Gość: ania IP: 85.222.87.* 25.09.09, 14:17 jaką konsystencję powinna mieć dobra kruszonka? ostatnio jak zrobiłam to masło się rozpuściło po całym cieście ...... jak zrobić dobrą kruszonkę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola_pozytywna Re: kruszonka - jaka konsystencja? 25.09.09, 14:28 Ja robię wg przepisu Bajaderki z cincin: Kruszonka (Bajaderki): 185g maki 100g cukru 1/2 kostki masla cukier waniliowy Make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku i bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszać (!) i pokruszyć na ciasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościa twarda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 15:33 tyle cukru ile masła i w to wgniatam mąkę-ile wejdzie. Powstaje gniot o konsystencji miękkiego kamienia. Cukier ma być wyczuwalny (zgrzytający w zębach). I to daję na drożdżaka. Jak mi zostaje wkładam do woreczka i zamrażam na kamień.Jest jak znalazł do drugiego ciasta,oczywiście po rozmrożeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka22.1987 Re: kruszonka - jaka konsystencja? 25.09.09, 19:51 Cos nie bardzo te sposoby mi się wydają-ale nie wnikam.Kazdy robi po swojemu.Ja najprościejszym i najlepszym w skutkach sposobem kruszonke robie tak- 250g marg.palmy 250g cukru kryształu 500g mąki pszennej Na stolnicę wykładam margarynę i cukier,łaczę je na gładką mase (cukier nie może zgrzytac między zębami bo na bułce zrobi się Wam plama roztopionego cukru!)ma byc dobrze wyrobiony z margaryną,dopiero wtedy dodaję przesianą mąkę i ,,trę''w rękach (przecieram nie zagniatam)aż powstanie kruszonka.Nie może byc za bardzo zarobiona,bo wyjdzie gniot,ani też za mało,bo będzie jak piasek.Tą częśc trzeba opanowac już na ,,oko":)Najlepsza taka trochę zbrylona.I najładniej wygląda na bułce.Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mai Re: kruszonka - jaka konsystencja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 20:49 Kruszonka na margarynie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la_fresa Re: kruszonka - jaka konsystencja? IP: *.olsztyn.mm.pl 25.09.09, 21:37 Ja robię zwykłe kruche i wgniatam mąki tyle aż to kruche się rozleci na taki prawie piasek. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: kruszonka - jaka konsystencja? 25.09.09, 21:55 Najlepsza kruszonka, która zawsze wychodzi :) to kruszonka Sinistry Wymieszać: 1/2 szkl mąki, 1/2 szkl cukru kryształu, opakowanie cukru waniliowego, cynamon (ilość wg. uznania). Wsiekać do suchych 50 g zimnego masła i roztrzeć palacami na kruszonkę. Wstawić do lodówki na 30 min. ja nie dodaję cynamonu, bo go nie lubię. W kruszonce MUSI być masło.. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus nie, nie musi 26.09.09, 01:56 byc masla. i na margarynie smakuje dobrze, trzeba tylko sie przemoc i sprobowac, pokonawszy wczesniej opory, rzecz jasna. Ale fajny pomysl z cynamonem do kruszonki, bo cynamon to moja ostatnia namietnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: nie, nie musi 26.09.09, 12:30 jak robie np.sliwki na ciescie ucieranym to zostawiam 1/4 ciasta na kruszonke, dodaje make i cukier, u mnie musi na cos wygladac kawalki nie mniejsze jak 1cm, pomiedzy moga byc troche mniejsze, kiedys podobno robilo sie na szmalcu i byla wspaniala ale jak nie wiem,mozliwe ze ktos ma taki stary(dobry)przepis, Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: nie, nie musi 27.09.09, 06:25 ja też robię na margarynie i nie widzę różnicy. A ile czego?według proporcji - 1 część masła ( margaryny ), 1 część cukru i 2 części mąki. Odpowiedz Link Zgłoś