Gość: ania IP: *.is.net.pl 17.09.09, 12:18 czym zastapic tamarynde? a w ogole to jaki ma ona smak? i czy jak nie dodam jej do potrawy (25g) to czy smak bedzie znaczaco inny o potrawy z jej dodatkiem? ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f tamarynda wnosi specyficzny kwasny smak, więc 17.09.09, 12:29 bedzi e inna potrawa bez niej niz w przepisie, to na pewno,. Tamarynda to bardzo kwaśne owoce tamaryndowca. Sprzedawane są suszone, sprasowane w bloki lub jako pasta. W roznych przepisach roznie: mozna zastapic cytryna, limonka, lub jesli pasta, to kwasnymi morelami, ostatecznie sliwkami plus dodatek cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Podobno tamarydnowca 17.09.09, 12:30 można zastąpić od biedy kwaśnymi śliwkami lub morelami, ale to tylko ze słyszenia. To dość charakterystyczna przyprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Podobno tamarydnowca IP: *.is.net.pl 17.09.09, 12:46 w przepisie mam nasaczony blok i wyciag, chyba dodam zatem troche soku z cytryny... moze sie uda :-) dzikuje za pomoc ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x jest słodka i kwaśna, tę kwaśną możesz zastąpić IP: *.unitymediagroup.de 17.09.09, 12:50 sokiem cytrynowym. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: tamarynda 17.09.09, 13:05 Dla mnie swieze owoce tamaryndowca maja smak powidel sliwkowych :) Pytalam znajomych - i potwierdzili, ze dla nich tez. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: tamarynda 17.09.09, 13:10 Dla mnie pasta z tamaryndy mogłaby być zastąpiona o0drobiną soku z limonki. Odpowiedz Link Zgłoś