Dodaj do ulubionych

niepłacone alimenty

03.07.07, 11:06
Witam, ojciec mojego męża przez wiele lat nie płacił i nie płaci alimentów na
męża i jego siostrę. Teściowa wniosła sprawę do sądu, ale teść postarał się
żeby komornik nie miał z czego ściągać i oficjalnie nie ma nic. Słyszałam
ostatnio o przypadkach, że dzieci musiały spłacać długi swoich rodziców. Czy
może dojść do takiej sytuacji, że mąż będzie musiał sam spłacać alimenty dla
siebie?
Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: niepłacone alimenty 03.07.07, 11:10
      nie, bylo by to niezgodne z zasadami wspolzycia spolecznego wiec to wykluczone.
      Swoja droga co to za maz skoro ojciec musi na niego alimenty placic ?
      • sabciass Re: niepłacone alimenty 03.07.07, 11:17
        musiał, jeszcze kilka lat temu, kiedy mąż się uczył, teraz musi płacić jeszcze
        tylko na moją szwagierkę(18l). Niewyegzekwowanych alimentów nazbierało się kilka
        (naście?) tysięcy dlatego sie przeraziłam, ale uspokoił mnie pan, pozdrawiam.
        • remislanc Re: niepłacone alimenty 03.07.07, 11:56
          Moze się mylę, ale za alimenty mozna iśc do więzienia ( w odróżnieniu od innych
          długów..............:))
          • Gość: gosc Re: niepłacone alimenty IP: *.chello.pl 03.07.07, 17:08
            zabraklo by miejsca w wiezieniu tylu jest alimenciarzy dluznikow
            • Gość: Gość Re: niepłacone alimenty IP: 80.51.192.* 04.07.07, 10:23
              Gość portalu: gosc napisał(a):

> zabraklo by miejsca w wiezieniu tylu jest alimenciarzy dluznikow

I koniecznie trzeba dodać tych bandytów, a szczególnie na rowerach po piwie,
              ważne statystyki i to że wszyscy zadowoleni ;)))
      • Gość: Ewa Re: niepłacone alimenty IP: 85.112.196.* 06.07.07, 12:08
        >nie, bylo by to niezgodne z zasadami wspolzycia spolecznego<

Zasady współżycia społecnego Sad ma gdzieś. W przeciwnym razie nie zasądziłby
        alimentów od mocno dorosłej córki na rzecz matki, ktora porzucila ją w wieku
        kilku miesięcy (wychowala ją babcia). Matki, która całe życie szlajała się
        gdzieś po kraju, córki nie widziala nigdy więcej i na stare lata wylądowała w
        jakimś przytołku.
    • Gość: Ewa Re: niepłacone alimenty IP: 85.112.196.* 06.07.07, 12:02
      1. Jakiś rok temu był w TV taki reportaż z więzienia. Był tam stary facet,
      który siedzial za to, że w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych XX wieku
      nie placił alimentów. Dzieci dostawały pieniądze z Funduszu Alimentacyjnego
      więc Fundusz upomniał się wreszcie o te pieniądze. Dzieci dawno są już dorosłe,
      mają swoje rodziny a facet poszedł za kratki. Super! Żaden cwany tatuś nie
      powinien być pewien dnia ani godziny.
      2. Koleżanka dostawała alimenty z ZUS-u bo tatuś, chociaż mógł nie chciał.
      Adwokat poradził koleżance żeby co jakiś czas odwiedzała jednak komornika z
      wnioskiem o ściganie dłużnika. (Po dojściu do pełnoletności córka koleżanki
      robi to sama) Powiedział również, że jeśli nie będzie tego robiła to:
      a/ ZUS może zapragnąć zwrotu wypłaconej dziecku sumy z jedynego, namacalnego
      majątku dłużnika czyli z mieszkania (w którym mieszkają b.żona i dziecko),
      którego w dalszym ciągu jest współwłaścicielem (nie było podziału majątku).
      b/ ZUS może zwrócią się do pełnoletniego dziecka o oddanie pobranych pieniędzy
      (skoro nie wymagało tego od tatusia).

Z powyższego wynika, że w przypadku pobierania pieniędzy z ZUS czy innych
      funduszy mamusie powinny sie zabezpieczyć a tatusiowie powinni miec się na
      baczności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka