Dodaj do ulubionych

Jak postąpić

21.01.15, 12:05
Rodzice moi zadłużyli się po uszy, część kredytów była ich a część brali bratu. Nagle się okazało że ojciec jest niewypłacalny. Brat u nich mieszka, a teraz przepisali mu cały dom. Mam pytanie, czy ja wiedząc o ich długach mogę jakoś dyskretnie poinformować bank, że ojciec dał synowi darowiznę bo boi się egzekucji. No i oczywiście dlaczego ja w przyszłości mam dostać pomniejszony zachowek albo wcale.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Jak postąpić 23.01.15, 12:50
      Ja bym padła na kolana i dziękowała Bogu lub losowi, że nie dałam się w żadne kredyty wciągnąć. A co do darowizny, to jeśli gdzieś będziesz miała możliwość spotkać komornika nasłanego przez bank, możesz napomknąć, ale jeśli nie, to zostaw to.
    • Gość: tlz Re: Jak postąpić IP: 109.95.202.* 23.01.15, 14:31
      Jeśli ojciec dał darowiznę żeby uniknąć egzekucji, to:
      1) darowizna taka może zostać uznana przez sąd za bezskuteczną (oczywiście wtedy, gdy ktoś o to wystąpi, np. wierzyciel wnioskuje do komornika o egzekucję, ten zwraca się do odpowiedniego urzędu skarbowego i dowiaduje się o darowiźnie, informuje wierzyciela i wierzyciel z kolei rozszerza swój wniosek o egzekucję z tej nieruchomości, sprawa trafia do sądu i .... czytaj punkt 2)
      2) taka darowizna nosi znamiona działania mającego na celu pokrzywdzenie wierzycieli, a za to grozi do 3 lat pozbawienia wolności (art. 300 kodeksu karnego)
    • dziala_nawalony Re: Jak postąpić 23.01.15, 21:13
      tymczasem, to podkreslam odpusc im. niech bedzie co ma byc,a o zachowek wystapisz po smierci rodzicow. Nic rozsadnego w tej chwili nie wskorasz.pozd. ps. donos to brzydka rzecz, sam siebie znielubilbym po takim czyms.
    • mordimer.madderdin Re: Jak postąpić 24.01.15, 04:13
      irenka39 napisała:
      > No i oczywiście dlaczego ja w przyszłości mam dostać pomniejszony zachowek albo wcale.

A ile zachowku dostaniesz troskliwa córeczko, jak komornik tą nieruchomość zlicytuje?

Odnośnie kilku pozostałych wypowiedzi wtrącę swoje trzy grosze: nie zawsze darowizna dłużnika daje podstawy do skargi pauliańskiej.
    • d.d.5 Re: Jak postąpić 24.01.15, 17:21
      no cóż,rodziny sie nie wybiera...
      natomiast sytuacja w jakiej sie znalazłaś jest rzeczywiście nieciekawa.Na twoim miejscu jednak cieszyłabym sie,że nie uczestniczę w tej spirali długów ale też nie fajnie to zabrzmiało,że chciałabyś dodatkowo"dokopać" rodzince.W każdym razie dom jeszcze nie został zlicytowany i być może do tego nigdy nie dojdzie,więc po co miałabyś sobie dodatkowo "zachlapać" relacje z rodziną.
      • kamilkka30 Re: Jak postąpić 24.01.15, 21:16
        Nie zasługujesz na zachowek, zawistna córko... Jak dom zostanie zlicytowany, to gdzie Twoi rodzice pójdą mieszkać?...
        • Gość: Robbek Re: Jak postąpić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.15, 19:39
          Gratuluję podsumowania Kamilko !
          ( dobrze, że to od Ciebie wyszło, bo Ja użyłbym bardziej wulgarnych słów )
          Podsumowując nawet na brata nie godzi się donosić,
          gdyż nigdy nie wiadomo, czy los nie zemści się podwójnie.
          Pozdrowienia
          RobertM
          P.S. do autorki postu:
          - po co potrzebne są tobie "długi" w spadku po rodzicach ?
          - na co liczysz, skoro rozpie....lili cały życiowy dorobek ?
          - szukasz problemów ?
          - ja złożyłbym u notariusza oświadczenie o zrzeczeniu się jakiegokolwiek spadku po rodzicach,
          aby spać spokojnie, że po latach nie pojawi się komornik w sprawie "ich" dawnego zadłużenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka