Dodaj do ulubionych

Ile mam długów ???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 05:29
Słuchajcie, mam dużo długów. Od kilku lat zajęcia komornicze, więc
długi są spłacane systematycznie. Nowych kredytów, pozyczek z
wiadomych przyczyn nie zaciągam. Tylko spłacam stare. Gdzie mogę
sprawdzić ile tego wszystkiego pozostało do spłaty? Sprawdzalam w
Krajowym Rejestrze Długów....a tam czysto. Żadnej informacji. Biała
kartka. Gdzie soprawdzić???? Wysłałam teraz pismo do Biura
Informacji Kredytowej. Czy tu się wszystkiego dowiem. Poradźcie
proszę.
Obserwuj wątek
    • unhappy Re: Ile mam długów ??? 06.12.07, 11:36
      Gość portalu: Kamila napisał(a):

> Słuchajcie, mam dużo długów. Od kilku lat zajęcia komornicze, więc
      > długi są spłacane systematycznie. Nowych kredytów, pozyczek z
      > wiadomych przyczyn nie zaciągam. Tylko spłacam stare. Gdzie mogę
      > sprawdzić ile tego wszystkiego pozostało do spłaty? Sprawdzalam w
      > Krajowym Rejestrze Długów....a tam czysto. Żadnej informacji. Biała
      > kartka. Gdzie soprawdzić???? Wysłałam teraz pismo do Biura
      > Informacji Kredytowej. Czy tu się wszystkiego dowiem. Poradźcie
      > proszę.

Pierwsza osoba, która dokładnie powinna wiedzieć o twoich zobowiązaniach to ty
      sama. Druga "instancja" to wierzyciele. Trzecia - komornik.

Nie ma miejsca gdzie są gromadzone nasze zobowiązania. No chyba, że w CBA :D

• Gość: Kamila Re: Ile mam długów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 18:51
        Forum to słuzy do tego ,aby uzyskać odpowiedź na pytania , które nas
        nurtują. Jeśli nie masz zamiaru komuś pomóc, doradzic to nie
        zabieraj głosu.
        • unhappy Re: Ile mam długów ??? 06.12.07, 19:09
          Gość portalu: Kamila napisał(a):

> Forum to słuzy do tego ,aby uzyskać odpowiedź na pytania , które nas
          > nurtują. Jeśli nie masz zamiaru komuś pomóc, doradzic to nie
          > zabieraj głosu.

Czego nie zrozumiałaś w tym co napisałem? Chętnie wyjaśnię.
          • Gość: dług Re: Ile mam długów ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 19:21
            unhappy czy Ty komus na tym forum pomogłeś czy tylko tak jak Wanda umiesz
            krytykować i zdołowac ?? nie wszyscy maja długi bo tak chcieli - nie wszyscy
            umieja sobie poradzic i nie wszyscy sa oszustami ale ty wszystkich wkładasz do
            jednego worka . moze masz wiedze ale wolisz udawac wazniaka .. poszperałam w tym
            forum i widze ze zabierasz gos tylko po to zeby cos napisać ale napewno nie jest
            to pomocne . Ty i Wanda to ten sam model ..
            • unhappy Re: Ile mam długów ??? 06.12.07, 20:12
              Gość portalu: dług napisał(a):

> poszperałam w ty
              > m
              > forum

Wzruszyłem się. Ktoś robi mi antologię :-*

> i widze ze zabierasz gos tylko po to zeby cos napisać ale napewno nie jes
              > t
              > to pomocne . Ty i Wanda to ten sam model ..

Masz problem z widzeniem. Przyłóż się do tej antologii bo ci nie dam dedykacji :D
        • majkel01 Re: Ile mam długów ??? 06.12.07, 19:53
          ale udzielona przez unhappy odpowiedź jest prawidłowa i wg. moje wiedzy innej
          być nie może. Nie ma centralnego rejestru w którym by się sprawdzało stan
          zadłużenia, a stan ten powinien znać dłużnik, bo to on podpisuje przeciez umowy.
          • Gość: :=))) Re: Ile mam długów ??? IP: *.acn.waw.pl 07.12.07, 01:31
            Tylko ktoś inny dopisuje potem odsetki itd. i to dość dowolnie... kto
            wie ile tego jest? Na pewno nie ofiara ...pardon, dłużnik.
            • Gość: dług Re: Ile mam długów ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 16:38
              zgadza sie ktos inny zakłada sprawy w Sadzie nie informujac nawet dłuznika że
              takowa sie toczy , ktoś inny zaczyna dysponować zyciem i finansami dłuznika i
              rosci sobie prawo do decydowania o losie człowieka , ale ten ktos nie uważa za
              stosowne wczesniej powiadomic ze cos niedobrego dzieje sie z czasem faktycznie
              zapomnianym długiem , Bo banki nie maja zwyczaju po spłaceniu kredyty powiadomic
              ze sprawa zakonczona - nie oni poczekają nawet 2 lata cichutko a potem strasza ,
              Ludzka rzecz zapomnieć . ludzka rzecz przeoczyc .. i ludzka rzeczą powinno byc
              szybko jak najszybciej o tym powiadomic .. A jeśli chodzi o unhappy to
              zwyczajnie nigdzie nie doczytalam sie że napisaleś - np. człowieku w tej
              sytuacji zrób tak czy tak .. nie ty tylko skomentujesz i to zawsze winiac
              dłużnika a moze to bank sie pomylił ?? powiem tak .. kiedys mialam kredyt w
              markach splacalam regularnie potem zamieniono go na euro i majac stale zlecenie
              w banku myslałam ze pracują tam odpowiedziale osoby i pilnują moich interesow -
              dlatego moje zdziwienie , kiedy skończyłam spłacać juz ten kredyt i po 2 latach
              dostaje wezwanie do zaplaty bo kiedys ktos w banku zamiast 125 euro przez kilka
              miesiecy wysyłal 125 zł .. teraz unhappy napisze - jestem zdziewiony ze nie
              sprawdzalaś tego na wyciagach bankowych - NIE NIE SPRAWDZAłAM BO ZłOZYłAM
              ZLECENIE STALE NA WYSYłANIE 125 EURO A NIE MARKI ZMIENIłAM TO JAK NIEMCY WESZLI
              ZMIENILI WALUTE I KONIEC KROPKA ZA TO BANK POBIERAł CO MIESIAC PROWIZJE I OPLATY
              !!!! ale juz ten dług musialam regulować samam bo nie ma winnych i to nie mały
              euro wtedy kosztowalo grubo ponad 3 zł !! a bank przypomnial sobie o tym po 2
              latach juz z odsetakami karnymi !!unhappy moze wszysko jest biale i czarne ale
              są odcienie kolorow !!!!
              • majkel01 Re: Ile mam długów ??? 07.12.07, 17:27
                ależ nie rozumiesz prostej rzeczy. Przecież to oczywiste że dłuznik nie o
                wszystkich krokach wierzyciela musi być informowany, bowiem wtedy mógłby
                utrudniać postępowanie egzekucyjne. Tak czy siak, dłużnik na kazdym etapie
                postępowania może się odwołać więc prawo do obrony ma.
                Za istnienie długu winny jest dłużnik a nie wierzyciel więc nie rozumiem czemu
                dłuznik miałby mieć uprzywilejowaną sytuację w czasie całego postepowania.
                • Gość: dług Re: Ile mam długów ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 19:59
                  nie rozumiesz dlaczego miałby mieć uprzywilejowaną sytuacje ?? bo jest
                  CZłOWIEKIEM , który ma zagwarantowane konstytucyjnie prawo do sprawiedliwego
                  procesu i OBRONY sa rózne wzgledy , które moga mu pomóc { choroba psychiczna
                  dłuznika } i oczywiscie w wielu wypadkach dłuznik by wygrał chociażby to ze o
                  zaistnialym braku wpłat jest poinformowany po 2-3 latach i wtedy bank ani żaden
                  wierzyciel nie ma prawa naliczać odsetek karnych jeśli powiadamia czasem celowo
                  o zadłużeniu po takim czasie !! . RAZ WYGRALAM SPRAWE Z FIRMA PRO-RENDER !!
                  własnie dlatego ale to ja musialam dowiadywać sie gdzie sie toczy sprawa i o
                  której okazało sie że zadali bezpodstawnie pieniedzy bagatela 5.600 zł I to ja
                  bedac na rozprawie wykazałam swoje racje i wygrałam . Dlatego wierzyciele maja
                  obowiazek poinformowac dłużnika ze toczy sie lub bedzie sie toczyc sprawa - ja
                  udowodniłam w Sadzie ze firma windykacyjna celowo zeby mnie narazic na dalsze
                  koszty fakt procesu zataiła .. i to ja WYGRALAM teraz rozumiesz chyba ze
                  powinno byc obowiazkiem wierzyciela dać prawo negocjacji i obrony dlużnikowi ..
                  po rozprawie juz jest za pozno .. I to powinno byc karane zatajenie że toczy sie
                  przeciwko sprawa w Sadzie !!!! bo nie wiem tak naprawde o co i o ile mnie
                  oskarzają !! moze dlugu mam 1000 zł a oni podrobia cos { a moze i tak jest ?? }
                  i Sad sie dowie ze mam 100 tys zł dlugu !!!
                  • majkel01 Re: Ile mam długów ??? 07.12.07, 20:10
                    ależ dłużnik ma prawo obrony przed sądem. Nie wiem o co ci chodzi. Widać po
                    prostu nie znasz prawa. Dłużnik nie jest powiadamiany o toczącym się
                    postępowaniu tylko w przypadku gdy wierzycielem jest bank ktory wystawia BTE. W
                    pozostałych wypadkach jest normalne postępowanie nakazowe, bądź po prostu
                    procesowe. Zatem dłużnik JEST informowany o toczących się postępowaniach.
                    Dłuznik wie o tym że ma dług, toteż dodatkowe zaproszenia, negocjacje, prośby
                    nie mają sensu.
                    To że toczy się postępowanie w sądzie NIE JEST zatajaniem.
                    Oj poczytaj sobie najpierw trochę kpc i trochę innych ustaw.
                    • Gość: dług Re: Ile mam długów ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 20:35
                      masz racje nie znam prawa i myslałam ze nigdy znać nie bede musiala ale w dobrej
                      wierze wpakowalam sie w cudze kłopoty myślalam że sobie poradze - nie poradziłam
                      . I nie jest prtawda że bank czy inny wierzyciel powiadamia !!! zajelam sie
                      dlugami bliskiej mi osoby { 10 różnych zobowiazań } wiele juz spłaciłam sama..
                      ale wiem że z 2 sobie nie poradze i nigdy nikt mnie nie poinformowal { tzn.
                      dlużnika ale na ten sam adres } o toczacym sie procesie uwierz mi a okazalo sie
                      ze były 3 i tylko z firma windykacyjną wygralam dlatego ze pan windykator tak
                      krzyczał do słuchawki ze sie wygadał ze złozył do Sadu pozew zaczełam dzwonic do
                      wszystkich Sadów w miejscu siedziby tej firmy windykacyjnej { Wroclaw } i
                      dowiedzialam sie telefonicznie nie inaczej .. czyli prawo sobie a zycie sobie .
                      masz racje nie znam sie bo jestem dłuznikiem a takich sie nie musi o niczym
                      informować takich traktuje sie tylko jak przestepców - oszustów pozdrawiam
                      • majkel01 Re: Ile mam długów ??? 07.12.07, 20:49
                        Ależ piszesz bzdury. O terminie rozprawy powiadamia SĄD a nie wierzyciel. Chyba
                        że chodzi o BTE, wówczas dłużnik nie jest powiadamiany. Firma windykacyjna nie
                        może wystawić BTE. Pozew powinien być złozony w okregu sadu w którym mieszka
                        dłuznik.
                        • Gość: dług Re: Ile mam długów ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 21:03
                          majkel01- nie wiem jak mam Ci udowodnic swoje racje !!!!!!!! no nie wiem !!!!
                          gdybys mieszkal gdzieś blisko zaprosiłabym Cie i zobaczył bys cała teczke
                          róznosci !! sprawa odbyła sie w Sądzie nie gdzie mieszka dłużnik ale biuro
                          windykacyjne czyli we Wrocławiu !!! i nie mam żadnego BTE !!!!! słowo !!!
                          rozprawy odbywaly sie bez powiadomienia o nich .. na litosć Boska musisz mi
                          uwierzyc !! to o czym Ty piszesz moze powinno tak byc ale moge Ci udowodnic ze
                          jest inaczej !!!!! dlatego tak wielu z dłuzników jest zamotanych ... nie wiemy
                          co robic bo o naszym losie decyduja " mądrzejsi " i wiedzacy .. Nas sie tylko
                          moze oskarzyc < majkel01 daje Ci slowo { honor jeszcze mam tylko on mi pozostał
                          } nie mam żadnego bankowego BTE .. mam kilka wezwań do zaplaty natychmiast
                          zreszta dzwoniłam do tych bankow ale musialam czekać na pełnomocnictwo dłużnika
                          dla mnie bo z poczatku nikt nie chcial ze mna rozmawiać potem juz im nie
                          zależało na pełnomocnictwie .. mam jeszcze 2 dlugi i z jednym sobie jakos radze
                          z drugim juz calkiem nie .. i teraz odezwala sie firma windykacyjna , która
                          podala w adresie do korespondencji tylko numer skrytki pocztowej a wymagaja
                          mnóstwa różnych dokumentów i to najlepiej orginalów !!! rozumiesz cos z tego ??
                          szkoda ze nie mamy kontaktu ... widze ze masz ogromna wiedze moze ktos mnie
                          naciaga ?? bo tak naprawde to w tych dlugach pogubiliśmy sie .. ale to inna
                          historia ..
                      • Gość: xxx Re: Ile mam długów ??? IP: *.chello.pl 07.12.07, 20:57
                        dlaczego większosc ludzi pisze na forum ze [pyta dla sąsiadki ,ze
                        wziął na siebie załatwianie splaty długów ]poprostu piszcie
                        prawde ,że są to wasze i tylko wasze długi i tak jednakową odpowiedz
                        tu dostaniecie ,nie ma co sie wybielac .Długów nie zawsze trzeba sie
                        wstydzic
                        • Gość: dług Re: Ile mam długów ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 21:10
                          to są dlugi mojego syna i synowej .. i owszem wstydze sie ze tak pokierowali
                          swoim zyciem . myślałam ze uratuje ich małżeństwo jak pomoge im to splacac {
                          maja dzieci } ale i tak sie rozeszli tyle tylko ze synowa zataiła przed mezem ze
                          nie spłaca kredytów { on wyjechal za granice } jak sie juz to wydało było o
                          wiele za póżno { 2 lata } w duzej części splaciłam ze swoich oszczędnosci ale
                          wiele pozostalo { no juz teraz 2 kredyty } teraz juz nie moge a wiem że i tak
                          cos tam przepłaciłam bo nie znam prawa i mogłam tyle nie placic . Tak ja sama
                          nigdy nie bralam kredytów .. jestem inna matryca na mnie reklama nie dziala na
                          nich dzialała i stalo sie .. i to PRAWDA JA SIE ZA NICH WSTYDZE ALE CHCE IM
                          POMóC BO UTONA CHCE POMóC WNUKOM ZEBY NIE MUSIELI PLACIC ZA RODZICóW i chce
                          pomóc synowi bo został kozlem ofiarnym i to go dobiło ma tak powazna depresje a
                          do tego zaczął pic - no i po spowiedzi .. teraz wsztscy wiecie .. i dobrze mi
                          tak !!! bo za cieżko mi juz życ !! koniec
                          • Gość: Kamila Re: Ile mam długów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 21:48
                            Słuchajcie, ja doskonale wiem gdzie mam długi. Chcę tylko wiedzieć,
                            gdzie mogę sprawdzić ile narosło odsetek itd. Muszą gdzieś figurować
                            te dane, skoro nie mogę wziąć kredytu - bo mam złą historie
                            kredytową. Jeżeli bank sprawdza czy dany klient jest wiarygodny i ma
                            dobra historie kredytową to dlkaczego dłuznik nie ma prawa wgladu do
                            takich informachjji. Czy ja pytam o coś niebywałego? Słychać tu na
                            forum o BIk, BIG i innych KRD. Ja sprawdziłam w KRD i nie ma o mnie
                            żadnych iformacji. Więc na Boga gdzie banki sprawdzają? Przecież
                            nie mam na czole wypisane, że kiedyś mi sie noga powinęła. Prosiłam
                            tylko o poradę gdzie najlepiej zapytać, bo raporty jak wiecie
                            kosztują (moze nie dużo bo 10 zł).
                            • majkel01 Re: Ile mam długów ??? 08.12.07, 11:57
                              banki korzystają z BIK. Ale nie ma tam odnotowywanych bieżących spłat czy też
                              odsetek które narosły. Jak napisał unhappy takiej bazy NIE MA. W BIK ma się
                              tylko dobą lub złą historię. Ty masz złą bo masz na koncie złe kredyty, stąd w
                              najbliższym czasie nie liczył bym na to że jakiś bank zechce udzielić ci
                              kredytu, skoro ich nie spłacasz.
                              Jesli znasz wysokość zadłużenia to możesz iśc do księgowego który wyliczy ci
                              wysokośc odsetek na dany dzień. Ewentualnie zwócić się do wierzyciela z
                              wnioskiem o udostępnienie historii zadłużenia.
                              • Gość: Kamila Re: Ile mam długów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 19:46
                                Nie chcę brać nowych kredytów. Od 4 prawie 5 lat spłacam regularnie
                                kredyty (wprawdzie przez komornika) a bieżące rachunki (czynsz, prąd
                                tel itp )spłacam od tamtej pory regularnie. Chcialabym tylko
                                zorientować się ile tego wszystkiego pozostało.
    • skuteczny_windykator Re: Ile mam długów ??? 24.12.07, 08:22
      Jeżeli nie posiada Pani harmonogramu spłat to można oczywiście wystąpić do banku
      listem poleconym z prośbą o przesłanie aktualnego salda zadłużenia.
      Jeżeli sprawa jest u komornika (to tak jak ww już napisano)to można sie u niego
      dowiedzieć ile zostało jeszcze do ściągnięcia pieniędzy - można się przejść
      osobiście lub też wysłać list z prośbą o przesłanie tej informacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka