - i kto mi odpowiedzial? ;) )

Ech, bo sie wezme i obraze! Dlaczego tutaj latwiej zyskac odpowiedz?
          • eutyfrona Re: MOT 30.05.12, 21:06
            Potraktowalam to stereotypowo - tu jest chyba wiecej panow niz na "Matkach Polkach" i stereotypowo panowie powinni wiedziec lepiej - i znowu sie pomylilam, bo panie jednak gora ;).
            • Gość: Jaro Re: MOT IP: *.range86-176.btcentralplus.com 30.05.12, 23:06
              Dzieki, dzieki tobie teraz i ja wiem, bo do tej pory myslalem ze wariant pierwszy jest zgodny z przepisami :)
      • cornish1 Re: MOT 03.06.12, 14:45
        Bez przesady. Ostatni MOT oblałem na: jedna lampa świeci za nisko, niesprawny włącznik świateł awaryjnych (podobno się zacina i nie chce wyskoczyć). No i tak ze dwa tygodnie jeździłem tym niesprawnym i nie dopuszczonym do ruchu wrakiem. Cud, że żyję i nikogo nie zabiłem.

Ba! Wciąż igram z losem, bo włącznika nie naprawiłem, na kilkadziesiąt prób objawy usterki się nie pojawiły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka