karolka47 09.11.09, 19:52 proszę o podanie przepisów na tanie potrawy,ale oszałamiające smakiem, nadające się na przyjęcie imieninowe mogą byc sałatki ale też i coś konkretniejszego,dziękuję za pomysły i przepisy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gazeta_mi_placi Re: tanie imieniny 09.11.09, 20:00 Bardzo smaczna jest (ja generalnie nie lubię sałat,ale tą jedną pochłaniałam) zwykła sałata z sosem czosnkowym (oliwa i zmiażdżone ząbki czosnku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: tanie imieniny IP: *.chello.pl 10.11.09, 00:33 Karolka obchodzi imieniny. W GP jakis czas temu byl swietny przepis na kurczaka. Robie go czesto z roznymi modyfikacjami. Robi sie tak: na przyjecie najlepiej kup same nozki (palki), po dwie na glowe. Uloz na sporej blasze (glebszej). Pokroj cytryne ze skorka w osemki, jedna-dwie glowki czosnku podzielone na zabki, powtykaj miedzy kawalki kurczaka. Posol, popieprz, posyp ulubionym ziolem (lubie tymianek albo rozmaryn), zalej bialym winem wytrawnym i piecz pod przykryciem (folia) w 160 stopniach dwie godziny. Potem odkryj, zwieksz temp. do 200, zeby sie przyrumienilo. Mozna upiec razem z kurakiem rozne warzywa - ziemniaki, papryke, pomidory, kabaczek, dynie itp. Te delikatniejsze dolozyc pozniej. W GP jest sporo watkow przyjeciowych, poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek może jakaś tarta - ? 10.11.09, 00:39 Tartę jakąś upiecz - może jakąś jesienną? Na przykład z gruszkami, orzechami i serem pleśniowym, a drugą na słodko z jabłkami. OT: z góry uprzedzam drażliwych forumowiczów, którzy mogą poczuć się urażeni wykładem na temat tarty: ten przepis nie jest dla was, tylko dla karolki, która być moze nie wie/nie chce/nie ma czasu wyguglac go/wyszukac go w archiwum. Ciasto możesz zrobić jedno do obu tart. Na jedną tartę potrzebne Ci będzie jakieś 30 deko mąki, 1/4 - 1/3 kostki masła, żółtko, po pół łyżeczki soli i cukru pudru i trochę zimnej wody. Pociachaj nożem zimne masło z mąka, dorzuć żółtko i tyle wody, żeby dało się szybko zagnieść twarde ciasto. Ciasto zlepić na aby aby - nie musi być idealnie jednorodne, ważne żeby go długo nie wyrabiać. Ciasto zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 20 minut. W międzyczasie zrób nadzienie. Do tarty serowej potrzebujesz 1 trójkątny ser typu canzona albo danish blu (sprawdzi się tez ser z Tesco z zielona pleśnią ich własnej marki - jest najtańszy), ze 2 ładne gruszki, garść orzechów (ja daję laskowe, ale włoskie tez podejdą; przy niskim budżecie możesz nawet z nich zrezygnować), 3 jajka i pudełeczko kwaśnej śmietany 12 lub 18%. Jajka rozbełtaj ze śmietana (ok. 3/4 pojemnika 250 g), posól, popieprz, dopraw gałka muszkatołową. Gruszki obierz, pokrój na ósemki, wydrąż gniazda nasienne. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i na wałku przenieś do formy (forma na tartę jest okrągła i ma niskie, pofalowane brzegi, rozszerzające się nieco w górę). Podpiecz w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut na jasnozłoto. Wyjmij, poukładaj na cieście gruszki, pokruszony ser i orzechy, zalej masa jajeczno-śmietanową, upiecz. Zjadać można na ciepło i na zimno. Jabłkowa tartę robi się z takiego samego ciasta. Potrzebujesz kilka jabłek, najlepiej szare renety (nie wiem ile, ja robie na oko). Kilka (ze 4 duże ładne renety) obierz, pokrój w gruba kostkę wrzuć do rondelka z rozgrzanym masłem, dodaj łyżke wody i rozgotuj z wanilią lub cynamonem (na zawsze daję wanilię, cynamonu nie lubię). Posłodź do smaku (lub wcale). Ma być raczej kwaskowe, nie tak słodkie jak typowa polska szarlotka - ale smaczne. Znowu trzeba podpiec ciasto, w tym czasie obierz pozostałe jabłka (co najmniej 3) i pokrój je w cienkie plasterki. Na podpieczone ciasto wyłóż masę jabłkowa, na wierzchu poukładaj plasterki jabłek - w taki sposób. Upiecz w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika możesz przy pomocy drobnego sitka po wierzchu posypać cukrem pudrem, ew. zmieszanym z cynamonem. Nie jest to konieczne. Tartę jabłkową można jeść na zimno i na ciepło. Jest smaczna i bardzo jesienna. Jeśli nie chce ci się robić ciasta, kup gotowe, kruche albo francuskie. Zresztą tarty to w ogóle jest fajny temat - taka francuska pizza ;) - wystarczy opanować robienie ciasta, które jest naprawdę proste (i można je zamrażać!), a możliwości wypełnienia ciasta jest mnóstwo, na słono i na słodko - the sky is the limit :) Tarty IMHO swietnie nadają się na imieniny, bo są tanie, efektowne i jednak wciąż mało u nas popularne - a zatem można zabłysnąć :) Powodzenia i... wszystkiego najlepszego :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x zrób coś zapomnianego z poprzedniego IP: *.unitymediagroup.de 10.11.09, 01:46 ustroju. Było tanie, smaczne i dzisiaj wszystkich powali z wrażenia. Poza tym dużo łatwiejsze do przyrządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: zrób coś zapomnianego z poprzedniego IP: *.pools.arcor-ip.net 10.11.09, 01:51 o wlasnie, jesli mialabym wybierac miedzy impreza z tartami a taka, to zdecydowanie 1000 razy bardziej wolalabym ostatnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taa Re: zrób coś zapomnianego z poprzedniego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 15:58 Nie za mało wyrafinowanie, jak na twoje podniebienie, takie przyjęcie pod sztandarem z jedną co prawda tylko gwiazdką, ale za to również z sierpem i młotem? Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: tanie imieniny 10.11.09, 13:03 Karolka, nie przejmuj się etatowymi złośliwcami, wbrew pozorom nie ma ich na tym forum zbyt wiele. Pozdrów siostrę, przestudiuj zasoby forum, zajrzyj do galerii potraw. Znajdziesz tu niejedną inspirację. Tylko pamiętaj, żeby przed imieninami zrobić próbę generalną, tzn. wypróbować nowe nieznane przepisy - żeby nie było żadnej wpadki :) Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: tanie imieniny 10.11.09, 12:04 Fajnie i elegancko wyglądają też krakersy z dodatkami (takimi jak na kanapkę: ser,wędlina itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: może jakaś tarta - ? 10.11.09, 12:08 aniu, nie wiem, kiedy ostatnio byłas na polskich imieninach, ale to marciasek ma rację: tarty sa rzeczywiście mało popularne, w mojej rodzinie i wśród przyjaciół oprócz mnie serwuje je jeszcze jedna osoba. Tak wiec marciasek ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: może jakaś tarta - ? IP: *.pools.arcor-ip.net 10.11.09, 12:37 nie przepadam za "ciastowym" spodem, rowniez nie za pizza itp, wiec mozliwe, ze jestem przeczulona na zalew tart w galerii potraw i twierdzenie w tym kontekscie, ze "sa malo popularne". Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek @ania_m 10.11.09, 12:17 Adnotacja italikiem była przeznaczona dla Ciebie. Pozostała część postu dla autorki wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alexa0000 Re: tanie imieniny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.09, 12:21 Ciato francuskie pokrojone w kawadraty lub kółka , upieczone. Nastepnie trzeba zrobic w nich dziury np. trzonkiem od tłuczka czy kieliszkiem do wódki, i nałozyc serek typu almette, łososia sałatkowego w kawałeczkach, wedline itp. Nobullshit maiała bardzo fajne pomysły w watku "Raz w mordexczki " w Galerii Potraw. Watróbka drobiowa w róznych postaciach, na przyład z musem jabłkowym. Skrzydełka pieczone na ostro, ostro-słodkoz miodem i sosem sojowym itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: może jakaś tarta - ? 10.11.09, 12:30 To, co sie dzieje na GP w ogole nie jest miarodajne. GP to awangarda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isia10 Re: tanie imieniny IP: *.debica195.tnp.pl 10.11.09, 15:24 Ja obchodzę imieniny i męża tez, zresztą i znajomi i rodzina również obchodzą. Dziwi mnie to pytanie Odpowiedz Link Zgłoś