Dodaj do ulubionych

Copernicus-tfi... Proszę o rade

20.06.06, 11:13
Proszę o pomoc co to jest za firma mam niezpłacone do kańca raty za rtv z 2004roku czy jest szansa na przedawnienie. lukas oddał to copernikusowi!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Anioł Stróż Re: Copernicus-tfi... Proszę o rade IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 13:49
      www.copernicus-tfi.pl/ zobacz sobie co to jest. Jeżeli chodzi o raty to
      z tego co pamiętam kredyt przedawnia się po 3 latach. Np. jeżeli ostatnią ratę
      musiałeś uregulować do listopada 2004 to w całości przedawnia się w listopadzie
      2007. Ale aby się kredyt przedawnił musiałbyć nie podpisywać żadnych ugód i nie
      wpłacać żadnych pieniędzy, bo każde pójście na ugodę i każda wpłata odnawia
      okres przedawnienia na kolejne 3 lata. A jeżeli sprawa trafi do sądu w
      przeciągu tych 3 lat, to wtedy będzie po ptokach.
      Co napisali w piśmie?

Pozdarwiam
      • max_dara Re: Copernicus-tfi... Proszę o rade 20.06.06, 14:01
        dostałe taki list:
        zawiadamiamy pana na podstawie umowy przelewu z ednia 09-06-2006 przelaliśmy na Best i niestabdaryzowany Sekutytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny zamknięty wszelkie nasze prawa i roszczenia należne na podstawie umów (wierzytelności)
        powyzej wskazana umowa została zawarta w oparciu o art. 326 ustawy z dnia 27.05.2004r.
        Cos takiego mi napisali
        zadnych ugód od 2004 roku niepisałem ani niepłaciłem (a co do sądu to w 2003-09-17 przyszło mi z sądu grockiegi - nakaz zapłacenia lależności. Proszę o rade
        • Gość: Anioł Stróż Re: Copernicus-tfi... Proszę o rade IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 16:08
          Sorki, nie zauważyłem. Wszystko zależy od tego czy jest klauzula wykonalności i
          czy komornik "wisi" nad tym. Bo jeżeli masz komornika to zapomnij o
          przedawnieniu po 3 latach. Komornik ma 10 lat na ściągnięcie długu, później
          może umorzyć, a jeżeli wierzyciel nie pójdzie na to i dalej będzie chciał
          ściągnąć dług to odnawia się wszystko na kolejne 10 lat i tak do skutku.

Pozdrawiam
          • max_dara Re: Copernicus-tfi... Proszę o rade 21.06.06, 20:45
            Komornik niebrał w tym udziału nigdy !!! teraz juz mi8ja trzy lata i niewiem co dalej ???
    • Gość: Anioł Stróż Odnośnie Copernicus-tfi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 16:49
      Powiem Tobie szczerze, ze nie mam pojęcia jak działają Niestadaryzowane
      Sekurytyzacyjne Fundusze Inwestycyjne Zamknięte. Ale dam Tobie linka do strony
      gdzie można się czegoś dowiedzieć na ten temat:
      pl.wikipedia.org/wiki/Sekurytyzacja.

Pozdrawiam
      • max_dara Re: Odnośnie Copernicus-tfi... 21.06.06, 20:47
        Komornik nie brał w tym udziały nigdy!!! teraz mija juz trzy lata i niewiem co dalej???
        • Gość: Anioł Stróż Re: Odnośnie Copernicus-tfi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 21:44
          Hmm troszkę dziwne, że tak postąpił Lukas. Nie chciałbym wprowadzać Ciebie w
          błąd, ale chyba wszystko jest po Twojej myśli. Poczekaj na opinię innych ludzi
          z forum, ponieważ nie jestem pewien, a to ma być pewna informacja.

Pozdrawiam
          • Gość: Anioł Stróż Re: Odnośnie Copernicus-tfi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 22:04
            Bo wszystko rozchodzi sie o to, czy wierzyciel może w każdej chwili wystapić o
            klauzulę wykonalności bez względu na czas, czy musi zmieścić się w jakimś
            czasie np. 3 lat. Tego właśnie nie wiem.

Pozdrawiam

• ania107 Re: Odnośnie Copernicus-tfi... 21.06.06, 22:05
            jaki wierzyciel widnieje na nakazie?
            • max_dara Re: Odnośnie Copernicus-tfi... 22.06.06, 09:28
              z s. grockiego w 2003 przyszło ze wierzycielem jest Lukas ale pare dni temu dostałem pismo o nowym wierzycielu jakim jest: ,,BEST I NIESTANDARYZOWANY SEKURYZOWANY FUNDUSZ INWESTYCYJNY ZAMKNIĘTY (do komornika nigdy ta sprawa nietrafiła) proszę o rade...
              pozdrawiam
              • Gość: ania107 Re: Odnośnie Copernicus-tfi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 11:54
                wszystkie prawa jakie do tej pory miał Lukas (nakaz) przelał na BEST...teraz ta
                firma bedzie dochodzić należności. Wierzyciel (nezaleznie kto nim teraz jest) ma
                10 lat na złożenie wniosku do komornika, a pozniej tak jak pisał Aniol...
                Wszystko zależy od tego czy chcesz ten dług spłacić czy nie (kwestia
                przedawnienia na razie nie wchodzi w gre). Jesli chcesz, to skontaktuj się z
                firmą która kupiła Twoj dlug - tylko najlepiej telefonicznie (nie listownie) i
                dowiedz się jak wyglada sytuacja. Pamiętaj że gdy wierzytelność trafi do
                komornika zaplacisz dodatkowo 15% + koszty.
                Jeśli nie chcesz tego placić pozostaje Ci czekac i najlepiej juz teraz przepisac
                na kogos majatek ktory posiadasz.
                • Gość: max_dara Re: Odnośnie Copernicus-tfi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 15:04
                  A w jakich przypadkach obowiązuje okres trzech lat i jak mam to sprawdzic ile mnie obowiązuje? dziękuje i pozdrawiam
                  • Gość: Anioł Stróż Re: Odnośnie Copernicus-tfi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 15:25
                    W takich przypadkach, kiedy wierzyciel przez okres 3 lat nic nie z robił, aby
                    ściągnąć dług. Dotyczy to oddania sprawy do sądu itp. Często jest tak, że jak
                    dług ma się niedługo przedawnić, to wierzyciel korzysta z usług firm
                    windykacyjnych, które działają w ich imieniu. Rolą tych firm w jest skłonienie
                    dłużnika do podpisania ugody, czy uzyskania jakieś wpłaty, co w obu przypadkach
                    kończy się odnowieniem biegu przedawnienia na kolejne 3 lata lub 2 w zależności
                    co to jest za dług. Później łatwiej jest sprzedać takowy dług i nie będzie
                    można go podwarzyć przed sądem. W Twoim przypadku jest to troszkę
                    skomplikowane, ponieważ od ostatniego działania wierzyciela przed sądem mija
                    niedługo 3 lata, ale jest widmo klauzuli wykonalności i komornika. A jak
                    napisała Ania wyżej, wierzyciel może starać się o tą klauzulę przez okres 10
                    lat, a to jest tylko formalność. Czyli w Twoim przypadku zostało jeszcze 7
                    lat "oczekiwania", więc zapomnij o przedawnieniu po 3 latach. Sprawa jest
                    przesrana ogólnie mówiąc. Wszystko byłoby ok, gdyby dług nie trafił do sądu, a
                    tak po ptokach jest.

Pozdrawiam
                    • Gość: slay Re: Odnośnie Copernicus-tfi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 01:46
                      Bylem ostatnio w podobnej sytuacji ,niestety z doswiadczenia wiem iz lepiej
                      dogadać się z fima widykacyjna i podjac splate zadluzenia za wczasu, komornik
                      to dodatkowe koszty :(
                • Gość: Anioł Stróż Re: Odnośnie Copernicus-tfi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 14:56
                  Acha, ale w razie czego starałbym się już teraz, jak napisała Ania wyżej,
                  przepisać majątek.

Pozdrawiam
    • max_dara Re: Copernicus-tfi... Proszę o rade 23.06.06, 13:46
      Jeszcze jedno pytanie czy jest szansa na jakies częsciowe umozenie odsetek albo kosztów a jezlei tak to jak napisac takie podanie?
      • Gość: Anioł Stróż Re: Copernicus-tfi... Proszę o rade IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 14:45
        Ja bym Tobie radził poczekać, co Coprnikus zrobi dalej, bo jak narazie pismo,
        które dostałeś jest tylko informacją, która informuje, że dług trafil do nich,
        bo nie ma tam żadnych gróźb typu: komornik, sąd, prokurator itd i formularza do
        zapłaty? Dowiedz sie jak najwięcej na temat Niestndaryzowanego Funduszu
        Sekurytyzacyjnego, a co najważniejsze jak to działa. Tutaj wkleje Tobie tekst,
        który choć troszkę rozjaśni na czym to polega, tylko nie wiem do końca jak oni
        egzekwują te wierzytlności w takim funduszu. Mogę tylko się domyślać :))).

"Ustawa o funduszach inwestycyjnych obowiązująca od 1 lipca 2004 dała możliwość
        tworzenia funduszy sekurytyzacyjnych, które stwarzają bankom zupełnie nowe
        możliwości odzyskiwania swoich należności. Dodatkowo, wprowadzone niedawno
        przepisy dotyczące kosztów uzyskania przychodów, przynoszą bankom wymierne
        korzyści finansowe. Dzięki tym rozwiązaniom, bank może zaliczyć do kosztów
        uzyskania przychodów straty poniesione na zbyciu wierzytelności na rzecz
        funduszu sekurytyzacyjnego"

Pozdrawiam
        • Gość: Anioł Stróż Re: Copernicus-tfi... Proszę o rade IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 14:59
          Sorki, przez pomyłkę umieściłem w złym miejscu jeden wątek. Wiadomość z godz.
          14:56 powinna znaleźć się pod tą z godz. 14:45

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka