ampolion 19.12.09, 14:05 Jaki deser w Swięta jest typowo polski? Boże Narodzenie oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Swiąteczny deser 19.12.09, 14:40 Chodzi o nie-ciasto? Kompot z suszonych owocow i makowki albo kluski z makiem albo kutia. Moja babcia robila rowniez ryz na mleku z wisniami z konfitury i cynamonem, ale mozliwe, ze to nie jest regionalna tradycja swiateczna tylko raczej rodzinna. Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Swiąteczny deser 19.12.09, 17:06 Kompot z suszek, piernik, u mnie jeszcze kutia. Babcia robiła taką kaszę z bakaliami. Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Re: Swiąteczny deser 19.12.09, 19:32 Makiełki (kluski z makiem) i kutia. Chyba tylko te dwie rzeczy można potraktować jako deser, jeśli ktoś rozróżnia desery i ciasta. Jeśli chodzi o deser jako ogólnie słodkie danie to oprócz powyższego, makowce, serniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Swiąteczny deser IP: *.pools.arcor-ip.net 19.12.09, 19:29 typowo polskie zostaly wyzej omowione, proponuje zatem jeden absolutnie nietypowy, bo sciagniety przed kilkunastu laty z ksiazki o kuchni marokanskiej. ze skladnikow jest bardzo bozonrodzeniowy, wiec zostal przez moja rodzine zaadoptowany. dodatkowo jest lekki i orzezwiajacy - idealny na uwienczenie wigilijnego maratonu kulinarnego. pomarancze obrac ze skorki i z "bialego". ostrym nozem odfiletowac czastki. z daktyli wyjac pestki, miasz pokroic w cieniutenkie paseczki. proporcje: 2 daktyle na 1 spora pomarancze. filety pomaranczy ulozyc na polmisku, skropic skapo woda z kwiatu pomaranczy (albo rozana. od biedy likierem z gorzkiej pomaranczy) posypac szczypta przyprawy raz el hanout (w przypadku niemania cynamonem, badz przyprawa do piernikow) siekanymi daktylami, posiekana swieza mieta i swiezo uprazonymi na suchej patelni "sztyftami" migdalow. naprawde pyszne i choc niby egzotyczne baaardzo swojsko - swiateczne polaczenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Re: Swiąteczny deser 19.12.09, 19:35 Faktycznie, pasuje do polskiego wigilijnego stołu. :) Wszak pomarańcze obowiązkowo kiedyś były w świątecznych paczkach i na wigilijnych stołach. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Swiąteczny deser 20.12.09, 00:59 A o "mince meat" ("mięso bakaliowe") słyszeliscie? Z mięsem więc nie deser, ale można to w deser obrucić pomijając składniki miesne lub zastępując je czyms innym.Ingredients for Mince Meat Recipe 4 pounds raisins, seeded and chopped 4 pounds apples, peeled, cored, diced 3 pounds currants, picked 4 pounds brown or white sugar 6 lemons, juice and grated rind 6 oranges, juice and grated rind 1 pound beef suet, chopped fine ½ pound lean beef, passed through a meat grinder 1 cup molasses ¼ pound citron, chopped 1 tablespoon cinnamon 1 tablespoon cloves 2 teaspoons grated nutmeg ½ teaspoon pepper 1 teaspoon salt ½ teaspoon allspice Jest wiele przepisów na tę chyba jednak anglosaską potrawę. Interesujące. Można przetłumaczyć jesli jest bardziej powszechne zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Swiąteczny deser 20.12.09, 02:47 prosciej jednak kupic :-) i zrobic jak tutaj www.bbcgoodfood.com/recipes/2174/unbelievably-easy-mince-pies Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Swiąteczny deser 20.12.09, 05:11 Kupić w Polsce? Podałem przepis bo myslałem, że zainspiruje jakiegos forumowicza, który dostosuje go do polskich realiów. Ciekawe są też przepisy na plum pudding czy też na yule log. A może ktos poda przepis lub przepisy na specjalnosci swiąteczne innych regionów swiata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Swiąteczny deser IP: *.chello.pl 20.12.09, 13:17 Ampolionie, babeczki z mincemeat calkiem sa smaczne, fura bakalii z ostrawym posmakiem. Loj (badz siekana slonina) to tylko spoiwo. Chyba malo kto w Anglii robi to samodzielnie, podobnie jak swiateczny pudding, z ktorym jest mnostwo zachodu, zwlaszcza ze ciasto (raczej masa) musi dojrzewac. Kupuje sie sloik mincemeat, gotowe ciasto, pudding pieknie zapakowany i juz. Nie wiem wiec, czy ktos sie zdecyduje na zrobienie puddingu. Poza tym jest to tak typowo angielskie ciasto, ze moze glupio czuloby sie na polskim stole;). Ale gdyby mi ktos podarowal takie specjaly, badz przyjechal z nimi jako wkladem swiatecznym, prosze bardzo. Docenimy, podamy i zjemy, pogadujac o roznych obyczajach swiatecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Swiąteczny deser 21.12.09, 03:15 Kupne? To cos jak i z pie'ami w Stanach, ludzie kupują gotowe lub przynajmniej gotowe składniki bo mało kto ma czas na gotowanie i pieczenie. Ale niektórzy potrafią "from scratch". Faktem jest, że te przepisy brzmią bardzo interesująco, warto by kiedy spróbować. Kiedys i w Polsce tak gotowano. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoicka Re: Swiąteczny deser 19.12.09, 23:22 ja marzę o tym, żeby spróbować kiedyś moczki pl.wikipedia.org/wiki/Moczka koleżanka opowiadała mi, że to pyszne - zupa z piernikiem i bakaliami, mimo że brzmi dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truda Re: Swiąteczny deser IP: *.chello.pl 21.12.09, 11:20 Masz wątpliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Swiąteczny deser IP: *.hsd1.il.comcast.net 21.12.09, 06:15 U mnie w domu bylo tak:ciasto drozdzowe bez niczego,drozdzowy makowiec,drozdzowe z powidlami.Patera a w niej:orzechy wloskie i laskowe,mieszanka wedlowska,pomarancze,jablka,mandarynki.Co ciekawe nie bylo piernikow ani sernika.Mak jak zostal z makowca to byl podany w salaterce i mozna sobie bylo go podjadac. Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Swiąteczny deser 21.12.09, 11:22 Na Śląsku moczka i makówki, szpajza. Odpowiedz Link Zgłoś