boci2000 10.11.06, 17:03 Zastanawiam sie nad przeprowadzka z Londynu do Bristolu. Jakie sa wasze opinie o tym miescie np bezpieczenstwo, czystosc, koszt zycia itp? Ktora czesc miasta jest najbardziej interesujaca wg was? Pozdrawiam Artur Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicior99 Re: Bristol 10.11.06, 17:10 Najlepiej sie mieszka pod Bristolem - Yatton, Worle itp. Kolejka dowozi w 15 minut (kierunek Taunton). Mozna rowniez mieszkac na Severn Beach, jak sie ma samochod, a jak nie - okolice North Street (za Severnem). Nie polecam okolic Gloucester Road, choc wlasnie tam najlepiej robi sie zakupy. Nie slyszalem o tym, jakoby Bristol odstawal pod wzgledem bezpieczenstwa od innych miast, a nawet sadze, ze jest lepiej. Czystosc w normie, na pewno lepiej niz np. w Liverpoolu, ale nie tak dobrze jak w Cardiff na przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Bristol 10.11.06, 19:41 Dobrze sie chodzi w Bristolu tylko z gorki. Niestety nie wszedzie:^< Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: master chief Re: Bristol IP: 212.160.178.* 11.11.06, 11:29 Najlepsze dzielnice to Clifton i Redland, obie polozone na polnoc od scislego centrum i lezace obok siebie (na ile sie orientuje granice wyznacza Whiteladies Rd). Drogie, ale to gwarantuje odpowiednia selekcje ludzi tam mieszkajacych. Duzo bardzo dobrych lokali, pare wiekszych marketow (Sainsbury's i Somerfield) Zdecydowanie najgorsze so okolice na polnocny wschod od centrum - Easton, Eastfield, St Pauls i jeszcze pare innych. Sa tanie, ale jesli przejedziesz to jedynymi bialymi mieszkancami jakich zobaczysz beda chyba Polacy i inni imigranci. Poza tymi dwoma skrajnymi dzielnicami reszta jest w miare ok, chociaz wartaloby tez unikac Southmead i jeszcze paru innych 'bialych' biednych robotniczych dzielnic. Ceny zycia? Ceny w sklepach podobne pewnie jak wszedzie w UK. Koszty wynajecia dosyc duze, bo miasto nie jest przesadnie wielkie a ma dwa duze uniwersytety, ktorych studenci pchaja ceny do gory. Bezpieczenstwo w normie, poza paroma dzielnicami ktorych nalezy unikac (robotnicze/etniczne slumsy ktorych unikanie nie sprawi klopotu jesli sie tam nie mieszka). Wazna uwaga - w Bristolu sa potworne korki! Miasto sie doslownie zatyka w godzinach szczytu. Wez to pod uwage jak chcesz zyc na peryferiach a pracowac w centrum. Jak masz jakies konkretne pytania to pytaj, postaram sie odpowiedziec, po prawie 2 latach pobytu mysle ze troche poznalem to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: javus Re: Bristol IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.11.06, 00:49 tak sie sklada ze najlepsza dzielnica bristolu wg mieszkancow to hanham, a redland i clifton nie jest dobry tylko drogi bo blisko UOB. Pozdro Javus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: master chief Re: Bristol IP: 212.160.178.* 12.11.06, 11:11 Nie do konca sie zgodze. Clifton i Redland jest zamieszkany nie tylko przez studentow ale takze przez miejscowych yuppie ktorzy maja blisko do swoich miejsc pracy w centrum. Poza tyn bodajze w Evening Post (ale nie jestem tego pewny w 100%, moze innym czasopismie) Clifton wymieniane jest jako jedna z najlepszych okolic do zycia w calym UK. Hanham moze byc dobre dla sredniozamoznych rodzin z dziecmi. A w ogole to skad masz to informacje, ze jest to wedlug mieszkancow najlepsze miejsce? Czytales wyniki badan, wywnioskowales to z rozmow? Ja nigdy sie nie spotkalem z ta opinia? Pozdro M Chief Odpowiedz Link Zgłoś
javus Re: Bristol 12.11.06, 12:50 tak studiowalem na univerku w bristolu i kiedys mielismy taka rozmowe z jednym wykladowcom i paroma studentami, lokalnymi tez. Ogolnie na clifton na dzien dzisiejszy meiszka fura polakow w shared housach i poza tym sami studenci. A czlowiek zamozny nie mieszka w mieszkaniu w dzielnicy blisko centrum uwierz mi. A wszyscy zgodnie stwierdzili ze hanham to chyba najlepsze miejsce do zycia w bristolu - cisza, nie tak daleko do centrum ale takze nie za blisko. Przejdz sie po hanham i powiedz mi czy widziales jakiegokolwiek czarnoskorego albo malolatow stojacych (patrzacaych co by ukrasc) co wieczor pod sklepem na rogu. Pozdro Javus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat&Co Re: Bristol IP: *.efm.bris.ac.uk 12.11.06, 18:57 ja przyznam ze Hanham w ogole nie kojarze, i nigdy nie bylem. Jesli chodzi o mieszkanie dalej od centrum, to warto wziasc pod uwage ze bristolska komunikacja miejska ma fatalna opinie - jeden z powodow dla ktorych Bristol ma najwieksza liczbe samochodow na 1000 mieszkancow. Miasto jest faktycznie czesto zakorkowane - walnie sie do tego przyczynia parkowanie samochodow po obu stronach ulicy - polowa lokalnych drog w Redland zmienia sie w jednokierunkowe. Poza tym South-West niedawno jest na pierwszym miejscu jako the least affordable place to live in the UK, tak wiec koszty utrzymania w porownaniu do zarobkow sa wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
boci2000 Re: Bristol 13.11.06, 22:19 dzieki za informacje. Gdzie oprocz gumtree mozna znalezs ogloszenia wynajmu? Bede szukal pokoju dwojki - mieszkam razem z moja dziewczyna. Na gumtree wiekszosc ogloszen jest dla singlii. Artur Odpowiedz Link Zgłoś
javus Re: Bristol 14.11.06, 23:57 sprawdz thisisbristol.com lub co.uk nie pamietam oraz rightmove.co.uk Pozdro Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
jinx66 Re: Bristol 13.11.06, 23:20 Cześc Ja "przerobiłem" odwrotną podróż (okolice Bristolu -> London) I pomimo faktu, że zarabiam ok 5K więcej w Londonie nie jestem zachwycony (powiem więcej, zamierzam wypieprzać z Londona) - "country boy" jest ze mnie po prostu.... ZAJEBIŚCIE się mieszka w małych angielskich miasteczkach (ja 1,5 roku w Chippenham odbębniłem...) To moje ulubione linki z pokojami/ mieszkaniami : www.torent.co.uk/Postal-Area-Of-Bristol.htm www.clickflatshare.co.uk/Bristol/ www.letalife.com/property_adverts/bristol_gloucestershire_property_to_let.asp Gudlak Odpowiedz Link Zgłoś