Dodaj do ulubionych

Pozdrawiam przyjaciół!!!To ja Nuśka

IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 24.07.06, 19:45
Pozdrawiam Was serdecznie moi kochani.Wasze rady i dobre słowa pozwoliły mi
dalej żyć.Uciekłam z kraju od długów i kłopotów.Serce mi codziennie pęka ,bo
tęsknie za moim lasem i domem rodziców.W Polsce zostały długi w ZUS ,US,w
banku i hurtowni.Spłacam kredyty które poręczyli moi rodzice-reszty nie
jestem w stanie spłacić do końca życia.Oj ciężkie to życie na emigracji i
świadomość ze nigdy nie wróce.....Jak wyjeżdzałam to poszłam do komornika bo
akurat przyszedł jakiś kolejny nakaz zapłaty-komornik napisał ze oboje z
mężem nie pracujemy a w domu nie mamy nic wartościowego---i kolejne moje
kłamstwo--pytał czy mam jakąś nieruchomosć,skłamałam ze nie mam,to znajomy
komornik więc uwierzył na słowo.A mam moja łąke pod lasem wartą małe
pieniadze ale dla mojego serca bezcenną.Tak sie zastanawiam-teraz napewno
nakaz za nakazem przychodzi-skoro jest protokół ze nic nie mam,nie pracuje i
nawet nie ma mnie w kraju to co sie będzie działo dalej??Pewnie firmy
windykacyne??Mówie Wam moi kochani -okropne to uczucie ze sie popaliło
mosty,ze sie nigdy nie wróci i ze ten dziwny kraj jest moją nową ojczyzną.Jak
myslicie przy jakiej wysokości długów windykacja szuka za granicą??Przy
wymeldowaniu podałam adres w Holandii,ale jestem w zupełnie innym
kraju..Zarabiam najniższą stawke ale na normalne w miare życie
wystarcza.dzieci nie są głodne.A ja tęsknie ,tęsknie,tęsknie do moich
lasów,przyjaciół,ryb,koni i pachnących jabłek.
Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: Pozdrawiam przyjaciół!!!To ja Nuśka 24.07.06, 21:47
      wszystkiego dobrego :)
      • Gość: nuśka Re: Pozdrawiam przyjaciół!!!To ja Nuśka IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 24.07.06, 23:56
        Dzęki Majkel :) Ciebie wszystko po staremu czy może jakies zmiany na lepsze??
        • Gość: Anioł Stróż Re: Pozdrawiam przyjaciół!!!To ja Nuśka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 00:31
          Nuśka szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia, czy firmy windykacyjne ścigają za
          granicą, ale istnieją napewno takie, które to robią. Ale bez danych tele-
          adresowych mogą Ciebie pocałować. Musisz uprzedzić osoby, które znają Twoje
          prawdziwe dane, aby trzymały to w tajemnicy, a jeszcze lepiej, abyś nie
          zdradzała ich nikomu. Im mniej osób wie tym lepiej. Jedyne co by mnie
          niepokoiło to to, że wprowadzamy unijne prawo, które będzie dla wszystkich
          takie samo, więc bardziej bym spopdziewał się komornika, bo jeżeli będziesz
          pracowała na biało to urzędy skarbowe ich i nasze, będą się wymieniały danymi,
          bo przecież pracując na legalu zostawiasz tam ślad. Ale nie jestem od
          straszenia Ciebie :))), bo to są tylko moje przypuszczenia i ekspertem napewno
          nie jestem.

Życzę powodzenia w NOWYM ŻYCIU
        • Gość: Majkel Re: Pozdrawiam przyjaciół!!!To ja Nuśka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 08:57
          Nie jest zle, a niewykluczone ze od wrzesnia bedzie jeszcze lepiej :))) Pozyjemy
          zobaczymy :)
        • Gość: mike Re: Pozdrawiam przyjaciół!!!To ja Nuśka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 23:12
          powodzenia Niuśka !!!!!!!!!! ja jeszcze koczuję , pisząc pisma
          o raty , jedno skończyło się niepowodzeniem dla mnie bo dla fiskusa
          to ' za małe raty ' pal licho , poszło jeszcze jedno pismo - już ostatnie
          a co będzie dalej - czas pokaże , pozdrawiam cię serdeczniem,Twoją rodzinę i
          tak trzymaj !!!!
    • Gość: Ewa Re:Witaj Nuśka!!! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 22:58
      Żebyś Ty wiedziała jak często o Tobie myślę. Od czasu do czasu zaglądam na
      forum i sprawdzam, czy jesteś no i dziś niespodzianka. Bardzo się cieszę, że
      jakoś się Wam ułożyło. Najważniejsze jest to, że ocaliliście rodzinę. Mogło być
      różnie. Razem przetrwacie wszystko. Jak dzieciaki? przyzwyczaiły się? podoba im
      się? Napisz wszystko co bezpieczne. Jedna rada. Spotykasz tam Polaków, ludzie
      są różni a świat maleńki. Nie podawaj im swoich prawdziwych danych, nie mów
      skąd pochodzicie. Wytłumacz dzieciom, żeby były dyskretne. Uda się!!!
      Pozdrawiam całą Waszą rodzinkę.
    • Gość: gibb Re: Pozdrawiam przyjaciół!!!To ja Nuśka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.07.06, 10:50
      nie czujesz lekkiego dysonansu? jakby ktos od ciebie pozyczyl kilkadziesiat
      tysiecy zł i potem uciekl za granice, a potem mowil ze teskni za lasami i
      jeziorami to bys cie to nie wyprowadzilo z rownowagi? bo mnie twoj post
      wyprowadzil, mimo ze nawet nie wiem ile, i od kogo, pieniedzy pozyczylas - a
      raczej wyludziłaś...
      • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 23:18
        nie każdy jest taki że pożyczy i zniknie jak kamfora - bywają sytuacje / jak
        moja / że o kilka głupich popdpisów doje**li mi 250tyś zł i co ??? pożyczyłem ?
        ale im się nie udowodni że nie , mimo że nigdy nic nie miałem i nie mam -
        piepszony kraj
        • Gość: nuśka Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 03.08.06, 20:19
          Najpierw do gibb.Wyłudziłam od us i zusu który i tak ma wystarczajaco
          pieniedzy.Od kraju który ma nas obywateli głeboko w dupie.I tego akurat sie
          wcale ale to wcale nie wstydze.Gdyby radni w moim miasteczku nie wzieli łapówek
          i nie wpuscili do 10 tyś miasteczka pieciu supermarketów-do dzisiaj płaciłabym
          im haracz i zusowi też-ale jak władza nie dba o ludzi to nie czuje sie
          zobowiązana.
          Pracuje i spłacam -wszystkim tym od których pożyczyłam-osobom które mi reczyły
          kredyty nic nie grozi.US i Zus---mam ich gdzies-tak samo jak oni mnie.

Do przyjaciół-dzieci troche marudza ale szkoła im sie podoba-mam nadzieje ze
          znajda przyjacół pomimo bariery językowej.Pracy mi nie brakuje bo staram sie
          pracować tak jak w Polsce- z całych sił.Ucze sie języka i o dziwo nawet to mi
          idzie -choć baaardzo egzotyczny.I prawda jest taka ze dla takiego kraju,który
          sam wychodzi mi z pomoca naprzeciw-chce pracować.W Polsce w zadnym urzedzie
          kobita nie pytała czy jakoś jeszcze może mi pomóc,ze moze potrzebny dodatek
          mieszkaniowy,a może pieniądze na zagospodarowanie sie-i ze ona może zadzwonic i
          załatwić wszelkie formalności.Nikt w szkole nie pytał jakie dzieci mają
          hobby ,zeby je rozwijać-tu było to pierwsze pytanie,czy może dzieci potrzebują
          chwili na modlitwe-bo katolicyżm tu taki żadko spotykany i nie wiedza czy my
          czasem nie modlimy sie w ciągu dnia.Na każdym kroku spotykam ludzi którzy
          szanują moja odrębnosc.Tylko cudnej Polskiej Natury,lasów,rzek,mi brakuje.
          I wcale mi nie jest lekko.A jak mnie tu znajda to ogłosze upadłość-tu można.
          Moi PRZYJACIELE-pozdrawiam,życze sił w walce z naszym fiskusem,zusem i innymi
          cholerstwami.I BARDZO BARDZO jeszcze raz DZIEKUJE.
          • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 20:54
            ja napisałem o raty , pierw pismo o 400zł/mc - mam rodzinę na utrzymaniu ,
            pismo nie przeszło bo zamało zaoferowałem, teraz poszłu drugie i już ostatnie
            do US - raty po 800zł/mc , jeżeli nie przejdzie to mam ich gdzieś,zresztą mam
            nadzieję że jak widzą moją sytuację majątkową to powinni się zgodzić - lepszy
            rydz niż nic, będę płacił do czasu gdy zakończę działalność tak dla świętego
            spokoju ale mam nadzieję, jak mi rozłożą po te 800zł że za 2-3 lata będzie
            jakaś szansa na umożenie reszty , w końcu mam dobre chęci i często jestem w
            skarbówce w mojej sprawie - nie unikam ich,nawet nr telefonu jak co zostawiłem
            • Gość: nuśka Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 03.08.06, 23:28
              Mike-mam nadzieje ,że sobie poradzisz.Wykazujesz dobrą wole-może to wezma pod
              uwage.Dużo to te 800 zł co miesiąc...Napisz jak sie rozwiąże sprawa-trzymam z
              całej siły kciuki za Ciebie.
              • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 21:51
                mam nadzieję że do końca sierpnia będę wiedział a narazie mamy wakacje
                więc wyluzowałem sobie troszkę:)
                • Gość: Anioł Stróż Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 22:02
                  Mike, jak nie pójdą Tobie na rękę, to utwierdzę sie w fakcie, że w państwowych
                  urzędach pracują urzędasy bez szkoły, puści i niedorozwinięci umysłowo :)))).
                  Bo tylko w Polsce może się zdażyć, że mając do wyboru 800 zł lub nic, oni
                  wybierają nic :))). Bekę z tego kręce :))). Na tym własnie polego polska
                  paranoja i rzeczywistość :)).

Pozdrawiam
                  • Gość: mike Re: dokładnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 07:44
                    nie mam nic , żadnego majątku za wyjątkiem przyczepki o wartosci 1000zł no i
                    umowy o pracę na 910zł brutto w tym 4 osoby na utrzymaniu oraz działalność
                    gospodarczą jaką w każdej chwili mogę zawiesić bo i tak sobie radzę - liczę na
                    to że te 800 zł lepsze dla nich niż nic mimo że ta spłata była by na długie
                    lata ale ja mam nadzieję że mogę coś działać np po 2 latach spłat ale to zależy
                    od działalności , jeżeli będzie kiepsko to likwidacja ale narazie nie jest
                    żle.Optymalnie było by dla mnie 400zł/mc ale nie poszli na to - 800zł to dużo
                    niestety zwłaszcza że długu jest ok 250tyś zł jakich nie zabrałem bo udowodnili
                    mi tylko moje podpisy - szlag by to, ehh
                    • Gość: Anioł Stróż Re: dokładnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 11:14
                      Jeszcze istnieje kwestia przedawnienia. W US z tego co się orientuję to
                      przedawnienie nastepuje po 5 latach. Tzn. tak mi sie wydaje. Mój koleś nie
                      zapłacił podatku od zakupionego mieszkania i zaczęły przychodzić co 2 tyg listy
                      polecone ponaglające, on nie odbierał i sprawa ucichła. Po ponad 5 latach
                      założył sobie działalność gospodarczą, ale warunkiem było czyste konto w US, no
                      i okazało się, że jest czysty jak łza u nich.

Pozdrawiam
                      • Gość: kasjopeja Re: dokładnie IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 08.08.06, 20:48
                        Niuska czytam twoja historie i czesto mysle o tobie ,trzymam kciuki i napewno bedzie dobrze zobaczysz :) ja tez mieszkam z dala od polski i na poczatku bardzo tesknilam za mama ,za widokiem z mojego okna ,nawet za sasiadami ,ale z czasem zobaczysz zaklimatyzujesz sie i tam bedzie twoj dom .Tego ci zycze z calego serca . Pozdrawiam z pieknej irlandii
                  • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 11:06
                    dzwonili do mnie z US teraz żebym rano przyszedł , podobno komisji zaś te 800zł
                    sie nie widzi , szlag by to , chyba sobie dam spokój bo mam dość a 800zł/mc to
                    przecież niemało , mają dla mnie jakąś propozycję tylko ciekawe jaką :)))
                    • Gość: nuska Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 11.08.06, 00:26
                      Trzymam kciuki!!!!!!!Napisz jakie postanowienia-może sie zgodzą!!
                      • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 07:19
                        po wczorajszej rozmowie w US pewna panienka powiedziała mi że komisja nie
                        zabardzo zgadza się z moją propozycją 800zł/mc bo spłata była by i tak przez
                        długie lata - napisałem ponownie o rozpatrzenie , nie stać mnie na większe
                        wpłaty miesięczne , utrzymuję 4 osobową rodzinę i pokrywam w połowie koszty
                        utrzymania domu a idzie zima , teraz mogę płacić po 800 zł a co będzie zimą ?
                        jak działalność będę wtedy miał ograniczoną ?? sam nie wiem co robić , pismo
                        ponownie wysłałem ale nic nie zmieniając - normalna załamka :(( , nie mogę tego
                        zrozumieć , chce coś płacić , zabrać nie mają co ani zasysać z konta więc
                        dlaczego robią takie problemy ?? mam wrażenie że siłą wypychają petenta do
                        szarej strefy
                        • Gość: Anioł Stróż Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 12:37
                          Stary powiem krótko, czekaj na porzedawnienie i olej tych pustych urzędasów.

Pozdrawiam
                          • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 17:16
                            zrobił bym tak ale czy to takie łatwe ?? oni mi robią Big Brothera wszędzie, a
                            jak będą mnie nękać kontrolami z DG ? wiem że z czasem zablokują mi gotówkę tam
                            gdzie sprzedaję towar i wtedy już po ptokach.jak to z tym przedawnieniem jest
                            jeżeli ja jestem u nich często i oni często odpowiadają to raczej nie zapomną o
                            mnie , zostało mi jeszcze ogłoszenie upadłości jako podmiotu gospodarczego ale
                            ja żyję z DG więc bez sensu - ona daje mi jakiś dochód , nie wiem od kiedy te 5
                            lat do przedawnienia , jeżeli wpłacę np. jedną ratę te 800zł to już chyba
                            zapomnę o przedawnieniu , zaproponowała mi w Us żeby napisać że 800zł przez 24
                            miesiące a potem znowu coś napiszemy - nie wiem co robić - przedawnienie ,
                            dobra sprawa zwłaszcza że za tą kasę mogę dzieciom dom wystawić
                            • Gość: Paula Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 17:34
                              a zaleglosci w US sie przedawniaja?? Jezeli tak to po jakim czasie?
                              • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 19:07
                                podobno po 5 latach ale czy w piątym roku nie odnowią ?? dlatego nie jest to
                                taki proste jeżeli działa podobnie jak wyrok zapłaty sądowny że w dziewiątym
                                roku odnawiasz klauzule i liczone jest od nowa 10 lat
                                • Gość: Anioł Stróż Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 01:23
                                  Mike położ laskę na US, bo jak sam zauważyłeś, oni na Ciebie wykładają na maxa.
                                  Widzisz do czego prowadzi uczciwość? Do niczego, dlatego olej ich i żyj sobie
                                  spokojnie ze świadomością, że nic Tobie nie mogą zabrać. Morale jest po Twojej
                                  stronie :))).

Pozdrawiam
                                  • Gość: Anioł Stróż Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 01:24
                                    Czyli moc jest z Tobą ;))))

Pozdrawiam
                                    • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 09:43
                                      dzięki za pocieszenie , już nic nie piszę do nich , zobaczę co mi odpowiedzą ,
                                      myślę że za kratki za to nie zamykają :) , tylko czy kiedyś mimo braku mojej
                                      reakcji ten dług sie wyzeruje? mam jeszcze w opcji przekazanie firmy bratu i
                                      zatrudnienie się na 1/2 etatu jako pracownik - oczywiście firma tylko fikcyjnie
                                      na brata , komornik już wysłał dawno temu pismo do mojego pracodawcy o
                                      ściąganie nalezności ale pracowawca odprawił go z kwitkiem bo nie ma z czego bo
                                      na papierku mam 910 zł brutto czyli minimum - Aniołku ! co mnie może czekać
                                      jeszcze jak sobie odpuszczę? pozostanie mi odkładanie pieniążków do skarpetki -
                                      konto mi zajęli jedno / mam 3 / ale wszystkie na debetach i żadnych wpływów ,
                                      chyba pospłacam debety i pozamykam je - najgorsze to że zablokują mi gotówkę u
                                      odbiorcy i wtedy po działalności - wiem że tak mogą bo już był taki przypadek z
                                      jednym z klientów i msiał zamknąć biznesik
                                      • Gość: Anioł Stróż Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 12:16
                                        Ile czasu jesteś tym baranom winien kaskę? I czy zadłużyłeś się jako ta
                                        działalność, którą teraz prowadzisz, czy z innej działalności to wynika, a może
                                        dług powstał jako osoba prywatna?
                                        Pewnie pisałeś już gdzieś o tym, ale nie mam czasu szperać :)

Pozdarwiam
                                        • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 14:03
                                          kontrolę miałem w lutym 2005 czyli chyba od tego czasu - dług jest z 2003 oraz
                                          2004 roku - jest to dług jako osoby prywatnej , działalność otwarłęm w styczniu
                                          2005 i nie mam nawet najmniejszych długów z działalności , ZUS/VAT oraz
                                          dochodowy płacony jest na bierząco
                                          • Gość: Anioł Stróż Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 14:12
                                            Jestem prawie, że przekonany, iż skoro zadłużyłeś się jako osoba prywatna, to
                                            podmiot gospodarczy, który założyłeś nie odpowiada za to co zrobiłeś jako osoba
                                            prywatna. Więc napewno nie mogą Tobie siąść na konto firmowe.
                                            Nie jestem na 100% pewien, czy się nie myle, ale daje 80% że mam rację.
                                            Ludzie macie głębszą wiedze na ten temat, aby wyprostować, czy mam racje, czy
                                            nie?

Pozdrawiam
                                            • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 14:52
                                              no nie wiem , działalnosć mam na siebie i nip ten sam tylko w działalności mam
                                              Firma Handlowa ' tu nazwa ' i tu ' imię nazwisko i adres ' więc to działalnosć
                                              jednoosobowa - długi moje powstały z podpisów jakie składałem odbierając
                                              gotówkę dla 20 osób więc nie wszystko dla mnie ale mimo świadków i braku
                                              jakiegokolwiek majątku fiskus wiary nie dał i obliczyli dochodowy + vat / nie
                                              brałem vat jako osoba prywatna / na 200tyś zł + odsetki
                                              • Gość: Anioł Stróż Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 15:31
                                                Poczekajmy na wypowiedź Majkela on bardziej orientuje się w takich kruczkach.
                                                Jestem prawie przekonany, że zadłużając się jako osoba fizyczna nie odpowiadasz
                                                jako podmiot gospodarczy za ten dług. Bo oni mają wąty do pana Kowalskiego a
                                                nie firmy "X". Skoro firma funkcjonuje bez zarzutu i wszystkie duperele typu
                                                podatki na czas regulujesz, to nie mają prawa nic Tobie zrobić.

Pozdrawiam
                                                • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 15:56
                                                  nie mogę kupić auta dostawczego a tak mi potrzebne , boje się że mi skasują -
                                                  mam tylko auto osobowe - użyczone oczywiscie / fikcyjnie / od mojej mamy bo na
                                                  nią kupiłem ale to mało bo ciąganie przyczepki do szału mnie doprowadza - mam
                                                  nip euro , mógł bym kupić za Odrą coś w stylu VW transportera - szlag mnie
                                                  trafia powoli
                                                  • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 15:59
                                                    może Majkel się wypowie czy przekształcenie mojej dzialalności w spółkę z oo
                                                    zmieniło by coś w działalności - zawsze mam brata i można tą spółkę stworzyć
                                                    wtedy niech się gonią uśmiechnięci - firma płaci na bierząco podatki to nic im
                                                    do niej a moja sprawa niech zawiśnie przynajmniej dla mnie
                                                  • Gość: Anioł Stróż Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 16:06
                                                    Wydaje mi się że tkwisz w niewiedzy, a rozwiązanie jest tak bliskie. Samochód
                                                    śmiało możesz brać na firmę, bo skoro firma nie jest zadłużona, to nie mają Ci
                                                    go zabrać, bo należy do firmy "X", a nie pan Kowalskiego. Stary pomyśl
                                                    logicznie.
                                                    Jak mam racje to stawisz mi kratę browara jakiegoś :))).

Pozdrawiam
                                                  • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 16:11
                                                    no chetnie bym postawił ale jak komornik skarbowy powiedział mi że może mi
                                                    zabrać przyczepkę to co dopiero auto - poza tym zarejestrowane by było na moje
                                                    nazwisko a kupione na firmę , muszę koniecznie się dowiedzieć coś o tym bo jak
                                                    bym spłacał raty to było by ok ale jak bym nic nie robił? kupiłem w czerwcu
                                                    laptopa i do dzisiaj faktury nie wziąłem bo się boję
                                                  • Gość: Anioł Stróż Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 16:52
                                                    Ale przyczepka była kupiona na firmę?

Pozdrawiam
                                                  • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 16:58
                                                    nie :) dużo wcześniej ale mogę ją sprzwedac firmie bo czemu nie - ma dopiero
                                                    trzeci rok więc cos by w koszta poszło tylko musiał bym sam ze sobą jakąś umowę
                                                    spisać i cenę giełdową oczywiście - chyba tak zrobię
                                                  • Gość: Anioł Stróż Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 17:13
                                                    Skoro przyczepa nie jest na firmę, to dlatego komornik moze Ci zabrac :)).
                                                    Sprzedaj ją tak, abyś nie widniał na umowie jako strona. Np. Niech kupującym
                                                    będzie Twój ojciec, czy matka a sprzedającym kolega, kuzyn, ciotka, wujek.

Pozdrawiam
                                                  • Gość: Pinek Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.crowley.pl 13.08.06, 20:17
                                                    Niestety Aniele nie masz racji. Jeśli prowadzisz działalność gospodarczą, a dlug powstał przed założeniem działalności to i tak ponosisz odpowiedzialność. Firma jest 100% własnością załóżmy Kowalskiego, a komornik egzekwuje z majątku Kowalskiego czyli z jego firmy też. Kupno czegokolwiek na działalność spowoduje możliwość zajęcia tegoż majątku na poczet dlugu. Tak jest. Nawet założenie i prowadzenie spolki z o.o. przez Kowalskiego spowoduje że komornik zajmie udziały Kowalskiego w tejże spólce i wpisze się nawet do KRS... Dłużnik jest odpowiedzialny całym swoim majatkiem.

Pzdr.
                                                    Pinek
                                                  • mike68 Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! 13.08.06, 20:40
                                                    też tak słyszałem ale nie muszę mieć udziałów ani być właścicielem
                                                    firmy/spółki - mogę przekazać firmę bezrobotnemu bratu i zatrudnić się u niego
                                                    na 1/4 etatu - czy teraz to jest wyjście ?
                                                  • Gość: Pinek Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.crowley.pl 13.08.06, 20:53
                                                    W zasadzie jedyne. W takiej sytuacji jesteś jedynie pracownikiem. Komornik może jedynie zająć wynagrodzenie i nic więcej. Jeszcze przy okazji gdzieś wyżej pojawiło się stwierdzenie o zajmowaniu należnych pieniędzy w firmach współpracujących. Jest to możliwe ale... Komornik musi wiedzieć o tych firmach. A nie jest to takie łatwe. Ksiąg handlowych nie pokazujesz komornikowi prawda? Nawet jeżeli masz kontrolę ze skarbówki, bo taka jest u ciebie sprawka, mówisz ze ksiegi znajdują się gdzie indziej, a potem może Ci zginą? Będziesz mieć wlamanie do auta? Przypadki chodzą po ludziach.
                                                    Jeszcze jedna sprawa. Wiesz co to "de minimis"? Każdy podatnik ma prawo w ciągu całego swojego życia skorzystać w sumie do 100.000 euro na umożenia obciążen z tytułu podatków, zusu itd, itp. Ale..., jak zwykle jest ale. Jest to dobrodziejstwo uznaniowe i od naczelnika US, zusu zależy czy dostaniesz te umorzenie czy nie. Wiadomym jest ze US-y mają również plany finansowe i nie rozdają umorzen na prawo i lewo. Szczególnie w dużych miastach, gdzie sciągalność długów jest b.dobra. Ale co w miejscowościach gdzie panuje bezrobocie strukturalne? Nikt nie płaci bo nie ma skąd? Takiego naczelnika wali czy odpusci jeszcze jednemu "patałachowi" i tak nie wyrobi planu i premii nie będzie. Przemelduj się do Gołdapii czy gdzie indziej gdzie bieda piszczy i tam walcz o umorzenie lub obniżenie dlugu.

Pzdr.
                                                    Pinek
                                                  • Gość: Anioł Stróż Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.06, 21:36
                                                    Pinek masz wiedzę na ten temat, czy jest to Twój domysł?

Pozdrawiam
                                                  • Gość: Pinek Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.crowley.pl 13.08.06, 22:05
                                                    Wiedza. Co prawda nie z mojego doświadczenia ale znam sytuację. W grę wchodziły duuuże pieniądze, natomiast udało się zbić do dużo mniejszych. Zawsze istotne jest chciejstwo tych co mogą być dla ciebie łaskawi... Tak jest z US-ami. Jeśli w grę wchodzą pieniądze, czyt. premia i to duża to odpuścisz komuś złotówkę? Nigdy w życiu. Natomiast jeśli jesteś w samym ogonie śreniej krajowej to masz gdzieś czy odpuścisz kolejne 100 czy 200 tysiaków. I tak nie zmieni to faktu że jako naczelnik US masz do bani rejon i dodatkowej kaski mieć nie będziesz...
                                                    Co oznacza, że takie rozwiązanie problemu jak zmiana miejsca zameldowania również można rozważyć. Aha jeszcze jedno. Wyobraź sobie sytuację gdzie poborca skarbowy ma bogaty rejon i zasysa szmal z ludzików, którzy coś tam gdzieś do US wiszą. Jemu się chce bo i premię dostanie za skuteczność itd. A w Koziej Wólce? Dupy mu się nie chce ruszyć bo i tak nikt nie ma... Kolejny argument za przemeldowaniem się :)

Pzdr.
                                                    Pinek
                                                  • Gość: Anioł Stróż Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.06, 22:45
                                                    Tylko najgorsze jest to, że czytałem kiedyś artykuł w Gazecie Prawnej i było
                                                    napisane jak byk, że Kowalski "firma" nie odpowiada za dług "szarego"
                                                    Kowalskiego. Albo źle przeczytałem, albo źle zrozumiałem.

Pozdrawiam
                                                  • Gość: mike Re: i to ma wielkie znaczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 06:53
                                                    bo stoję jak stałem 2 lat temu a tak to bym firmę rozwijał - na dzisiaj firma
                                                    moja mie ma majątku ani środków trwałych a auto muszę użyczać - ja też nic na
                                                    siebie nie mam a te durnie z US nawet na tak wysokie zaproponowane przeze mnie
                                                    raty się krzywią - oleję to i tyle , będę patrzył na przebieg a jak mi wejda na
                                                    kontrahenta to zlikwiduję DG a brat otworzy pod inną nazwą
                                                  • Gość: mike Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 06:48
                                                    Niestety , chciałem skożystać z pomocy deminimis w pierwszym piśmie ale nic mi
                                                    to nie pomogło - taki mamy US , podejmowałem różne kroki , pisma były
                                                    profesjonalnie sporządzane przez kancelarię prawniczą - wszystkie jakie im
                                                    wysłałem a było ich trochę nic nie dały - najgorsze jest to że handluję tylko z
                                                    jedną firmą i wystarczy zwykła kontrola skarbowa np. faktur VAT i już wiedzą z
                                                    kim , prowadzenie działalnośći / papierki itp. / mam zlecone do biura
                                                    rachunkowego - z tym przemeldowaaniem też jest dobry pomysł ale musiał bym mieć
                                                    gdzie - dodam jeszcze jedno , naczelniczkę naszego US wywalili z roboty za
                                                    przekręty,łapówki itp. a było to w lipcu taak że brała ale od mafii paliwowych
                                                    a zwykłemu kowalskiemu co nie ma z czego zassać nawet na raty nie chcą
                                                    rozłożyć / realne raty /
                                                  • Gość: Pinek Re: nie znasz jej sytuacji to zamilcz ! IP: *.crowley.pl 14.08.06, 12:45
                                                    Tak jak pisałem. US który ma dobrą ściągalność nie będzie chciał nic odpuszczać. Pisz pisma co tydzień. Może ich znudzisz i pójdą ci na rękę? A tak przy okazji to przepisz firmę na brata i świety spokój. Możesz pracować jako osoba współpracująca i z tego co pamietam to będziesz na ubezpieczeniu właściciela firmy. Podatek dochodowy zapłaci brat, a ty możesz nawet nic nie wykazywać. Wtedy US nie będzie mieć lekko z namierzeniem twoich dochodów. Lepiej dmuchać na zimne. Acha do Anioła. Chyba jednak źle zrozumiałeś. Zastanów się. Nawet na logikę. Gdyby Kowalski narobił kanałów, a potem założył firmę i nie można byłoby z niej egzekwować to ja pierwszy robię taki patent i przepisuję wszystko na firme :) Niestety nie jest tak lekko :( i komoras zajmie ci wszystko co masz w tym majątek firmy, no chyba że jest to spółka cywilna, zoo czy partnerska itd. wtedy zajmie do wysokości twoich udziałow.

Pzdr.
                                                    Pinek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka