Dodaj do ulubionych

Prawa komornika

IP: 212.160.129.* 05.12.06, 10:25
Jestem w ciąży i czy komornik ma prawo wejść na moją pensje albo na
chorobowe, albo na wynagrodzenie za urlop macieżyński??
Obserwuj wątek
    • Gość: Wanda Re: Prawa komornika IP: *.net81.citysat.com.pl 05.12.06, 10:43
      Ciąża nie ma tutaj nic do rzeczy.Ma prawo zająć wszystko , powyzej wysokosci
      chyba 850zł brutto. Wanda
    • Gość: Anioł Stróż Re: Prawa komornika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 10:44
      Akurat ciąża tu nie ma znaczenia. Ne pewno na pensje może wejść i zająć nawet
      50%. Jeżeli zarabiasz brutto około 800 zł i na rękę około 600 zł (nie pamiętam
      dokładnych kwot), to nie może wejść w ogóle. Jeżeli chodzi o pozostałe
      świadczenie, to po prostu nie jestem pewien, więc niech inni się wypowiedzą.

Pozdrawiam
      • Gość: Danka Re: Prawa komornika IP: *.asta-net.com.pl 05.12.06, 11:41
        Pytanie do Anioła Stróża.
        Jestem zadłużona,mąż się rozchorował.Nie czas na morały.Czy jest ktoś kto takim
        jak ja może pomóc w wyjściu z pętli kredytowej?
        • Gość: Anioł Stróż Re: Prawa komornika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 12:07
          Danka, choroba męża na pewno nie ma tutaj znaczenia. Jeżeli nie widniejecie na
          żadnej "czarnej liście", to ratunkiem może być kredyt konsolidacyjny, który
          pokryje inne Wasze kredyty, dzięki czemu będzicie spłacali jednemu bankowi.
          Jeżeli zaś widniejecie na "czarnej liście", to jedynym sposobem jest czekanie
          na ustawę o upadłości konsumenckiej. Nic więcej tutaj się nie wymyśli.

Pozdrawiam
          • Gość: Danka Re: Prawa komornika IP: *.asta-net.com.pl 05.12.06, 12:20
            A jak daleko jest z tą ustawą ?
            • Gość: Anioł Stróż Re: Prawa komornika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 12:26
              Nie mam pojęcia, bo jak na razie więcej się o tym "trąbi" niż robi.

Pozdrawiam
            • mr_pope Re: Prawa komornika 05.12.06, 12:32
              Jest przed trzecim czytaniem. Ale upadłość konsumencka (dokładnie
              niewypłacalność osoby fizycznej) grozi utratą wpływu na własny majątek.
              Dokładnie jak z upadłością osób prawnych.
              • Gość: Danka Re: Prawa komornika IP: *.asta-net.com.pl 05.12.06, 12:36
                Majątku u mnie żadnego.Pozostało mi tylko strzelić sobie w łeb
                • mr_pope Re: Prawa komornika 05.12.06, 12:41
                  Tak, to jakieś rozwiązanie. Ale fatalne.

Nawet jeśli nie masz majątku to nie jest powiedziane, że nigdy mieć nie
                  będziesz. Ale na upadłość bym nie liczył, bo jeśli wejdzie w obecnym kształcie
                  to będzie bardzo kłopotliwa. Może jakaś pożyczka w wyspecjalizowanej firmie?
                  • Gość: Anioł Stróż Re: Prawa komornika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 12:52
                    Odradzał bym. No chyba, że uważnie przeczyta się to co jest napisane drobnym
                    maczkiem w umowie :))).

Pozdrawiam
    • mr_pope Re: Prawa komornika 05.12.06, 11:47
      Może wejść, ciąża nie chroni przed zajęciami.
      • Gość: Nickt Re: Prawa komornika IP: 80.51.192.* 06.12.06, 01:30
        Jestem w ciąży i czy komornik ma prawo wejść na moją pensje albo na
        chorobowe, albo na wynagrodzenie za urlop macieżyński??

Ado poczekaj, wszyscy już Ci odpowiedzieli ale ja mam pytanie czy w ciąży jesteś
        z tym komornikiem? nie dziw mi się i nie gniewaj, że o to pytam? jeżeli tak to
        sprawa jest do załatwienia w inny sposób.
    • Gość: zebra Re: Prawa komornika IP: *.chello.pl 15.12.06, 23:19
      Ada-jesli jesteś w ciąży i na chorobowym to komornik może ci zająć jedynie jedną
      czwarta zasiłku chorobowego. Dotyczy to wszystkich zasiłków chorobowych
      wypłacanych przez ZUS nie tylko jeśli jestes w ciąży. Jeżeli to swiadczenie ,
      które otrzymujesz wynosi mniej niż 850 zł - komornik nie potrąci ci nic.
    • Gość: Roman ( nie ten ) Re: Prawa komornika IP: 82.139.9.* 16.12.06, 19:27
      >>>Pozostało mi tylko strzelić sobie w łeb>>>

Danka wpełni cie rozumiem.Też mam długi z nieswojej winy i czekam na tą ustawę.Nic już nie mam oprócz długów tak że w moim wypadku to jedyne wyjście.Żałuje że 10 lat temu nie wyjechałem z Polski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka