Gość: załamana.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.14, 22:31 Otóż mam chorą córkę ,której jestem prawnym opiekunem i jej renta przelewana jest na moje konto. Czy komornik ma prawo zająć całą rente córki za mój dług? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marian paździoch Re: Co mam robić?? IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 09.09.14, 23:37 tak, na koncie te środki tracą moc "renty" i komornik ma prawo zająć, po wykorzystaniu kwoty wolnej od zajęcia na rachunku. z tym że można wnioskować o uchylenie od zajęcia tej kwoty. najbezpieczniej jednak odbierać w gotówce badź na konto innej osoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baltazar Re: Co mam robić?? IP: *.centertel.pl 10.09.14, 07:56 No to nie do końca tak. Nawet na koncie są bezpieczne (oczywiście tylko bieżące a nie zaoszczędzone) ale trzeba komornika o tym powiadomić. Jest trochę orzecznictwa w tej sprawie ale z pamięci tego juz nie podam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamana.... Re: Co mam robić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.14, 22:17 byłam dzisiaj u komornika i odesłał mnie do wierzyciela ,tłumaczył że tylko wierzyciel może odwołać tą egzekucję . Proszę mi pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian paździoch Re: Co mam robić?? IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 12.09.14, 00:41 chcesz się kopać z koniem? lepiej ominąć to konto i mieć święty spokój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baltazar Re: Co mam robić?? IP: *.centertel.pl 12.09.14, 08:03 W sumie racja, tak będzie prościej. Chociaż oczywiście dałoby się inaczej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamana.... Re: Co mam robić?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.14, 19:48 A jednak pokopałam się z koniem i wygrałam, udowodniłam że to pieniądze nie moje,i dzisiaj otrzymałam zwrot :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baltazar Re: Co mam robić?? IP: *.centertel.pl 16.09.14, 22:51 Gratuluję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: Co mam robić?? IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.14, 08:19 Nie ma prawa .Trzeba powiadomić komornika ,iż to nie Pani renta,iść do ZUS złożyć dyspozycję przesyłania renty na adres domowy.renta córki jest wolna od zajęcia.Można u Komornika załatwić w ciągu kilku minut dokument o nie zajmowaniu renty.Osobiście dostarczyć do Banku i wypłacić . Odpowiedz Link Zgłoś