Gość: bidek IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 19:54 Mam jedno pytanie - w jaki sposób komornik poszukuje nieruchomości dłużnika, nie mając informacji, czy dłużnik w ogóle je posiada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
komornica0 Re: poszukiwanie majątku 11.06.13, 20:10 Np. kierując zapytanie do ewidencji gruntów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bidek Re: poszukiwanie majątku IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 20:17 chodzi mi o to jaką ma możliwość znalezienia udziału w mieszkaniu na drugim końcu Polski Odpowiedz Link Zgłoś
komornica0 Re: poszukiwanie majątku 11.06.13, 20:44 Jeżeli dłużnik ma nieruchomość gdzieś na drugim końcu Polski i nigdy tam nie mieszkał/nie był zameldowany to szanse odnalezienia takiej nieruchomości są praktycznie znikome. Kiedyś komornicy mieli dostęp do bazy ksiąg wieczystych, w której mogli on-line wyszukiwać nieruchomości np. po peselu dłużnika, ale obecnie tej możliwości nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bidek Re: poszukiwanie majątku IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 20:52 Byłam tam zameldowana 20 lat temu. Czy jest możliwość zlokalizowania tej nieruchomości przez komornika? Odpowiedz Link Zgłoś
komornica0 Re: poszukiwanie majątku 11.06.13, 20:58 Jeśli komornik będzie baaardzo dociekliwy to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bidek Re: poszukiwanie majątku IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 21:01 dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
frediiii Re: poszukiwanie majątku 12.06.13, 08:11 Na wielką dociekliwość komorników bym nie liczył, są zbyt zawaleni robotą, aby szukać udziałów które być może ktoś gdzieś ma, a może nie, jak wierzyciel ich nie wskaże, to komornik na pewno nie znajdzie. Dodatkowo egzekucją nieruchomości musi zająć się komornik przy SR właściwy do lokalizacji danej nieruchomości. Komornik z Warszawy nie może prowadzić egzekucji nieruchomości w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do fredi IP: *.183.170.29.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.06.13, 10:32 Wypisujesz pierdoły/ jak zwykle/. 1.Komornik wzywa dłużnika i pod odpowiedzialnościa karną zobowiązuje go do złożenia pisemnego oświadczenie co jest kaman. Oczywiście dłużnik może kłamać ale to na własne ryzyko/ K.K/ 2.Komornik może prowadzić egzekucje na całym obszarze kraju tylko przed ta egzekucja ma obowiazek powiadomic komornika właściwego dla danego rejonu. Taka egzekucja powiększa tylko ostateczne koszty komornicze które w końcowym rozrachunku i tak zapłaci dłużnik. Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
follow_white_rabbit Re: do fredi 12.06.13, 11:31 wanda o tej odpowiedzialności z kaka to piszesz notorycznie,wręcz bajdurzysz jak nowicjuszka z infolinii...wyluzuj wakacje idą p.s. uważasz że skłamanie komornikowi to jakiś problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do fwr IP: *.183.170.29.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.06.13, 12:33 Komornik prze wysłuchaniem poucza cie o sankcjach za mówienie nieprawdy a ta ewentualna nieprawdę sygujesz swoim podpisem. Oczywiście że dla ciebie '' rżenie głupa''może to być no problem ale nie dla wszystkich.Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
follow_white_rabbit Re: do fwr 12.06.13, 12:42 ależ wandziu, ja zawsze mówię prawdę prawnikom...:) kłamać też trzeba umieć,jak dobrze to wszyscy wiemy i prawnicy,i dłużnicy i windyki ty zaś słonko jawnie skłamałaś o kompetencjach komorniczych (wide odpowiedź komornica) lub się nie znasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do fwr IP: *.183.170.29.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.06.13, 13:08 Niby Masz rację . Wszyscy wszystkich dookoła okłamuja i dlatego jest jak jest. Ale czasami jak sie komus chce to weźmie do galopu kogoś kto skłamał i wtedy robi się pokazówkę a jeżeli jest to kłamanie przy przesłuchaniu , wysłuchaniu czy składanie fałszywych/ kłamliwych/ zeznań to jest to ścigane z urzędu. Akurat ja nie za bardzo lubie się taplać we kłamliwym bagienku. Klasyk powiedział ..cyt. jeżeli nie chcesz mieć problemów związanych z mówieniem nieprawdy to ..mów prawdę. Prawda jakie to proste. Komornica czy chociażby cfaniak to dla mnie żadne prawnicze autorytety i powoływanie się na ich zdanie uważam ze jest co najmniej niesmaczne. Nadal obstaję przy swoim i nadal oczekuję postu - może któregoś z moderatorów który odpowie na pytanie czy komornik z Warszawy może licytować nierchomość w Suwałkach. Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cfaniak Re: do fwr IP: *.static.chello.pl 12.06.13, 13:20 Ucz się Wandziu ucz, bo nauka to potęgi klucz.... "Zgodnie z art. 8 ust. 5 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o komornikach sądowych i egzekucji, wierzyciel ma prawo wyboru komornika na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, z wyjątkiem spraw o egzekucję z nieruchomości oraz spraw, w których przepisy o egzekucji z nieruchomości stosuje się odpowiednio. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cfaniak Re: do fwr IP: *.static.chello.pl 12.06.13, 13:23 Masz jeszcze taką lekturę Wandziu.... "Obowiązujący art. 921 § 1 KPC stanowi, że egzekucja z nieruchomości należy do komornika sądu, w którego okręgu nieruchomość jest położona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komornica Re: do fwr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.13, 13:22 Wando, jeżeli nie jestem dla Ciebie żadnym prawniczym autorytetem, to przeczytaj chociaż art. 921 § 1 k.p.c., który "mówi" wprost o właściwości komorników w egzekucji z nieruchomości. Chyba, że nadal wolisz iść w zaparte i wiedzieć lepiej to proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cfaniak Re: do fwr IP: *.static.chello.pl 12.06.13, 13:24 Ale Wandzia zaraz napisze, że opowiadamy bajeczki...he, he, he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komornica Re: do fredi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.13, 12:17 Nie masz racji Wando. Egzekucję z nieruchomości może prowadzić tylko komornik działający przy sądzie, w którego okręgu jest położona nieruchomość. Z tą odpowiedzialnością karną to też przesadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cfaniak Re: do fredi IP: *.static.chello.pl 12.06.13, 12:25 Wandzia jak zwykle żyje w świecie iluzji, bajeczek i pobożnych życzeń.....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do cfaniak IP: *.183.170.29.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.06.13, 12:48 ..a ja i chyba nie tylko ja - czytając twoje wypociny odnosze wrażenie że właśnie twoja ''radosna twórczość '' to jest świat który przedstawiasz w swoim wyimaginowanych postach chcąc zaczarować rzeczywistość - pisząc o pobożnych życzeniach. Nie ma czegoś takiego jak pobożne życzenia. Jest zapis i albo sie należy albo nie . P.S . A teraz .... napisz nam kolejną ..cIERKAWE bajeczkę. Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cfaniak Re: do cfaniak IP: *.static.chello.pl 12.06.13, 12:57 Kolejny raz przytoczę twój post, w którym jesteś zafascynowana bajeczkami, czarodziejskimi stoliczkami itp.... forum.gazeta.pl/forum/w,726,143968312,144054903,Re_do_Wanda.html Cyt: "i wypowiedzieli cudowne zaklęcie - stoliczku , nakryj się . " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do cfaniak IP: *.183.170.29.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.06.13, 13:19 Ty cfaniak bez wandy żyć/ trolować/ nie możesz . Tygodniami nie potrafisz sklecić postu a kiedy pojawiam się ja dostajesz głupawki i wykazujesz sie swoją tzw życiowa zaradnościa przewracając ludziskom w głowach. Chociaż nie wierzę aby zbyt wielu forumowiczów wierzyło w ..twoje sny. P.S. Mam pytanie czy nadal komornicy jedzą ci z ręki a jaki metraż ma twoje 173 mieszkanie kupione za pieniądze wnuczka Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cfaniak Re: do cfaniak IP: *.static.chello.pl 12.06.13, 13:46 Wandziu - ja nie mam wnuczka (jeszcze). Zmień dostawcę..........hłe, hłe, hłe. Ps. Ciężko jest ci się przyznać do porażki. Prawda Wandziu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do komornica IP: *.183.170.29.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.06.13, 12:39 Zostańmy przy swoich racjach. Ja wiem że jest tak jak to opisałam . Ale może ktos wypowie sie autoratywnie . Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: do komornica 12.06.13, 13:22 Gość portalu: Wanda napisał(a): > Zostańmy przy swoich racjach. To co napisałaś (przypomnę): ".Komornik może prowadzić egzekucje na całym obszarze kraju tylko przed ta egzekucja ma obowiazek powiadomic komornika właściwego dla danego rejonu." NIE DOTYCZY NIERUCHOMOŚCI > Ja wiem że jest tak jak to opisałam . > Ale może ktos wypowie sie autoratywnie . Wanda Nie jestem prawnikiem więc nie mogę się wypowiadać autorytatywnie, ale w KPC jest tak: Art. 921 [Właściwość] § 1.988) Egzekucja z nieruchomości należy do komornika działającego przy sądzie, w którego okręgu nieruchomość jest położona. § 2. Jeżeli nieruchomość jest położona w okręgu kilku sądów, wybór należy do wierzyciela. Jednakże z postępowaniem wszczętym na wniosek jednego wierzyciela połączone będą postępowania wszczęte na wniosek innych wierzycieli. W tym celu komornik, który rozpoczął egzekucję, o wszczęciu, a następnie o ukończeniu egzekucji zawiadomi komornika, do którego, stosownie do paragrafu poprzedzającego, mogłaby należeć egzekucja. Czyli absolutnie nie może sobie dowolny komornik robić egzekucji z dowolnej nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cfaniak Re: do komornica IP: *.static.chello.pl 12.06.13, 13:27 Ale Wanda ma swoje podręczniki a tam jest inaczej napisane.......:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do unhappy IP: *.183.170.29.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.06.13, 13:42 Jeżeli Ty tak uważasz to zaraz zadzwonię do mojego komornika i zapytam czy nie może on prowadzić egzekucji z nieruchomości po uprzednim / jak pisałam wyżej/ powiadomieniu o tym komornika z rewiru w którym nieruchomość ta sie znajduje. Być może mylę pojęcie rewiru z pojęciem właściwości apelacji ale zaraz wyjeśnię '' u źródła'' Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cfaniak Re: do unhappy IP: *.static.chello.pl 12.06.13, 13:49 Wandziu - Andersen pisał inaczej prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: do unhappy 12.06.13, 14:19 Gość portalu: Wanda napisał(a): > Jeżeli Ty tak uważasz to zaraz zadzwonię do mojego komornika i zapytam czy nie > może on prowadzić egzekucji z nieruchomości po uprzednim / jak pisałam wyżej/ p > owiadomieniu o tym komornika z rewiru w którym nieruchomość ta sie znajduje. Podkreślam, że nie mogę wypowiadać się autorytatywnie, ale przepis KPC jest dość jasny. Może być tak, że w twoim konkrenym przypadku zastosowanie ma par.2 przepisu. Ale generalnie wydaje się, że nieruchomość jest bezpieczna od "obcych" komorników. Ustawodawca planuje zmienić ten przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do unhappy IP: *.183.162.102.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13.06.13, 12:22 Witaj unhappy Byłem na rozmowie i zostałem poinformowany że ....Masz rzacje. Komorni nie może wcinac sie w nie swój rewir. Może działać tylko i wyłącznie na terenie swojej apelacji. Komornik nie może odmówić wszczęcia egzekucji jeżeli wyrok wydany jest w innej apelacji. Tak że ..posypuję głowe popiołem. Nieruchomości to najlepsze kąski z komorniczego tortu i ..tak to sobie ustalili. Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
komornica0 Re: do unhappy 13.06.13, 20:10 Dobrze, że miałaś/miałeś odwagę przyznać się do błędu. Ps. Byłam pewna, że "Wanda" to imię żeńskie, a tu okazuje się, że jednak się myliłam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: do komornica0 IP: *.183.177.113.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13.06.13, 21:07 ..tak samo jak ...Maria Rokita , Odpowiedz Link Zgłoś
komornica0 Re: do komornica0 13.06.13, 21:36 Gość portalu: Wanda napisał(a): >Byłem na rozmowie i zostałem poinformowany że ....Masz rzacje. To raczej post napisany przez twoje męskie alter ego Odpowiedz Link Zgłoś
bolo_33 Re: do komornica0 13.06.13, 21:40 > Gość portalu: Wanda napisał(a): > > >Byłem na rozmowie i zostałem poinformowany że ....Masz rzacje. > > To raczej post napisany przez twoje męskie alter ego Jeszcze przez następne 50 lat nie zrozumiesz tego , wspolczuje Odpowiedz Link Zgłoś
komornica0 Re: do komornica0 13.06.13, 22:01 Nawet nie będę się starała tego zrozumieć, twojego bełkotu również. Odpowiedz Link Zgłoś
mordimer.madderdin Re: do komornica0 14.06.13, 05:58 Żeby ukrócić już te przepychanki słowne: Wanda to stara i stała bywalczyni forum. Ma swoją specyfikę. Za jakiś czas - niekoniecznie te 50 lat o których pisze Bolo - zauważysz to i zrozumiesz... :) A teraz już proszę wszystkich o zakończenie wymiany uprzejmości ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komornica Re: do unhappy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.13, 17:11 I jak? Wyjaśniłaś u swego "źródła"? Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: poszukiwanie majątku 14.06.13, 09:14 A kiedy tę możliwość stracili? ----- > Kiedyś komornicy mieli dostęp do bazy ksiąg wieczystych, w której mogli on-line wyszukiwać nieruchomości np. po peselu dłużnika, ale obecnie tej możliwości nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
komornica0 Re: poszukiwanie majątku 14.06.13, 15:15 j666 napisał: > A kiedy tę możliwość stracili? Jesienią ubiegłego roku, w październiku bodajże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Paździoch Re: poszukiwanie majątku IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 15.06.13, 05:17 zgadza się. ale - niestety dla niektórych, stety dla innych - ta opcja powróci końcem tego roku albo w przyszłym. aktualnie jednym ze sposobów węszenia komornika za nieruchomościami jest info ze skarbówki na tematy zakupu/darowizny nieruchomości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: poszukiwanie majątku IP: *.183.171.80.dsl.dynamic.t-mobile.pl 15.06.13, 10:30 Dla skarbówki ale i także dla ..prokuratora. Wanda Odpowiedz Link Zgłoś