Dodaj do ulubionych

przelicznik

IP: *.bulldogdsl.com 25.05.06, 21:51
Jestem od 8 miesiecy w Cardiff, mam ciekawa prace w dobrej firmie, w swoim
zawodzie, stanowisko menedzerskie. Zarabiam 30k brutto, wynajmuje dom, mam
samochod, zyje sobie przyzwoicie i na poziomie, duzo wyjezdzam, wszystko
fajnie, ale... No wlasnie, jest jedno ale. Cardiff to kulturalna pustynia, a
ja jestem singlem i milosnikiem dobrego kina (tu nie ma zadnego art-
house'owego, sam komercyjny szmelc) i malarstwa (jedno ciekawe muzeum).
Jestem raczej samotnikiem, tak bylo w Polsce i tak jest tutaj i to, ze nie
moge pojsc do kina (chodzilam 3-4x w tygodniu) czy do muzeum (to nalog) bez
wycieczki do Londynu czy innego europejskiego miasta jest strasznie meczace.
W zwiazku z tym pomyslalam, ze moze przeprowadzilabym sie do Londynu, skoro
znalazlam prace w swoim zawodzie bez zadnego doswiadczenia w UK (szukalam
przez net z Wawy), to tym bardziej powinnam znalezc teraz. Czy moglibyscie
prosze oszacowac, ile wiecej musialabym zarabiac, zeby utrzymac sile
nabywacza moich 30k w Cardiff? Nie zalezy mi, zeby bylo wiecej, to co mam mi
wystarcza. Aaa, tu wynajmuje dom z dwoma sypialniami i ogrodem, lubie komfort
i nie chcialabym wyladowac w obskurnej kawalerce.
Dzieki za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtekasza Re: przelicznik IP: *.range86-128.btcentralplus.com 27.05.06, 01:18
      Po co chcesz sie przenosic?! Szukasz bratniej duszy, powoli napewno znajdziesz, Londyn to nie wybawienie i nie rozwiązanie... Powodzenia [ nic na siłe]
      • Gość: Mwaruwari Re: przelicznik IP: *.autocom.pl 27.05.06, 01:24
        Jaka znowu pustynia, w końcu tam wybudowali Millenium Stadium :) ! trrzaba było
        iść na niedawny mecz Leeds - Watford, a miałabyś rozrywki za cały rok, a nie tam
        jakieś historie odtwarzane z tasmy ;).
        • Gość: Ka Re: przelicznik IP: *.bulldogdsl.com 27.05.06, 09:54
          Nie szukam bratniej duszy! chce mieszkac w duzym miescie, w ktorym sa rozne
          kina, teatry i muzea.

no tak, w koncu jest stadion, ech...
      • Gość: ada Re: przelicznik IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.05.06, 11:26
        Tak z ciekawości 30k to rocznie, czy miesięcznie . Mówisz, że starcza Ci na
        wszystko, czy to oznacza że przy takich zarobkach już można spokojnie zyć i
        trochę oszczędzić
        pozdrawiam,
        Ada
        • Gość: homiee Re: przelicznik IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 27.05.06, 23:03
          > Tak z ciekawości 30k to rocznie, czy miesięcznie . >>

Nie, tygodniowo, kurde.

Rocznie.
          • Gość: ada Re: przelicznik IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.05.06, 23:09
            Zapytałam :-), bo na tym forum są tak różne opinie na temat zarobków w UK czy w
            Irlandii, że lepiej to potwierdzić. Niestety na Twoje pytanie nie znam
            odpowiedzi, więc nie pomogę. Życzę powodzenia!
            • Gość: homiee Re: przelicznik IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 27.05.06, 23:44
              Gdyby to bylo 30k miesiecznie, to byloby to 360k rocznie!(sic!). Porsche cos
              ok. 30 patoli chyba kosztuje. Nie przesadzajmy.

Stawki podawane sa albo X funtow za godzine - 8 ph, albo jako X tysiakow
              rocznie (per annum) - 30k (pa).

Byla jedna osoba na tym forum co zarabiala 100k - lekarz rzadkiej specjalnosci.
              Przynajmniej reszta sie nie ujawnila ;)

Niestety na Twoje pytanie nie znam
              > odpowiedzi, więc nie pomogę. >>

Ja o nic nie pytalem :)
    • Gość: he Re: przelicznik IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 28.05.06, 12:09
      Proponuje przejrzec ceny wynajmu nieruchomosci w Londynie, zobaczyc gdzie bys
      chciala mieszkac i ile by Cie to kosztowalo. Mysle, ze tu bedzie najwieksza
      roznica w porownaniu do Cardiff. Drugi znaczny koszt to transport. Reszta
      podejrzewam, ze niewiele drozsza.
      • seiw83 Re: przelicznik 28.05.06, 16:30
        w dobie tanich linni lotniczych weekend z muzeami to nie problem polecam
        manchester co calkiem niedaleko od ciebie.Odnowione miasto poprzemyslowe mi sie
        bardzo podoba.
    • Gość: Jaro Re: przelicznik IP: *.server.ntli.net 28.05.06, 20:16
      A mysmy dzisiaj podziwiali kulture ludowa w Cardiffie, polecam skansen w St.
      Fagans. A Muzeum Narodowe to nie jakies tam jedno muzeum tylko Muzeum
      Narodowe :) A na weekend mozna wyskoczyc chocby i do Pragi, jest bezposrednie
      polaczenie BMI Baby, jest tez i do Edynburga. Uwazam ze Cardiff to jedno z
      najlepszych miejsc do zycia w UK. A jesli chodzi o kulture to jest tu duzo
      studenckich teratrow awangardowych, w jednym nawet jest polska aktorka :)
      • Gość: h Re: przelicznik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 20:35
        no tylko kijowy dojazd do tego st fagans
      • Gość: Ka Re: przelicznik IP: *.bulldogdsl.com 28.05.06, 23:33
        St.Fagans jest urocze, jezdze tam czesto na spacery.
        tak jak pisalam, czesto spedzam weekendy poza cardiff, z bmi baby bylam w
        pradze, paryzu, amsterdamie, glasgow, edynburgu i faro. a w tygodniu siedze
        wieczorami w domu, bo nie ma gdzie pojsc do kina, ech :( poza tym nie moge
        sobie pozwolic i finansowo i fizycznie na spedzanie kazdego weekendu gdzies
        poza domem, to ekscytujace, ale i meczace, jak sie ma samolot o 7 rano w sobote
        i wraca o 22 w niedziele. a w londynie moglabym miec to wszystko na miejscu...

to ciekawe, ze uwazasz cardiff za jedno z lepszych miejsc do zycia. pod jakim
        wzgledem? moja firma walczy miesiacami o zapelnienie wakatow, ludzie sie stad
        wyprowadzaja, nie chca sie tu przeprowadzac z innych miast, pare dni temu moj
        szef zaczal szukac pracownika (branzowe pisma, 3 agencje, prasa lokalna) i
        powiedzial, ze bedzie szczesliwy, jak znajdzie kogos do grudnia (!!!).
        Dla mnie cardiff to taki- nie urazajac nikogo- sieradz. jesli czlowiek sie tu
        urodzil, to bedzie zyl i bedzie mu zadowolony, ale zeby tak dobrowolnie sie tu
        osiedlic na dluzej???
        T
        • Gość: !!! Re: przelicznik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 23:43
          jak to nie ma kina co ty pitolisz?Masz kino nawet koło dworca autobusowego.Ech
          ci wszedobylscy prowokatorzy.Poszła won z porządnego forum!!!!
          • Gość: Ka Re: przelicznik IP: *.bulldogdsl.com 28.05.06, 23:54
            przeciez wytlumaczylam w pierwszym poscie, ze dla mnie vue i podobne wynalazki
            to nie kino, tylko budka z popcornem z migajacymi obrazkami w tle. po to sie
            wyprowadzilam z pl, zebym sie juz nie musiala z tego tlumaczyc.
            • Gość: ?? Re: przelicznik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 23:56
              matko boska nastepna nawiedzona.Kino to nie dla ''perskiej ksiezniczki'' bo Ona
              to do wyzszych celow stworzona.Co bedzie siedziec w jednej sali z pospulstwem.
              • Gość: Ka Re: przelicznik IP: *.bulldogdsl.com 28.05.06, 23:59
                hahaha, a jak gdzies przeczytalam, ze 90% ludzi nie rozumie prostego tekstu
                pisanego, to nie wierzylam :))))
                • Gość: ?? Re: przelicznik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 00:08
                  i co, przeczytałas co sama napisalas i nie uwierzyłas własnym oczom ze takie
                  brednie mozna w swiat puscic?
            • Gość: Jaro Re: przelicznik IP: *.server.ntli.net 29.05.06, 10:53
              Przejrzyj miesiecznik Buzz, jest tam mnostwo imprez, takze tych z wyzszej
              polki. A za miesiac Cardiff Festival, na ktory zjezdzaja ludzie z calego kraju.
              A a propos kina, to jesli chcesz bez popcornu to zamawiaj z wypozyczalni albo
              sciagaj z emule co ambitniejsze filmy.
              • Gość: kkk Re: przelicznik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 10:58
                jakie emule, nie słuchaj go.To nie Polska, w Uk autentycznie Cie mogą ścignąć za
                emule i sie nie pozbierasz.
                • natalia.brzeska Re: przelicznik 29.05.06, 11:06

A może Oxford? Wydaje mi się, że klimat by Ci odpowiadał. W razie czego Fast
                  Train do Londynu ok 40 min, albo Oxford Tube, trochę dłużej, ale tanio.
                  • Gość: Ka Re: przelicznik IP: *.bulldogdsl.com 29.05.06, 14:08
                    Ciekawy pomysl, musze sie wybrac do Oxfordu na wycieczke, nigdy tam nie bylam.
                    • Gość: Jaro Re: przelicznik IP: *.server.ntli.net 29.05.06, 14:19
                      Proponuje tez wypad do Hay-on-Wye na polnoc Cardiffu na festiwal literatury.
                      Hay w czasie festiwalu to stolica "Guardian reader intellectuals" :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka