ampolion 01.12.09, 21:49 po angielsku: www.veggiegardeningtips.com/gourmet-garlic-varieties/ Doskonałe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: Wszystko o garlicu 02.12.09, 10:42 To już nie można było napisać "o czosnku" ? Pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Wszystko o garlicu 02.12.09, 16:38 Może ktos policzy angielskie zapożyczenia w jęzuku polski włacznie z tymi na tym forum. A języków warto się uczyć Szanowni Polonusi. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Wszystko o garlicu 02.12.09, 17:05 Matwiej, Oni mają, moim zadaniem, "absolutną" rację... pamietaj o zakazie VI Przykazania :-) A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adacho Re: Wszystko o garlicu IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.09, 17:31 Języki znam na tyle dobrze i jestem bywały po świecie, by oprócz garlica wiedzieć również co to jest Knoblauch czy hvidløg. Nie jestem też purystą językowym - uważam, że jeśli coś nie jest nazwane w języku polskim to lepiej przyjąć zapożyczenie niż wymyślać udziwnione wyrazy. Ale jednocześnie sądzę, że określanie znanych od wieków i zakorzenionych w lokalnej kuchni angielskimi nazwami to tzw. wiocha w czystej postaci, godna murarza, który 30 lat temu wyemigrował za wielką wodę i teraz się popisuje jaki to on światowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Wszystko o garlicu 04.12.09, 22:57 Oj, oj, oj, nie obrzucajmy tą zaoceaniczną wiochą. Jakos trudno niektórym zauważyć ironię w angielsko-polskiej pisowni. Czy naprawdę trzeba wskazać na przykłady na tutejszym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Wszystko o garlicu IP: 212.160.148.* 07.12.09, 12:28 poza znajomoscia obcych slow wypadaloby sie tez zapoznac z ich znaczeniem Poloniusi to Polacy zyjacy poza granicami Polski :-) tak wiec polecam zakup slownika i do nauki - www.sjp.pl/co/polonus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adacho Re: Wszystko o garlicu IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.09, 10:45 A czymże jest ten garlic? Słyszałem, że to taka mała cebulka o ostrym smaku... Bardzo snobistyczny dodatek. (sorry, nie mogłem się powstrzymać po tym jak świadek na ślubie Kazia M. relacjonował "Jedliśmy sałatkę z lobstera - takiego dużego raka.") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Wszystko o garlicu IP: *.icpnet.pl 02.12.09, 17:15 Garlic? Nie używam. Dużo gotuję, w różnych kombinacjach i zestawach ale z garlikiem jakoś nie. Ale polecam czosnek! Świetny jako dodatek. Co lepsze? Garlic czy czosnek? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Wszystko o garlicu 04.12.09, 22:59 A dlaczego goscie się obrażają? Typowa reakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion P.s. 04.12.09, 23:01 A czy ktokolwiek otwierał ten link i ma cos do powiedzenia o informacjach tam zawartych? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Wszystko o sgt. Garlicu 04.12.09, 23:13 Juz wiem :-) Ty miales na mysli sierżanta Garlica z "Good morning Vietnam", tego wielkiego, ktory sie opiekował Robinem Williamsem... znakomity film, a Walsh juz niestety odszedł... pzdr A. Odpowiedz Link Zgłoś