Dodaj do ulubionych

Ile czasu na EEA1?

IP: *.md.uwcm.ac.uk 27.04.07, 16:12
Podobno czeka sie do 4 miesiecy. Czy macie jakies aktualne informacje? Czy
paszport przysylaja wczesniej, np. po miesiacu, czy trzeba dzwonic gdy pilnie
potrzebny? Dzienx.
Obserwuj wątek
    • Gość: angol Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.devs.futuro.pl 27.04.07, 16:23
      ja czekalem 6 tygodni
    • joodie Re: Ile czasu na EEA1? 27.04.07, 18:01
      czekalam okolo 3 mcy ale tylko dlatego ze musialam doslac brakujace dokumenty
      dziecka. mysle, ze w innym wypadku bylo by szybciej. list z prosba doslania
      dokumenow otrzymalismy po okolo 5 tygodniach. pozdrawiam
    • korkix78 Re: Ile czasu na EEA1? 27.04.07, 18:27
      Czekalem 3 miesiace, ale to bylo setki piw temu.

Pamietam,ze mozna bylo zadzwonic i poprosic o paszport w razie koniecznosci -
      wtedy czeka sie cos 5 czy 10 dni. I cos mi sie kolacze,ze mozna odebrac
      osobiscie gdziestam (w Croydon chyba ? )

Zadzwon - spytaj.
      • Gość: Crusader Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.range217-42.btcentralplus.com 27.04.07, 19:29
        Potwierdzam i uzupełniam to co napisał korkix78:

Rzeczywiście można odebrać osobiście w Croydon (40 Wellesley Road, Lunar House -
        duży biurowiec, tel. 0870 606 7766).
        A jeżeli już to trzeba zrobić osobiście, to broń Boże nie przerażać się długą i
        kolorową (chodzi o jej skład etniczny) kolejką, która stoi chyba tam całymi
        dniami, tylko wyjaśnić najbliższemu porządkowemu (w żółtym, fosforyzującym
        kubraczku) o co wam chodzi i wtedy zaprowadzi on was bezpośrednio (bez
        kolejki), tam gdzie trzeba się zgłosić. Dostaje się swój numerek i trzeba
        cierpliwie, choć wygodnie czekać. Mówią o 60 minutach oczekiwania, w praktyce
        jest to prawie 2 razy tyle, ale paszport dostaje się do ręki.

Musiałem to przerobić, ze względu na konieczność wbicia pewnej egzotycznej
        wizy, a reszta mojej rodziny czekała w trybie normalnym i dostała paszporty
        pocztą po 5 tygodniach.
        • india16 Re: Ile czasu na EEA1? 12.05.07, 12:09
          Witam,
          Kilka tygodni temu zrobilem rezerwacje na samolot spoza Eu.Pare dni po
          rezerwacji wyslalem aplikacje do Croydon.
          Obawiam sie ze nie dostane paszportu na czas a wylatuje 4 czerwca.Czy ktos mial
          podobna sprawe aby odzyskac paszport ze wzgledu na podroz?
          dzwonilem do tego biura,uprzejmna Pani powiedziala ze mam wyslac faks z
          potwierdzeniem wylotu i moimi danymi.tak tez uczynilem.
          Tymczasem dzis przyszlo pismo ze rozpatruja moje podanie lecz nie to o zwrot
          paszportu tylko o ten certifikat.

Czy powinienem zadzwonic raz jeszcze i przypomniec o tym zeby zwrocili paszport
          czy udac sie tam osobiscie?
          Jesli osobiscie to prosze o pomoc jak tam dotrzec z Liverpoool street. Pytam
          poniewaz mieszkam od Londynu 130 km.

Prosze o odpowiedz

• india16 Re: Ile czasu na EEA1? 12.05.07, 12:14
            dodam tyle ze wzoruje sie na tych informacjach
            www.ind.homeoffice.gov.uk/applying/returnofpassports
            info jak info, chcialbym wiedziec jak to w praktyce wyglada?

dzieki
          • Gość: III Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 28.05.07, 19:18
            witam, jak sie rozwiazala sprawa? Rowniez wyslalem paszporty 2 tyg temu. Po tyg
            dostalismy pismo ze rozpatruja. Dzieci jada na wakacje do Polski za 6 tyg wiec
            potrzebne sa paszporty. Bilety juz kupione. Nie wiem czy juz sie martiwc? Ile
            czekaliscie? Prosze o jakies swieze info...
    • Gość: maecki Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 27.04.07, 20:20
      Ja czekam 4-ty tydzie, i dopiero mi pisemko przyslali, ze rozpatruja.

Paszport wysylac? To troche nie pomyslales, trzeba bylo dowod, a paszport przy
      doopie zostawic. Nawet jak zgubia to dowod mniej kosztuje, zeby wyrobic.
    • Gość: joodie Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.range86-133.btcentralplus.com 27.04.07, 23:54
      mnie zgubili prawo jazdy do tej pory nie odzyskalam. pislam do nich 2 razy.
      dodzownic sie graniczy z cudem. juz sama nie wiem co robic w tej sytuacji??
    • Gość: Lebowski Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.as15444.net 03.05.07, 06:29
      Ja czekam juz 6 tygodni i na razie cisza... Dostalem tylko pisemko po chyba 3
      tygodniach ze rozpatruja... Jako ze mi sie nie pali... Poczekam sobie jeszcze...
      • Gość: Jaro Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.md.uwcm.ac.uk 03.05.07, 10:11
        Ja tez dostalem pisemko po 3 tyg. Czekam wytrwale a jak sie nie doczekam po 8
        tyg. to sie do nich przejade.
        • Gość: ted Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.05.07, 23:41
          a co daje tak naprawde ten status? Dzieki
          • Gość: pol Re: Ile czasu na EEA1? IP: 84.19.254.* 10.05.07, 16:18
            > a co daje tak naprawde ten status? Dzieki

Nic, nagroda pocieszenia za chec bycia w balaganie zwanym UK
    • Gość: cool_ewula Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 10.05.07, 14:58
      zazwyczaj bylo to jakies 3 miesiace a ostatnio zgubili nam dokumenty i nowe
      wystawione dostalismy dopiero po 15 miesiacach!
      • Gość: A Re: Ile czasu na EEA1? IP: 205.223.239.* 10.05.07, 15:37
        Mi zgubili umowe o prace. Zadanie samych oryginalow to lekkie przegiecie.
    • Gość: Asia Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.cable.ubr05.harb.blueyonder.co.uk 13.05.07, 17:45
      Nie wiem do ilu miesiecy sie czeka ale w wypadku moich 3 znajomych bylo to ok 6
      tyg. Na szczescie im nic nie zgubili i wsyzstko odbylo sie bezproblemowo.
      Ja sie nie zdecydowalam jeszcze,bo jade do kraju a nie mam dowodu.
      Mysle ze rada z wyslaniem dowodu (palstiku) jest b.dobra.
      z tego co wiem to dokumenty odsylaja razem z papierkiem o statusie rezydenta.
      • Gość: kristof Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.zen.co.uk 15.05.07, 11:36
        Odsylaja blankiet a fotografia ze sie jest tymczasowym rezydentem na 5 lat,
        dopiero po uplywie tego czasu mozna sie starac o tzw. permanent residency.
        • Gość: Jaro Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.md.uwcm.ac.uk 15.05.07, 11:41
          O ile mi wiadomo to 5 lat (4 lata i 11 miesiecy) ale od poczatku pobytu (WRS) a
          nie od otzymania niebieskiej ksiazeczki, ktora jest wazna 5 lat. Czyli po
          otrzymaniu ksiazeczki po ok. 4 latach mozna sie starac - choc w sumie po 5
          latach sie dostanie ILR.
          • Gość: sdfghjkl; Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.lutn.cable.ntl.com 29.05.07, 00:21
            a dosylaliscie medical card swoich dziecie? jesli tak jak to zalatwialiscie
            jesli nie mieliscie w posiadaniu tej karty? ja musze na pismie wyslac do nich
            prosbe o wydanie medical card - zastanawiam sie jak dlugo sie czeka na te karte?
            mcie jakas wiedze n/t?
    • Gość: Jaro Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.md.uwcm.ac.uk 08.06.07, 12:14
      Czekam juz 8 tygodni. Tydzien temu dzwonilem zeby umowic sie na osobiste
      odebranie paszportu dziecka (dziecko, rzecz jasna, nie ma dowodu osobistego -
      tylko paszport) i dostalem numer faksu do wyslania prosby o appointment. Dzis
      dzwonilem i okazalo sie ze moj faks nie zostal zarejestrowany. Co gorsza, nie
      praktykuje sie potwierdzania wplyniecia faksu - trzeba wyslac faks i czekac az
      sie skontaktuja. Czekac mozna i tydzien i dluzej i wlasciwie nie ma gornego
      limitu czasu na czekanie. Jechac dwa razy: raz zeby sie umowic, drugi raz zeby
      odebrac paszport - "is not recommended", czyli pewnie bym nic nie zalatwil.

Dowiedzialem sie takze ze gorny limit czasu na rozpatrzenie EEA1 to 6 miesiecy.
      Zastanawiam sie czy taka procedura roapatrywania nie ogranicza unijnego prawa do
      swobodnego przemieszczania sie, a UK w Unii przeciez jest, skoro EEA1 rozpatruje :)

Zycze powodzenia, my chyba bedziemy musieli zrezygnowac z rodzinnego wyjazdu i
      odzalowac stracone bilety akceptujac status quo z angielskim stoicyzmem i flegma
      i kwitujac sprawe stwierdzeniem "typical".
      • Gość: pol Ja polozylem lache na ich EEA1.................... IP: 84.19.254.* 08.06.07, 16:17
        pracuje ile chce, biore urlop ile chce i tak bedzie do konca pobytu w UK.
        Biurokracja mnie nie interesuje tylko pieniadze.
        EEA1 sie nie napasiesz
        • Gość: Jaro Re: Ja polozylem lache na ich EEA1............... IP: *.md.uwcm.ac.uk 08.06.07, 17:36
          Niby racja, zwlaszcza ze za ILR trzeba potem zaplacic teraz prawie £1000 za
          osobe, potem za obywatelstwo chyba kolejny £1000. Od 3-sobowej rodziny wyjdzie
          £6000. Gdybym mial np. fransuski czy niemiecki paszport to moze by mi nie
          zalezalo, ale polski jakos nie daje mi gwarancji na przyszlosc, wiec staram sie
          o EEA1, bo to pierwszy krok do obywatelstwa.
          • Gość: ops Re: Ja polozylem lache na ich EEA1............... IP: *.range86-149.btcentralplus.com 08.06.07, 20:24
            zgadza sie ale zdaje sie ze o obywatelstwo mozesz sie starac bez EEA1
            • Gość: Jaro Re: Ja polozylem lache na ich EEA1............... IP: *.server.ntli.net 08.06.07, 20:55
              Niby tak, ale zeby ograniczyc liczbe aplikacji o naturalizacje, moga pojawic
              sie za pare lat utrudnienia i wymogi co do rejestracji. Moga np. zaczac liczyc
              czas o daty otrzymania rezydencji EEA1. Better safe than sorry.
              • bambooko Re: Ja polozylem lache na ich EEA1............... 08.06.07, 22:04
                Gość portalu: Jaro napisał(a):

> Niby tak, ale zeby ograniczyc liczbe aplikacji o naturalizacje, moga pojawic
                > sie za pare lat utrudnienia i wymogi co do rejestracji. Moga np. zaczac liczyc
                > czas o daty otrzymania rezydencji EEA1. Better safe than sorry.

niby tak ale... does not matter what as long you are here you will be ok.
    • Gość: kristof Re: Ile czasu na EEA1? IP: 194.176.105.* 08.06.07, 13:19
      Ja czekalem 4 tygodnie.Chociaz to bylo w 2004 jesienia. Paszport przysylaja
      razem z blankietem temporary residence, a nie osobnymi listami.
    • Gość: kristof Re: Ile czasu na EEA1? IP: 194.176.105.* 08.06.07, 13:25
      Ja czekalem 4 tygodnie ale to bylo jesienia 2004. Paszporty przysylaja razem z
      dokumentem o rezydencji, nie osobnymi listami
    • Gość: Jaro Re: Ile czasu na EEA1? IP: *.server.ntli.net 09.06.07, 14:36
      Niech zyje Krolowa! I Unia Europejska :) Jakims cudem paszporty przyszly poczta
      choc gdy dzwonilem do Croydon to w systemie mieli informacje ze jeszcze sprawy
      nie rozpatrzyli. Moze jest tam troche chaosu, ale chyba mozna zalozyc, ze gdy
      nie ma komplikacji i wszystkie papiery sa zalaczone to sprawa jest do
      zalatwienia w 2 miesiace, czego wszystkim ubiegajacym sie o EEA1 zycze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka