Dodaj do ulubionych

pko bik ulitmo

IP: *.zax.pl 10.12.11, 19:48
Witam,
zwracam sie z prosba o porade,
moj dlug wynikajacy z niesplaconego debetu windykacja banku PKO BP sprzedala firmie windykacyjnej ULIMO,
zgodnie z zawarta ugoda pozostal mi w tej chwili rok splat
i teraz pytanie - jak wyczyscic/wyprostowac historie w BIK i odzyskac zdolnosc kredytowa,
na razie chcialem splacic dlug wczesniej biorac kredyt w mbanku jednak odrzucono moj wniosek (nie jestem zaskoczony) rozumiem ze po pelnym splaceniu moge zadac od PKO wycofania z BIK
prosze o porade - co moge jeszcze zrobic ?
Obserwuj wątek
    • mordimer.madderdin Re: pko bik ulitmo 10.12.11, 21:36
      Gość portalu: dluznik_Pawel napisał(a):
      rozumiem ze po pelnym splaceniu moge zadac od PKO wycofania z BIK
      > prosze o porade - co moge jeszcze zrobic ?

Co jeszcze możesz zrobić?
      Prosić możesz...

Pomimo całkowitej spłaty, PKO nie będzie miało obowiązku wykreślenia wpisu w BIK. Będzie to tylko ich dobra wolą banku. Czasem banki robią to na sensownie uzasadnioną prośbę.
      • Gość: dluznik_pawel Re: pko bik ulitmo IP: *.zax.pl 11.12.11, 01:08
        ok - jesli dobrze rozumiem mechanizm,
        pko informuje bik ze dlug zostal splacony
        czy tez windykacja (ultimo) informuje bik ze dlug zostal splacony

po 5 latach informacja o splaconym zadluzeniu znika z raportu
        i moge budowac swoja historie "od zera"?
        • Gość: znawca Re: pko bik ulitmo IP: *.aster.pl 11.12.11, 03:08
          w BIKu jesteś odkąd masz pierwsze konto i nieważne co i jak i dlaczego. Nie ma opcji "od zera" musiałbyś skasować tożsamość jak w filmach. BIK rejestruje twoją aktywność w postaci spłacania czy nie spłacania ale ogólna zasada jest taka że im więcej masz historii nawet tej niespłacanej tym bardziej jesteś dla banków OK....kredyt ci wcisną za gorszą historię niż terminowe spłacanie kredytów bo wtedy nie dajesz zarobić bankom.

Zamów raport STANDARD PLUS drukując go i wypełniając idziesz na pocztę i po opłacie 100 złotych po 7 dniach wiesz już wszystko co banki o tobie wiedzą i piszą itp...
          • Gość: dluznik_pawel Re: pko bik ulitmo IP: *.zax.pl 11.12.11, 10:36
            dzieki za odpowiedz,
            mam raport standart jest tam tylko PKO
            moje pytania sa takie - za rok splace zadluzenie:
            1 kto zmienia status zadluzenia w BIK - ten kto wprowadzil (PKO), czy aktualny wlasciciel (ULTIMO) i jak mam to poprowadzic zeby tak bylo?
            2 splacone zadluzenie (takie jak moje) po 5 latach przestaje pojawiac sie w raportach?
            czyli teoretycznie mam czysta karte?

z gory dzieki
            • mordimer.madderdin Re: pko bik ulitmo 11.12.11, 11:11
              Tak na szybko:
              1) zmiany nanosi ten, kto dokonał wpisu;
              2) tak , po 5 latach będziesz czysty. W mojej ocenie termin ten winien biec od chwili wykupienia długu przez ULTIMO.
              • Gość: dluznik_Pawel Re: pko bik ulitmo IP: *.zax.pl 11.12.11, 11:21
                naprawde wielkie dzieki za konkret :)

Ad 1) czyli po splacie, przekazuje zaswiadczenie do PKO - jak rozumiem beda mieli obowiazek poinformowac BIK (wtedy status zadluzenia zmienia sie na splacone w calosci)
                Ad 2) termin to bylaby istotna kwestia - Ugode splacam juz pare lat - jak i gdzie moge sprawdzic ktory termin ma zastosowanie?
                • Gość: gosc Re: pko bik ulitmo IP: *.aster.pl 11.12.11, 17:32
                  Musiałbyś zamówić kolejny raport właśnie ten rozszerzony z oceną punktową po 2 latach albo 5 żeby się przekonać czy jesteś czysty i kto jakie zrobił wpisy lub wykreślenia.
                  Tak mi się wydaje
                  • Gość: dluznik_pawel Re: pko bik ulitmo IP: 194.11.254.* 13.12.11, 09:19
                    mam raport plus,
                    przy PKO pojawia mi sie taka pozycja jak:
                    Data ustania relacji - i data sprzedazy do ULTIMO,
                    jako ze ULTIMO juz nie moglo sie wpisac - czy wspomniana data bedzie podstawa do 5letniego okresu "zatarcia" ?

wtedy fajnie, za rok koncze splate za 2,5 odzyskuje wiarygodnosc
                    • mordimer.madderdin Re: pko bik ulitmo 13.12.11, 10:00
                      Gość portalu: dluznik_pawel napisał(a)
                      > przy PKO pojawia mi sie taka pozycja jak:
                      > Data ustania relacji - i data sprzedazy do ULTIMO

Sorry za zwloke w odpowiedzi i jej lakonicznosc, ale brak czasu.

Tak, nawet ustawa posluguje sie terminem "ustanie relacji" przy okreslaniu terminu 5 lat na wykreslenie wpisu.
                      Pozdrawiam.
                      • Gość: lord_viper Re: pko bik ulitmo IP: *.xdsl.centertel.pl 07.01.12, 00:12
                        obawiam się że jest trochę inaczej.
                        tzn PKO BP wpisało Cię tam i zawsze tam będziesz (tzn w BIK) po prostu zapytania które wysyła bank działają tylko na 5 lat w tył lub bezterminowo jeżeli tak miałeś napisane w umowie i to zaakceptowałeś np BZ WBK takie rzeczy daje do podpisania...
                        sprawdź umowę bo to ważne. droga sprawa jest taka że 5 lat o nieterminowości liczy się od spłacenia ostatniej transzy zadłużenia, czyli w twoim przypadku za 6(!) lat będziesz "czysty".
                        ale jest jedna dobra wiadomość. można po pełnych 12 miesiącach od spłacenia ostatniej raty zadłużenia prosić pisemnie dział windykacji PKO BP o wyłączenie wpisu o nieterminowości..
                        pozdrawiam
                        • mordimer.madderdin @lord_viper 07.01.12, 06:46
                          Z chęcią zapoznam się z podstawami prawnymi twoich twierdzeń. Ale konkretnymi paragrafami, nie ogólnym wskazaniem ustaw.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka