Gość: gienek IP: *.bulldogdsl.com 02.01.07, 01:14 wracam w lutym do pl przepracowalem caly 2006 rok w uk napiszcie prosze jak to bedzie z tym podatkiem bede musial zaplacic jeszcze raz w pl czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
profes79 Re: podatek-zedrą czy nie? 02.01.07, 02:10 Teoretycznie tak. Od razu podlicz sobie oszczednosci i sprawdz czy nie bedziesz musial kredytu na ten cel zaciagnac. Wbrew pozorom z tym kredytem niestety nie zartuje :( Odpowiedz Link Zgłoś
taksoofka Re: podatek-zedrą czy nie? 02.01.07, 09:03 zaplacisz roznice miedzy podatkiem zaplaconym w UK a tym co powinienes zaplacic w UK (w UK podatki sa nizsze wiec przygotuj sie na spory wydatek) t. Odpowiedz Link Zgłoś
worm83 Re: podatek-zedrą czy nie? 02.01.07, 10:35 taksoofka napisał: > zaplacisz roznice miedzy podatkiem zaplaconym w UK a tym co powinienes zaplacic > > w UK (w UK podatki sa nizsze wiec przygotuj sie na spory wydatek) > > > t. No i pamietaj, ze National Insurance to nie podatek, i tego sobie nie mozesz odliczyc. Szczesliwego Nowego Roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: podatek-zedrą czy nie? IP: 194.72.105.* 02.01.07, 10:38 Gienek! Nie wracaj chlopie. Zostan z nami w jukeju !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h. Re: podatek-zedrą czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 10:44 a na jakiej podstawie mam się rozliczyć? mam tylko swoje payslipy i to nie wszystkie, formularza P-45 nie dostalam, bo wyjechałam.. ile podatku będę musiała zaplacić (tak mniej więcej), jeżeli zarobiłam ok.2000 funtów+ ok.1000zł w kraju (jednorazowa umowa zlecenie)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sr*j na kraj Re: podatek-zedrą czy nie? IP: 194.72.105.* 02.01.07, 10:54 Skarbowki nie interesuje czy masz wszystkie payslipy. Dla nich to nawet lepiej, ze nie jestes pewna kwot. Zawsze beda sie mogli dowalic i zasolic Ci kare. Takie mamy prawo w Polsce. Pamietaj zeby dobre kursy przyjac ;O) Wciaz masz zamiar placic haracz? A moze popros pania w skarbowce zeby Ci wyliczyla ile masz zaplacic. hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hermenegilda_zenia Re: podatek-zedrą czy nie? IP: *.crowley.pl 02.01.07, 11:09 Kotuś, haracz trzeba płacić niezależnie od tego czy jest się zagranicą, czy w Polsce. Z pensji zagranicznej po odliczeniu podatków przynajmniej jeszcze coś ci zostanie. Większość uczciwych podatników w Polsce pracuje i płaci haracz za siebie i kombinatorów. Taka prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: podatek-zedrą czy nie? 02.01.07, 12:28 > Pamietaj zeby dobre kursy przyjac Ojj nie mieszaj dziewczynie w glowie , bo jak nie bedzie miala szczescia (o co nie tak trudno pod skrzydlami polskiego fiskusa) to sie nie pozbiera. Kursu sie nie wybiera, o ile nie pozmienialy sie interpretacje i zalecenia, kurs musi byc dokladnie taki jaki byl w dniu otrzymania wyplaty.( czyli za kazdym razem nieco inny) i musi byc dokladnie wyliczone. A wpisanie np 5,70 zeby sobie zaokraglic dla wygody, laczy sie z konsekwencjami, z nieniskimi karami wlacznie, za nierzetelne rozliczenie i wprowadzanie Urzedu w blad. Wiec ostroznie z tym kursem - bo jeszcze nasza kolezanka moglaby pomyslec, ze Aparat Skarbowy i w ogole RP istnieje dla niej jako obywatelki i jej sluzy a nie odwrotnie. Chyba, ze piszac 'dobre kursy' miales na mysli kursy 'wlasciwe' w sensie prawidlowe, to wtedy sorry, moje czolo posypuje wiadrem popiolu; na pierwszy rzut oka nie tak mi sie to skojarzylo sformuowanie 'dobre kursy'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sr*j na kraj Re: podatek-zedrą czy nie? IP: 194.72.105.* 02.01.07, 12:37 No wlasnie. Mialem na mysli kursy NBP obowiazujace w dniu wyplaty. Nie interesowalem sie zbyt doglebnie tematem podatkow, jako, ze porzucilem zamiar powrotu do kraju juz ponad rok temu , ale troche sie orientuje :o) Jesli ktos dostawal kase co tydzien przez np 2 lata, to czeka go niezla gimnastyka z kalkulatorem. Wspolczuje. Pani Krysia ze skarbowki bez problemu znajdzie jakis blad w zeznaniu jesli tylko zechce. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: podatek-zedrą czy nie? 02.01.07, 12:29 > Pamietaj zeby dobre kursy przyjac Ojj nie mieszaj dziewczynie w glowie , bo jak nie bedzie miala szczescia (o co nie tak trudno pod skrzydlami polskiego fiskusa) to sie nie pozbiera. Kursu sie nie wybiera, o ile nie pozmienialy sie interpretacje i zalecenia, kurs musi byc dokladnie taki jaki byl w dniu otrzymania wyplaty (sredni NBP jesli pamiec mnie w onia nie robi- czyli z kazdym payslipem nieco inny) i musi byc dokladnie wyliczone. A wpisanie np 5,70 zeby sobie zaokraglic dla wygody, laczy sie z konsekwencjami, z nieniskimi karami wlacznie, za nierzetelne rozliczenie i wprowadzanie Urzedu w blad. Wiec ostroznie z tym kursem - bo jeszcze nasza kolezanka moglaby pomyslec, ze Aparat Skarbowy i w ogole RP istnieje dla niej jako obywatelki i jej sluzy a nie odwrotnie. Chyba, ze piszac 'dobre kursy' miales na mysli kursy 'wlasciwe' w sensie prawidlowe, to wtedy sorry, moje czolo posypuje wiadrem popiolu; na pierwszy rzut oka nie tak mi sie to skojarzylo sformuowanie 'dobre kursy'. Odpowiedz Link Zgłoś
aznar33 Re: podatek-zedrą czy nie? 02.01.07, 12:37 Pamietaj, ze na wplacenie zaliczki na poczet podatku dochodowego masz czas do 20 marca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienek nie zaplace!!!!!!!!!!!!! IP: *.bulldogdsl.com 02.01.07, 13:42 niggdy wczesniej sie nie rozliczalem ze skarbowka nie maja moich danych w uk mialem pierwsza prace w zyciu, w urzedzie pracy ciagle jestem zarejestrrowany jako bezrobotny nie bardzxo kumam jak sie gapna ze pracowalem w uk i mnie namierza.olewam to i nie place. Odpowiedz Link Zgłoś
aznar33 Re: nie zaplace!!!!!!!!!!!!! 02.01.07, 15:09 W jakim wiec celu zadajesz pytanie? Niezaleznie od odpowiedzi juz i tak podjales decyzje, wiec po co zawracasz glowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienek Re: nie zaplace!!!!!!!!!!!!! IP: *.bulldogdsl.com 02.01.07, 19:26 podjąłem decyzje po kilku godzinach zastanawiania sie!kiedy ktos przedstawil mi argumenty ktore podalem powyzej. chcialem poznac tez zdanie innych osob z forum ale nikt nic ciekawego nie napisal wiec musialem decyzje podjac radzac sie innych osob.pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagarmosen Re: podatek-zedrą czy nie? IP: 83.16.31.* 02.01.07, 14:23 więc siedz cicho! i idz do dobregoooooooooo doradcy podatkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h. Re: podatek-zedrą czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 14:56 ok, ja chyba zarobiłam tyle,ze raczej nic nie powinnam doplacać, a jeśli już to jakąś niewielką kwotę, więc chyba wolę zapłacić i mieć święty spokój niż zastanawiać sie czy mnie kiedyś złapią czy nie. ale ponawiam pytanie: NA JAKIEJ podstawie mam się rozliczyć, jeśli nie mam wszystkich payslipów i formularza p-45 (wyjechałam,zanim dotarł do firmy, miałam tygodniowe wypowiedzenie).? Bardzo proszę o odpowiedź Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aznar33 Re: podatek-zedrą czy nie? 02.01.07, 15:14 Szczerze mowiac, to nie mam pojecia jak sie moglabys rozliczyc bez payslipow, czy P45. Potrzebujesz danych - ile zarobilas, kiedy i ile zaplacilas podatku. Do tego przydalby sie tez wyciag z konta. Bez danych nie policzysz podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
hollygolightly85 Re: podatek-zedrą czy nie? 02.01.07, 15:22 wiem ile zarobiłam, bo mam konto i moge zawsze sprawdzić w statement. no ale właśnie, ja wiem, a jak to udokumentować? kurcze,mam nadzieje, ze p-45 jest w firmie i będe mogłą go odebrać... Odpowiedz Link Zgłoś
taksoofka Re: podatek-zedrą czy nie? 02.01.07, 16:16 ale w statement nie masz napisane ile juz zaplacilas podatku, p45 to wazny dokumnet! Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: podatek-zedrą czy nie? 02.01.07, 17:23 > ale w statement nie masz napisane ile juz zaplacilas podatku, p45 to wazny > dokumnet! To raz, ale dwa z kolei to to, ze P45 sam w sobie tez nie wystarczy,bo to sa dane zbiorcze. Zarobione np 250 funtow w jednym tygodniu i w kolejnym to dwie rozne kwoty, ze wzgledu na roznice kursowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: holly nzlg Re: podatek-zedrą czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 17:39 czyli jednym słowem potrzebuję i p.45 i wszystkie payslipy lub wyciąg z konta? rany:/ mam nadzieje,ze to leży gdzieś w firmie w bezpiecznym miejscu..:/ Odpowiedz Link Zgłoś
aznar33 Re: podatek-zedrą czy nie? 02.01.07, 21:22 > czyli jednym słowem potrzebuję i p.45 i wszystkie payslipy lub wyciąg z konta? Nie. Potrzebujesz wszystkie payslipy lub (p45 i wyciag z konta). Odpowiedz Link Zgłoś