10.11.06, 17:03
Zastanawiam sie nad przeprowadzka z Londynu do Bristolu. Jakie sa wasze
opinie o tym miescie np bezpieczenstwo, czystosc, koszt zycia itp? Ktora
czesc miasta jest najbardziej interesujaca wg was?

Pozdrawiam
Artur
Obserwuj wątek
    • kicior99 Re: Bristol 10.11.06, 17:10
      Najlepiej sie mieszka pod Bristolem - Yatton, Worle itp. Kolejka dowozi w 15 minut (kierunek Taunton). Mozna rowniez mieszkac na Severn Beach, jak sie ma samochod, a jak nie - okolice North Street (za Severnem). Nie polecam okolic Gloucester Road, choc wlasnie tam najlepiej robi sie zakupy. Nie slyszalem o tym, jakoby Bristol odstawal pod wzgledem bezpieczenstwa od innych miast, a nawet sadze, ze jest lepiej. Czystosc w normie, na pewno lepiej niz np. w Liverpoolu, ale nie tak dobrze jak w Cardiff na przyklad.
    • randybvain Re: Bristol 10.11.06, 19:41
      Dobrze sie chodzi w Bristolu tylko z gorki. Niestety nie wszedzie:^<
    • Gość: master chief Re: Bristol IP: 212.160.178.* 11.11.06, 11:29
      Najlepsze dzielnice to Clifton i Redland, obie polozone na polnoc od scislego
      centrum i lezace obok siebie (na ile sie orientuje granice wyznacza Whiteladies
      Rd). Drogie, ale to gwarantuje odpowiednia selekcje ludzi tam mieszkajacych.
      Duzo bardzo dobrych lokali, pare wiekszych marketow (Sainsbury's i Somerfield)

Zdecydowanie najgorsze so okolice na polnocny wschod od centrum - Easton,
      Eastfield, St Pauls i jeszcze pare innych. Sa tanie, ale jesli przejedziesz to
      jedynymi bialymi mieszkancami jakich zobaczysz beda chyba Polacy i inni
      imigranci.

Poza tymi dwoma skrajnymi dzielnicami reszta jest w miare ok, chociaz wartaloby
      tez unikac Southmead i jeszcze paru innych 'bialych' biednych robotniczych
      dzielnic.

Ceny zycia? Ceny w sklepach podobne pewnie jak wszedzie w UK. Koszty wynajecia
      dosyc duze, bo miasto nie jest przesadnie wielkie a ma dwa duze uniwersytety,
      ktorych studenci pchaja ceny do gory. Bezpieczenstwo w normie, poza paroma
      dzielnicami ktorych nalezy unikac (robotnicze/etniczne slumsy ktorych unikanie
      nie sprawi klopotu jesli sie tam nie mieszka). Wazna uwaga - w Bristolu sa
      potworne korki! Miasto sie doslownie zatyka w godzinach szczytu. Wez to pod
      uwage jak chcesz zyc na peryferiach a pracowac w centrum.

Jak masz jakies konkretne pytania to pytaj, postaram sie odpowiedziec, po
      prawie 2 latach pobytu mysle ze troche poznalem to miasto.
      • Gość: javus Re: Bristol IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.11.06, 00:49
        tak sie sklada ze najlepsza dzielnica bristolu wg mieszkancow to hanham, a
        redland i clifton nie jest dobry tylko drogi bo blisko UOB.

Pozdro
        Javus
        • Gość: master chief Re: Bristol IP: 212.160.178.* 12.11.06, 11:11
          Nie do konca sie zgodze. Clifton i Redland jest zamieszkany nie tylko przez
          studentow ale takze przez miejscowych yuppie ktorzy maja blisko do swoich miejsc
          pracy w centrum. Poza tyn bodajze w Evening Post (ale nie jestem tego pewny w
          100%, moze innym czasopismie) Clifton wymieniane jest jako jedna z najlepszych
          okolic do zycia w calym UK. Hanham moze byc dobre dla sredniozamoznych rodzin z
          dziecmi. A w ogole to skad masz to informacje, ze jest to wedlug mieszkancow
          najlepsze miejsce? Czytales wyniki badan, wywnioskowales to z rozmow? Ja nigdy
          sie nie spotkalem z ta opinia?

Pozdro
          M Chief
          • javus Re: Bristol 12.11.06, 12:50
            tak studiowalem na univerku w bristolu i kiedys mielismy taka rozmowe z jednym
            wykladowcom i paroma studentami, lokalnymi tez. Ogolnie na clifton na dzien
            dzisiejszy meiszka fura polakow w shared housach i poza tym sami studenci. A
            czlowiek zamozny nie mieszka w mieszkaniu w dzielnicy blisko centrum uwierz mi.
            A wszyscy zgodnie stwierdzili ze hanham to chyba najlepsze miejsce do zycia w
            bristolu - cisza, nie tak daleko do centrum ale takze nie za blisko. Przejdz sie
            po hanham i powiedz mi czy widziales jakiegokolwiek czarnoskorego albo malolatow
            stojacych (patrzacaych co by ukrasc) co wieczor pod sklepem na rogu.

Pozdro
            Javus
            • Gość: Pat&Co Re: Bristol IP: *.efm.bris.ac.uk 12.11.06, 18:57
              ja przyznam ze Hanham w ogole nie kojarze, i nigdy nie bylem.

Jesli chodzi o mieszkanie dalej od centrum, to warto wziasc pod uwage ze
              bristolska komunikacja miejska ma fatalna opinie - jeden z powodow dla ktorych
              Bristol ma najwieksza liczbe samochodow na 1000 mieszkancow. Miasto jest
              faktycznie czesto zakorkowane - walnie sie do tego przyczynia parkowanie
              samochodow po obu stronach ulicy - polowa lokalnych drog w Redland zmienia sie w
              jednokierunkowe.

Poza tym South-West niedawno jest na pierwszym miejscu jako the least affordable
              place to live in the UK, tak wiec koszty utrzymania w porownaniu do zarobkow sa
              wysokie.
      • boci2000 Re: Bristol 13.11.06, 22:19
        dzieki za informacje. Gdzie oprocz gumtree mozna znalezs ogloszenia wynajmu?
        Bede szukal pokoju dwojki - mieszkam razem z moja dziewczyna. Na gumtree
        wiekszosc ogloszen jest dla singlii.
        Artur
        • javus Re: Bristol 14.11.06, 23:57
          sprawdz thisisbristol.com lub co.uk nie pamietam oraz rightmove.co.uk

Pozdro
          Piotr
    • jinx66 Re: Bristol 13.11.06, 23:20
      Cześc

Ja "przerobiłem" odwrotną podróż (okolice Bristolu -> London)

I pomimo faktu, że zarabiam ok 5K więcej w Londonie nie jestem zachwycony
      (powiem więcej, zamierzam wypieprzać z Londona) - "country boy" jest ze mnie po
      prostu....

ZAJEBIŚCIE się mieszka w małych angielskich miasteczkach (ja 1,5 roku w
      Chippenham odbębniłem...)

To moje ulubione linki z pokojami/
      mieszkaniami :
      www.torent.co.uk/Postal-Area-Of-Bristol.htm
      www.clickflatshare.co.uk/Bristol/
      www.letalife.com/property_adverts/bristol_gloucestershire_property_to_let.asp

Gudlak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka