Dodaj do ulubionych

jak dziala paypal...claim

21.06.07, 14:24
sprzdaje cos...kupujacy wybiera opcje refundacji poprzez claim nie zgadzam
sie z ta opcja...co dalej.../?
pay pal moze sam wyplacic kupujacemu sume rowna wartosci sprzedanego towaru.A
ja bede w tym wypadku winna paypal-owi ta sume. co dalej czy sa jakies
dodatkowe koszty kt ponosze w zwiazku z ta sytuacja jakies koszty calego tego
procesu?
Obserwuj wątek
    • Gość: majkel Re: jak dziala paypal...claim IP: 193.47.143.* 21.06.07, 14:39
      jest pewnego rodzaju postepowanie
      sprawdza sie czy np. to co oferujesz zgadza sie z tym co wysylasz
      i czy kupujacy ma racje jesli zada zwrotu pieniedzy

• kerryman Re: jak dziala paypal...claim 21.06.07, 14:40
      jest tak wiele mozliwosci, ze wszystkich sytuacji ani ja, ani paypal w swoich
      terms and conditions opisac nie da rady.
      musialabys dokladnie napisac o co chodzi.
      jesli masz potwierdzenie wysylki zamowionego przez klienta towaru to niczego ci
      nie zrobia. a w zawartosc sprzedawanych/kupowanych dobr paypal o ile wiem nie
      wnika.
    • mia007 Re: jak dziala paypal...claim 21.06.07, 14:46
      chodzi o to ze sprzedalam "produkt" kupujacy twierdzi ze jest wadliwy ja
      twierdze ze jest ok...kupujacy poprez paypal najpierw zrobil "complaint"
      potem "claim" nie mam zamiaru refundowac kwoty...co paypal moze zrobic jesli
      przyzna racje kupujacemu?czy poniose jakies dodatkowe kosztu oprocz kosztow
      towaru kt sprzedalam?
      nie mialam nigdy takiej sytuacji i nie wiem jakie moga byc konsekwecje jesli
      paypal przyzna racje drugiej stronie(kupujavcemu)
      • kerryman Re: jak dziala paypal...claim 21.06.07, 15:35
        z tego co wiem paypal nie ma mozliwosci sprawdzenia zgodnosci reklamacji
        kupujacego z prawda. jedyne co kupujacy moze zrobic to wystawic ci negatywny
        komentarz. jedyna sytuacja, w ktorej paypal moze egzekwowac zwrot pieniedzy od
        sprzedawcy to taka, w ktorej zamowione dobra nigdy nie zostaly doreczone - nie
        ma dokumentu potwierdzajacego ich wyslanie.
      • wonski81 Re: jak dziala paypal...claim 21.06.07, 17:02
        Najlepiej bylo umowic sie na zwrot - oddac pieniadze i problem z glowy...
        Z PayPalem bywaja problemy...sprzedajacy ma mniej praw niz kupujacy...
        • mia007 mam juz dosc tego paypal-a...jak 21.06.07, 17:07
          zablokowac dostep paypal-a do mojego konta...
          chce zamknac konto ale mam jeszcze otwarta sprawe wiec nie moge ...
          co zrobic ?czy wystarczy skasowc w banku standing order do papal-a...
          skasowalam dzis ale bylam w stanie po tej operacji zrobic refund...wiec nie
          wiem o co chodzi dlaczego nadal jest to powiazanie paypal-moje konto..???
        • mia007 Re: jak dziala paypal...claim 21.06.07, 17:09
          poprostu boje sie teraz ze mimo zwrotu pieniedzy ( ale na etapie przegladania
          juz jej przez "specjaliste z paypal" beda mnie chcieli oskubac z kasy
          • Gość: gaga Re: jak dziala paypal...claim IP: *.pete.cable.ntl.com 21.06.07, 17:28
            "a w zawartosc sprzedawanych/kupowanych dobr paypal o ile wiem nie
            wnika. "
            Nie musi wnikać.Jeśli kupujący twierdzi,że produkt jest wadliwy to PP zakłada,że
            ma racje i jeśli masz jakąś kasę na koncie PP to zabiorą z tego konta a jeśli
            konto PP jest puste to prawdopodobnie poczekają aż sie pojawią jakiekolwiek
            pieniądze i wtedy ci sciągną.
            radziłabym odpisać kupującemu,że zrobisz mu refund jak tylko odeśle ci
            produkt(na własny koszt)i zrefundowac dla świętego spokoju.
            • mia007 Re: jak dziala paypal...claim 21.06.07, 17:35
              tak wlasnie zrobilam..na koncie pay pal mam 0,00wiec nie maja czego
              sciagac...naczytalam sie troche historii o paypal-u i przestraszylam sie tym
              jak traktuja klientow :-(
              chodzi o to ze nawet nie mam sie juz jak z nimi skontaktowac w tej sprawie co
              terazjak pisza juz zadna akcja nie jest wymagana tylko rozpatruja...zrobilam
              refund tzn przelalam pieniadze w tej opcji na maila z tytulem refund...mam
              nadzieje ze nie moga mi jeszcze jakos wlezc na konto bankowe...?
              • wonski81 Re: jak dziala paypal...claim 21.06.07, 17:46
                Jeden z moich klientow mial problemy z paypalem - zle ustawili mu direct debit
                i nie zostal pomyslnie zrealizowany. PayPal domyslnie zalozyl, ze klient nie
                dostal towaru. Ich investigation to bzdura - nic nie robia, nawet nie ma z kim
                sie skontaktowac - chocby mailowo. Zabrali mi 34 funty z PayPala - w wyniku
                tego mialem balans -34. Wplacilem kase na PayPala, a klient wyslal mi czek. I
                po sprawie.
            • Gość: majkel Re: jak dziala paypal...claim IP: 193.47.143.* 21.06.07, 17:43
              no nie nie zaklada ze kupujacy ma racje
              kazda sprawa w efekcie jest rozpatrywana indywidualnie
              np kupujacy robi screenshoty z twojej aukcji na ebay i tam bylo pokazane cos
              co rozni sie od tego co wyslalas chce zwrot i go dostaje
              chciaz moje doswiadczenia sa zwiazane z kontami Paypal na karcie kredytowej
              ty masz z kontem w banku wiec to cos innego chociaz sadze ze nie zamkniesz tego
              polaczenia paypal bank jesli masz jakies nie uregulowane sprawy
              w paypal chodzi o bezpieczenstwo tranzakcji zeby kupujacy mial pewnosc ze to co
              zamawia i za co placi jest tym czego chce i zeby go sprzedajacy nie oszukiwal
              • wonski81 Re: jak dziala paypal...claim 21.06.07, 18:29
                > kazda sprawa w efekcie jest rozpatrywana indywidualnie
                hehehe - wyslalem klientowi nowiutki router - odebral nastepnego dnia.
                Zaplacil opcja bank account - ja dostalem pieniadze od razu, klientowi
                probowali sciagnac 3-4 dni pozniej. Zrobili jakis blad i pieniedzy nie udalo im
                sie sciagnac. Klient NIE potwierdzal, ze nie dostal przesylki, tylko dostal
                maila o investigation. Ja rowniez dostalem maila o investigation... Przyslali
                nam zwiezle w tresci maile - w moim bylo napisane, ze powinienem wyslac
                przesylke w ciagu 7 dni po zakonczonej aukcji (maila dostalem po 6 dniach od
                skonczenia aukcji???) Zero mozliwosci zalatwienia sprawy - tak jakby mojego i
                jego maili nie czytali. Na szczescie klient uczciwy byl, przeslal mi kase i
                zostawil pozytywny komentarz. Olalismy PayPala, ktorego mimo wszystko nadal
                uzywam, bo jest swietny, ale jak widac zdarzaja sie male potkniecia.
    • mia007 Re: jak dziala paypal...claim 21.06.07, 18:09
      czyli w razie czego pobieraja z paypal lub masz minus u nich na
      koncie...zrefundowalam ale nadal sie boje zeby cos z tego nie wyszlo
      niedobrego...Nie wchodza na konto?juz im nie ufam!
    • thores Re: jak dziala paypal...claim 01.07.07, 04:49
      Generalnie i wręcz praktycznie kazdego dnia mam do czynienia z ebayem i z
      Paypalem.W ciągu 3 lat przeprowadziłem ponad 9500 transakcji wiec mam troche
      pojecia o zasadach dzialania tych serwisów.
      I nastepująco. :
      Jezeli Ty ,jako sprzedajacy, sprzedajesz towar,ktory rzekomo jest niezgodny
      wedlug kupujacego to, kupujacy otwiera dispute, to automatycznie twojego konto
      jest blokowane przez Paypal na rzecz zatrzymania srodkow majacych w celu
      wyplacenia ow srodkow kupujacemu.
      W tym samym czasie mozesz przyjmowac platnosci,lecz nie mozesz dysponowac
      pieniedzmi.Nie mozesz przesylac innym uzytkownikom,nie mozesz takze placic za
      usługi,jako ze one sa wciaz zablokowane dopóty,dopóki nie wyjasnisz sprawy z
      Paypalem.
      jesli sprawe z kupujacym wyjasnisz tym samym Twoje konto bedzie odwieszone i
      bedziesz uprawniony do korzystania z serwisu na pelnych zasadach.

Jesli masz problemy z kupujacym gdzie kupujący zada zwrotu pieniedzy oraz
      zwroci towar na koszt własny(taki wymóg Paypala).zglos sie na to.Zaznacz w
      opcjach ze sie zgadzasz,wowczas kupujacy dostanie pieniadze wtedy kiedy ty
      dostaniesz towar.sprawdz go dokładnie.Jesli powrócił w takim stanie w jakim go
      wysłałes,tym samym zaakceptuj zwrot/refund.
      Jesli towar był uzywany i widocznie widac na towarze slady uzytkowania wowczas
      poslij fax w wyjasnieniami. w zadnym wypadku nie akceptuj zwrotu.
      Jesli kupujacy nie zaakceptuje zwrotu to oznaką jest to ze chce zatrzymac towar
      oraz pieniadze.

Pozdro
      • mia007 Re: jak dziala paypal...claim 01.07.07, 18:40
        otworzyl dispute a potem claim mimo to moje konto nie zostalo
        zablokowane...nadal moge placic itp
    • mia007 Re: jak dziala paypal...claim 02.07.07, 09:23
      no to wlasnie mnie zablokowali...
      • mia007 jednak ten paypal nie jest najgorszy... 13.07.07, 16:00
        w sumie kontaktowac jest sie z kim ...ktos pisal ze nie da sie...no i
        odblokowali mi konto dosc szybko...
        nie jest zle...ale mysle ze bez interwencji byloby gorzej tzn gdybym
        pozostawila sprawe wlasnemu tokowi...trzeba pisac, pisac, pisac az zalatwia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka