Dodaj do ulubionych

konto bankowe

26.01.07, 09:09
Witam, czy ktoś może mi podpowiedzieć, jakie są wymogi założenia konta w
brytyjskim banku? Slyszalam, ze można zalożyc konto paszportowe. Na czym to
polega i czym różni się ono od zwyklego konta? Będę bardzo wdzięczna za
odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • wrodarczyk.witold konto bankowe Anglia bank brytyjski UK 26.01.07, 10:29
      Bank, poza dowodem tożsamości (czasem wynagane są dwa dokumenty, dlatego warto
      mieć zarówno dowód, jak i paszport) wymagaja najczęściej potwierdzenia adresu w
      Wielkiej Brytanii.

W roku 2004 były z tym pewne problemy, ponieważ Polacy w UK najczęściej nie
      dysponowali tego rodzaju dokumentami (w UK nie istnieje obowiązek meldunkowy, a
      zamieszkanie w danym miejscu dokumentuje się korespondencją przychodzącą na
      nasze nazwisko na dany adres, np. rachunek za prąd lub gaz, telefon, pisma
      urzędowe itd. lub umową najmu zawartą przez agencję nieruchomości). Obecnie
      banki akceptują również list od pracodawcy potwierdzający pracę i zamieszkanie
      w danym miejscu.

Domyślam się, że ma Pani na myśli konto "Passport" banku HSBC. Jest to jeden z
      produktów przeznaczonych dla osób które właśnie przyjechały do UK, z
      uproszczoną procedurą weryfikacyjną i usługami odpowiadającymi potrzebom nowych
      mieszkańców Wysp. O tym koncie może Pani poczytać:
      www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=290
      "Passport" jest tylko nazwą marketingową produktu tego banku i nie oznacza nic
      szczególnego.

Obecnie większość banków oferuje już podobne konta. Przy zakładaniu konta
      należy wybrać absolutnie najprostszą opcję, bez funduszy inwestycyjnych, kart
      kredytowych (tylko debetowa do bankomatu) itd., aby uniknąć kosztów - chyba że
      rzeczywiście świadomie chcemy zakupić usługi, które bank będzie chciał przy tej
      okazji "zaproponować". Jeśli są jakieś dodatkowe opcje, lub "would you also
      like to have ..." - proszę nie krępować się zapytać w banku, co to jest
      dokładnie, a jeśli Pani nie zrozumie - o opisanie tego prostymi słowami lub
      powtórzenie. Łatwo wtedy zamówić niechciane i niepotrzebne usługi (co nie
      znaczy, że banki przedstawiają złe oferty dodatkowe - trzeba jednak zamawiać
      tylko te, które są potrzebne.

Poza HSBC, który jest jednym z najbardziej dynamicznych banków w UK, podobne
      konta można założyć bankach: Lloyds TSB, Barclays, NatWest i innych.
      • krzyshtoff20 Re: konto bankowe Anglia bank brytyjski UK 26.01.07, 12:21
        Jeszcze jedno pytanie dotyczące założenia konta.
        Czy jako drugi dowód tożsamości moge podać prawo jazdy?
        • wrodarczyk.witold konto bankowe Anglia bank brytyjski UK Szkocja 26.01.07, 19:01
          Najprawdopodobniej tak, ale jest to kwestia raczej uznaniowa, czy dany dokument
          będzie uznany za wiarygodny. Na polskim prawie jazdy niestety wszystko jest po
          polsku. Może się również okazać, że wystarczy jeden dowód tożsamośći.

Natomiast, niezależnie od tego, wyjeżdżając do Anglii do pracy należy zabrać ze
          sobą zarówno dowód jak i paszport. Przy rejestracji WRS (Home Office) -
          obowiązkowej w ciągu 30 dni od rozpoczęcia pracy i będącej warunkiem legalności
          zatrudnienia, jak również nabycia praw do świadczeń socjalnych - jeden z tych
          dokumentów wysyła się i przez co najmniej kilka tygodni jest się bez tego
          doukemntu. Wtedy właśnie drugi dokument bardzo się przydaje. Rejestrację należy
          wykonać po uzyskaniu NINo (numer ubezpieczeniowy, odpowiednik NIP) i założeniu
          konta, gdyż możemy przy tych formalnościach być poproszeni (ale nie musimy) - o
          okazanie drugiego dokumentu.
          • fotonek Re: konto bankowe Anglia bank brytyjski UK Szkocj 28.01.07, 14:37
            No właśnie, za późno zabrałem się za wyrabianie nowego dowodu i teraz nie zdążę
            go odebrać przed wylotem do pracy. Będę miał ze sobą tylko paszport i prawo
            jazdy. Czy to wystarczy? Wiem, że gdyby trzeba było potwierdzić wiarygodność,
            moja firma rekrutacyjna czy pracodawca mi pomogą - czy to wystarczy? Czy
            bezpiecznie jest zostawiać swój paszport podczas rejestracji WRS? Zaplanowałem
            pierwszy powrót do kraju na koniec czerwca, czy zdążą mi odesłać paszport?
      • szauwia13 Re: konto bankowe Anglia bank brytyjski UK 28.01.07, 10:04
        Bardzo Panu dziekuje za wszystkie informacje. I serdecznie pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka