kochanica.francuza 03.06.04, 14:22 ojciec Jakiś Tam OP,albo inne? wiem,ze to skróty od łacińskich nazw zakonów,ale nie umiem rozwinąć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamalgosia Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 14:30 Zazwyczaj są to skróty od łacińskiej nazwy danego zakonu. OP to akurat Paulini. SI to jezuici SVD werbiści itp Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 14:45 mamalgosia napisała: > Zazwyczaj są to skróty od łacińskiej nazwy danego zakonu. > OP to akurat Paulini. A wlasnie, ze dominikanie, Jacek Gora OP, Jacek Salij OP. www.newadvent.org/cathen/12354c.htm www.mateusz.pl/wdrodze/ > SI to jezuici www.newadvent.org/cathen/14081a.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 15:01 arcykr napisał: > mamalgosia napisała: > > > Zazwyczaj są to skróty od łacińskiej nazwy danego zakonu. > > OP to akurat Paulini. > A wlasnie, ze dominikanie, Jacek Gora OP, Jacek Salij OP. > > > SI to jezuici > no to ustalcie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 15:23 OP to na pewno Dominikanie, a co to znaczy, spróbuję się dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 15:20 Od lacinskich nazw zakonow: S - societas, czyli towarzystwo np. Societas Iesu - Towarzystwo Jezusowe, czyli jezuici Societas Verbum Domini - werbisci O - ordo, czyli zakon OFM - Ordo Fratrum Minorum - zakon braci mniejszych, czyli franciszkanow OFMConv - jak wyzej, tylko konwentualnych Itp. itd. ;-))) A ktorzy Cie szczegolnie interesuja? Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: OP 03.06.04, 15:23 Aha, OP to oczywiscie dominikanie, Zakon Kaznodziejski, Ordo Praedicatorum. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 15:24 interesuje mnie głównie,dlaczego nie używa się po prostu okreslenia "ojciec Taki a Taki,dominikanin" nawet osoby znające łacinę nie mają obowiązku znać tych akurat skrótów Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 15:25 No, wiesz, Kochanico, magister to tez nie polskie slowo ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 15:26 isma napisała: > No, wiesz, Kochanico, magister to tez nie polskie slowo ;-))) dobra dobra. fryzjer też nie jest polskim slowem,ani szlafrok. nie naciągaj;-) Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 15:29 Nie naciagam ;-))). Fryzjera sie nie skraca, ani szlafroka, a magistra, profesora, doktora tak ;-))) A powaznie, to mam wrazenie, ze tych skrotow uzywa sie coraz rzadziej, i raczej, ze sie tak wyraze, w obiegu wewnetrznym. Zainteresowani wiedza, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 15:33 isma napisała: > Nie naciagam ;-))). > Fryzjera sie nie skraca, ani szlafroka, a magistra, profesora, doktora tak ;-)) > ) > A powaznie, to mam wrazenie, ze tych skrotow uzywa sie coraz rzadziej, i > raczej, ze sie tak wyraze, w obiegu wewnetrznym. Zainteresowani wiedza, o co > chodzi. No właśnie,a niezainteresowani,jak zobaczą takiego osobnika ,to też chcieliby wiedzieć,o co chodzi. Przez ustalanie nadętych szyfrów wewnętrznych raczej się ludzi nie przyciągnie do KK. A poza tym doktor itp. to słowa spolszczone,poddające się odmianie,wchodzące w związki z innymi slowami. A Ordo itp. wymaga znajomości gramatyki łacińskiej. Otóż ja się uczę trzech języków nowożytnych i bardzo mi przykro,łaciny nie zamierzam,a w liceum nie mialam. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 15:36 Sekcja głosicieli? (w domyśle słowa Bożego) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 15:44 a000000 napisała: > Sekcja głosicieli? (w domyśle słowa Bożego) Hehe,tylko tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 16:00 kochanica.francuza napisała: > a000000 napisała: > > > Sekcja głosicieli? (w domyśle słowa Bożego) > > Hehe,tylko tak dalej! SEKCJA - znaczy się oddział,gromada,szereg...... nie sekta. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 17:19 a000000 napisała: > kochanica.francuza napisała: > > > a000000 napisała: > > > > > Sekcja głosicieli? (w domyśle słowa Bożego) > > > > Hehe,tylko tak dalej! > > SEKCJA - znaczy się oddział,gromada,szereg...... nie sekta. Kobieto,ja Cię palnę!;-) Mialam na mysli:dalej tak rozwijaj podobne skróty! Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 17:22 kochanica.francuza napisała: ,gromada,szereg...... nie sekta. > > Kobieto,ja Cię palnę!;-) Ajajajaj! Ratunku, na pomoc, SOS! Kochanica mnie bije!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 17:37 a000000 napisała: > kochanica.francuza napisała: > ,gromada,szereg...... nie sekta. > > > > Kobieto,ja Cię palnę!;-) > > > Ajajajaj! Ratunku, na pomoc, SOS! Kochanica mnie bije!!! Męzu! Mężu! Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Co znaczą skróty 03.06.04, 17:51 kochanica.francuza napisała: > a000000 napisała: > > > kochanica.francuza napisała: > > ,gromada,szereg...... nie sekta. > > > > > > Kobieto,ja Cię palnę!;-) > > > > > > Ajajajaj! Ratunku, na pomoc, SOS! Kochanica mnie bije!!! > Męzu! Mężu! A figa! mąż jeszcze w pracy. > > Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Co znaczą skróty 04.06.04, 19:27 No, A z zerami, jako Twoja ostatnio etatowa obronczyni ;-))), musze sie wlaczyc. Kochanico, to jest gwalt szczegolnie obrzydliwy, bo majacy znamiona homoseksualne ;-))). Pusc A, na litosc! Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia ismo 04.06.04, 19:29 homoseksualiści na tym forum są ostatnio bardzo mile widziani Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: ismo 04.06.04, 20:15 O matko moja! Mamałgosiu, kogo masz na myśli? Czyżby Jerzy? A może January? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: ismo 04.06.04, 21:09 nie, to tylko tak ogólnie. Przydałby się do rozpoznania ten co to homo ręki nie poda Odpowiedz Link Zgłoś