Gość: Ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 12:07 Czy komornik przed przyjsciem do domu, kontaktuje się jakoś z dłuznikiem i czy isnnieje możliwość spłacania komornika na raty, aby nie zajmował sprzętu w domu, mój dług wynosi 1500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Majkel Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 12:27 najpierw dostaniesz pismo od komornika. Przyjdzie pozniej. Komornik najpierw wchodzi na wynagrodzenie i zabiera tyle ile moze. Dopiero jak nie ma tego zrodla wchodzi na majatek ale tez nie kazdy majatek moze zajac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 14:23 A jakiego zająć nie może? Jestem sama z 2-ką dzieci,utrzymujemy się z alimentów i tego, co uda się dorobić z DG - czy komornik /skarbowy?/ może mi zabrać 2 stare maszyny które służą mi do zarobkowania? W mieszkaniu są stare meble, lodówka, telewizor. Probem, ze mieszkam z dalszą rodziną :( Chcę wiedzieć, co może mnie czekać, jak możliwości spłaty się skończą... Mam dług tylko w US i ZUS/własne składki/, narazie spłacam pomału ... Pilnie proszę o informację, z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: pytanie 10.02.06, 01:02 Moja dłużniczka dogadywała się jakoś z komornikiem na wpłaty, nie zawsze dotrzymywała terminu, ale jakoś to w końcu szło... tyle, że ja nie jestem ani US, ani ZUS i być może dlatego komornik nie naciskał jej zbyt energicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kiss_me Re: pytanie 10.02.06, 16:37 możesz zaproponować komornikowi spłatę zadłużenia na raty ,co ma Ci zabrać jeśli sama masz niewiele na dodatek stary sprzęt domowy ,to raczej trudno sprzedać na licytacji ,a kwota zadłużenia nie taka wielka ,napewno się zgodzi ,nie zamartwiaj się pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sly_balb Re: pytanie 14.02.06, 13:51 ...z tego co wymienilas to moglby Ci zajac co najwyzej telewizor (chyba ze to nie Twoj odbiornik, co chyba nietrudno wykazac), chyba ze te meble to jakies przyslowiowe 'rokoko' (zabytki, czy cos), ale i tak Komornik nie moze zajac "ruchomosci niezbednych do zycia" (np lodowka, lozko, szafa); co do maszyn: trudno powiedziec, (oby to byly rzeczy 'nie majace wartosci zbywalnej') Fakt formalnego zajecia ruchomosci nie oznacza, ze je od razu tracisz; zwykle Komornik pozostawia zajete rzeczy pod dozorem dluznika (ktory moze ich uzytkowac) do czasu licytacji; jesli sa to rzeczy 'niechodliwe' to- mimo zajecia- zostana raczej w domu, bo nie znajdzie sie kupiec. ...sprobuj napisac o umorzenie dlugu, chociaz jego czesci, z uwagi na wyjatkowo trudna sytuacje materialna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 18:22 Dziękuję za radę...Telewizor ma 10 lat, jest z tych "małych"- turystycznych...Jego wartość to chyba max 100 zł, meble mam też z 1996 roku, a maszyny - lata 70-te, bez wymogów bezpieczeństwa UE /próbowałam już wielokrotnie sprzedać - nie ma chętnych.../ Niedawno ZUS zrobił wpis na dokumentach auta w kredycie, jeszcze niespłaconego/a ma wpis bankowy do rejestru zastawów/ oraz na moim małym ułamku starego domu /hipoteka przymusowa/, tak więc nawet nie dostanę kredytu :(, żeby to wszystko spłacić... A nawet kredyt też nie pokryje całości obliczonego wg urzędasów długu... Klient mnie na dokładkę okredł z towaru, nie chce zapłacić...Nie mam pieniędzy na życie, utrzymanie dzieci... Jakie jest wyjście ? myślałam o sznurze...już nie mam siły, a to wszystko ciągnie się od 2000 roku... Teraz jeszcze kłopoty z pracą... Ktoś może pomóc/doradzić ??? Proszę :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: pytanie IP: *.icpnet.pl 18.02.06, 22:39 Witaj Aniu.... Nie jest tak zle i wszystko mozna zalatwic...Jesli chcesz, skontaktuj sie ze mna to chetnie pomoge, doradze i napisze za ciebie stosowne pisma....moj adres :zarzad@biuroinkasso.com Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś