Dodaj do ulubionych

wadliwy komputer

IP: *.c31.msk.pl 18.01.07, 20:23
W lutym 2006 r. w sieci media-markt zakupiłem laptopa który po pewnym czasie zaczął się psuć. Laptop wysłałem do serwisu gwarancyjnego firmy Acer i zgłosiłem tam wszystkie usterki (a trochę się ich nazbierało). Pierwsza reklamacja zakończyła się wymianą płyty głównej i nienaprawieniem pozostałych zgłaszanych usterek. Oczywiście zgłosiłem laptopa do serwisu po raz drugi zgłaszając te same usterki i tym razem wymieniono dysk twardy nadal ignorując pozostałe wady (m.in. uszkodzony port w obudowie). Komputer nadal nie działa tak jako powinien i zapewne czeka mnie jego 3 wysyłka do serwisu, a co ważne jest on moim narzędziem pracy i w wyniku jego braku ponoszę stratę...

i tu rodzi się moje pytanie:
W którym momencie mogę żądać od producenta lub sprzedawcy wymiany towaru na nowy bądź (co bardziej przeze mnie preferowane) zwrotu gotówki za zakupiony ewidentnie nie działający sprzęt.

z góry dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: Kamilo Re: wadliwy komputer IP: *.c31.msk.pl 18.01.07, 20:41
      przepraszam że zadawałem pytanie bez wcześniejszego wnikliwego przestudiowania poprzednich wątków jednak już nadrobiłem i natknąłem się na pana wypowiedz:

"nie ma wymaganej liczby zwrotu towaru, ażeby móc odstąpić od umowy sprzedaży
      (ażeby móc zażądać zwrotu pieniędzy). Możliwość odstąpienia od umowy sprzedaży
      towaru konsumpcyjnego jest uwarunkowana przepisem art. 8 ust. 4 ustawy z dnia
      27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o
      zmianie kodeksu cywilnego (Dz. U. Nr 141, poz. 1176)."

czyli czy w tym wypadku mogę udać się do M-M i powołując się na w/w przepis zażądać wymiany laptopa lub zwrotu kosztów jego zakupu?
      • Gość: skeezy Re: wadliwy komputer IP: *.chello.pl 20.01.07, 19:23
        Gość portalu: Kamilo napisał(a):

> czyli czy w tym wypadku mogę udać się do M-M i powołując się na w/w przepis zaż
        > ądać wymiany laptopa lub zwrotu kosztów jego zakupu?

Nieodpłatnej naprawy, lub wymiany, pod warunkiem, że laptop jest towarem
        konsumpcyjnym w rozumieniu ustawy o o szczególnych warunkach sprzedaży
        konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego
    • prawnik-skp Re: wadliwy komputer 06.02.07, 17:42
      żądanie wymiany albo odstąpienie od umowy (na podstawie tego drugiego można
      żadać zwrotu pieniędzy) może być wysuwane pod adresem sprzedawcy tej rzeczy.
      Podstawą prawną byłaby ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach
      sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego (Dz. U. Nr 141, poz.
      1176), ale to przy założeniu, że ta rzecz jest towarem konsumpcyjnym w
      rozumieniu art. 1 ust. 1 tej ustawy.
      Żadanie wymiany może być wysuwane, jeśli rzecz jest niezgodna z umową w
      rozumieniu art. 4 tej ustawy. Odstąpienie od umowy jest usprawiedliwione, jeśli
      rzecz jest niezgodna z umową, a przy tym zachodzi choćby jedna z przesłanek
      umożliwiających odstąpienie od umowy, a które są przyjęte w art. 8 ust. 4
      ustawy.
      Jeśli sprzedawca nie jest zawiadomiony w ciągu 2 miesięcy o stwierdzonej
      niezgodności z umową, to kupujący (konsument) traci uprawnienia ustawowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka