Dodaj do ulubionych

Nasza religia jest ........:(

28.04.08, 17:14
Chyba zmienię wiarę z katolickiej na np.Zielonoświątkowca?
Tak pomyślałem bo skoro w mojej obecnej wierze człowiek rozwiedziony
do końca życia komunii św.przyjąć nie może a swoje dzieci musi
chrzcić po kryjomu to po co ofiara pokuty,po co spowiedź,co znaczy
odpust?
Obserwuj wątek
    • renebenay Re: Nasza religia jest ........:( 28.04.08, 18:18
      Moze wreszcie rozumiesz ze,KK nie ma nic wspolnego a szczegolnie z Bogiem,statut
      KK obowiazuje tylko wiernych aby moc ich umiejetnie kontrolowac a glownie ich
      tak kochane bosko pieniadze.
      • kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 08:15
        renebenay napisał:

> Moze wreszcie rozumiesz ze,KK nie ma nic wspolnego a szczegolnie z Bogiem,statu
        > t
        > KK obowiazuje tylko wiernych aby moc ich umiejetnie kontrolowac a glownie ich
        > tak kochane bosko pieniadze.

Zapomniałeś dodać o raju jaki stworzyli dla pedofilii ich biskupi ::)))
    • mma_ramotswe Re: Nasza religia jest ........:( 28.04.08, 21:12
      A czym dla Ciebie jest Komunia? Bo jeśli jesteś katolikiem i tak Ci
      zależy na Komunii (no chyba Ci zależy, skoro narzekasz, że z powodu
      rozwodu nie możesz jej przyjmować), to wiedz, że w żadnym innym
      wyznaniu jej nie znajdziesz
      • kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 08:16
        mma_ramotswe napisała:

> A czym dla Ciebie jest Komunia? Bo jeśli jesteś katolikiem i tak Ci
        > zależy na Komunii (no chyba Ci zależy, skoro narzekasz, że z powodu
        > rozwodu nie możesz jej przyjmować), to wiedz, że w żadnym innym
        > wyznaniu jej nie znajdziesz

Zdaje się ze Luteranie tez się w te placki bawią ??
        • marajka Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 11:50
          Tak.Luteranie też mają Komunię.
          • mala.mi74 Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 11:53
            marajka napisała:

> Tak.Luteranie też mają Komunię.

Ale nie maja przeistocznia,wiec znaczenie komunii jest zupelnie
            inne.
            • kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 16:32
              mala.mi74 napisała:

> marajka napisała:
              >
              > > Tak.Luteranie też mają Komunię.
              >
              > Ale nie maja przeistocznia,wiec znaczenie komunii jest zupelnie
              > inne.

Czyli pastorowi spomiędzy palców krew nie cieknie ::))))
          • mma_ramotswe Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 13:15
            marajka napisała:

> Tak.Luteranie też mają Komunię.
            Ale nie wierzą w to, że jest to RZECZYWISTE Ciało i krew chrystusa.
            tak więc, jesli załozyciel wątku rzeczywiście jest katolikiem i
            rzeczywiście wierzy zgodnie z wiarą KK, to takiej Komunii nigdzie
            nie znajdzie. Protestanci uwazają, że Komunia to SYMBOLICZNA
            obecność Jezusa.
            Zresztą nei mają kapłanów, którzy mieliby moc przeistoczenia
            • prokasia75 Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 15:56
              mma_ramotswe napisała:

> Protestanci uwazają, że Komunia to SYMBOLICZNA
              > obecność Jezusa.

Skąd ta pewność? Wieczerza Pańska to nie symboliczna obecność, tylko duchowa obecność a to duża różnica.

> Zresztą nei mają kapłanów, którzy mieliby moc przeistoczenia

To stwierdzenie strasznie mi się podoba :)))

Kapłan to urząd starotestamentowy, ostatnim kapłanem był Chrystus.

Chrystus podczas Wieczerzy obecny jest bez niczyjej mocy, a właściwie obecny jest sam ze swojej mocy i przyzywać Go nie trzeba :)
              • mma_ramotswe Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 21:20
                prokasia75 napisała:

> mma_ramotswe napisała:
                >
                > > Protestanci uwazają, że Komunia to SYMBOLICZNA
                > > obecność Jezusa.
                >
                > Skąd ta pewność? Wieczerza Pańska to nie symboliczna obecność,
                tylko duchowa ob
                > ecność a to duża różnica.
                Symboliczna, duchowa... Ale nie rzeczywista, prawda?

> > Zresztą nei mają kapłanów, którzy mieliby moc przeistoczenia
                >
                > To stwierdzenie strasznie mi się podoba :)))
                Cieszę się, że trafiłam w Twój gust estetyczny

>
                > Kapłan to urząd starotestamentowy, ostatnim kapłanem był Chrystus.
                A gdzie to jest powiedziane, że ostatnim? A nie przekazał Swojego
                urzędu?

• kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 08:17
                  mma_ramotswe napisała:
                  > > Kapłan to urząd starotestamentowy, ostatnim kapłanem był Chrystus.
                  > A gdzie to jest powiedziane, że ostatnim? A nie przekazał Swojego
                  > urzędu?

Heb 9,24-28

Chrystus bowiem wszedł nie do świątyni, zbudowanej rękami ludzkimi, będącej
                  odbiciem prawdziwej /świątyni/, ale do samego nieba, aby teraz wstawiać się za
                  nami przed obliczem Boga, (25) nie po to, aby się często miał ofiarować jak
                  arcykapłan, który co roku wchodzi do świątyni z krwią cudzą. (26) Inaczej
                  musiałby cierpieć wiele razy od stworzenia świata. A tymczasem raz jeden ukazał
                  się teraz na końcu wieków na zgładzenie grzechów przez ofiarę z samego siebie.
                  (27) A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd, (28) tak Chrystus raz
                  jeden był ofiarowany dla zgładzenia grzechów wielu, drugi raz ukaże się nie w
                  związku z grzechem, lecz dla zbawienia tych, którzy Go oczekują.

Heb 10 ,16-22
                  Takie jest przymierze, które zawrę z nimi w owych dniach, mówi Pan: dając prawa
                  moje w ich serca, także w umyśle ich wypiszę je. (17) A grzechów ich oraz ich
                  nieprawości więcej już wspominać nie będę. (18) Gdzie zaś jest ich odpuszczenie,
                  tam już więcej nie zachodzi potrzeba ofiary za grzechy. (19) Mamy więc, bracia,
                  pewność, iż wejdziemy do Miejsca Świętego przez krew Jezusa. (20) On nam
                  zapoczątkował drogę nową i żywą, przez zasłonę, to jest przez ciało swoje. (21)
                  Mając zaś kapłana wielkiego, który jest nad domem Bożym, 22przystąpmy z sercem
                  prawym, z wiarą pełną, oczyszczeni na duszy od wszelkiego zła świadomego i
                  obmyci na ciele wodą czystą.
                • prokasia75 Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 09:02
                  mma_ramotswe napisała:

> Symboliczna, duchowa... Ale nie rzeczywista, prawda?

Obecność duchowa Chrystusa jest jak najbardziej rzeczywista. Spożywając Wieczerzę łączę się z Chrystusem poprzez Jego ofiarę ciała i krwi, a wyraża się to w spożyciu chleba i wina. I zawsze przy Wieczerzy czytamy w zborze to, co Jezus mówił: bierzcie i jedzcie..., bierzcie i pijcie...

> A gdzie to jest powiedziane, że ostatnim? A nie przekazał Swojego
                  > urzędu?

Chrystus był ostatnim kapłanem i jednocześnie ostatnią ofiarą.
                  Hbr.7,17-28 "Dane Mu jest bowiem takie świadectwo: Ty jesteś kapłanem na wieki na wzór Melchizedeka. Zostaje przeto usunięte poprzednie Prawo z powodu swej słabości i nieużyteczności. Prawo nie dawało niczemu pełnej doskonałości, było jednak wprowadzeniem tylko lepszej nadziei, przez którą zbliżamy się do Boga. Tym więcej, iż stało się to nie bez złożenia przysięgi. Gdy bowiem tamci bez przysięgi stawali się kapłanami, Ten właśnie przez przysięgę Tego, który do Niego powiedział: Poprzysiągł Pan, a nie będzie żałował: Ty jesteś kapłanem na wieki. O tyle też Jezus stał się poręczycielem lepszego przymierza. I gdy tamtych wielu było kapłanami, gdyż śmierć nie zezwalała im trwać przy życiu, Ten właśnie, ponieważ trwa na wieki, ma kapłaństwo nieprzemijające. Przeto i zbawiać na wieki może całkowicie tych, którzy przez Niego zbliżają się do Boga, bo zawsze żyje, aby się wstawiać za nimi. Takiego bowiem potrzeba nam było arcykapłana: świętego, niewinnego, nieskalanego, oddzielonego od grzeszników, wywyższonego ponad niebiosa, takiego, który nie jest obowiązany, jak inni arcykapłani, do składania codziennej ofiary najpierw za swoje grzechy, a potem za grzechy ludu. To bowiem uczynił raz na zawsze, ofiarując samego siebie. Prawo bowiem ustanawiało arcykapłanami ludzi obciążonych słabością, słowo zaś przysięgi, złożonej po nadaniu Prawa, /ustanawia/ Syna doskonałego na wieki."

Urzędu kapłana nie przekazał, bo po Jego ofierze na krzyżu, pełnej i wystarczającej, urząd kapłana przestał być potrzebny, bo nie potrzeba już więcej żadnej ofiary za grzechy, a kapłan służył właśnie jako osoba składająca w świątyni izraelskiej ofiary za grzechy ludzi.
                  • mala.mi74 Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 09:06
                    > Urzędu kapłana nie przekazał, bo po Jego ofierze na krzyżu, pełnej
                    i wystarczaj
                    > ącej, urząd kapłana przestał być potrzebny, bo nie potrzeba już
                    więcej żadnej o
                    > fiary za grzechy, a kapłan służył właśnie jako osoba składająca w
                    świątyni izra
                    > elskiej ofiary za grzechy ludzi

Oczywiscie,ze zadna dodatkowa ofiara nie jest potrzebna. Co najwyzej
                    my uczesniczymy juz w tej ofierze Chrystusa jaka jest Eucharystia .
                    W koncu jestesmy Ciałem Chrystusa.
                    Nie od parady na ostatnia wieczerze Chrystus zaprosił samych
                    apostołow,aby Jego ofiare sprawowali.
                    • mala.mi74 Re: Nasza religia jest ........:(ps. 30.04.08, 09:07
                      O Eucharystii na tym forum juz było z 1000 razy/.Litosci!
                      • kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:(ps. 30.04.08, 09:16
                        mala.mi74 napisała:

> O Eucharystii na tym forum juz było z 1000 razy/.Litosci!

Nawet gdyby było 100000000 razy to i tak nikt normalny tego nie zrozumie ::)))
                        • mma_ramotswe Re: Nasza religia jest ........:(ps. 30.04.08, 15:15
                          Ani normalny ani nienormalny. Ludzie mają ograniczoną zdolność
                          pojmowania. Nie wiem, dlaczego, ale tak właśnie zostaliśmy stworzeni
                    • kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 09:16
                      mala.mi74 napisała:
                      >
                      > Oczywiscie,ze zadna dodatkowa ofiara nie jest potrzebna. Co najwyzej
                      > my uczesniczymy juz w tej ofierze Chrystusa jaka jest Eucharystia .

Skoro już sie odbyła to jak to możliwe że w niej uczestniczysz???

> W koncu jestesmy Ciałem Chrystusa.
                      > Nie od parady na ostatnia wieczerze Chrystus zaprosił samych
                      apostołow,aby Jego ofiare sprawowali.

Kogo miał zaprosić faryzeuszy???
                    • prokasia75 Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 09:24
                      mala.mi74 napisała:

> Nie od parady na ostatnia wieczerze Chrystus zaprosił samych
                      > apostołow,aby Jego ofiare sprawowali.

Chrystus z apostołami nie mogli sprawować ofiary Chrystusa, bo ona się jeszcze
                      wtedy nie dokonała. Oni po prostu obchodzili wspólnie święto Paschy.
                      • kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 09:27
                        prokasia75 napisała:

> mala.mi74 napisała:
                        >
                        > > Nie od parady na ostatnia wieczerze Chrystus zaprosił samych
                        > > apostołow,aby Jego ofiare sprawowali.
                        >
                        > Chrystus z apostołami nie mogli sprawować ofiary Chrystusa, bo ona się jeszcze
                        > wtedy nie dokonała. Oni po prostu obchodzili wspólnie święto Paschy.

Była to tez wieczerza pożegnalna !!
                      • mala.mi74 Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 11:16
                        prokasia75 napisała:

> mala.mi74 napisała:
                        >
                        > > Nie od parady na ostatnia wieczerze Chrystus zaprosił samych
                        > > apostołow,aby Jego ofiare sprawowali.
                        >
                        > Chrystus z apostołami nie mogli sprawować ofiary Chrystusa, bo ona
                        się jeszcze
                        > wtedy nie dokonała. Oni po prostu obchodzili wspólnie święto
                        Paschy.
                        jasne jasne...a na kazdym swiecie Paschy Jezus brał chleb i wino i
                        mówił ,ze to Jego Ciało i Krew i aby je jesc("jak On moze nam dawac
                        swoje ciało do jedzenia?" jak się dziwili co niektórzy)
                        Nie bede się produkowac,jak komus ten fragmet nie daje spokoju niech
                        znajdzie w wyszukiwarce forum temat Eucharystii-był chyba 100 razy
                        wałkowany- no ile mozna....
                        Dla katolików Eucharystia to nie tylko fragment Bibli ale zycie i
                        tego co dzieki Eucharystii doswiadczają. No chyba,ze chcesz się
                        kłocic z moim własnym zyciem i doswidczeniem prokosia;)
                        • kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 11:22
                          mala.mi74 napisała:
                          > jasne jasne...a na kazdym swiecie Paschy Jezus brał chleb i wino i
                          > mówił ,ze to Jego Ciało i Krew i aby je jesc("jak On moze nam dawac
                          > swoje ciało do jedzenia?" jak się dziwili co niektórzy)
                          > Nie bede się produkowac,jak komus ten fragmet nie daje spokoju niech
                          > znajdzie w wyszukiwarce forum temat Eucharystii-był chyba 100 razy
                          > wałkowany- no ile mozna....
                          > Dla katolików Eucharystia to nie tylko fragment Bibli ale zycie i
                          > tego co dzieki Eucharystii doswiadczają. No chyba,ze chcesz się
                          > kłocic z moim własnym zyciem i doswidczeniem prokosia;)

Do katolickich matołów nie dociera to ze Jezus już złożył ofiarę i żaden klecha
                          płatkiem i sfermentowanym sokiem z winogron nie może poprawiać

Heb 10,11-14
                          11 Ponadto każdy kapłan dzień w dzień staje na swoim miejscu, by pełnić
                          publiczną służbę i często składać te same ofiary, jako że nigdy nie są one
                          w stanie całkowicie usunąć grzechów. 12 Ale ten człowiek złożył na zawsze jedną
                          ofiarę za grzechy i zasiadł po prawicy Boga, 13 oczekując odtąd, aż jego
                          nieprzyjaciele zostaną położeni jako podnóżek dla jego stóp. 14 Bo jednym darem
                          ofiarnym na zawsze doprowadził do doskonałości tych, którzy są uświęcani.
                          • mma_ramotswe kolter:))) 30.04.08, 15:16
                            Dziewczyny rozmawiają między sobą, a Ty się podpinasz do każdej
                            odpowiedzi. One nadal Ci nie odpowiadają, a Ty się nadal
                            podpinasz:)))
                            Podziwiam Cię:)
                            • kolter_hugh Re: kolter:))) 30.04.08, 15:37
                              mma_ramotswe napisała:

> Dziewczyny rozmawiają między sobą, a Ty się podpinasz do każdej
                              > odpowiedzi. One nadal Ci nie odpowiadają, a Ty się nadal
                              > podpinasz:)))
                              > Podziwiam Cię:)

To forum publiczne więc nadal będę to robił
                              • mma_ramotswe Re: kolter:))) 30.04.08, 21:13
                                Tak czyń:)
                                • kolter_hugh Re: kolter:))) 01.05.08, 18:07
                                  mma_ramotswe napisała:

> Tak czyń:)

Tak czynię :)))
                        • prokasia75 Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 11:46
                          mala.mi74 napisała:

> jasne jasne...a na kazdym swiecie Paschy Jezus brał chleb i wino i
                          > mówił ,ze to Jego Ciało i Krew i aby je jesc

Podczas tego święta Paschy Jezus pokazał apostołom, że Pascha zyskuje nowy wymiar. Staje się pamiątką Jego śmierci. Była pamiątką wyjścia Izraela z Egiptu, a od tej pory jest czymś więcej, jest pamiątką wyjścia z niewoli grzechu przez śmierć Chrystusa.

("jak On moze nam dawac
                          > swoje ciało do jedzenia?" jak się dziwili co niektórzy)
                          > Nie bede się produkowac,jak komus ten fragmet nie daje spokoju niech
                          > znajdzie w wyszukiwarce forum temat Eucharystii-był chyba 100 razy
                          > wałkowany- no ile mozna....

Dziwię się Twojej postawie. To, że o czymś było już dyskutowane, nie sprawia, że nie można nadal wymieniać myśli. Tak Cię irytuje, że ktoś nie przyjmuje nauki KRK o Eucharystii jako jedynie słusznej?

Mala.mi dla mnie Wieczerza jest tak samo ważna jak dla Ciebie. Ja również karmię się Chrystusem, tyle że bez kapłana i bez przeistoczenia. Bazuję na słowach Chrystusa: To jest ciało moje, to jest krew moja i uważam że to tego, aby tak było, nie potrzeba żadnego kapłana, bo Ten Najwyższy sam tego dokonuje jako arcykapłan.

> Dla katolików Eucharystia to nie tylko fragment Bibli ale zycie i
                          > tego co dzieki Eucharystii doswiadczają. No chyba,ze chcesz się
                          > kłocic z moim własnym zyciem i doswidczeniem prokosia;)

Mało jest takich katolików, którzy żyją nauką Chrystusa, niestety. Cała moja nabożna rodzina w Eucharystii nic poza obowiązkiem mszalnym nie widzi. Bo tak trzeba, bo Bóg pośle do piekła. Dla nich Chrytstus jest w kościele, zamknięty w skrzynce na klucz. Nawet jak go zjedzą to nie zabierają Go ze sobą do domów. Świadectwo życia nie jest budujące. Możesz bulwersować się Mala.mi i być może powiesz, że to nie prawdziwi katolicy, że nie znają prawd wiary swojego kościoła, ale tak jest z większością znanych mi katolików.
                      • mma_ramotswe czas 30.04.08, 15:17
                        Dla Boga czas nie ma znaczenia. czy coś się odbyło, czy odbywa, czy
                        odbędzie.
                        A poza tym Jezus wiedział, co Go czeka
                  • mma_ramotswe Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 15:14
                    1) Obecność rzeczywista - ale obok, nie w Chlebie i Winie, prawda? A
                    o to tutaj chodzi - o inne ujęcie Komunii przez katolików i
                    protestantów.
                    2) Tak, Chrystus jest idealnym Kapłanem. Ale przekazał Swój urząd
                    Swoim następcom, którzy w Jego Imię działają.
                    • kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 15:37
                      mma_ramotswe napisała:

> 1) Obecność rzeczywista - ale obok, nie w Chlebie i Winie, prawda? A
                      > o to tutaj chodzi - o inne ujęcie Komunii przez katolików i
                      > protestantów.
                      > 2) Tak, Chrystus jest idealnym Kapłanem. Ale przekazał Swój urząd
                      > Swoim następcom, którzy w Jego Imię działają.

Kiedy i komu może Piotrowi ????
                      • mma_ramotswe Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 21:14
                        Tuż przed wniebowstąpieniem.
                    • prokasia75 Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 15:59
                      mma_ramotswe napisała:

> 1) Obecność rzeczywista - ale obok, nie w Chlebie i Winie, prawda? > A o to tutaj chodzi - o inne ujęcie Komunii przez katolików i
                      > protestantów.

Oficjalna nauka KZ:

# Uczestnicząc w Wieczerzy Pańskiej pod dwiema postaciami: chleba i wina, Kościół wspomina śmierć Chrystusa. Akt ten określa się następującymi terminami:

* Wieczerza Pańska (1 Kor 11,20)
                      * Łamanie Chleba (Mt 26,26; Mk 14,22; Łk 22,19; Dz 2,42.46; 20,7; 1 Kor 10,16.17ab; 11,23.26-28)
                      * Stół Pański (1 Kor 10,21)
                      * Kielich i chleb (1 Kor 10,16.17.21; 11,25-28)
                      * Komunia w znaczeniu wspólnoty (1 Kor 10,17.21.30; 1 Kor 10,16.18.20)
                      * Eucharystia w znaczeniu dziękczynienia (Mt 26,26; Mk 14,22n; Łk 22,19; 1 Kor 11,24).
                      W niniejszym oświadczeniu używa się terminu Wieczerza Pańska.

# Ustanowienie Wieczerzy Pańskiej opisują trzej pierwsi Ewangeliści i ap. Paweł (Mt 26,26-29; Mk 14,22-26; Łk 22,19-20; 1 Kor 11,23-32). Wieczerza swoimi korzeniami sięga uczty paschalnej (Wj 12; por. Łk 22,15). Aby lepiej zrozumieć intencje Pana Jezusa, należy rozważać wydarzenia Wieczerzy w nawiązaniu do wyjścia Izraelitów z Egiptu, a szczególnie wszystkiego, co dotyczy baranka paschalnego i samego przebiegu uczty paschalnej. Izrael miał obchodzić Paschę na pamiątkę zbawczego wydarzenia (Wj 12,14). Obchodzenie Paschy należało do przykazań nałożonych przez Boga na Izraela (Wj 12,14; por. Łk 22,19; 1 Kor 11,24.25), a łamanie tego nakazu obwarowane było groźbą usunięcia z ludu (Lb 9,13). Zgodnie z nauką apostolską, "naszą Paschą" jest Chrystus (1 Kor 5,7), co czyni ze śmierci i zmartwychwstania Pana centralne wydarzenie w dziejach zbawienia. Z tego też powodu wspominanie (anamnesis) wydarzenia Krzyża jest istotnym elementem chrześcijańskiego nabożeństwa.

# Udział w Wieczerzy Pańskiej jest uczestniczeniem przez wiarę w jedynej, zbawczej ofierze Jezusa Chrystusa, złożonej na krzyżu.

# Obecność Chrystusa w Wieczerzy Pańskiej jest rzeczywista, ale duchowa, nie materialna.

# Wieczerza Pańska nie jest składaniem Chrystusa w ofierze i nie ma w niej żadnej innej ofiary, poza ofiarą uwielbienia i dziękczynienia (Hbr 13,15), jaką chrześcijanie nieustannie składają Bogu za Jezusa Chrystusa.

# Chrystus nakazał błogosławić chleb i wino, by w ten sposób poświęcić je jako widzialne znaki Jego niewidzialnego Ciała i Krwi.

# Elementy Wieczerzy Pańskiej, chleb i wino, w taki sposób odnoszą się do Chrystusa, że można je nazywać Jego Ciałem i Krwią (1 Kor 10,16), choć w swojej istocie i naturze nie przestają być one nadal rzeczywistym chlebem i winem.

# Spożywanie chleba i picie wina podczas Wieczerzy Pańskiej musi być połączone z wiarą, gdyż elementy te same w sobie nie mają mocy sprawczej, a stają się sądem dla tych, którzy podchodzą do tych świętych znaków bez wiary.

# Wieczerza Pańska to widzialne Słowo, przez które Kościół głosi śmierć Pana, Jego zmartwychwstanie i powtórne przyjście w chwale; jest też świadectwem jedności Kościoła.

> 2) Tak, Chrystus jest idealnym Kapłanem. Ale przekazał Swój urząd
                      > Swoim następcom, którzy w Jego Imię działają.

Nie znane mi są żadne biblijne opisy odnoszące się do przekazania kapłaństwa apostołom.
                      • mma_ramotswe "widzialne znaki" 30.04.08, 21:15
                        Wy wierzycie, że to tylko (choć nie wiem, czy "tylko" jest dobrym
                        wyrazem). Dla katolików to coś więcej niż znak
            • kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 16:34
              mma_ramotswe napisała:

> marajka napisała:
              >
              > > Tak.Luteranie też mają Komunię.
              > Ale nie wierzą w to, że jest to RZECZYWISTE Ciało i krew chrystusa.
              > tak więc, jesli załozyciel wątku rzeczywiście jest katolikiem i
              > rzeczywiście wierzy zgodnie z wiarą KK, to takiej Komunii nigdzie
              > nie znajdzie. Protestanci uwazają, że Komunia to SYMBOLICZNA
              > obecność Jezusa.
              > Zresztą nei mają kapłanów, którzy mieliby moc przeistoczenia

Ciekawe co prawo Boże mówi o kanibalizmie i piciu krwi ::))))
              • mma_ramotswe Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 21:21
                Prawo Boże mówi: Bierzcie i jedzcie; bierzcie i pijcie :)
                • kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 08:18
                  mma_ramotswe napisała:

> Prawo Boże mówi: Bierzcie i jedzcie; bierzcie i pijcie :)

To symboliczna wypowiedz bo jak można jeść to ciało już tyle lat ?? o winie nie
                  wspomnę :)))
                  • mma_ramotswe Re: Nasza religia jest ........:( 30.04.08, 15:17
                    a jednak można:) Bóg jest nieskończony
    • kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 08:14
      guma11 napisała:

> Chyba zmienię wiarę z katolickiej na np.Zielonoświątkowca?
      > Tak pomyślałem bo skoro w mojej obecnej wierze człowiek rozwiedziony
      > do końca życia komunii św.przyjąć nie może a swoje dzieci musi
      > chrzcić po kryjomu to po co ofiara pokuty,po co spowiedź,co znaczy
      > odpust?

He he he nie mów że kawałek ciasta jest dla ciebie tak ważny ze wyznanie
      zmienisz::)))
    • mala.mi74 Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 09:33
      guma11 napisała:

> Tak pomyślałem bo skoro w mojej obecnej wierze człowiek
      rozwiedziony
      > do końca życia komunii św.przyjąć nie może

Moze, pod warunkiem ,ze nie cudzołozy

a swoje dzieci musi
      > chrzcić po kryjomu

mieszkasz w Korei Pn?

to po co ofiara pokuty,po co spowiedź,co znaczy
      > odpust?

jesli nie wiesz po co to jest to nawet nie musisz wychodzic z KK,
      bo faktycznie w nim nie jestes.
      • guma11 Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 11:33
        nie ,nie mieszkam w korei lecz w ok.STOLICY!
        a nasze dziecko było chrzczone PO mszy św. !!!
        bo jedno z rodziców jest rozwiedzione !!!!
        • mala.mi74 Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 11:50
          guma11 napisała:

> nie ,nie mieszkam w korei lecz w ok.STOLICY!
          > a nasze dziecko było chrzczone PO mszy św. !!!
          > bo jedno z rodziców jest rozwiedzione !!!!

No popatrz,ja byłam niedawno na chrzcie dziecka moich znajomych
          (przykłądnych katolików,znajomych proboszcza, nierozwiedzionych,
          zaangazowanych w Kosciół) ktore tez odbyło się po mszy sw.
          Co ma sakrament chrztu do mszy sw? To dwie zuplenie rózne sprawy od
          siebie niezaleze, chrztow czesto udziela się poza msza sw.,to nie
          jest zadne novum, zwłaszcza w stolicy.
          • mala.mi74 Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 11:55
            A tak swoja droga dziwie się takim jak Ty guma,którzy traktuja
            Kosciół jak supermarket. Trzeba odpowiadac za swoje decyzje w zyciu,
            skoro postepujecie nie po katolicku, to czemu macie wymagania od
            tegoz Koscioła katolickiego? To szczyt hipokryzji.
            • kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 16:33
              mala.mi74 napisała:

> A tak swoja droga dziwie się takim jak Ty guma,którzy traktuja
              > Kosciół jak supermarket. Trzeba odpowiadac za swoje decyzje w zyciu,
              > skoro postepujecie nie po katolicku, to czemu macie wymagania od
              > tegoz Koscioła katolickiego? To szczyt hipokryzji.

Przecież KrK to nie super a hipermarket , wszystko można w nim kupić
          • guma11 Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 13:23
          • guma11 Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 13:25
            No popatrz,ja byłam niedawno na chrzcie dziecka moich znajomych
            > (przykłądnych katolików,znajomych proboszcza, nierozwiedzionych,
            > zaangazowanych w Kosciół) ktore tez odbyło się po mszy sw.
            -napisala mala.mi

jesli takie okoliczniści zaistniały to ich wybór,wola?niewiem

ja w życiu na chrzcie takim nie byłem,oprócz wlasnej sytuacji
            i u nas to nie byl nasz wybor ale wymog księdza
            • mala.mi74 Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 13:51
              Ochrzcic dziecko mozna nie tylko w kosciele, dzieci chrzcza nawet
              pielegniarki na oddziele noworodkowym jesli zagrozone jest zycie
              dziecka a rodzice podejma taka decyzje.
              Chrzty poza msza sw. to zaden wyjatek.
              • kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 16:37
                mala.mi74 napisała:

> Ochrzcic dziecko mozna nie tylko w kosciele, dzieci chrzcza nawet
                > pielegniarki na oddziele noworodkowym jesli zagrozone jest zycie
                > dziecka a rodzice podejma taka decyzje.
                > Chrzty poza msza sw. to zaden wyjatek.

Ciekawe czy ta dzidzia ochoczo przyjęła jego słowo ::))))

Dz 2,41
                Ochrzczono więc tych, którzy ochoczo przyjęli jego słowo, a tego dnia zostało
                dołączonych około trzech tysięcy dusz.
      • mma_ramotswe Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 13:16
        tak jest:)
    • astrotaurus Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 11:44

guma11 napisała:

**Chyba zmienię wiarę z katolickiej na np.Zielonoświątkowca? Tak pomyślałem bo
      skoro w mojej obecnej wierze człowiek rozwiedziony do końca życia komunii
      św.przyjąć nie może a swoje dzieci musi chrzcić po kryjomu to po co ofiara
      pokuty,po co spowiedź,co znaczy odpust?**

No ba! Jak się chce zjeść ciastko i mieć ciastko, to trzeba się nakombinować.
      Ważyłaś się rozłączyć co bóg złączył i jeszcze chciałabyś komunii i chrztu z
      pełnymi szykanami....
      Z wiarą u Ciebie niebogato, ale z tupecikiem ho, ho! :D
      • guma11 astrotaurus! 29.04.08, 13:21
        astrotaurus napisał:
        Ważyłaś się rozłączyć co bóg złączył

uwielbiam takich ludzi jak Ty !:)
        skąd taką wiedzę posiadłeś?

a nie przyszło Ci do Twojej wszechwiedzącej logiki ze można związać
        się z rozwóką -rozwodnikiem ?
        nie znasz takowych?
        • mala.mi74 Re: astrotaurus! 29.04.08, 13:55
          guma11 napisała:

> astrotaurus napisał:
          > Ważyłaś się rozłączyć co bóg złączył
          >
          > uwielbiam takich ludzi jak Ty !:)
          > skąd taką wiedzę posiadłeś?
          >
          > a nie przyszło Ci do Twojej wszechwiedzącej logiki ze można
          związać
          > się z rozwóką -rozwodnikiem ?
          > nie znasz takowych?

W takim wypadku rozwiazuje się nie swoje a czyjes małzenstwo w
          kazdym badź razie próbuje rozwiazac bo sakramnety sa
          nierozwiazywalne ( chyba,ze sa uniewazniane,ale to cos innego niz
          rozwiazac wazne malzenstwo).
          Nawet w malzenstwach tzw. nieskramentalnych mozna przyjmowac komunie
          niestety pod warunkiem czystosci-moze kiedys Wam sie uda skoro tego
          faktycznie chcesz.
          • kolter_hugh Re: astrotaurus! 29.04.08, 16:39
            mala.mi74 napisała:

>
            > W takim wypadku rozwiazuje się nie swoje a czyjes małzenstwo w
            > kazdym badź razie próbuje rozwiazac bo sakramnety sa
            > nierozwiazywalne ( chyba,ze sa uniewazniane,ale to cos innego niz
            > rozwiazac wazne malzenstwo).
            > Nawet w malzenstwach tzw. nieskramentalnych mozna przyjmowac komunie
            > niestety pod warunkiem czystosci-moze kiedys Wam sie uda skoro tego
            > faktycznie chcesz.

Czyli żeby kawałem pośnego placka obrzucić nie może sobie w nocy pobaraszkować
            ::))))
        • astrotaurus Re: astrotaurus! 29.04.08, 15:55

guma11 napisała:

**nie przyszło Ci do Twojej wszechwiedzącej logiki ze można związać się z
          rozwóką -rozwodnikiem ? nie znasz takowych?**

Wielkie mi mecyje! co to zmienia w istocie rzeczy? No to Twój facet rozłączył,
          co bóg złączył, a Ty to akceptujesz, a nie akceptujesz wyroków boskich i szukasz
          kanałów do zmyłki, żeby bozię w jajo zrobić.

A może proste wyjścia są najlepsze?
          Nawet na tym forum było coś na ten temat, o googlach nawet nie wspomnę. :)
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=721&w=67130212&a=73980277
    • prokasia75 Re: Nasza religia jest ........:( 29.04.08, 16:02
      guma11 napisała:

> Tak pomyślałem bo skoro w mojej obecnej wierze człowiek rozwiedziony
      > do końca życia komunii św.przyjąć nie może a swoje dzieci musi
      > chrzcić po kryjomu to po co ofiara pokuty,po co spowiedź,co znaczy
      > odpust?

U zielonoświątkowców też do Wieczerzy byś raczej nie mógł przystąpić. Bądź co bądź życie z inną osobą niż małżonek to życie w grzechu. Kościół zielonoświątkowy też ma swoje zasady.
      Nie miałbyś kłopotów z chrztem dzieci, bo to one same o tym zdecydowałyby, jak urosną:)
    • pawel24n Re: Nasza religia jest ........:( 01.05.08, 20:11
      Człowieku olej Kościół katolicki . Morderców pomagających Hitlerowi,
      organizatorów krucjat. Instytuacja < która stworzyła niezły system
      kontroli i manipulacji słuszący im za narzedzie wyzysku , celem
      zaspokojenia swoich próżnych potrzeb. Utożsamianie ich z Bogiem , to
      blużnierstwo pod adresem Stwórcy.
      • kolter_hugh Re: Nasza religia jest ........:( 01.05.08, 20:23
        pawel24n napisał:

> Człowieku olej Kościół katolicki . Morderców pomagających Hitlerowi,
        > organizatorów krucjat. Instytuacja < która stworzyła niezły system
        > kontroli i manipulacji słuszący im za narzedzie wyzysku , celem
        > zaspokojenia swoich próżnych potrzeb. Utożsamianie ich z Bogiem , to