Dodaj do ulubionych

komornik- dlug i wyludzenie?

IP: 89.229.223.* 24.06.10, 19:29
Na poczatku dziekuje wszystkim co sie madrze wypowiedza i na temat oraz tym
ktorzy sugeruja by splacic dlug albo z innymi wartymi niczego uwagami.. Gdybym
mogl splacic to bym splacic- a nie mam z czego. Ale od poczatku. Mieszkalem z
rodzicami w Gdansku, firma moja prosperowala, sie rozwijala ale niestety z
pewnych przyczyn musialem ja zamknac. zostaly dlugi- bardzo duze dlugi ktorych
nie jestem w zaden sposob splacic (ponad 400 000 zl jakby policzyc a moze i
wiecej). Jakis czas temu komornik odwiedzil moich rodzicow- akurat mnie nie
bylo, ale skontaktowalem sie z nim i jako ze bylem w okolicy umowilem sie na
spotkanie. Podczas spotkana komornik spisal protokol gdzie spisal ze nie mam
zadnego pojazdu, nieruchomosci itd (co jest akurat prawda). Wyrazilem jednak
chec splaty jakos dlugu (bank- kredyt,karty kredytowe- w sumie jakies 9 000
zl). Komornik poradzil mi abym znalazl prace, nawet za nieco wyzsza pensje niz
minimalna aby cokolwiek mogl zajac. Jesli bym tego nie zrobil to stwierdzil ze
bank moze mi zalozyc sprawe o wyludzenie (chociaz jak bylem w stanie placilem
raty kredytu, wplacalem cos na karty kredytowe itd). Czy jest mozliwosc ze
faktycznie bank po bezskutecznej (prawdopodobnie sie tym skonczy) egzekucji
komorniczej sprobuje mi wytoczyc sprawe za wyludzenie (chociaz nie czuje sie
niczemu winny, a juz napewno nie temu ze wyludzilem te kredyty). Jak do tego
podejsc? A co jesli znajde prace za minimalna i komornik nic nie zajmie? Hmm..
Obserwuj wątek
    • Gość: wujek_dobra_rada Re: komornik- dlug i wyludzenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.10, 20:39
      Jeśli tak jak piszesz nie masz majątku, komornik po bezskutecznej egzekucji
      umorzy postępowanie. Najbardziej prawdopodobna wersja dalszych wydarzeń jest taka:
      1.Bank spróbuje się z tobą dogadać abyś realizował spłatę dobrowolnie. Może
      nawet umorzy Ci odsetki i zgodzi się na spłatę samego kapitału w ratach którym
      podołasz.
      2. Jeśli nie zaproponuje ugody lub z innych przyczyn do niej nie dojdzie może co
      kilka lat wszczynać egzekucje w celu sprawdzenia jej skuteczność
      3. Może też sprzedać dług firmie zewnętrznej, która rozpocznie negocjacje w
      spłacie, a jeśli nic nie osiągnie ... złoży sprawę do komornika.

Uwaga na marginesie:
      Raczej to się często nie zdarza, ale znam przypadki gdzie firma która skupi dług
      lub windykacja działająca na zlecenie dochodzi swych należności w sposób hym...
      że tak powiem mało elegancki. No ale to temat na inny wątek.

Podsumowując:
      1. Zła wiadomość jest tak, że raczej Wierzyciel nie zapomni o Twoim długu.
      Koniec końców będziesz musiał go spłacić dobrowolnie lub jeśli wejdziesz w
      posiadanie jakiegoś majątku np. odziedziczysz dom po rodzicach komornik położy
      na nim "łapkę"
      2. Dobra wiadomość jest taka że póki co nie masz żadnego majątku więc możesz nic
      Ci nie grozi. Do spraw związanych z niespłaconymi należnościami nie ma
      zastosowania KK i jeśli nie przedłożyłeś fałszywych dokumentów, lub jeśli nie
      brałeś kredytu od razu z zamiarem niepłacenia to o żadnym wyłudzeniu nie może
      być mowy.

A co do komornika i jego rady - nieco wyżej niż minimalna pensja nie pobierana
      różnica starczy akurat na koszty komornika, albo i nie...

Pozdrawiam
      • Gość: zadluzony Re: komornik- dlug i wyludzenie? IP: 89.229.223.* 24.06.10, 21:03
        Dokumentow falszywych nie zlozylem poniewaz to bank wystapil sam z propozycja
        przydzielenia kart kredytowych oraz limitu w rachunku bez dodatkowych dokumentow
        (na podstawie dochodow orz wplywow). Ja powiedzialem komornikowi prawde (ze nie
        mam majatku a nawet jesli mam to nie pokryje on nawet samych kosztow
        komorniczych- komputer moze jest teraz wart z 1000 zl albo i nie). Zdziwilo mnie
        jedynie to, ze jak wspomnialem iz mam majatek ale zablokowany przez innego
        wierzyciela (ale nie przez komornika) on nawet o adres nie zapytal- to wogole go
        nie interesowalo- nawet gdy powiedzialem ze w lokalu takim i takim jest bardzo
        duzy majatek. Powiedzialem komornikowi ze chcialbym to splacic ale nie mam jak,
        a to ze nawet znajde prace to nic nie da.. chyba zebym znalazl prace za pare k
        miesiecznie to jeszcze. Co do tego ze bank bedzie probowac odzyskac dlug to
        wiem, wiem rowniez ile czasu itd itp. Gdybym mogl to bym te pieniadze oddal i
        mial spokoj.. narazie na to jednak sie nie zanosi. Mam rozumiec teraz ze
        komornik bedzie nie wiem- probowal nawiedzac dom moich rodzicow (nawet nie pytal
        o adres nowy zamieszkania) i po 2-3 miesiach sprawe skresli i napisze ze
        niesciagalny?
        • Gość: michał Re: czasowo umorzy IP: *.opera-mini.net 24.06.10, 21:44
          rodzicom nic nie zrobi bo to nie alimenty sam mam karty dane mi na telefon i trudno mi z nimi bo jestem bezrobotny a na nich debet ok 37tys majątku żadnego i wpłacam te minimum i zaraz wypłacam tak już ponad rok jedynie odsetki pokrywan nie dostane na nie kredytu w zamian żeby kapitał ubywał bo jestem bez pracy i nie wiem co dalej bo same odsetki to ok 800zł/mc a limit zostaje ten sam
    • Gość: michał Re: minimum nie zajmie IP: *.opera-mini.net 24.06.10, 20:57
      bank na jakiejś podstawie dał kredyty wiec jedyne co może to sprzedać dług ale nawet jak sprzeda to jak nie ma z czego to i tak nie spłacisz a komornik miał by z ciebie stałe źródło dlatego straszy zajeciem wiec nie wpadaj w pańke jest jeszcze szara strefa i jeszcze jedno jak masz 1tys długu to masz problem jak masz 100tyś długu to bank ma problem wiec wyluzuj no chyba że masz coś do ukrycia chodzi o wyłudzenie potwierdzenie nieprawdy biorąc kredyty
    • Gość: fredii Re: komornik- dlug i wyludzenie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.06.10, 23:04
      Za niepłacenie kredytów nie wsadza sie, chyba ze udowodnia ci wyłudzenie,
      teoretycznie jak zapłaciłeś kilka rat to jesteś nietykalny, ale jeśli
      złożyłeś fałszywe oświadczenie albo kwity to mogą cię szarpać.
      Komornicy są leniwi, wolą mały stały dochód, niż szarpanie sie i szukanie
      wirtualnego majatku.
      • Gość: zadluzony Re: komornik- dlug i wyludzenie? IP: 89.229.223.* 25.06.10, 08:42
        co do komornikow to wlasnie takie zdanie sobie o tym komorniku wyrobilem- bo jak
        inaczej nazwac to ze ja mu chce podac gdzie jest jeszcze moj majatek a on mi
        mowi ze nie bedzie tam jechac bo mu sie to rzekomo nie oplaca. Od strony
        formalnej jestem i czuje sie niewinny. Bankowi (millenium) wisze obecnie okolo
        9000 zl ale to tylko 1 karta kredytowa i cos jeszcze (mialem 2 zlote kart- tak..
        millenium dawalo dwie karty! z limitem 5800+6000 na kartach i do tego limit kolo
        6k)- tak wiec samemu millenium wisze prawie 20 000 zl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka