Dodaj do ulubionych

"Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim biule

13.01.04, 14:11
tynem kościelnym.
www.bialystok.opoka.org.pl/czas/nr165/art.php?artykul=czech
Ludzie, co sądzicie o WOŚP?
Obserwuj wątek
    • mike_mike Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:20
      nauma napisał:

> tynem kościelnym.
      > www.bialystok.opoka.org.pl/czas/nr165/art.php?artykul=czech
      > Ludzie, co sądzicie o WOŚP?

Skąd tyle jadu w księżach?
      • mamalgosia Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:24
        po pierwsze: nie uogólniaj, to tylko niejaki Marek Czech, a nie wszyscy.
        Po drugie: trochę w tym prawdy niestety jest.
        Wątek o WOŚP jest już, poczytaj
        • mike_mike Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:26
          mamalgosia napisała:

> po pierwsze: nie uogólniaj, to tylko niejaki Marek Czech, a nie wszyscy.
          > Po drugie: trochę w tym prawdy niestety jest.
          > Wątek o WOŚP jest już, poczytaj

Nawet jeśli jest w tym prawda, to w artykle użyto tonu, którego powinni księża
          raczej omijać z daleka.
          • mamalgosia Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:35
            co do tonu to OK, ale nie tylko księża powinni go unikać
            • mike_mike Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:37
              mamalgosia napisała:

> co do tonu to OK, ale nie tylko księża powinni go unikać

Może i tak, lae księża w szczególności, ponieważ używając go, dają młodzieży
              argumenty do sceptycznego traktowania Kościoła.
              • mamalgosia Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:43
                mike, a nauczyciele? A PRZEDE WSZYSTKIM rodzice?
                Wszyscy powinniśmy dawać dobry przykład. Pamiętajmyy jednak , ze jesteśmy
                tylko ludźmi
                • mike_mike Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:47
                  mamalgosia napisała:

> mike, a nauczyciele? A PRZEDE WSZYSTKIM rodzice?
                  > Wszyscy powinniśmy dawać dobry przykład. Pamiętajmyy jednak , ze jesteśmy
                  > tylko ludźmi

Tak, wszyscy jestesmy tylko ludźmi, ale księża są ludźmi wybranymi. Zwróć
                  uwagę, na formę tej wypowiedzi. Czasem jest tak, że czlowiek w gniewie powie
                  coś za dużo, lub w sposób którego później żałuje. To jest jednak artykuł
                  pisany. Nawet jeśli tego człowieka coś wyprowadziło z równowagi, to piszać to a
                  potem publikując miał czas ochłonąć i zastanowić się nad swoimi słowami.
                  Twierdzę zatem, że to w pełni świadoma wypowiedź zmierzająca do
                  zdyskredytowania w bardzo nieładny sposób J Owsiaka. Plus to co napisał Nauma.
      • svetomir Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 14.01.04, 15:43
        mike_mike napisał:

?
        >
        > Skąd tyle jadu w księżach?

Gdzie Ty ten jad widzisz?
    • arcykr Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:22
      Nauma, jesteś z Podlasia?

"A licealiści telewizji wierzą. Wobec Kościoła są krytyczni, ale telewizornia to ich wyrocznia. Polemika z nimi zawiera podobny stopień sensowności, co krytyczna dyskusja z komsomolcami o komunizmie. Młodzież zawsze była najbardziej podatna na wszelkiego rodzaju manipulacje."
      Z tym sie zgadzam.
      • mike_mike Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:29
        arcykr napisał:

> Nauma, jesteś z Podlasia?

Skoro jesteśmy tą samą osobą odpowiem w imieniu Naumy. Nie.
        • nauma Do Mike'a 13.01.04, 14:32
          Nie siej fermentu :) Tak na poważnie: skąd wiesz?
          • mike_mike Re: Do Mike'a 13.01.04, 14:35
            nauma napisał:

> Nie siej fermentu :) Tak na poważnie: skąd wiesz?

No bo sam jestem z Wawy.
            • mike_mike Do naumy 13.01.04, 14:36
              A tak na poważnie - strzelałem. Możesz wierzyć lub nie, ale miałem ochotę w
              tamtym poscie napisać, że z Warszawy...
              • mamalgosia Nauma i mike_mike 13.01.04, 14:38
                to w rzeczywistości jedna osoba i jestem nią ja. Tak się umiejętnie maskuję
                • mike_mike Re: Nauma i mike_mike 13.01.04, 14:39
                  mamalgosia napisała:

> to w rzeczywistości jedna osoba i jestem nią ja. Tak się umiejętnie maskuję

Dokładnie a dogryzanie na wzajem sobie samemu to doskonała rozrywka. Tyle
                  tylko, że męczy to ciągłe przelogowywanie się...
                  • mamalgosia Re: Nauma i mike_mike 13.01.04, 14:40
                    może to rzeczywiście trochę męczące (odpowiadam teraz oczywiście sama sobie),
                    ale czego się nie robi dla ożywienia forum
                    • mike_mike Re: Nauma i mike_mike 13.01.04, 14:42
                      mamalgosia napisała:

> może to rzeczywiście trochę męczące (odpowiadam teraz oczywiście sama sobie),
                      > ale czego się nie robi dla ożywienia forum

Właśnie właśnie.
      • nauma Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:30
        Nie, z Warszawy.
        Owszem, młodzież jest podatna na manipulacje, ale ta myśląca raczej kontestuje
        TV, niż jej wierzy.
        Ciekaw jestem bardzo, jak Wy - w większości chrześcijanie, postrzegacie WOŚP.
        Czy macie zdanie takie, jak ks. Czech, czy też inne? Uważam, że autor artykułu
        strzyknął jadem, że Owsiak jest medialny i zbiera kasę, tumaniąc biedne
        owieczki. Czuję też w tym zazdrość, że Owsiak daje do pieca, a Caritas jakoś
        nie.
        Owsiaka kiedyś lubiłem, teraz mam do niego stosunek neutralny. Uważam, że
        przegiął ze straganem, ale miał absolutne prawo pogonić "przystanko-
        jezusowców". Za to autora tego artykułu uważam za bardzo małego człowieczka,
        któremu nie przystoi tak wrednie atakować fundacji dużo lepiej i czytelniej
        zarządzanej, niż inne w Polsce, a przy tym SKUTECZNIE wspomagającą i ratującą
        dzieci.
        • mike_mike Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 13.01.04, 14:33
          nauma napisał:

> Owsiaka kiedyś lubiłem, teraz mam do niego stosunek neutralny. Uważam, że
          > przegiął ze straganem, ale miał absolutne prawo pogonić "przystanko-
          > jezusowców".

Tym bardziej miał prawo, że kiedyś dzięki organizatorom "Przystanka Jezus"
          cofnięto mu zgodę na organizację "Przystaka Łódstok"

> Za to autora tego artykułu uważam za bardzo małego człowieczka,
          > któremu nie przystoi tak wrednie atakować fundacji dużo lepiej i czytelniej
          > zarządzanej, niż inne w Polsce, a przy tym SKUTECZNIE wspomagającą i ratującą
          > dzieci.

Podpisuję się pod tym.
        • mamalgosia nauma 13.01.04, 14:39
          młodzież naprawdę wierzy telewizji, od wielu lat pracuję z młodzieżą i wiem
          coś o tym.
          Co do Owsiaka, to odsyłam na wątek poświęcony WOŚP
          • mike_mike Re: nauma 13.01.04, 14:41
            mamalgosia napisała:

> młodzież naprawdę wierzy telewizji, od wielu lat pracuję z młodzieżą i wiem
            > coś o tym.
            > Co do Owsiaka, to odsyłam na wątek poświęcony WOŚP

Jestem skłonny uwierzyć, że młodizeż wierzy telewizji. Tym bardziej, że dorośli
            też jej wierzą. Ale bezsensowne ataki pod adresem jakby nie patrzeć
            dobroczyńcy, niewiele tu zmienią.
            • mamalgosia Re: nauma 13.01.04, 14:45
              oczywiści powyższy post miałam podpisac jako nauma, grrrr, trochę techniki i
              człowiek się gubi...
              • nauma Re: nauma 13.01.04, 14:50
                Za chwilę schizofrenia osiągnie szczyt: jestem też Arcykrem i dogryzam sam
                sobie!
                Ps. szkoda wątku, nie psujmy go już...
            • nauma Re: nauma 13.01.04, 14:47
              Możliwe, że wierzy, osobiście przestałem się czuć młodzieżą jakieś 2-3 lata
              temu i nie wiem, jak to jest. Sam TV (niezależnie jakiej) nie wierzę (i nie
              wierzyłem), chyba że zobaczę coś na BBC albo Discovery :)
              • mike_mike Re: nauma 13.01.04, 14:50
                nauma napisał:

> Możliwe, że wierzy, osobiście przestałem się czuć młodzieżą jakieś 2-3 lata
                > temu i nie wiem, jak to jest. Sam TV (niezależnie jakiej) nie wierzę (i nie
                > wierzyłem), chyba że zobaczę coś na BBC albo Discovery :)

Oj na Discovery to dopiero potrafią się mylić. Poza tym często filmy na tym
                kanale pokazywane były kręcone nawet w pierwszej połowie 90' i są teraz juz
                nieaktualne.
                Czy wierzysz, że piramidy egipskie, były przez UFO zbudowane? Ja taką sugestię
                włąsnie na Discovery usłyszałem...
                • nauma Re: nauma 13.01.04, 14:53
                  To był tylko przykład. Nie wierzę w UFO w ogóle i pokładałem się ze śmiechu,
                  jak usłyszałem, że w Emilcinie będą stawiać pomnik. Chodziło mi o zasadę, że
                  nie wierzę: serwisom informacyjnym, komentarzom, publicystyce itp. Oczywiście
                  nie w całości, ale wyznaję pogląd, że w KAŻDEJ polskiej telewizji komentarz ma
                  jakieś zabarwienie, niekoniecznie polityczne, które nie jest moją ideologią. I
                  stąd dystans.
                  • mike_mike Re: nauma 13.01.04, 14:56
                    nauma napisał:

> To był tylko przykład. Nie wierzę w UFO w ogóle i pokładałem się ze śmiechu,
                    > jak usłyszałem, że w Emilcinie będą stawiać pomnik. Chodziło mi o zasadę, że
                    > nie wierzę: serwisom informacyjnym, komentarzom, publicystyce itp. Oczywiście
                    > nie w całości, ale wyznaję pogląd, że w KAŻDEJ polskiej telewizji komentarz
                    ma
                    > jakieś zabarwienie, niekoniecznie polityczne, które nie jest moją ideologią.
                    I
                    > stąd dystans.

Dokładnie, dokładnie. Rozsądny z Ciebie człowiek...
                  • sunday BBC 13.01.04, 15:43
                    > Chodziło mi o zasadę, że nie wierzę: serwisom informacyjnym,
                    > komentarzom, publicystyce itp. Oczywiście nie w całości,
                    > ale wyznaję pogląd, że w KAŻDEJ polskiej telewizji komentarz
                    > ma jakieś zabarwienie, niekoniecznie polityczne, które nie
                    > jest moją ideologią.

Nie tylko polskiej, pisałeś coś o BBC - która regularnie dostaje "Dishonest
                    Reporting Award" (lub jest kandydatem do tej nagrody):
                    www.honestreporting.com/articles/reports/Dishonest_Reporting_-Award-
                    _for_2001.asp (cóż uczciwszego od np. pokazania izraelskich ofiar
                    palestyńskiego zamachu i zasugerowania, że to Palestyńczycy ranni podczas
                    izraelskiego ataku - w którym w rzeczywistości nie było ani ofiar, ani rannych)

pozdrawiam, Luki
                    • sunday Re: BBC 13.01.04, 15:45
                      Ups, coś przeniosło mi urla. Może tym razem się uda:

www.honestreporting.com/articles/reports/Dishonest_Reporting_-Award-_for_2001.asp

Luki
                      • a000000 Re: BBC 13.01.04, 18:06
                        Artykuł księdza Czecha beznadziejny. Pełen jadu i zawiści. Grzeszny.
                        Owsiaka nie cierpię. Wrzask, hałas, bicie piany, poza medialna. Ale to mało
                        ważne. Ważniejsze jest, jak wyglądają finanse tej fundacji i ile z tego co
                        zbiorą ludzie idzie na cel właściwy. Czy ktoś coś o tym wie?
      • svetomir Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 14.01.04, 15:47
        arcykr napisał:

> Nauma, jesteś z Podlasia?
        >
        A co to ma do rzeczy?
        • arcykr Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 15.01.04, 12:48
          svetomir napisał:

> A co to ma do rzeczy?
          Na przykład chciałem sprawdzić,czy jego bezbożność mazwiązek z pochodzeniem.
          • nauma Re: "Znowu załomocze Orkiestra" (za białostockim 15.01.04, 13:29
            Arcykr, nie staraj się udowadniać, że można kogoś dyskryminować za
            pochodzenie... Jak moja warszawskość, a także brwinowskość ma wpływać na, khem,
            bezbożność? Poza tym określenie "bezbożnik" ma wydźwięk pejoratywny; może
            zamiast tego nie-chrześcijanin?
    • a000000 Re: BBC 14.01.04, 14:47
      Wiem, cel uświęca środki. Jeśli do ratowania dzieciaczków są potrzebne łomoty,
      bębny, wrzaski, to gotowa jestem w te bębny walić. I na pewno nie rzucę
      kamieniem w Owsiaka, chociaż jak go widzę i słyszę to mnie skręca. Wiem, że
      fundacja wyręcza z obowiązku kupowania sprzętu ministerstwo, i to mnie złości.
      Należałoby raczej postawić na czele kraju GOSPODARZA, któremu będzie zależało
      na uporządkowaniu tej stajni Augiasza i powrotu do normalności. A tak kruki i
      wrony nas rozdziobują. Ludki i tak się zrzucą i sobie poradzą, właściciele
      Polski Ludowej tańczą taniec chocholi, a Titanic tonie. I wydaje mi się, że
      takie akcje charytatywne, jakkolwiek pożyteczne dla nas, służą do demoralizcji
      rządzących, którzy zamiast bać się gniewu ludu i używać naszych podatkowych
      pieniędzy zgodnie z przeznaczeniem, organizują igrzyska. Wiesz naumo, to tak
      jak z rodzicami i dziećmi. Dopóki rodzice wyręczają w obowiązkach dzieci, te
      nigdy nie dorosną i nie nauczą się samodzielności. Dopóki obywatele sami będą
      sobie organizować leczenie, Lewiatan będzie bezkarnie pożerał nasze podatki a
      rządzący będą się pławić w samozadowoleniu.
    • svetomir nie widzxe niczego zdroznego w tym artykule 14.01.04, 15:35
      ksiadz wyraził swoje zdanie, mocno sie opierajac na faktach. A że nie pisał o
      plusach orkiestry? Inni nie pisza o minusach wiec sie wyrównuje
      • a000000 Re: nie widzxe niczego zdroznego w tym artykule 14.01.04, 15:49
        svetomir napisał:

> ksiadz wyraził swoje zdanie, mocno sie opierajac na faktach. A że nie pisał o
        > plusach orkiestry? Inni nie pisza o minusach wiec sie wyrównuje

Tylko, że ksiądz powinien być wolny w publicznej wypowiedzi od złośliwości,
        dyskredytacji i potępiających osądów. Gdyby to napisał cywil, powiedziałabym,
        że masz rację, wyrównuje się. Od księdza oczekuję czegoś innego niż plucie na
        bliźniego, wyśmiewanie się i dyskredytowanie chociażby ofiarności parafian, bo
        nie do tej właściwej skrzynki dają. Ksiądz powinien być ponad ziemskie
        świństewka, przynajmniej publicznie. Takie "syczące wypowiedzi" są gorszące,
        gdyż pochodzą z ust człowieka powołanego do głoszenia miłości bliźniego.
        A zdanie swoje można wyrażać w bardziej oględny sposób. Ksiądz jest osobą
        kształconą i powinien tak się wypowiadać, aby nie urażać nawet najgorszych
        grzeszników.
      • nauma Re: nie widzxe niczego zdroznego w tym artykule 14.01.04, 16:29
        Uważam, że owe minusy podane przez osobnika podpisanego jako autor artykułu
        nawet w 1000-krotnym stężeniu nie zrównoważą faktu sprawnej pomocy
        potrzebującym.
    • nauma Re: BBC 14.01.04, 16:24
      Stąd też moje "chyba". Jeśli Ochojska rzeczywiście tyle zbiera, to super.
      Caritas kojarzy mi się tylko z tym, że w ośrodku pomocy społ. w Popowie koło
      Serocka widziałem samych wypoczywających (na oko) bardzo zamożnych, zaś PCK
      (nb. ładuję im co jakiś czas ubrania) zbiera cieniutko; powaliło mnie ostatnio
      zasłyszane w Faktach TVN zdanie, że na biednych w Iraku zebrali w ciągu roku
      raptem kilka tysięcy.
      Co w niczym nie zmienia faktu, że bardziej ufam Owsiakowi i (w sumie)
      Ochojskiej, niż Glempowi...
    • arcykr Re: BBC 15.01.04, 12:44
      mlody.panicz napisał:

> a to trzeba by bylo najpierw udowodnic, prawda? pare dni temu slyszalem
      > ochojska w telewizji, jak mowila, ze ona rocznie zbiera ok. 20 mln zlotych (co
      > jest oczywiscie powodem do frustracji, ze Polacy daja glownie podczas wielkich
      > akcji, ale nie czesciej), a caritas - ok. 120 mln zlotych. PCK tez duzo robi.
      > itd.itp. nie trzeba bronic owsiaka atakujac innych, bo to nieladnie.
      > a nfz to budzet i zupelnie inna sprawa.
      > pozdrawiam
      > mp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka