Dodaj do ulubionych

toksoplazmoza

13.02.07, 19:29
witam, maly Kacper mial w szpitalu pobierana krew na toksoplazmoze, i po 2 tyg
szpital zadzwonil do poloznej zeby przyszla i zrobila badanie jeszcze raz,
podobno na ostatnim badaniu bylo za malo krwi. czy ktoras z was miala taki
przypadek bo troszke sie niepokoje ze cos wyszlo nie tak z badaniami i dlatego
roba ponownie.
Obserwuj wątek
    • monika_irl Re: toksoplazmoza 13.02.07, 20:30
      gdyby było coś nie tak z wynikami to szpital od razu by Cię powiadomił,
      nie ma co się martwić na zapas
      • ania.b5 Re: toksoplazmoza 13.02.07, 22:47
        A jestes pewna ze na toksoplazmoze?Dziwne bo nie slyszalam zeby tutaj robili na
        to badania a kilka moich kolezanek juz urodzilo w rotundzie i zadna o tym nie
        wspominala..A skad maly mial pobierana ta krew??
        • wiolettaw-79 spokojnie... 14.02.07, 00:15
          MÓJ Oscarek też miał dwa razy pobieraną krew z piętki,tyle,że na
          mukowiscydozę,bo też było za mało krwi za pierwszym razem,nie martw się,chociaż
          ja też przeżyłam koszmar,ale wszystko jest o.k.Myslę,że u Ciebie jest tak
          samo,głowa do góry:)
          • ania.b5 Re: spokojnie... 14.02.07, 18:37
            Jesli mowicie o heel prick test to, z tego co wiem, nie ma w nim mowy o
            toksoplazmozie ani mukowiscydozie. Te probki krwi bada sie pod katem PKU, CH
            oraz MCADD.Mozecie napisac cos wiecej o tych badaniach?Skad w ogole wzial sie
            pomysl badania dzieci przeciwko tym chorobom?Moze mialy jakies ojawy?
            • monika_irl Re: spokojnie... 14.02.07, 19:15
              w szpitalu wyjasniaja po co robia test
              heel prick test to pobieranie krwi z piety w kierunku fenyloketonurii
              • wiolettaw-79 No tak... 14.02.07, 22:56
                Zgadzam się z Tobą Moniko,pomyliłam choroby.To w Polsce robią badania na
                mukowiscydozę,fenyloketonurię i hipotyreozę.Tu z pięty tylko fenyloketonuria.
                • ania.b5 Re: No tak... 15.02.07, 00:48
                  Tutaj heel prick test to badanie pod katem fenylokeonurii, hipotyreozy oraz
                  MCADD czyli dziedziczonych zaburzen metabolizmu czy jak to sie tam tlumaczy..Z
                  tego co wiem mukowiscydoze wykrywa sie nie z krwi tylko np z próbek potu..
                  A o toksoplazmozie to w ogole nie slyszalam, zeby noworodka pod tym katem
                  badali..ale moze mieli jakies wskazania do przeprowadzenia tego badania. Poza
                  tym- jesli hania pomyliła toksoplazmoze z heel prick test to jaki mialoby sens
                  powtorzenie badania tydzien po urodzeniu, skoro badanie przeprowadza sie miedzy
                  24 a 72 godzina po porodzie??
                  • wiolettaw-79 Re: No tak... 15.02.07, 23:09
                    Nie wiem,ale mojemu młodszemu,urodzonemu tutaj powtarzali też po jakis dwóch
                    tygodniach.A starszemu urodzonemu w Polsce w 5 dobie życia,ale napewno z krwi.
                    • monika_irl Re: No tak... 15.02.07, 23:23
                      Wiola teraz ja się z Tobą zgodzę bo Alicja miała robiony ten test jak
                      wychodziłymy ze szpitala czyli 4 dzień bo po cc a to juz ponad 72 godziny.
                      • ania.b5 Re: No tak... 16.02.07, 02:27
                        To musialam i ja sie pomylic chodzilo chyba ze najwczesniej w dobe po urodzeniu
                        a najpozniej w jakies 120 godzin, bo moja corcia urodzila sie w sobote a test
                        miala wykonany w srode- a termin uplywal w czwartek..
                        Tak czy siak toksoplazmoza wydaje sie malo prawdopodobna...jak myslicie?
                        • maja92 Re: No tak... 16.02.07, 12:29

Re: No tak...
                          Autor: ania.b5
                          Data: 16.02.07, 02:27

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ania - Boj sie Boga!!! - o tej godzinie sie postowac!! ;-)))))
                          Dlaczego nie spisz o te porze jak inni obywatele???
                          ;-)))))))
                          • ania.b5 Re: No tak... 16.02.07, 16:06
                            A wrocilam z imprezki ostatkowej zawiana i wesola i postanowilam sprawdzic co
                            na forum piszczy:) I tak mi sie zebralo na refleksje..ciezko dzisiaj w pracy
                            troche, chce juz do domuuuuu....:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka