IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.14, 11:28
Ludzie przeciez to sa jajca w bialy dzien zeby komornicy zabierali z kwoty alimentow wynoszacych 500 zlotych ponad 351 zlotych miesiecznie a dla dziecka przekazuja ponizej 150 zlotych to mozna w ten sposob placic alimenty do konca zycia bo nawet jezeli placisz kwote zasadzona to i tak w tej sytuacji bedziesz ciagle zalegal z alimentami na dziecko co jest nastepnym przykladem placenia characzu panstwowym urzednikom zyjacym z pieniedzy podatnikow chamstwo i zlodziejstwo nic dziwnego ze alimenciarze nie chca placic na wlasne dzieci !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: michał Re: alimenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.14, 15:04
      Mój brat płacił dobrowolnie 300zł na dziecko , kilka razy nie zapłacił więc była poszła do sądu , zasądzono 450zł przez komornika dostawała nadal 300zł ale od 3 lat nic bo brat nie pracuje , w/g mnie komornik działający w imieniu prawa powinien dostawać te 15% prowizji i nic więcej , coś to nie gra
    • tadusz03 Re: alimenty 26.01.14, 15:28
      nie tyle na dzieci co komornikowi. Tu ojciec musi skorzystać z możliwości bezpośrednich wpłat swojej byłej, z którą pozostaje dziecko. Niestety jakieś tam koszty egzekucji musi dłużnik dopłacić komornikowi aby 500 otrzymało dziecko(mama). Chyba komornik taki zmęczony nie był, aby nie zauważyć co egzekwuje, ale ja tu widzę rosnącą plagę wybryków aplikantów, lub asesorów, którzy na wiele sobie pozwalają. Za wiele, bo mają przyzwolenie szefa. Potem otrzymuje pismo z takim bzdurnym wyjaśnieniem, że żal mi komornika. Członkini nasza otrzymała pismo, pieczątka asesosa. Napisałem jej pismo z żądaniem wyjaśnień. Odp. przyszła, pieczątka i podpis już komornika, ale wyjaśnienie napisane :-) :)), a na dodatek podano uchylony art. jako podstawę. Chyba sam komornik nie jest kamikadze? Może ma 100% gwarancji od swego przełożonego z sądu? Bez skargi się nie obejdzie.
    • alpepe Re: alimenty 26.01.14, 17:33
      no dobrze, ale czemu nie płaciłeś dobrowolnie? Wierzycielka powinna poprosić komornika o wstrzymanie egzekucji, a ty płać grzecznie. Komornik nie jest instytucją charytatywną i jak przyszły kosztu procesowe i egzekucyjne, to najpierw zabiera kasę na nie, czy nam się to podoba, czy nie.
      • tadusz03 Re: alimenty 26.01.14, 17:48
        w tym sęk, że nie bo komornik obowiązkowo ma się trzymać orzeczenia sądu. W tym przypadku o wysokości świdczenia alimentacyjnego. I dla niego te 500 to rzecz święta. On ma koszty w tym przypadku podać do wiadomości jako dodatkowa suma obok 500. A właśnie ciekawe jak ują to wpiśmie o wszczęciu egzekucji. I tu dochodzimy do puenty. Widząc, że klient wpłacił tylko alimenty pokazał jak traktuje orzeczenie sądowe, prawo i co najgorsze gdzie ma interes wierzyciela. Nie powiem bo administrator może mnie ścignąć. Więc jak te koszty ują w tym piśmie?
        • alpepe Re: alimenty 26.01.14, 18:48
          nie wiemy i się nie dowiemy, sądząc po poście fabiana.
          • tadusz03 Re: alimenty 26.01.14, 19:18
            na forum miejsce jest to pewnie napisze. Co znaczą nieporozumienia z właszcza z komornikiem. Ach, ech.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka