roseanne 03.11.09, 23:32 sie wybieram pod choinke do moijego ukochanego miasta marzy mi sie pipeczona gez czy mozna dostac w krakowie gdzies i jakie sa ceny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyfauch Re: gesi, krakow 03.11.09, 23:47 Po gęsi to chyba do Rzymu? Chociaż nie wiadomo, czy je tak świetnie pipeczą jak w Krakowie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: gesi, krakow 04.11.09, 00:21 piepecza, pieka - wsio ryba, byle ges byla dobra :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: gesi, krakow 04.11.09, 07:28 roseanne napisała: > piepecza, pieka - wsio ryba, byle ges byla dobra :) Wy, Różo Anno, posiadacie wyjątkową swobodność tak słowotwórczą jak zoologiczno-gastronomiczną. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: gesi, krakow 04.11.09, 13:26 bo kucharczenie to przyjemnosc i rozrywka sama w sobie, dlaczego ma byc sztampowo i zawsze tak samo? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka34 Re: gesi, krakow IP: *.w82-127.abo.wanadoo.fr 04.11.09, 00:29 a To ty z Krakowa jestes ? Ja tyz. Gesi dostaniesz w delikatesach Bomi. Widzialam tez w Almie, ale 2 lata temu. W obu sklepach mrozone. Moze w okresie swiatecznym mozesz zamowic ges swieza w sklepie Swinka Piggie na krakowskim Kleparzu. Jest to jeden z lepszych sklepow masarskich w Krakowie. Gdzie indziej - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: gesi, krakow 04.11.09, 13:25 wszystkie lata szkolne to Krakow, jedno z najbardziej magicznych miejsc na swiecie :) dzieki za info, przekaze odpowiednim instancjom :) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: gesi, krakow 04.11.09, 07:46 mrożone gęsi i kaczki są w Almie i Kauflandzie chyba cały czas, cen niestety nie pamiętam, poza tym jak ktoś już pisał, na Kleparzu pewnie można kupić/zamówić świeże Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: gesi, krakow 04.11.09, 13:56 Po gesi to sie do Piwnicznej jezdzilo albo do Nowego targu przed Bozym Narodzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: gesi, krakow 04.11.09, 13:59 to juz niestety poza mozliwosciami gospodarzy Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: gesi, krakow 06.11.09, 08:46 Ja po gesi i kaczki rowniez i te czarne to jezdze do takiej jednej budy na tomexie, w lecie gesi byly chyba po 14 a kaczki biale po 16 zlotych, czarnych w tym roku niestety nie trafilam i wielka szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: gesi, krakow 06.11.09, 14:39 Trzeba zamawiać,czy tak po prostu zawsze są?Bagatello,możesz dać bliższe namiary na tę budę?Tomex wielki jest;).Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: gesi, krakow 06.11.09, 17:23 Hej, Jak bylam w lecie to nie zamawialam bo jakos mi sie udawalo zawsze dobrze trafiac:))) Buda jest z tych murowanych w srodku tomexu, w tym jednym ciagu ktory ciagnie sie od kantoru az do sklepu zoologicznego. ten ciag jest tak jakby vis a vis tych co sprzedaja meble. wchodzisz np brama od strony kantoru i idziesz w lewo obok sklepiku z rybami. zobaczysz bude z torebkami i parasolkami, potem chyba cukierniczy, potem dwie budy obok siebie z wedlinami i to jest kolejna, albo jeszcze nastepna, na szybie po prawej stronie wisi spora kartka, na ktorej wlasnie sa wypisane, tak odrecznie, gesi i kaczki z cenami, tak zreszta wyczailam to miejsce. ja tam zreszta kupuje rowniez i kurczaki, bo pani mnie zapewnila, ze ich drob nie pochodzi z klatek. jak juz znajdziesz pania to ja dobrze o wszystko wypytaj i o pochodzenie bo moze mnie czarowala, ale pokazywala mi jakies 'certyfikaty' i tlumaczyla jak odroznic kuraka z klatki od takiego z nie klatki. a niedaleko, na poczatku tej alejki z jarzynami, po lewej stronie, pan sprzedaje jajka i ma dwojki, udalo mi sie u niego dwa razy kupic jedynki, choc powiedzial, ze to rzadkosc, bo wsszystko do szwajcara i francuza emigruje, hehe czyli do mnie. aha, pan, a moze to byc rowniez i pani jest na przeciwko tych co herbaty i kawe sprzedaja. powodzenia i daj znac jak ci sie udaly poszukiwania. pzdr, bagatella PS. pod arka jest taki gosciu co zawsze ma jajka jedynki z pieczatkami, ale mnie to jakos nigdy nie podrodze bylo:) Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: gesi, krakow 06.11.09, 19:11 Będę tylko ptaszysk szukać,bo jajka mam z dostawą do domu:).Od szczęśliwych kur,wylatanych na polu,grzebiących i wsuwających robaczki aż miło;).Wszystkie instrukcje sobie ładnie wypiszę na kartce i będę szukać budy"na Tomeksie".Relację zdam na pewno,dzięki wielkie :).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: gesi, krakow 06.11.09, 20:02 ptaszyska tez sie trafiaja pod Arka na bazarku w soboty- z Tomexu blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: gesi, krakow 06.11.09, 22:10 lol, to ci mocno zazdraszczam tych wybieganych kurek!!! a czy ta dostawa do domu to moze sie poszerzyc czy li tylko na tobie sie zamyka? bo moglabym byc bardzo mocno zainteresowana:):):) dla mojej mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: gesi, krakow 06.11.09, 22:17 Ta dostawa to nie w Krakowie,niestety.Na prawdziwej wsi,gdzie kurki sobie używają ile mogą;).Jaja przepyszne są,na śniadanie obowiązkowo jedno na miękko,ale dziecko mnie goni,że niezdrowo i że cholesterol mnie zabije ;/. Odpowiedz Link Zgłoś
beaataa Re: gesi, krakow 14.11.09, 13:18 byłam dziś w (na) tym Tomexie i wg opisu odszukałam tę budę. B ładne kurczaki, kaczki białe i czarne były. Ale gęsi nie. Pani powiedziała, że ostatnio wiele osób pytało ją o te gęsi i postanowiła sprowadzić je. Podobno przed świętami już się pojawią, ale kiedy dokładnie to nie jest pewne. Dziś na Imbramie widziałam też całe gęsi i piersi ale mrożone. A ja wolałabym jednak świeżą. A ta buda na Kleparzu o której ktoś pisał to dokładniej gdzie jest? Na starym czy nowym? A może ktoś znalazł jeszcze jakieś miejsce z gęsią w Krku? Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: gesi, krakow 14.11.09, 14:02 Ciesze sie, ze latwo odnalazlas 'moja' bude z drobiem i cieszy mnie rowniez i to, ze byc moze wielu ludziom pomoglam i dzieki mojej informacji tam wlasnie trafili za gesina i porzadnym drobiem nie z klatek, tak mi sie mile wydaje, hihi. A tak w ogole to ci zazdroszcze, ze trafilas na te czarne kaczki, przysmak we francji, no i moj i ktore sa o niebo lepsze od gesi. ja tego szczescia w lecie nie mialam, byly wlasnie tylko gesi:))) Odpowiedz Link Zgłoś