Dodaj do ulubionych

skarga pauliańska

IP: *.d85.gls / 217.7.24.* 06.03.06, 14:24
dostałam od rodziców mieszkanie w formie aktu darowizny.dostałam je w
prezencie ślubnym i również dlatego iż od dłuższego czasu(kilka lat) owe
mieszkanie opłacałam.Jakies dwa miesiące temu dostałam pismo od radcy
prawnego iż ojciec ma długi w pewnej firmie, nie maja z czego sciągnąc mu
owego zadłuzenia i radca występuje do mnie jako do osoby trzeciej abym
spłaciła to zadłużenie bo dostałam owe mieszkanie. czy ja mam jakiekolwiek
prawo do obrony jak zostane wezwana do sądu w tej sprawie?nie byłam swiadoma
iż ojciec ma jakieś zadłużenie,mama moja również..czy sąd w ogóle rozpatrzy
moją niewiedze??
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: skarga pauliańska IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 11:01
      To jakaś paranoja. Dzieci nie odpowiadają za długi rodziców. Ojciec podarował
      ci mieszkanie, które nie było zajęte przez komornika i nie miało długu
      wpisanego na hipotekę w związku z czym radca prawny może najwyżej...umówić się
      z Tobą na kawę. Zignoruj te głupoty i nie denerwuj się, żadnego sądu nie będzie.
      • Gość: dominiczka11 Re: skarga pauliańska IP: *.d85.gls / 217.7.24.* 07.03.06, 12:09
        dziękuje za dobre słowa ale dostałam od tego radcy prawnego pismo w którym
        informuje mnie iż skieruje mnie do sądu w związku z tym iż ojciec podrował mi
        mieszkanie specjalnie aby uchronić je przed zajęciem ....tak sie denerwuje ze
        już nie śpię po nocach.
      • sly_balb Re: skarga pauliańska 07.03.06, 14:59
        ??? co Ty piszesz..
        formalnie dzieci nie odpowiadaja...chyba ze stana sie spadkobiercami po
        dluzniku, wtedy istnieje opcja wyegzekwowania dlugu, ale tylko !do wysokosci
        odziedziczonego majatku!;
        nie musi istniec wpis hipteki do KW, zeby mozna bylo egzekwowac dlug z
        nieruchomosci (jest to taki sam skladnik majatku jak ruchomosci, pobierane
        wynagrodzenia, etc. ...a wpis hipoteki ma zabezpieczyc ewentualny 'odbior'
        wierzytelnosci i go ulatwic)
        ...a akt darowizny (tym bardziej w rodzinie) to najprostszy casus dla prawnika
        skladajacego skarge paulianska; tutaj wazna kwestia jest- kiedy mial miejsce
        akt darownia, i kiedy pojawily sie dlugi ojca: bo jesli dlugi powstaly w jakis
        czas (pojecie wzgledne) po darowiznie to jest szansa (im szerszy przedzial
        czasowy miedzy zdarzeniami tym lepiej) na to, ze skarga zostanie odrzucona (nie
        bedzie pozbycia sie majatku w celu pokrzywdzenia wierzycieli, proby unikniecia
        egzekucji)

(nie jest to straszenie z mojej strony, ale raczej w miare klarowna i wydaje mi
        sie prawdziwa informacja)
        • sly_balb Re: skarga pauliańska 07.03.06, 15:01
          (odpowiedz wyzej: oczywiscie na post autora 'x')

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka