naczelny_rabin_forum 11.03.10, 08:52 o zmieniliście w katolickim katechiźmie przykazania. Można porównać samemu ale jeśli będziesz udawał że nie wiesz o co chodzi to zacytuję (zniknęło to o czczeniu podobizn:-))))) checheche.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosa_polska Za zbyt trudne pytania nasz poszukiwacz banuje:-)) 11.03.10, 21:07 więc nie przesadzaj. Prawda?Tak, ale tylko swoja:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Za zbyt trudne pytania nasz poszukiwacz banuj 12.03.10, 07:57 Ja już znalazłem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Za zbyt trudne pytania nasz poszukiwacz banuj 28.06.12, 23:22 z2006 napisał: > Ja już znalazłem. Porównajmy zapis dekalogu z postanowieniem soboru Nicejskiego II Dekalog ; Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! (5) Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą" Sobór Nicejski II ; III. Jeżeli ktoś nie oddaje czci tym obrazom, uczynionym w imieniu Pana i Jego świętych - niech będzie wyłączony. Tylko idiota nie zauważy ze Krk odrzucił dekalog . Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Te, wkkw, jak jesteś taki mądry to powiedz dl 12.03.10, 07:57 www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkIII-2-1.htm "2129 Nakaz Boży zabraniał człowiekowi wykonywania jakichkolwiek wizerunków Boga. Księga Powtórzonego Prawa wyjaśnia: "Skoroście nie widzieli żadnej postaci w dniu, w którym mówił do was Pan spośród ognia na Horebie - abyście nie postąpili niegodziwie i nie uczynili sobie rzeźby przedstawiającej..." (Pwt 4,15-16). Izraelowi objawił się absolutnie transcendentny Bóg. "On jest wszystkim!", lecz jednocześnie "jest On... większy niż wszystkie Jego dzieła" (Syr 43, 27-28). "Stworzył je bowiem Twórca piękności" (Mdr 13, 3). 2130 Jednak już w Starym Testamencie Bóg polecił lub pozwolił wykonywać znaki, które w sposób symboliczny miały prowadzić do zbawienia przez Słowo Wcielone, jak wąż miedziany 58 , arka Przymierza i cherubiny 59 . 2131 Opierając się na misterium Słowa Wcielonego, siódmy sobór powszechny w Nicei (787 r.) uzasadnił - w kontrowersji z obrazoburcami - kult obrazów przedstawiających Chrystusa, jak również Matkę Bożą, aniołów i świętych. Syn Boży, przyjmując ciało, zapoczątkował nową "ekonomię" obrazów. 2132 Chrześcijański kult obrazów nie jest sprzeczny z pierwszym przykazaniem, które odrzuca bałwochwalstwo. Istotnie "cześć oddawana obrazowi odwołuje się do pierwotnego wzoru" 60 i "kto czci obraz, ten czci osobę, którą obraz przedstawia" 61 . Cześć oddawana świętym obrazom jest "pełną szacunku czcią", nie zaś uwielbieniem należnym jedynie samemu Bogu. Obrazom nie oddaje się czci religijnej ze względu na nie same jako na rzeczy, ale dlatego, że prowadzą nas ku Bogu, który stał się człowiekiem. A zatem cześć obrazów jako obrazów nie zatrzymuje się na nich, ale zmierza ku temu, kogo przedstawiają 62 ." Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: Te, wkkw, jak jesteś taki mądry to powiedz dl 12.03.10, 10:03 Czyli przyznajesz, że Kościól Katolicki zmienił Przykazania Mojżeszowe? Ale Jezus wszak mówił, ze nie wolno jest zmieniać nawet przecinka w Starym Testamencie! Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: Te, wkkw, jak jesteś taki mądry to powiedz dl 12.03.10, 10:08 „ Bo zaprawdę powiadam wam: Dopóki nie przeminie niebo i ziemia, ani jedna jota, ani jedna kreska nie przeminie z zakonu, aż wszystko to się stanie. Ktokolwiek by tedy rozwiązał jedno z tych przykazań najmniejszych i nauczałby tak ludzi, najmniejszym będzie nazwany w Królestwie Niebios; a ktokolwiek by czynił i nauczał, ten będzie nazwany wielkim w Królestwie Niebios” (Mt.5,18-19). Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Bo czy miało prawo zniknąć Słowo Boże, czyli 12.03.10, 10:16 2. Przykazanie mówiące: "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich." Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Bo czy miało prawo zniknąć Słowo Boże, czyli 12.03.10, 12:24 Szanowny kolego, znam te fragmenty. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: Bo czy miało prawo zniknąć Słowo Boże, czyli 12.03.10, 15:36 Są w Starym Testamencie, nie ma ich w Katechiźmie:-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Bo czy miało prawo zniknąć Słowo Boże, czyli 13.03.10, 08:33 Przecież jest to: 2129 Nakaz Boży zabraniał człowiekowi wykonywania jakichkolwiek wizerunków Boga. www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkIII-2-1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Bo czy miało prawo zniknąć Słowo Boże, czyli 28.06.12, 23:26 z2006 napisał: > Przecież jest to: > > 2129 Nakaz Boży zabraniał człowiekowi wykonywania jakichkolwiek > wizerunków Boga No a znasz w biblii jaki nakaz który do obrazów kazał gadać ?? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Bo czy miało prawo zniknąć Słowo Boże, czyli 13.03.10, 08:37 2129 Nakaz Boży zabraniał człowiekowi wykonywania jakichkolwiek wizerunków Boga. www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkIII-2-1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Bo czy miało prawo zniknąć Słowo Boże, czyli 28.06.12, 23:25 z2006 napisał: > Szanowny kolego, znam te fragmenty. Znasz , czyli na mszy kiedy wszyscy klękają ty stoisz jak kołek ?? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Te, wkkw, jak jesteś taki mądry to powiedz dl 12.03.10, 12:23 naczelny_rabin_forum napisał: Ale > Jezus wszak mówił, ze nie wolno jest zmieniać nawet przecinka w Starym Testamen > cie! Przecież w katolickich wydaniach Biblii jest oryginalna wersja Dekalogu (w Księdze Wyjścia). Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: Te, wkkw, jak jesteś taki mądry to powiedz dl 12.03.10, 15:30 Ależ, Panie Kolego Szanowny nie znacie Starego Testamentu:-))))WSTYD. Oczywiście że zniknęło jedno przykazanie. Przecież sam to przyznałeś w poście powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Cytat z Biblii Tysiąclecia 13.03.10, 08:36 4 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. www.biblia.poznan.pl/PS/Biblia.htm Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 13.03.10, 15:34 Cieszy nas że i tego doczytałeś skoro wskazałem Ci palcem. Teraz powiedz tylko, gdzie ten tekst przykazania jest w Katechizmie Katolickim... Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 14.03.10, 08:19 Nie ma zacytowanego tego przykazania, ale jest ono omówione. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 14.03.10, 09:21 A dlaczego "nie ma" czyli zniknęło? No bo było. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 14.03.10, 11:43 Kościól "poprawia" Pana Boga najwidoczniej... Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 17.03.10, 07:11 A czy w katechiźmie wszystko musi być zacytowane z Biblii? Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 17.03.10, 09:21 No i wydaje mi się, że zbliżasz się do granicy bluźnierstwa...Skoro Pan Jezus powiedział że nawet przecinka zmienić nie wolno...TO NIE WOLNO! Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 17.03.10, 09:22 Uważasz że można sobie żonglować Przykazaniami? Jedne wykreślać, drugie dzielić na dwa żeby liczba się zgadzała? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 28.08.10, 09:52 naczelny_rabin_forum napisał: > Uważasz że można sobie żonglować Przykazaniami? Jedne wykreślać, drugie dzielić > na dwa żeby liczba się zgadzała? Chyba już pisałem, że w katolickich wydaniach Biblii forma przykazań została nie zmieniona. A że w róznych wersjach katechizmu forma jest nieco inna? W tekście "Te deum" jest fragment: "Sanctus, Sanctus, Sanctus, Dominus Deus Sabaoth. Pleni sunt caeli et terra maiestatis gloriae tuae." różniący się nieco od pierwotnej werscji z szóstego rodziału Księgi Izajasza. en.wikipedia.org/wiki/Te_Deum Odpowiedz Link Zgłoś
fuajer Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 30.08.10, 10:05 Forma, czyli brak jednego zastąpiony podzieleniem na dwa drugiego. Takich poprawiaczy ostrzegał przed konsekwencjami Jezus. I nic Cię nie przekona że czarne jest czarne a białe... Odpowiedz Link Zgłoś
fuajer Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 30.08.10, 21:00 Bo pochłonie Cię piekło! Pan Jezus ostrzega ale Ty nie słuchasz! Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 30.08.10, 22:48 Czy któryś z Szanownych dyskutantów zastanawiał się, dlaczego Narodowi Wybranemu dano DEKALOG? Jakie Prawo/Przykazanie jest najważniejsze? "Słuchaj Izraelu!" - aż się skrzy od emocji, które powinny budzić lęk. Bo Izrael przestał słuchać... Co zmienia sens dekalogu? Przecinkowy formalizm? To może pójdźmy dalej. Czy w oryginalnej, że tak się wyrażę, wersji, pada jakieś stwierdzenie, że pożądanie cudzego męża jest zakazane? Jeśli nie pada, to jest dozwolone? Znamienici Rozmówcy, prowadzący tak istotny spór, znajdą pewnie dla mnie, maluczkiego, jakiś rozsądny zestaw liter, który nie wnosząc ani joty zmian, pozwoli nie błądzić w domysłach o niewieścich wolnościach... Odpowiedz Link Zgłoś
fuajer Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 11.09.10, 23:45 Błądzisz, kozi synu. Jest wiele grzechów nie zakazanych w Dekalogu ale sprawa jest inna: jedno przykazanie zniknęło zas inne zostało podzielone na dwa. Jeśli taki autorytet dla KK posuwa się nawet do zakazania zmiany litery (co jest raczej symboliczne ale i jednoznaczne) to o czym tutaj gardłujesz, mądralo? Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 13.09.10, 09:47 "Błądzić jest rzeczą ludzką." Pytam więc raz jeszcze, może inaczej. Gdzie jest do wglądu oryginał tekstu, w którym nie wolno zmienić ani literki? W jakim jest napisany języku? Powtórzę raz jeszcze i to pytanie: Jakie jest największe przykazanie? Piszesz, Szanowny Rozmówco: "Jest wiele grzechów nie zakazanych w Dekalogu..." Prawodawca uzupełniał gdzieś tę listę? A może, Twoim zdaniem, dał niekompletne prawo? Do tego zabronił zmienić choć jedną literkę. Impas? Skoro o mądralach mowa. Właśnie o symbolice gardłuję. Brakło wierności w dwóch przykazaniach. Dekalog jest dekalogiem i nie znikła z niego ani jota, jeśli czytając go, zachowujesz intencje pierwszych dwóch przykazań, które dekalog, pobieżnie - jak sam piszesz, uściślił. Tak uczonego w piśmie, jak Ty, Szanowny Rozmówco, nie trzeba o tym przekonywać, o ile jego intencją jest poszukiwanie prawdy objawienia. Jednak cóż może o tym wiedzieć kozi syn, naiwnie wierzący w prawość tak uczenie rozprawiających. Odpowiedz Link Zgłoś
fuajer Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 14.09.10, 10:07 No żesz "zmieniła się jota" skoro zniknęło jedno przykazanie. A miałą się nie zmieniać! Bardzo konkretny zapis czego ma się nie czynić a zniknął bo czyni się to powszechnie i dla 90% wyznawców KK do tego sprowadza się ich wiara, czyli do czczenia obrazków, figurek, szczątków ludzkich itp. A oryginał sam sobie wyszukaj. Mam co prawda w nosie przykazania i oba Testamenty razem wzięte ale tak bezczelne kłamstwo w żywe oczy też mnie wkurza. Nikt Cię nie przekona że białe jest białe a jota jest jotą a nie "intencją". Odpowiedz Link Zgłoś
fuajer Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 14.09.10, 10:15 ps. Pomogę Ci zresztą: porównaj sobie teksty w Katechiźmie Katolickim i równie katolickiej Biblii Tysiąclecia. Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 14.09.10, 19:24 Oba pisane ręką boską? Czy oba pisane ręką ludzką? Przecież istota tkwi w tym zapisie, a dokładniej w jego genezie. Stąd zresztą moje naiwne pytania. Roztrząsacie tu (wyżej i niżej) słowa zapisane przez ludzi. Mało tego, roztrząsacie podziały dokonane przez ludzi, wraz z ich ludzkim rozumieniem. Odsyłasz mnie do biblii - zauważając, mimochodem, że znakomita większość wyznawców czci gadżety. Nie czujesz groteskowości tego zestawienia? Zapytaj uczonych w piśmie - wyznawców religii Jakubowej, jak rozumieć dziesięcioro przykazań z ich - jak tu się przyjęło rozumieć - pierwotnym podziałem. Zaś uzyskawszy odpowiedzi, podziel się ze mną, może nawet tutaj, będzie łatwiej. :0) Roztrząsacie, Czcigodni, transkrypcję, zapis, czy jak to jeszcze zwać. Ponowię więc pytanie: czy religijny żyd albo chrześcijanin ma czcić Najwyższego, czy może powinien czcić literki? Stając się przy okazji tego drugiego - bałwochwalcą? Odpowiedz Link Zgłoś
fuajer Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 22.09.10, 13:13 Wydaje mi się Panie Kolego że niezbyt uważnie odcyfrowujesz moje stanowisko we wzmiankowanej kwestii... Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 22.09.10, 13:43 Z pewnością nie o stanowisko się zatroszczyłem, wybaczenia proszę. Dla doprecyzowania własnego stanowiska dodam tylko jedno. Cały dyskurs toczy się wokół błędnej kwestii. Przypuszczam, że zgodnie z zamiarami stawiającego tęż. :0) Odpowiedz Link Zgłoś
fuajer Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 24.09.10, 22:57 Może jednak jako niewątpliwy demokrata pozwolisz Pan, Panie Piernik że ludzie będą dyskutować o rzeczach o których mają ochotę a nie tylko o tych, o których Panu się marzy. Oczywiście, dotyczy to i Pana, więc dyskutuj Pan na zdrowie o wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 23.11.10, 19:38 Rajcujcie tedy, Fuajerze. Już przeszkadzał nie będę. HOWGH :) Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 13.12.10, 09:01 fuajer napisał: > Forma, czyli brak jednego "Brak" nie przykazania, ale rozszerzenia/komentarza do przykazania "nie bedziesz miał bogów cudzych przede Mną". > zastąpiony podzieleniem na dwa drugiego. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
era_matolkiewicza Ciągle ten sam, na który nie potrafisz odpowiedzie 14.12.10, 13:04 ć. W Starym testamencie Jezus zabrania zmienić choćby przecinka, KK wymazuje całe przykazanie:-D Nie widzisz tu oczywiście sprzeczności. Lepiej kłapać że czarne jest białe a kwadratowe okrągłe? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Ciągle ten sam, na który nie potrafisz odpowi 15.12.10, 21:47 Przeciez wersja "katechizmowa" jest częscią (niektórych) katechizmów własnie, a nie Starego Testamentu... Zresztą na przykład tutaj: www.katechizm.diecezja.elk.pl/rkkkIII-2-1.htm jest odwołanie do tego niby "wyrzucownego" fragmentu Dekalogu: "129 Nakaz Boży zabraniał człowiekowi wykonywania jakichkolwiek wizerunków Boga. Księga Powtórzonego Prawa wyjaśnia: "Skoroście nie widzieli żadnej postaci w dniu, w którym mówił do was Pan spośród ognia na Horebie - abyście nie postąpili niegodziwie i nie uczynili sobie rzeźby przedstawiającej..." (Pwt 4,15-16). Izraelowi objawił się absolutnie transcendentny Bóg. "On jest wszystkim!", lecz jednocześnie "jest On... większy niż wszystkie Jego dzieła" (Syr 43, 27-28). "Stworzył je bowiem Twórca piękności" (Mdr 13, 3). 2130 Jednak już w Starym Testamencie Bóg polecił lub pozwolił wykonywać znaki, które w sposób symboliczny miały prowadzić do zbawienia przez Słowo Wcielone, jak wąż miedziany 58 , arka Przymierza i cherubiny 59 . 2131 Opierając się na misterium Słowa Wcielonego, siódmy sobór powszechny w Nicei (787 r.) uzasadnił - w kontrowersji z obrazoburcami - kult obrazów przedstawiających Chrystusa, jak również Matkę Bożą, aniołów i świętych. Syn Boży, przyjmując ciało, zapoczątkował nową "ekonomię" obrazów. 2132 Chrześcijański kult obrazów nie jest sprzeczny z pierwszym przykazaniem, które odrzuca bałwochwalstwo. Istotnie "cześć oddawana obrazowi odwołuje się do pierwotnego wzoru" 60 i "kto czci obraz, ten czci osobę, którą obraz przedstawia" 61 . Cześć oddawana świętym obrazom jest "pełną szacunku czcią", nie zaś uwielbieniem należnym jedynie samemu Bogu. Obrazom nie oddaje się czci religijnej ze względu na nie same jako na rzeczy, ale dlatego, że prowadzą nas ku Bogu, który stał się człowiekiem. A zatem cześć obrazów jako obrazów nie zatrzymuje się na nich, ale zmierza ku temu, kogo przedstawiają 62 ." Odpowiedz Link Zgłoś
era_matolkiewicza Re: Ciągle ten sam, na który nie potrafisz odpowi 18.12.10, 21:30 To dlaczego KK zlikwidował to przykazanie? Skoro nawet przecinek był wazny? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Ciągle ten sam, na który nie potrafisz odpowi 19.12.10, 08:51 Wcale nie zlikwidował - w Biblii ono jest. Odpowiedz Link Zgłoś
era_matolkiewicza Re: Ciągle ten sam, na który nie potrafisz odpowi 25.12.10, 15:34 Ale w katechiźmie KK nie ma. Najlepszy dowód jaki podajesz na fałszerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Ciągle ten sam, na który nie potrafisz odpowi 25.12.10, 18:51 A cóż to za fałszerstwo? Poza tym, to co niby usunięte , jest omówione w sposób trochę bardziej pośredni. Odpowiedz Link Zgłoś
era_matolkiewicza Re: Masz punkt, bo mnie rozbawiłeś:-D 27.12.10, 23:48 Czy autor się przypadkiem nie zmienił? Jakieś frywolne teraz te Twoje poglądy...Ale tak trzymaj! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 28.06.12, 23:27 z2006 napisał: > 4 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest > na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co > jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie > będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem > zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i > czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. No i ty jako dobry chrześcijanin tak robisz ?? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 15.07.12, 13:24 kolter-xl napisał: > No i ty jako dobry chrześcijanin tak robisz ?? masz niewłaściwe wyobrażenie o chrześcijaństwie. chrześcijanie nie modlą się do przedmiotów, nie wierzą, że te przedmioty same w sobie mają jakąś szczególną moc. Modlą się wyłącznie do Boga, czasem za pośrednictwem jakiegoś świętego (np litanie: módl się za nami... czyli wstaw się w naszej intencji do Boga...). Obrazy, jak sama nazwa wskazuje, są wyobrażeniem, rzeczą. Nie przedmiotem kultu. Zresztą, są chrześcijanie którzy "nie czynią podobizn", nie są im potrzebne. Potrafią zwracać się bezpośrednio do Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 04.10.12, 22:26 a000000 napisała: > masz niewłaściwe wyobrażenie o chrześcijaństwie. Może dlatego ze ich nie znam , wybili ich katolicy gdzieś tak około V wieku :( > chrześcijanie nie modlą się do przedmiotów, nie wierzą, że te przedmioty same w > sobie mają jakąś szczególną moc. Katolicy modlą się do obrazów .. Modlą się wyłącznie do Boga, czasem za pośred > nictwem jakiegoś świętego (np litanie: módl się za nami... czyli wstaw się w na > szej intencji do Boga...). Kolejny raz stwierdzam ze nie modlą sie i to z dwóch powodów , klęcząc przed bohomazem obrażają swojego boga a wniosek prosty on nie przyjmuje takich modłów a drugi powód święci nie mogą być pośrednikami bo od tego jest tylko Jezus . > Obrazy, jak sama nazwa wskazuje, są wyobrażeniem, rzeczą. Nie przedmiotem kultu. Nie wiem czy masz tak wyprany mózg to pisząc czy jesteś pop prostu tak naiwna ze uwierzysz w to ze ja w to uwierzę ?? Czym jest oddawanie czci obrazom ?? " Kan. 1188 - Należy zachować praktykę umieszczania w kościołach świętych obrazów, by doznawały czci ze strony wiernych; jednakże mają być umieszczane w umiarkowanej liczbie i z zachowaniem właściwego porządku, aby nie wywoływały zdziwienia u wiernych i nie dawały okazji do niewłaściwej pobożności." Zresztą, są chrześcijanie którzy "nie czynią podobizn", nie są im potrzebne > . Potrafią zwracać się bezpośrednio do Boga. No widać im bliżej do chrześcijan niż katolikom . Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 11.10.12, 20:03 kolter-xl napisał: >wybili ich katolicy gdzieś tak około V wieku wielce to interesujące. Reasumując, ponieważ katolicy są chrześcijanami - sami się wybili. > Katolicy modlą się do obrazów .. nie.... obraz to takie okienko przez które łatwiej jest zwrócić się do Boga.... > " Kan. 1188 jednakże mają być umieszczane w umiar > kowanej liczbie i z zachowaniem właściwego porządku, aby nie wywoływały zdziwie > nia u wiernych i nie dawały okazji do niewłaściwej pobożności." quod erat demonstrandum. > No widać im bliżej do chrześcijan niż katolikom . pewnie wiesz lepiej komu do kogo bliżej i dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 12.10.12, 08:45 a000000 napisała: > kolter-xl napisał: > > >wybili ich katolicy gdzieś tak około V wieku > > wielce to interesujące. Reasumując, ponieważ katolicy są chrześcijanami - sami > się wybili. Nie są chrześcijanami , to ze w czasie mszy czasem o Jezusie wspomną nie czyni ich jego wyznawcami . > nie.... obraz to takie okienko przez które łatwiej jest zwrócić się do Boga.... Powiem tak skoro dekalog wyraźnie to potępia wiec wniosek prosty i jeden; modły nie trafiają do adresata bo on takiej formy sobie po prostu nie życzy.Oczywiście całkowicie abstrahują cod tego czy bozia jest czy jej nie ma . > quod erat demonstrandum. Czyli padasz pod prostym argumentem . > pewnie wiesz lepiej komu do kogo bliżej i dlaczego. No tak się składa ze katolik nie istnieje dzięki ewangeliom ,ale dlatego ze ich staranie unika . Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 12.10.12, 14:31 kolter-xl napisał: > Nie są chrześcijanami , które denominacje zaliczasz do kościołów chrześcijańskich? >skoro dekalog wyraźnie to potępia przy okazji wspomnę, że katolicy NIE SĄ Żydami, a więc nie obowiązuje ich Tora, tylko Katechizm. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 12.10.12, 22:38 a000000 napisała: > które denominacje zaliczasz do kościołów chrześcijańskich? Ostatni zmarli w lochach Dioklecjana . > >skoro dekalog wyraźnie to potępia > > przy okazji wspomnę, że katolicy NIE SĄ Żydami, a więc nie obowiązuje ich Tora, > tylko Katechizm. Ta , czyli dekalogu już was nie obowiązuje, nawet ten z katechizmu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 14.10.12, 16:37 Witam ponownie wszystkich. :-) kolter-xl napisał: > a000000 napisała: > > > które denominacje zaliczasz do kościołów chrześcijańskich? > > Ostatni zmarli w lochach Dioklecjana . A jak się to ma do obietnicy Chrystusa, że Kościóła nie przemogą bramy piekielne i trwać on będzie do końca świata? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 15.10.12, 16:24 z2006 napisał: > A jak się to ma do obietnicy Chrystusa, że Kościóła nie przemogą bramy piekieln > e i trwać on będzie do końca świata? No tak , kiepsko to wygląda , Jezus nigdy nie nazwał Piotra skałą bo nią był on sam a Piotr tylko kamieniem , Sporo teologów nie ma wątpliwości ze cytat z ew Mateusza 16 jest fałszywką dodaną później .Jednak nawet przyjmując ze cytat jest prawdziwy to nie minęło 5 wersetów a dowiadujemy się kim jest Piotr :)) " Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. (19) I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. (20) Wtedy surowo zabronił uczniom, aby nikomu nie mówili, że On jest Mesjaszem. (21) Odtąd zaczął Jezus wskazywać swoim uczniom na to, że musi iść do Jerozolimy i wiele cierpieć od starszych i arcykapłanów, i uczonych w Piśmie; że będzie zabity i trzeciego dnia zmartwychwstanie. (22) A Piotr wziął Go na bok i począł robić Mu wyrzuty: Panie, niech Cię Bóg broni! Nie przyjdzie to nigdy na Ciebie. (23) Lecz On odwrócił się i rzekł do Piotra: Zejdź Mi z oczu, >>>>>>>>>>szatanie! <<<<<<<<<<<<<<<<Jesteś Mi zawadą, bo nie myślisz o tym, co Boże, ale o tym, co ludzkie." Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 15.10.12, 18:33 Nie zmieniaj tematu. Zostawmy na boku temat św. Piotra (dyskutowałem o tym na forach wiele razy), ale o to, że Jezus obiecał, że założony przez Niego Kościół będzie istniał do końca świata. A skoro tak, to nie można utrzymywac, że ostatni prawdziwi chrzescijanie żyli ileśtam wieków temu. Bo gdyby tak było, to by oznaczało, że Jezus się mylił i nie był prawdziwym Synem Boźym, i że w ogóle chrześcijaństwo jest nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 15.10.12, 21:24 z2006 napisał: > Nie zmieniaj tematu. Nie zmieniam . > Zostawmy na boku temat św. Piotra (dyskutowałem o tym na forach wiele razy), Zemną też ? ale o to, że Jezus obiecał, że założony przez Niego Kościół > będzie istniał do końca świata. No jak widać był po kielichu i fantazjował . >A skoro tak, to nie można utrzymywac, że ostatni prawdziwi chrzescijanie żyli ileśtam wieków temu. No popatrz a o ilu takich rzeczach mówił Jezus czy apostołowie a katolicyzm dziś robi dokładnie na wspak :)) Kiepski prorok czy co ?? >Bo gdyby tak było, to by oznaczało, że Jezus się mylił i nie był prawdziwym Synem Boźym, Bo nim nie był nie bóg ludzi stworzył o ile pamiętam nawet wasz papież miał wątpliwości co do stworzenia > i że w ogóle chrześcijaństwo jest nieprawdziwe. Nie istnieje ,zostało sprzedane za worek złota w pałacu Konstantyna . Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 17.10.12, 18:29 kolter-xl napisał: > Nie zmieniam . Zmieniasz. Niec hodzi o osobiste cechy św. Piotra, tylko o Kościół jako taki. Jezus obiecał, że (prawdziwy) Kościół będzie trwac do końca świata. > > Zemną też ? A muszę? > > No jak widać był po kielichu i fantazjował . Jak będziesz tak bluzgać, to przestanę z Tobą rozmawiać. > > No popatrz a o ilu takich rzeczach mówił Jezus czy apostołowie a katolicyzm dzi > ś robi dokładnie na wspak Na przykład? > > Bo nim nie był Jeżeli nie był, to chrześciajaństwo w ogólne nie prawdzie i nie było nigdy "prawdziwych chrzescijan". > > Nie istnieje ,zostało sprzedane za worek złota w pałacu Konstantyna . Że co? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 17.10.12, 20:32 z2006 napisał: > kolter-xl napisał: > > > Nie zmieniam . > > Zmieniasz. Niec hodzi o osobiste cechy św. Piotra, tylko o Kościół jako taki. Ta a jego naczelny kapłan okazuje sie człowiekiem małej wiary >Jezus obiecał, że (prawdziwy) Kościół będzie trwac do końca świata. Jezus obiecał ze szlag trafi ten zły świat za jedno pokolenie , i ani widu ani słychu a pokoleń minęło ile ?? > Jak będziesz tak bluzgać, to przestanę z Tobą rozmawiać. Czyli co ,pił bezalkoholowe ?? > Na przykład? Dokładnie wszystko , wasze dogmaty nie mają nic wspólnego z ewangeliami. Jeżeli nie był, to chrześciajaństwo w ogólne nie prawdzie i nie było nigdy "pra > wdziwych chrzescijan". Byli ,ale wyginęli w mrokach starożytności . > Że co? Ano poczytaj jak Konstantyn n zeszmacił chrześcijan , dając im prawa i złoto Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 18.10.12, 04:59 kolter-xl napisał: > > > Ta a jego naczelny kapłan okazuje sie człowiekiem małej wiary Raczej słabego charakteru. Ale tym bradziej objawia się moc łaski Bożej. > > Jezus obiecał ze szlag trafi ten zły świat za jedno pokolenie , i ani widu ani > słychu a pokoleń minęło ile ?? Zależy, jak rozumiec słowo "pokolenie". > > Czyli co ,pił bezalkoholowe ?? Pił tylko trochę, jak wszyscy, ale się nie upijał. > > Dokładnie wszystko , wasze dogmaty nie mają nic wspólnego z ewangeliami. Na przykład? > > Byli ,ale wyginęli w mrokach starożytności . > > > Że co? > > Ano poczytaj jak Konstantyn n zeszmacił chrześcijan , dając im prawa i złoto To niby wyginęli, czy też Konstantyn ich skorumpował? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 18.10.12, 10:22 z2006 napisał: > > Zależy, jak rozumiec słowo "pokolenie". Nie żartuj , wszyscy w tamtym okresie czekali na bliski koniec , Paweł pisał najpierw ze koniec bliski a potem juz zrozumiał ze nie tak bliski i zaczął organizować swoje kościoły. Najpierw radził celibat , a potem zborami mieli Żonaci kierować ot dowód ze to miało być to jedno pokolenie :)) . > Pił tylko trochę, jak wszyscy, ale się nie upijał. To jakach fachowa i rzetelna wiedza ? czy po prostu twoje pobożne życzenie ?? > Na przykład? Od razu mam; Chrzest niemowląt. > To niby wyginęli, czy też Konstantyn ich skorumpował? Wyginęli w wyniku rozlicznych wojen choćby Arian z Atanazjami Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 21.10.12, 11:29 kolter-xl napisał: > Nie żartuj , wszyscy w tamtym okresie czekali na bliski koniec , Na jakiej podstawie tak uważasz? Paweł pisał na > jpierw ze koniec bliski a potem juz zrozumiał ze nie tak bliski i zaczął organi > zować swoje kościoły. Jak wyżej. > Najpierw radził celibat , a potem zborami mieli Żonaci kierować ot dowód ze to > miało być to jedno pokolenie :)) . Paweł był człowiekiem i miał prawo zmieniać swoje poglądy w drugorzędnych sprawach (organizacyjnych). A Biblia nie jest "podyktowana" przez Boga (w odróżnieniu od tego, co wierzą muzułmanie o Koranie), ale tylko natchniona. miesiecznik.wdrodze.pl/archiwalne/2011/numer-44522011/chrzescijanstwo-religia-ksiegi/ > > To jakach fachowa i rzetelna wiedza ? czy po prostu twoje pobożne życzenie ?? Po pierwsze Jezus był Osobą o bardzo wysokich standardach moralnych, a po drugie, gdyby sie upijał, faryzeusze na pewno by mu to wypominali. > > Od razu mam; Chrzest niemowląt. A niby w czym chrzest niemowląt jest sprzeczny z Ewangeliami? mateusz.pl/ksiazki/js-sd/Js-sd_48.htm > > > To niby wyginęli, czy też Konstantyn ich skorumpował? > > Wyginęli w wyniku rozlicznych wojen choćby Arian z Atanazjami Czyli odwołujesz skorumpowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 22.10.12, 15:57 z2006 napisał: > kolter-xl napisał: > > > Nie żartuj , wszyscy w tamtym okresie czekali na bliski koniec , > > Na jakiej podstawie tak uważasz? Ew Mateusza 24 całość , kłania się werset 34. > Jak wyżej. Nie zalecał małżeństw bo wydawało mu sie ze mało jest czasu a roboty od groma > Paweł był człowiekiem i miał prawo zmieniać swoje poglądy w drugorzędnych sprawach (organizacyjnych). Po prostu zrozumiał ze nie będzie końca . A Biblia nie jest "podyktowana" przez Boga (w odróżnieni > u od tego, co wierzą muzułmanie o Koranie), ale tylko natchniona. Ty nie bardzo chyba wiesz o czym mowa :))) "Przez natchnienie biblijne Kościół katolicki rozumie bezpośredni, pozytywny i nadprzyrodzony wpływ Boga na umysł i wolę piszącego, dzięki czemu powstająca księga jest dziełem dwóch autorów: Boga i pisarza biblijnego. Czy biblijne natchnienie należy utożsamiać z dyktatem, jak to przedstawił na obrazie Rembrandt anioła szeptającego św. Mateuszowi treść jego ewangelii? Wpływ Boga na rozum nie polega na dyktacie, lecz na oświeceniu, dzięki któremu pisarz mógł należycie pojąć wszystko to, co miał przedstawić w sprawach wiary i zasad moralności. Wpływ Boga na wolę był poruszeniem, które skłania autora biblijnego do pisania, ale nie znosi jego osobistej wolności. Autorzy biblijni korzystali z własnych uzdolnień i sił, gdy przekazywali na piśmie — własnym stylem i językiem — sprawy wiary i moralności objawione im przez Boga. " >Po pierwsze Jezus był Osobą o bardzo wysokich standardach moralnych, a po drugie, gdyby sie upijał, faryzeusze na pewno by mu to wypominali. Wiesz co robił od czasu jako 12 latek był w świątyni do czasu chrztu jego ?? > A niby w czym chrzest niemowląt jest sprzeczny z Ewangeliami? Dokładnie wszystkim Ew Marka 16,16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony" Nie ochrzcijcie go a może kiedyś uwierzy .Uwierz a dopiero potem ochrzcij , Tak samo zresztą robili apostołowie chrzcząc Dzieje 2,38.41 >>>>Nawróćcie się <<<- powiedział do nich Piotr - i niech każdy z was ochrzci się w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a weźmiecie w darze Ducha Świętego. (...) Ci więc, którzy >>>>przyjęli jego naukę, zostali ochrzczeni.<<<< I przyłączyło się owego dnia około trzech tysięcy dusz. Dzieje 8, 36-38 W czasie podróży przybyli nad jakąś wodę: Oto woda - powiedział dworzanin - cóż przeszkadza, abym został ochrzczony? (37) Odpowiedział Filip:>>> Można, jeśli wierzysz z całego serca. <<<Odparł mu: Wierzę, że Jezus Chrystus jest Synem Bożym. (38) I kazał zatrzymać wóz, i obaj, Filip i dworzanin, zeszli do wody. I ochrzcił go. Jak widać tu nie ma lipy chrzest to tylko i wyłącznie twoja decyzja . > Czyli odwołujesz skorumpowanie. Nie . Kupił biskupów a tych co nie to wybili . Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 23.10.12, 17:12 kolter-xl napisał: > Ew Mateusza 24 całość , kłania się werset 34. Słowo "pokolenie" można różnie rozumieć. > > "Przez natchnienie biblijne Kościół katolicki rozumie bezpośredni, pozytywny i > nadprzyrodzony wpływ Boga na umysł i wolę piszącego, dzięki czemu powstająca ks > ięga jest dziełem dwóch autorów: Boga i pisarza biblijnego. > Czy biblijne natchnienie należy utożsamiać z dyktatem, jak to przedstawił na ob > razie Rembrandt anioła szeptającego św. Mateuszowi treść jego ewangelii? Wpływ > Boga na rozum nie polega na dyktacie, lecz na oświeceniu, dzięki któremu pisarz > mógł należycie pojąć wszystko to, co miał przedstawić w sprawach wiary i zasad > moralności. Wpływ Boga na wolę był poruszeniem, które skłania autora biblijneg > o do pisania, ale nie znosi jego osobistej wolności. Autorzy biblijni korzystal > i z własnych uzdolnień i sił, gdy przekazywali na piśmie — własnym stylem > i językiem — sprawy wiary i moralności objawione im przez Boga. " No właśnie. > > Wiesz co robił od czasu jako 12 latek był w świątyni do czasu chrztu jego ?? Co mianowicie? > > Nie ochrzcijcie go a może kiedyś uwierzy . Słowo "i" nie sugeruje kolejności czasowej. > Dzieje 2,38.41 Chrzcząc dorosłych. > > Dzieje 8, 36-38 > > W czasie podróży przybyli nad jakąś wodę: Oto woda - powiedział dworzanin - cóż > Jak widać tu nie ma lipy chrzest to tylko i wyłącznie twoja decyzja . Kończę dyskusję z tobą, skoro tak nazywasz skarament. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Cytat z Biblii Tysiąclecia 23.10.12, 22:46 z2006 napisał: > kolter-xl napisał: > > > Ew Mateusza 24 całość , kłania się werset 34. > > Słowo "pokolenie" można różnie rozumieć. Można , tym razem Jezus nie trafił :)) > No właśnie. Co no właśnie ?? > Co mianowicie? No właśnie ja nie wiem i ty nie wiesz ,ale nie przeszkadza ci pisać ze on nie pił !! skąd to wiesz ze nie pil i bzykał na prawo i lewo ?? > Słowo "i" nie sugeruje kolejności czasowej. Pieprzenie , tylko chrzest kogoś kto świadomie podchodzi do tego jest ważny . Poczytaj jak chrzcili i kogo apostołowie opisano to kilka razy w Dziejach apostolskich . > Kończę dyskusję z tobą, skoro tak nazywasz skarament. Rozumiem ze nie mając nic do obony katolickiego chrztu , łapiesz się ostatniej deski ratunku uciekając w obrażanie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Te, wkkw, jak jesteś taki mądry to powiedz dl 28.06.12, 23:24 z2006 napisał: > naczelny_rabin_forum napisał: > > Ale > > Jezus wszak mówił, ze nie wolno jest zmieniać nawet przecinka w > Starym Testamencie! > > Przecież w katolickich wydaniach Biblii jest oryginalna wersja > Dekalogu (w Księdze Wyjścia). Więc czemu tego nie respektujecie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Te, wkkw, jak jesteś taki mądry to powiedz dl 28.06.12, 23:17 z2006 napisał: Obrazom nie oddaje się czci religijnej ze względu na nie same jako > na rzeczy, ale dlatego, że prowadzą nas ku Bogu, który stał się > człowiekiem. A zatem cześć obrazów jako obrazów nie zatrzymuje się > na nich, ale zmierza ku temu, kogo przedstawiają 62 ." Sekta musi w jakiś debilny sposób uzasadnić to ze sobór Nicejski II ewidentnie odrzucił przykazanie dekalogu. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr rabbi 13.03.10, 22:09 ale ja niczego nie zmieniałem. Żadnych podobizn nieczczę... Tylko... Wierzę w Boga Ojca Wszechmogącego, Stworzyciela nieba i Ziemi i w Jezusa Chrystusa, Syna Jego Jedynego, Pana naszego, który się począł z Ducha Świętego. Narodził się z Marii Panny, umęczon pod Ponckim Piłatem, ukrzyżowan, umarł i pogrzebion. Zstąpił do piekieł, trzeciego dnia zmartwychwstał, wstąpił na niebiosa, siedzi po prawicy Boga Ojca Wszechmogącego, stamtąd przyjdzie sądzić żywych i umarłych. Wierzę w Ducha Świętego, święty Kościół powszechny, Świętych obcowanie, grzechów odpuszczenie, ciała zmartwychwstanie, żywot wieczny. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: rabbi 13.03.10, 22:17 No i byczo.Tylko tutaj także czegoś nie rozumiem: ci w piekle u których był Jezus będą jeszcze raz sądzeni? Z piekła raczej się nie wychodzi, nie?To po co jeszcze te sądy? Nie pojmuję a mam żydowski łeb... Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: rabbi 13.03.10, 22:28 No i generalnie: co Jezus robił w tym piekle przez trzy dni? Jaki to ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: rabbi 13.03.10, 22:40 A, excusez moi jak mawiajmy my, Starsi Bracia: pomyliły mi się nicki z Kolegą Zetem. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: kiedy ci się pomyliły? 14.03.10, 11:43 Na poczatku cos mi się źle pokojarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: rabbi 14.03.10, 08:23 www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkI-2-2.htm "632 Liczne wypowiedzi Nowego Testamentu, według których Jezus został wskrzeszony "z martwych" (Dz 3, 15; Rz 8, 11; 1 Kor 15, 20), zakładają, że przed zmartwychwstaniem przebywał On w krainie zmarłych 469 . Takie jest pierwsze znaczenie, jakie przepowiadanie apostolskie nadało zstąpieniu Jezusa do piekieł; Jezus doświadczył śmierci jak wszyscy ludzie i Jego dusza dołączyła do nich w krainie umarłych. Jezus zstąpił tam jednak jako Zbawiciel, ogłaszając dobrą nowinę uwięzionym duchom 470 . 633 Krainę zmarłych, do której zstąpił Chrystus po śmierci, Pismo święte nazywa piekłem, Szeolem lub Hadesem 471 , ponieważ ci, którzy tam się znajdują, są pozbawieni oglądania Boga 472 . Taki jest los wszystkich zmarłych, zarówno złych, jak i sprawiedliwych, oczekujących na Odkupiciela 473 , co nie oznacza, że ich los miałby być identyczny, jak pokazuje Jezus w przypowieści o ubogim Łazarzu, który został przyjęty "na łono Abrahama" 474 . "Jezus Chrystus, zstępując do piekieł, wyzwolił dusze sprawiedliwych, które oczekiwały swego Wyzwoliciela na łonie Abrahama" 475 . Jezus nie zstąpił do piekieł, by wyzwolić potępionych 476 , ani żeby zniszczyć piekło potępionych 477 , ale by wyzwolić sprawiedliwych, którzy Go poprzedzili 478 . 634 "Nawet umarłym głoszono Ewangelię..." (1 P 4, 6). Zstąpienie do piekieł jest całkowitym wypełnieniem ewangelicznego głoszenia zbawienia. Jest ostateczną fazą mesjańskiego posłania Jezusa, fazą skondensowaną w czasie, ale ogromnie szeroką w swym rzeczywistym znaczeniu rozciągnięcia odkupieńczego dzieła na wszystkich ludzi wszystkich czasów i wszystkich miejsc, aby wszyscy ci, którzy są zbawieni, stali się uczestnikami Odkupienia. 635 Chrystus zstąpił więc do otchłani śmierci 479 , aby umarli usłyszeli "głos Syna Bożego, i ci, którzy usłyszą", żyli (J 5, 25). Jezus, "Dawca życia" (Dz 3, 15), przez śmierć pokonał tego, "który dzierżył władzę nad śmiercią, to jest diabła", i wyzwolił "tych wszystkich, którzy całe życie przez bojaźń śmierci podlegli byli niewoli" (Hbr 2,14-15). Od tej chwili Chrystus Zmartwychwstały ma "klucze śmierci i Otchłani" (Ap 1, 18), a na imię Jezusa zgina się "każde kolano istot niebieskich i ziemskich, i podziemnych" (Flp 2,10): Wielka cisza spowiła ziemię; wielka na niej cisza i pustka. Cisza wielka, bo Król zasnął, ziemia się przelękła i zamilkła, bo Bóg zasnął w ludzkim ciele, a wzbudził tych, którzy spali od wieków... Idzie, by odnaleźć pierwszego człowieka, jak zgubioną owieczkę. Pragnie nawiedzić tych, którzy siedzą zupełnie pogrążeni w cieniu śmierci; by wyzwolić z bólów niewolnika Adama, a wraz z nim niewolnicę Ewę, idzie On, który jest ich Bogiem i Synem Ewy... "Oto Ja, twój Bóg, który dla ciebie stałem się twoim synem... Zbudź się, który śpisz! Nie po to bowiem cię stworzyłem, byś pozostawał spętany w Otchłani. Powstań z martwych, albowiem jestem życiem umarłych" 480 ." Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: rabbi 14.03.10, 09:20 Kompletny galimatias.Co to jest Kraina Zmarłych: Piekło, Niebo czy Czysciec?Z Piekla to jednak wypuszczają? Myslałem że tylko z Czyśćca. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: rabbi 17.03.10, 07:15 Kraina Zmarłych to otchłań. pl.wikipedia.org/wiki/Otch%C5%82a%C5%84 Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_rabin_forum Re: rabbi 17.03.10, 15:05 Na marginesie, czytając o tej Otchłani sam widzisz że watykańska Międzynarodowa Komisja Teologiczna w piętkę goni używając sformułowań "wydaje się" i krytykując dotychczasową doktrynę Akwinaty. Wniosek: guzik na ten temat wiemy, są to spekulacje które mogą się zmieniać w zależności od mody. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: rabbi 28.08.10, 09:59 naczelny_rabin_forum napisał: > Na marginesie, czytając o tej Otchłani sam widzisz że watykańska Międzynarodowa > Komisja Teologiczna w piętkę goni używając sformułowań "wydaje się" W którym miejscu? i krytykując > dotychczasową doktrynę Akwinaty. Teologowie, nawet wybitni i kanonizowani, nie sa źródłem doktryny katolickiej: pl.wikipedia.org/wiki/Magisterium_Ko%C5%9Bcio%C5%82a Wniosek: guzik na ten temat wiemy, są to > spekulacje które mogą się zmieniać w zależności od mody. Coż, nawet w matematyce nie możemy wiedzieć wszystkiego... pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_G%C3%B6dla Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: rabbi 30.08.10, 14:25 Bardzo ważne są literki. Nie wolno zmienić ani joty, bo każda zmiana wyraża intencje zmieniającego, a nie intencje Prawodawcy. Mniejsza o to, kto rozumie intencje Prawodawcy i jak je rozumie. Bałwochwalstwo wynika z woli oddawania czci czemukolwiek poza Jedynym. Tu aż prosi się o sarkastyczny komentarz. Oddajecie cześć Jemu, czy literkom? Pokój Wam, Braci Starsi, Młodsi i Przyszli. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 "Co do joty" 01.04.11, 07:42 dominikanie.pl/multimedia/w_strone_slowa/m_id,252,w_strone_slowa__postne_smaki_22br_spansroda_iii_tyg_wielkiego_postuspan.html Odpowiedz Link Zgłoś
radio_szatan_rydzyka Re: "Co do joty" 03.04.11, 22:54 Obejrzałem. Co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie, powiada sarmacka mądrość. Twierdzisz że Pan Jezus ma obowiązek przestrzegania głupich nakazów??? Przestrzeganie przykazań nas obowiązuje a nie ich autora, czyli Pana Boga (bo Jezus był Bogiem, nie?) Ale jesli KK wymazuje jedno przykazanie ( a wymazuje ewidentnie, można porównac czarno na białym) to kłamie i bedzie potępiony, jako rzecze sam Jezus. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: "Co do joty" 13.04.11, 17:59 Ale Ten sam Jezus powiedział, że pbramy piekielne Kościoła nie przemogą. Odpowiedz Link Zgłoś
radio_szatan_rydzyka Re: "Co do joty" 24.04.11, 22:57 Pewnie nie o ten mu chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: "Co do joty" 28.06.12, 23:15 z2006 napisał: > A o co Mu mogło chodzić? Jezus powiedział ze dobre drzewo nie wyda złego owocu ,a niestety wasz kler jest mocno nadgniły . Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: "Co do joty" 14.10.12, 17:24 A czy Jezus obiecał, że wszyscy księża będą w 100 procentach dobrzy? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: "Co do joty" 15.10.12, 16:27 z2006 napisał: > A czy Jezus obiecał, że wszyscy księża będą w 100 procentach dobrzy? Gdyby Jezus przewidział ze ktoś w powłuczystych szatach zacznie się powoływać na jego imię to sam by sobie kopytkiem osła w łeb przywalił . Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: "Co do joty" 15.10.12, 18:35 Wiesz co, chyba będę Cie musiał zabanować. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: "Co do joty" 15.10.12, 21:28 z2006 napisał: > Wiesz co, chyba będę Cie musiał zabanować. Ta ,kiedyś za to ze śmiem mieć swoje własne zdanie spaliłbyś na stosie :)) Kolego fakty są widoczne gołym okiem ;Krk to jedna z najbardziej amoralnych organizacji jaka kiedykolwiek istniała na tym świecie !! Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: "Co do joty" 17.10.12, 18:31 kolter-xl napisał: > Ta ,kiedyś za to ze śmiem mieć swoje własne zdanie spaliłbyś na stosie :)) Wcale nie. I nie chodzi o Twoje odmienne zdanie, tylko o obraźiwy sposób wyrażania. > Krk to jedna z najbardziej amoralnych org > anizacji jaka kiedykolwiek istniała na tym świecie !! Uzasadnij to. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: "Co do joty" 17.10.12, 20:36 z2006 napisał: > Wcale nie. I nie chodzi o Twoje odmienne zdanie, tylko o obraźiwy sposób wyrażania. To może ustalmy co to takiego ten obraźliwy sposób wyrażania . Krk to jedna z najbardziej amoralnych org > > anizacji jaka kiedykolwiek istniała na tym świecie !! > > Uzasadnij to. Poczytaj o wspieraniu wojen , oszustwach , mordach i rozpuście a wszystko to w imieniu Jezusa . Mi wierzyć nie musisz ale ostatnio głośno o tym ze watykanem rządzi banda pederastów i to nie słowa ateisty a katolickiego duchownego :)). Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: "Co do joty" 21.10.12, 11:30 kolter-xl napisał: > To może ustalmy co to takiego ten obraźliwy sposób wyrażania . Zobacz sobie w słowniku. > > Poczytaj o wspieraniu wojen , oszustwach , mordach i rozpuście a wszystko to w > imieniu Jezusa . A niby inne wspólnoty religijne tego nie robiły? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: "Co do joty" 22.10.12, 22:43 z2006 napisał: > kolter-xl napisał: > > > To może ustalmy co to takiego ten obraźliwy sposób wyrażania . > > Zobacz sobie w słowniku. Zobaczyłem , nie mieszczę się w definicji . > > > > Poczytaj o wspieraniu wojen , oszustwach , mordach i rozpuście a wszystko > to w > > imieniu Jezusa . > > A niby inne wspólnoty religijne tego nie robiły? No tak ,a która poza twoja uważa się za jedyny kościół Jezusa ?? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: "Co do joty" 22.11.12, 06:38 kolter-xl napisał: > Zobaczyłem , nie mieszczę się w definicji . A co to za definicja? > > > > No tak ,a która poza twoja uważa się za jedyny kościół Jezusa ?? Po pierwsze nie wiem, a po drugie jakie to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
szmaciarewicz Re: "Co do joty" 23.11.12, 14:08 Ożyłeś widzę? Masz już jakieś wytłumaczenie na to wywalone przykazanie czy pominiesz kwestię milczeniem? Odpowiedz Link Zgłoś