Gość: agg
IP: *.rudaslaska.vectranet.pl
12.04.10, 23:48
witam,
dzis odebralam odpowiedz na zlozona reklamacje na obuwie firmy ccc i reklamacja zostala odrzucona. przyczyna zlozenia przeze mnie pisma bylo powstanie pecherzy z powietrzem na obuwiu zimowym. dzis uslyszalam, ze "obuwie bylo uzytkowane mimo widocznych uszkodzen, bo tego typu uszkodzenie powstaje z dnia na dzien, a reklamacje nalezy zglosic niezwlocznie po zauwazeniu wady". poprosilam o wydanie mi tej pisemnej opinii, po czym dostalam ksero niepodpisanej przez nikogo kartki, na ktorej widnialo tylko wyzej napisane stwierdzenie. wiec chcialam zapyatc czy tego typu "dokument" moze byc w ogole traktowany jako opinia rzeczoznawcy poniewaz nie wiem czy dokonala tego osoba do tego uprawniona. co wiecej przeczytalam teraz dokladnie warunki skladanie reklamacji w tej sieci sklepow i przez niezwloczne zlozenie reklamacji rozumiane jest 30 dni od dnia zauwazenia szkody. tak sie sklada ze pani przyjmujacaj reklamacje powiedzialam ze szkode zauwazylam maksymalnie miesiac wczesniej ale jako ze nie moglam przybyc z tym wczesniej przyszlam dopiero teraz. na wniosku pani wpisala mi taka date zauwazenia szkody, ktora teoretycznie powinna przekroczyc dozwolone 30 dni zgloszenia wady, ale na szczescie dla mnie nie policzyla, ze skoro luty ma 28 dni, to akurat mieszcze sie w dozwolonym terminie. jako konsument wiec mam prawo korzystac z takiej mozliwosci, tym bardziej w okresie zimowych nie kupuje 10 par butow, wiec jak dla mnie niemozliwym jest niezwloczne udanie sie do sklepu z reklamacja poniewaz musze sie liczuc z tym ze nim oddam jedne buty musze zakupic inne. a pecherze z powietrzem ze wzgledu na duze ilosci soli na chodnikach powstawaly zaledwie w 2-3 dni, poniewaz po namokniecu obuwie latwo zahcodzilo powietrzem. dodam jeszce ze na jednym bucie kawalek skorki przy podeszwie byl oderwany poniewaz po najsciu powietrzem skorka pekla i ciagnela sie po ziemi. dzis pani w sklepie poradzila mi pisanie odwolania i czy moge sie powolac na to iz uwazam ze "opinia rzeczoznawcy" jest bezpodstawna, dodam jeszce ze znajoma oddawala takie same buty w podobnym stanie do reklamacji w innym oddziale sklepu i tem od razu powiedziano jej ze reklamacja na pewno bedzie uwzgledniona poniewaz te buty i tak sa juz notorycznie reklamowane i tak tez sie stalo. z gory dziekuje na odpowiedz