Dodaj do ulubionych

Uszkodzony laptop

03.04.08, 11:24
Witam,
Jakiś miesiąc temu kupiłem laptopa na allegro(teraz wiem, ze to nie był dobry pomysł), gdy już go dostałem okazało się, że jest jakiś problem z ekranem. Po kontakcie ze sprzedawcą odesłałem im notebooka, po tygodniu i 2 moich mail'ach dostałem odpowiedź, że uszkodzona jest matryca. Sprzedawca twierdzi, że sprawdza wszystkie laptopy przed wysyłką i że uszkodzenie musiało nastąpić w czasie transportu. Napisał mi, że komputer zostanie wysłany na gwarancję do producenta.
Chciałbym dowiedzieć się czy istnieje możliwość pociągniecia do odpowiedzialności sprzedawcy? We wcześniejszych postach czytałem, że jest ustawa dzieki której można to zrobić z tytułu niezgodności towaru z umową, czy dotyczy to również aukcji internetowych? W jaki sposób to zrobić?
Odesłałem im laptopa z kopią faktury i kopią gwarancji, czy to wystarczy?
Czy nieodpowiednie zabezpieczenie laptopa na czas transportu może być podstawą reklamacji?
Czy mogę domagać się w tym przypadku zwrotu pieniędzy? (wolałbym kupić laptopa w sklepie, niż znowu martwić się, że dostane uszkodzonego i zaczynać wszystko od początku)
Czy mam prawo do zastępczego laptopa na czas realizacji gwarancji? (gdzieś na forum jak szukałem informacji na temat tego laptopa, czytałem, że ktoś takowego dostał a po miesiącu(gdy producent nie wyrobił sie z naprawą lub rozpatrzeniem gwarancji, teraz nie pamietam) poprostu mu go zostawiono)
W jaki sposob składa się reklamację z ustawy?

Pozdrawiam, proszę o wskazówki co mogę w tej sytuacji zrobić.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Uszkodzony laptop IP: *.gprs.plus.pl 03.04.08, 13:31
      "W jaki sposob składa się reklamację z ustawy?"
      Dobre
      Przynajmniej dzięki nieznajomości prawa przez społeczeństwo prawnicy
      mają duużo pracy ;)
      • Gość: _-V-_ Re: Uszkodzony laptop IP: 82.139.177.* 03.04.08, 21:31
        koleś, jak nie chcesz pomóc to przynajmniej nie przeszkadzaj a taka odpowiedź to
        se możesz wsadzić!!!
        • Gość: gość Re: Uszkodzony laptop IP: *.gprs.plus.pl 04.04.08, 08:51
          wolność słowa
    • Gość: qartoon <=> _-V-_ sytuacja nieaktualna IP: 82.139.177.* 07.04.08, 20:06
      sytuacja sie wyjasnila, laptop zostal naprawiowy. w zwiazku z tym, że wątek ten
      nie wnosi nic do forum(0-profesjonalnych lub wogule pomocnych odpowiedzi),
      proszę o jego usuniecie.

autor
      qartoon(rownież _-V-_ - nie chcialo mi sie ponownie logowac);

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka